FRANTIX

FRANTIX

6.5

Logická hra v kvalitnej grafike na PSP? To musí byť Frantix, zaujímavé spojenie Sokobanu a Boulder Dasha.

Recenzia na PSP verziu

Frantix je zaujímavá logická hra, ktorá zmiešava v sebe štýl Sokobanu a Boulder Dashu a navyše to prepracuváva celé do 3D grafiky. Hra však nie je ani jedným z nich, napriek tomu, že si požičala elementy z oboch, pridáva aj dostatok svojich nápadov. V hre preberiete jednu z troch postáv (bez nejakých rozdielov medzi nimi), ktoré majú za úlohu zozbierať vo všetkých postupne sa otvárajúcich leveloch a prostrediach diamanty. 

Hovoríte si že to bude triviálnosť, keď budete behať len po miestnostiach a niečo zbierať? Tak to teda nie! Bude tu celá séria problémov, ktoré budete musieť riešiť. Za prvé vám v každej miestnosti beží čas a za druhé dostať sa k diamantom nie je vždy jednoduché. Niekdy si treba nahádzať do rieky debny, niekedy treba slačiť určitý vypínač, alebo zbaviť sa určitým spôsobom draka, prípadne iných potvor. Navyše vecí a prekážok, bude postupne len pribúdať, objavia sa bomby, pasce, pohyblivý piesok, rôzne spínače so symbolmi v zemi. Pridávajú sa aj zamknuté dvere, ktoré musíte otvárať ďalšími vypínačmi. Nechýbajú zveri, ktoré chodia po okolí svojich území a často vám skáču po vypínačoch, ktoré vás niekde uzavrú alebo naopak pustia. Bude toho viac ako dosť.

Na každý element v hre budete musieť používať inú taktiku, ktorú vám zo začiatku vždy prezrádzajú nápovedy, no neskôr si s nimi musíte už poradiť sami. Napríklad budete musieť prísť na to, ako nezapadnúť v pohyblivom piesku, ako presmerovať dráhu draka, alebo ako sa nezaseknúť v dverách, ktoré sa dajú otvoriť len z jednej strany. Väčšinou pôjde o kombináciu šikovnosti a logiky.

Frantix

Záhrady Zen.
Frantix

A teraz rýchlo, nech ma nechytia tie ružové myši.
Frantix

Prostredia v leveloch bývajú často divoké.

Hra napriek zaujímavému nápadu nevybočuje z rady bežných logických hier, chýba jej nejaká motivácia, príbeh, možno nejaké spestrenie v podobe bonusov. Máte tu len cez stovku levelov a musíte ich prejsť. Je to škoda, pretože sa pohrali s grafikou, ktorá je na logickú hru až priveľmi pekná, ale zvyšok spracovania ju sťahuje späť. Uvidíte síce pekné scenérie, rozmanité prostredia a miestami dokonca zažijete aj trhanie. Dôležité je aj ovládanie, ktoré je veľmi jednoduché, prakticky sa pohybujete len D-padom do štyroch strán (plus natáčanie a približovanie kamery). Teda nič komplikované, ale popri stále sa zvyšujúcej komplikovanosti levelov, pribúdaniu monštier, mohli zapracovať aj nejaké ďalšie úkony, ktoré by to oživili a rozšírili možnosti.

Čo sa týka obtiažnosti hry, zo začiatku vyzerá Frantix ako pekná pohodová logická hra, no neskôr ako príšeri pribudúdajú, ide rozmýšlanie a taktizovanie stranou a často sa to mení na bezhlavé utekanie pred príšerami s minimálnou prehľadnosťou okolia. Navyše keď sa ešte pridá čas, ktorého je často až príliš málo, máte chuť najradšej hodiť PSP o stenu. Jednoducho niektoré levely nedotiahli, čím hra veľmi stráca.

Celkovo je hra zábava, možno pri niektorých leveloch sa na pár hodín-dní-týždňov zaseknete, ale všetky sa dajú prejsť len treba prísť na fintu, alebo si dostatočne a presne nacvičiť každý ťah. Je však ľahko možné, že všetkých 100 neprejdete, lebo vás to prestane baviť už po prvej dvadsiatke. Celé to mohlo byť byť odladenejšie, nebol by zlý ani multiplayer (hlavne kooperačné mapy, kde by si hráči museli pomáhať by neboli odveci) a viac herných módov, prípadne minihier by tiež nezaškodilo. Z tohto hľadiska by som mal veľkú výhradu hlavne k cene hry, je to kvalitný kúsok, ale za niečo takéto dať 2000 Sk, to je na zamyslenie. Pre hráčov, ktorí poriadnu logickú hru jednoducho potrebujú, sa to oplatí, ale ostatní nech si radšej zoženú GTA.

Frantix

Už len pár krokov a sme tam!
Frantix

Ešte bude treba nájsť dve krabice.
Frantix

Na bomby treba dávať pozor!


napísal saver 23.11.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
FRANTIX
+ pekná grafika
+ množstvo levelov
+ jednoduché ovládanie
- žiadny multiplayer
- žiadne bonusové minihry
- čas
- náročnosť


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: Ubisoft / LOGUS / Killer Game
Štýl: Logická
Dátum vydania:  september 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk