SPACEFORCE: ROGUE UNIVERSE

SPACEFORCE: ROGUE UNIVERSE

7.0

Bádajte, ničte, obchodujte a objavujte v obrovskom univerze nového vesmírneho simulátora.

Recenzia na PC verziu

Pri pohľade na nočnú oblohu sa každému určite neraz stalo, ako ho tá zdanlivá čierna prázdnota ochromila a nepustila ho od predstáv o nekonečných temných hlbinách. Pri pohľade na temný vesmír plný neznámeho donútilo nejedného z vás sa zamyslieť, ako by to všetko vyzeralo, keby ľudstvo bolo vo veku vesmírneho cestovania, spolunažívania s inými civilizáciami, prípadne, ako by prebiehali nezhody medzi nimi. Jednu takúto víziu mali aj ľudia z Provox Games, o ktorú sa rozhodli podeliť s hráčmi z celého sveta.

Rozhodli sa vytvoriť príbeh o mladom pilotovi na akadémii, ktorého osud sa zamotá viac ako by ste čakali. Po úvodných misiách zisťujete, že vaša sestra bola unesená nebezpečným gangom a tak vám neostáva nič iné, ako sa ju vydať zachrániť. Ako však preskúmavate zákutia vesmíru a bojujete s únoscami, zisťujete, že veci okolo celého únosu sú zvláštne a že celý incident siaha omnoho ďalej, ako ste si pôvodne mysleli.

Dej síce nepatrí medzi Oscarovú elitu, ale rozhodne nenudí a postará sa o nejedno prekvapenie či napäté chvíle. Ak by príbeh niekoho nezaujímal, nie je nútený ho nasledovať a kľudne si môže žiť svoj vlastný život v pomerne rozsiahlom SpaceForce svete, prípadne si pustiť hru bez príbehu. Ponúka vám viacero spôsobov, ako si zarobiť peniaze na život, či o ne v nehostinnom prostredí prísť. Ak vám to nestačí, môžete sa vžiť aj do kože príslušníka inej rasy alebo dokonca si vyskúšať rolu zákerného piráta.

Rás je v hre jedenásť a každá má svoj domovský systém a iné systémy pod jej kontrolou. Ak chcete obchodovať, či sa pohybovať v ich teritóriu bez toho, aby na vás všetci míňali energiu z diel, je dobré mať s týmito rasami rozvinuté diplomatické vzťahy. Tieto vzťahy sú medzi niektorými civilizáciami či frakciami z historických dôvodov napevno dané, ale väčšinu z nich môžete ovplyvňovať viacerými spôsobmi. Najzákladnejším je asi plnenie úloh, ktoré majú vždy aj politický podtext. Ak splnením úlohy niektorej zo strán ublížite, buďte si istý, že vaše vzťahy ochladnú a ak to dosiahne určitých hodnôt, zvyšuje sa pravdepodobnosť útoku na vašu osobu.

SpaceForce: Rogue Universe

Tento pirát už chápe, že sa mi má vyhýbať ... neskoro.
SpaceForce: Rogue Universe

Skoková brána, konečne.
SpaceForce: Rogue Universe

Veľmi pekne spracované výbuchy sprevádzané tlakovými vlnami.

Samozrejme je možnosť zlepšovania vzťahov aj peňažným dohováraním či špeciálnymi službami poskytovanými v niektorých zvláštnych staniciach. Takýchto miest postupne pri cestách naprieč vesmírom nájdete úctyhodný počet a každé poskytuje iné možnosti, ako napríklad spomínané ovplyvňovanie diplomacie či úložné priestory pre váš náklad, vybavenie a iné. Celkovo sa to rôznymi stanicami, objektami, opustenými ruinami či zničenými loďami v SpaceForce univerze len tak hemží. Ešte si k tomu prirátajte všadeprítomné anomálie ovplyvňujúce vaše palubné systémy pozitívnym či negatívnym spôsobom, neustály vesmírny cestovný ruch a vyjde vám živé, uveriteľné prostredie, cez ktoré je radosť cestovať.

Cestovanie medzi hviezdnymi systémami je riešené obligátne pomocou skokových brán umiestnených v každom hviezdnom systéme. Tým pádom vzniká ale aj klasický problém s cestovaním po pomerne rozľahlej mape vesmíru. Totiž je nutné vždy doletieť k danej bráne v danom systéme a použiť ju na skok ďalej. Tam zase to isté a tak stále dokola, až vám to začne liezť na nervy. Našťastie autori vybavili hru “turbo módom“ pre zrýchlené cestovanie v rámci systému, plus možnosť si zaplatiť za skok cez viacero brán naraz, čím sa dostanete za prijateľný obnos kľudne aj jedným skokom z jedného konca mapy na druhý. Cestovanie patrí k tým zdĺhavejším a všadeprítomní piráti či príslušníci znepriatelených strán ho robia ešte viacej otravným, pretože vás vťahujú do bojov trvajúcich nezriedka i niekoľko minút.

Čo je ale ešte horšie, tieto konflikty svojou obtiažnosťou často spôsobujú, že si celú cestu zopakujete znova. Celková úroveň obtiažnosti je totiž na veľmi vysokej úrovni a hneď od začiatku bude pre vás niekedy aj jedna jediná nepriateľská loď problém. Stret s dvomi loďami už často znamená koniec cesty, čo pri fakte, že takéto strety sú pomerne časté a kvôli nešťastne navrhnutému systému ukladania pozícií spôsobuje nejedno nechcené zvýšenie adrenalínu. Jednou z možností, ako si zvýšiť šance v tuhých bojoch, je aj najatie dokopy až troch wingmanov bojujúcich po vašom boku až do ich smrti či odvolania, ale ani tí celý problém s obtiažnosťou neriešia.

SpaceForce: Rogue Universe

Cestou natrafíte na množstvo zaujímavých staníc.
SpaceForce: Rogue Universe

Tento pirát to ešte nechápe, ale pochopí.
SpaceForce: Rogue Universe

Jediná výhoda wingmanov, nešetria raketami.

Síce sa postupne zlepšujú spolu s vami, čím sa aj oni prispôsobujú tuhším a tuhším misiám, ktoré postupne dostávate, ale zvláštna AI nepriateľov spôsobuje, že tieto ich schopnosti nevyužijete naplno. Nepriateľské lode sa totiž vždy zameriavajú iba na vás všetkým, čo majú poruke, pričom wigmanov ignorujú, čo pri už mierne väčšej bitke znižuje váš čas života na obyčajných pár sekúnd. Takéto boje nie sú zriedkavé a tak sa zase aj napriek sprievodu schopných wingmanov dostavuje nejedno spomínané nežiaduce zvýšenie adrenalínu.

Ďalším spôsobom, ako získať pár sekúnd života navyše pri bojoch, je zlepšovanie vašej lode či prípadne zakúpenie novej. Každá rasa disponuje tromi stupňami/druhmi stíhačov, od najslabšieho po najsilnejší, ktoré sú vám plne k dispozícii. Na výzbroj slúžia rôzne typy a druhy diel či rakiet líšiacich sa nielen svojou kadenciou a rýchlosťou projektilov, ale aj účinnosťou proti rôznym druhom štítov a pancierov. Každá rasa má iné zloženie a tak jedna zbraň účinná proti jedným nemusí byť účinná proti druhým. Ostatné stránky lode ako rýchlosť, štíti, pancier, zameriavacie systémy, rušičky, nákladový priestor a podobne sa vylepšujú systémom zakúpenia bodov, ktorých hodnota stále stúpa. Bodov môžete použiť na každý druh lode len obmedzený počet a tak si musí každý zvoliť, ktorým smerom sa zameria. Niekto môže uprednostňovať nákladný transportér, iný rýchlu ťažko zamerateľnú stíhačku, alebo asi ako väčšina po zuby ozbrojený lietajúci tank.

Peniaze ale nemusíte zarábať len bojom. Na výber máte aj cestu obchodníka, kde nemusíte obchodovať len medzi jednotlivými stanicami, ale aj medzi ostatnými obchodnými voľne lietajúcimi loďami s často priaznivejšími cenami tovarov. Ďalšou možnosťou, ako si privyrobiť, je ťaženie minerálov či hornín z asteroidov, meteoritov či trosiek starých staníc. Ťaženie je pomerne jednoduché a dá sa s ním pomerne slušne zarobiť či vybaviť loď. Na to slúži pomerne originálna možnosť hry “crafting” umožňujúca využívať získané suroviny na zlepšovanie systémov lodi. Na každý systém potrebujete iné suroviny a nelíši sa len ich potrebné množstvo na výrobu vylepšenia, ale aj výskyt daných surovín vo vesmíre. Ak sa vám ale tento legálny systém zarábania kreditov nepozdáva, kľudne sa môžete obrátiť na odvrátenú stranu zákona a získavať peniaze hackovaním do jednotlivý staníc i lodí. Ak vás však odhalia, máte problém. Hackovanie je vlastne jeden z mála druhov úloh, ktorý dostávate na staniciach.

Peniaze ďalej dostávate i za každý level, o ktorý váš hrdina postúpi za získané skúsenosti. Skúsenostné body dostávate prakticky za všetko od obchodovania, správne vypustenú raketu, zničený cieľ, až po úspešné ukončenú úlohu. Je to síce zaujímavé, ale nemá to na vás, vašu loď, či vašich wingmanov nijaký vplyv. Jediný váš vplyv na wingmanov sú jednoduché príkazy prideľované cez menu a keďže ich umelá inteligencia je na pomerne vysokej úrovni, plnia ich veľmi dobre.

SpaceForce: Rogue Universe

Hmmmm, ťažiť ťažiť ťažiť.
SpaceForce: Rogue Universe

Ohromujúci východ hviezdy.
SpaceForce: Rogue Universe

Kde to má vchod?!

Ich ovládanie, ako i ovládanie lode, je veľmi intuitívne, prehľadné a rýchlo sa vám dostane do krvi aj napriek chýbajúcemu tutoriálu. SpaceForce ponúka ovládanie štandardne pomocou myši alebo joysticku v kombinácii s klávesnicou kvôli mnohým ovládacím prvkom. Tento spôsob ovládania sa do z časti arkádového z časti realisticky letového modelu založeného na newtonovských fyzikálnych zákonoch veľmi hodí, takže si buďte istý, že s ním prežijete kopec zábavy v tomto inak nehostinnom, ale krásnom svete.

Krása sveta, ktorú pripravili autori z Provox Games je miestami až očarujúca. Nádherne naaranžované hviezdy, planéty, hmloviny, rôzne anomálie, opustené základne i obyčajné asteroidy spôsobujú miestami spomalenie tepu a pozabudnutie na pravý dôvod, prečo máte hru pustenú. Každý systém je inak tematicky ladený a mení sa nielen pozadie, ale aj nasvietenie celej scény. Ak si k tomu všetkému pripočítate brilantnú ambientnú hudbu perfektne zachytávajúcu atmosféru okolia, neraz vám budú behať aj zimomriavky po chrbte. Autori neraz chceli, aby vesmír nepôsobil len ako nekonečná krásna diaľava, ale aj ako hlboká, prázdna, neznáma a nebezpečná hlbočina číhajúca na vašu prvú chybu a celkovo v prostredí nenájdete žiadne rušivé prvky kaziace ucelený dojem.

Do tohto prekrásneho sveta sú zasadené všetky lode a stanice spracované o niečo menej kvalitne v porovnaní so samotným prostredím. To však neznamená, že by ich spracovanie bolo zlé, alebo kazilo celkový vzhľad. Práve naopak. Modely lodí sú variabilné, detailné, nápadité, rôznych veľkostí a tvarov. Pri stretoch s nimi sa dočkáte efektne spracovaných striel, výbuchov sprevádzaných veľkým množstvom úlomkov a tlakových vĺn. Tak, ako je trefne spracovaná hudba k prostrediu, sú aj trefne spracované zvuky ku všetkému, čo vás napadne od hučania motorov, škrípania kovu pri náraze loď o loď, výbuchy rakiet, energetických diel, motorov či strašidelných zvukov niektorých zvláštnych vesmírnych staníc. Nemusíte mať však strach z potrebného výkonu, pretože engine použitý v SpaceForce patrí rozhodne k tým lepšie optimalizovaným a budete si ho môcť s veľkou pravdepodobnosťou vychutnať na plné detaily vo vysokom rozlíšení.

SpaceForce by sa v stručnosti dal charakterizovať, ako premrhanie veľkým potenciálom stať sa veľmi dobrým vesmírnym simulátorom aj keď na druhú stranu, ani takto nie je nič rozhodnuté. Závisí iba na tom, či vás zložitejší začiatok kvôli chýbajúcemu tutoriálu odradí alebo nie, či vám bude vadiť často prehnaná obtiažnosť, alebo či sa vám pár stále sa opakujúcich úloh nebude zdať časom stereotypným. Ak toto všetko dokážete prehltnúť, prípadne vám to neprekáža, potom na vás čaká prekrásny vesmírny svet, aký sa tak často nevidí s množstvom neľútostných bitiek, obchodovaním, objavovaním neznámeho a mnoho iných príjemných zážitkov.

SpaceForce: Rogue Universe

Veľký kanón v akcii, našťastie nie proti mne.


SpaceForce: Rogue Universe

Rasa zrodená z čírej energie.


SpaceForce: Rogue Universe

Niektoré systémy sú spravené naozaj úžasne.



napísal andrei 6.8.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
SPACEFORCE: ROGUE UNIVERSE
+ technické spracovanie
+ atmosféra vesmíru
+ ťaženie surovín
+ “crafting” a hackovanie
+ diplomacia
+ nízke HW nároky
- obtiažnosť
- žiadny tutoriál ani návod
- málá variabilita misií
- nepríjemná AI
- systém ukladania pozícií
- chýba multiplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,0 GHz, 768 GB RAM, VGA 128MB GF5800/R9500
Doporučená konfigurácia: CPU 2,6 GHz, 1 GB RAM, VGA 256 MB GF6800/Rx800


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: JoWood / Provoxgames
Štýl: Simulácia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk