TONY HAWK'S UNDERGROUND 2

TONY HAWK'S UNDERGROUND 2

8.8

Nová inkarnácia populárneho Tony Hawka, tentoraz viac v akčno-športovom poňatí.

Recenzia na PC verziu

Ok. Nebudem chodiť okolo horúcej kaše, takže než sa pustím do tezztovania nového Tonyho, musím vyjsť s pravdou von. Nie som žiaden extrémny fanúšik skateboardingu a ani žiadnej simulácie tohto, v súčasnosti obľúbeného, adrenalínového športu, aj keď moje na padrť rozbité kolieskové korčule Roces Majestic 12 len nemo svedčia o tom, aká crazzy povaha ma ovládala v mojich teenage rokoch. Nanešťastie, môj konzervatívny prístup, ktorý som si pracne vybudoval v adult veku, ma obral o poriady kus zábavy, ktorú by mi sprostredkovala séria Tony Hawks Pro Skater. Našťastie som sa čírou náhodou dostal k dielu číslo 4 a až vtedy som si uvedomil, že predsudky sú na prd a človek si musí urobiť mienku až na základe vlastných skúseností. Preto vás, fanatikov do extrémnych športov, chcem poprosiť, aby ste boli tentokrát zhovievavejší a nejaký ten kix v podobe skomoleného názvu triku prehltli ako dúšok dobrého vína. Ale späť k Tony Hawk´s Underground 2 (THUG2).

Tony Hawk's Underground 2
Tony Hawk's Underground 2
Tony Hawk's Underground 2

 

Zmlsaný perfektným introm, ktorým sa predviedol Tony H. (prezývaný tiež Tony) 4, očakával som, že podobný nástup bude mať aj najnovší prírastok. Žiaľ, autori zrejme uvažovali inak (hlavne vďaka obmedzeniam, ktoré predstavujú herné konzoly) a tak sa namiesto filmov (ktorými sa chválilo intro) dočkáme len in-game animácií, ktoré síce tiež predstavujú jednotlivé charaktery, ale svojim prevedením silne zaostávajú za svojim starším bratom. Ok, späť k samotnej hre. Predpokladám, že väčšina z vás z vysoka kašle na malichernosti typu vzhľad herného menu, takže sa rovno zameriam na herné možnosti. Hlavným ťahákom THUG2 je jednoznačne možnosť rozbehnúť kvázi kariéru, tu označenú celkom príznačne World Destruction Tour. Už v prvých okamžikoch tohto módu vám však bude jasné, že Bam Margera a jeho MTV´s Viva La Bam (ak ste to náhodou nevideli, tak sa jedná o vilomeniny na štýl Jackass, ktoré Bam so svojimi kumpánmi sústreďuje hlavne na svoju rodinu a dom) infikoval aj túto inak „mierumilovnú“ hru a v duchu tohto programu sa nesú aj jednotlivé misie, ktoré vás počas hrania svetovej deštrukčnej tour čakajú.

Najprv však priblížim, o čo sa vlastne jedná. Na začiatku sa skupina skateboardistov rozdelí do dvoch skupín, vedených Tony Hawkom a Bam Margerom. Vaše ego dostáva pod svoju kontrolu neskúseného zobáka, ktorý je spomedzi všetkých vandalzz vybraný do tímu Tonyho. Po krátkom úvode sa tak váš zverenec dostáva priamo do Bostonu, kde sa na základe svojich (teda vašich) schopností pokúsi splniť, čo najviac úloh, zadaných tímovým predákom Tony Hawkom, a nielen nim. Totiž v každom meste (mimo Bostonu navštívite aj Barcelonu, Berlín či mestečko v Austrálii), ktoré sa stane terčom vašich vandalských chúťok, vás čaká hneď séria rôzne obtiažnych úloh, pričom okrem prácičky od Tonyho si zamakáte aj na fuškách od bonusových charakterov, ktorých objavenie dá niekedy poriadne zabrať, ale o to príjemnejší je bonus v podobe nového skateboardistu či iného bonusu. Už pri čítaní jednotlivých úloh vám však bude nad slnko jasné, že tentokrát vaše skejterské schopnosti zostanú v prevažnej miere nevyužité. Spektrum úloh je naozaj široké, ale väčšinu času strávite robením mestu neprospešných činov, ktorá majú naozaj málo spoločné so skejterským umením. Musím však uznať, že autori zapojili svoju bujnú fantáziu naplno, takže počas hrania sa budete neustále zabávať a misie typu dekapitácia sôch, vypustenie býka či sprejovanie graffitov svojho tímu stoja rozhodne za to. Po splnení určitého bodového limitu (body samozrejme získavate za plnenie úloh) sa presúvate do ďalšieho mesta a proces ničenia verejného majetku začína od znova. To je v skratke mód deštrukcie sveta.

 

Tony Hawk's Underground 2
Tony Hawk's Underground 2
Tony Hawk's Underground 2

 

Autori však mysleli aj na menej progresívne zmýšľajúcu časť publika a tak sa v možnostiach výberu hry objavil aj classic mód, ktorý existuje s touto sériou už od nepamäti (teda mojej pamäti). Aj tu sa stretnete s tými istými mestami (okrem nich sa však vrátili aj miesta z predošlých dielov – napr. škola z Tony Hawk 1), ale jednotlivé misie sa tentokrát orientujú skôr na umenie skateboardu a späť sú špecialitky, ktoré sú typické pre tento mód (napr. zbieranie písmen C-O-M-B-O či hľadanie tajnej videokazety). No a navrch si ešte môžete v mestách zajazdiť len tak pre radosť v móde free skate. Nedá mi, aby som tu trošku nepreklepol jednotlivé metropoly, do ktorých postupne zavítate. Sú jedným slovom úžasné! Každé takéto virtuálne mesto nesie znaky toho skutočného a len s úžasom som sledoval, čo všetko sa v nich dá robiť. Prakticky každý objekt (dokonca aj smetné koše!) môže váš skateboardista využiť na predvedenie nejakého triku, ale čo je ešte lepšie – stačí jedno stlačenie klávesy a váš zverenec chmatne skateboard pod pazuchu a hurá na pešiu prechádzku. Peší mód pritom nie je bezúčelový a jedine na nohách, pevne priliehajúcich k zemi, môže skater veselo sprejovať graffiti či liezť po rebríkoch, aby následne dosiahol závratných výšok a pri zoskoku predviedol nejakú tu hviezdnu kombináciu trikov. Mestá, ale nie sú mŕtve, ľudia v nich si žijú svojim vlastným životom a v prípade, že vám nebodaj prekážajú, stačí k nim jednoducho prísť a vaša postava ich automaticky umravní.

Okrem toho zažíva v THUG2 premiéru aj špecialita s názvom „freak out!", ktorá by sa dala voľne preložiť ako zúrivý amok. V prípade, že vám nejaký trik nevyjde a vy jednoducho nabijete hubu, na obrazovke sa zobrazí lišta, ktorú môžete zbesilým stláčaním príslušného tlačítka naplniť. Ak sa vám ju podarí naplniť po určitú hranicu, vaša postava sa naštve a predvedie jednu z efektných likvidácií svojho boardu. Tento efekt by v normálnom prípade strácal svoj zmysel, ale aktivácia funkcie freak out! vám pridá poriadnu dávku bodov, pravdepodobne, ako kompenzáciu za nepodarený trik, takže využívať ju budete poriadne často. Menej často sa ku slovu dostane „focus mode“, ktorý v duchu Matrixu zavádza spomalený efekt, na ktorý počas hrania nebudete mať veľmi čas a maximálne ho použijete pri plnení niektorých, špeciálne pre tento mód určených, úloh. Nesmiem ani zabudnúť na sadu nových trikov, ktoré len tíško čakajú až ich objavíte a dokonale natrénujete, aby ste sa následne mohli frajersky predviesť svojim kamarátom pri hraní multiplayeru.


Apropo, multiplayer. Ten je výlučne výsadou majiteľov PC a PS2 (aj keď majitelia Xboxu a GameCube si môžu zahrať aspoň vo dvojici) a okrem už dobre známych módov (spomeniem napríklad combo mambo, king of the hill alebo firefight), prináša aj nejaký ten nový naviac. Elimiskate, ako sa nový mód volá, je obdobou normálnych závodov, kde po prejdení celej etapy posledný jazdec odpadáva, pričom tento cyklus sa opakuje dovtedy, dokiaľ nezostane len jeden skater, ktorý sa stáva absolútnym víťazom. Druhou novinkou je scavenger hunt. Pri tomto móde hráči najprv pozvoľné porozhadzujú po mape päť svojich mincí a až následne sa rozbehne naháňačka, v ktorej víťazom sa stáva ten, ktorý nazbiera najviac mincí do vypršania časového limitu. V duchu predošlých dielov, kráľovská zábava.

Tony Hawk's Underground 2
Tony Hawk's Underground 2
Tony Hawk's Underground 2

 

Z technického hľadiska je na tom THUG 2 vcelku dobre, avšak grafika sa paradoxne oproti svojmu predchodcovi na PC mierne zhoršila. Na vine je jednoznačne fakt, ktorý postihuje čoraz väčšie percento hier a tým je vývoj hry na všetky platformy súčasne. Tony Hawk 4 sa dočkal releasu na PC so značným oneskorením hlavne preto, lebo autori venovali potrebný čas na jeho optimalizáciu a doladenie, aby bol výsledok na PC adekvátny iným titulom. THUG 2 sa však vyvíjal pre všetky platformy v tú istú dobu, takže je to aj na grafike vidieť. Postavy tak dostali do vienka menší počet polygónov a hlavne nižšiu kvalitu textúr, našťastie sa textúrami a grafickými finesami nešetrilo pri vytváraní jednotlivých miest, ktoré hýria všetkými možnými farbami a fádnosť je im úplne cudzia. Animácie skaterov sú opäť špičkové, veď aby nie, keď sa len recyklujú z predchádzajúcich dielov. Zvuková stránka hry si taktiež zaslúži pochvalu a nesmiem zabudnúť ani na hudbu, ktorá prekonáva soundtrack NFS Undergroundu minimálne o hlavu a so svojimi bez mála 50 skladbami, mapujúcimi všetky možné hudobné žánre sveta, si získa srdce nejedného fanúšika hudby.


Z predchádzajúcich odstavcov jasne vyplýva, že verdikt nemôže by iný než pozitívny. Obrovské herné možnosti spolu s perfektnými misiami a do detailov prepracovanými mestami si ma získali na dlhú dobu a až THUG 2 ma donútil odtrhnúť sa od Rome: Total War, aj keď som sa tomu bránil ako čert. Hra ma svojimi nespornými kvalitami presvedčila, že nie je určená len vyznávačom tohoto športu, ale aj ľudom, ktorí sa nebránia kryštalicky čistej zábave a neboja sa zabrúsiť aj do niečoho nového.
Homo homini lupus est!


napísal blade 9.11.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.8
Ohodnotiť
TONY HAWK'S UNDERGROUND 2
+ World Destruction Tour
+ prepracované mestá
+ hudba
+ multiplayer
+ hrateľnosť
- občas grafika
- niektoré úlohy sú až príliž ťažké


RECENZIE HRÁČOV
Tony Hawk's Underground 2
8.6
FAJNSMEKER    5.5.2005
Séria Tony Hawks Pro Skater spustila revolúciu v akčnejšie ladených športových hrách. Pamätám s...prečítať celé
PC

Vývoj: Activision / Neversoft Ent.
Štýl: Šport
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20328)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk