NBA LIVE 09

NBA LIVE 09

8.5

Po roku sa opäť stretávame pod deravými košmi, na nablýskanej palubovke NBA Live 09.

Recenzia na Xbox360 verziu

Minulý rok to bola náhoda, tento rok je to úmysel. Recenzia na NBA Live 09 k vám prichádza v rovnaký deň ako sa po dlhej letnej prestávke otvorili brány na zámorských basketbalových štadiónoch. Nový ročník NBA už má svoju premiéru za sebou (len pre pripomenutie, Lakers i obhajcovia titulu Celtics svoje zápasy vyhrali) a ku každej sezóne pod deravými košmi neodmysliteľne patrí aj digitálne spracovanie tohto skvelého športu. O vašu priazeň budú tento rok bojovať traja zástupcovia NBA 2K9 od 2K, NBA 09 od Sony a NBA Live 09 od EA Sports. Práve posledne menovaný titul s najdlhšou históriou a s najväčším povedomím medzi hráčmi si predstavíme.

Začnime hneď od podlahy, novinkami, a veru že ich je požehnane. Až toľko, že sa ich EA rozhodla poupratovať do samostatnej položky v menu, takže máte pekne prehľadne na jednom mieste spísané, na aké novinky sa môžete tešiť. Zmien (či už väčších alebo menších) sa dočkal takmer každý stavebný kameň, z ktorého bývajú Live XX hry poskladané. Napríklad v menu nenájdete položku Sezóna, zatiaľ čo všetky ostatné, notoricky známe typu Dynastia, Allstars Weekend, Online zápasy a podobne tam nájdete. Nemusíte sa ale báť, že by sa EA naozaj rozhodla vyškrtnúť sezónu zo zoznamu ponúkaných režimov, iba sa táto možnosť presunula do kategórie Dynastia (pri štarte Dynastie si môžete vybrať, či sa chcete starať o družstvo po manažérskej stránke automaticky, manuálne alebo vôbec = Sezóna).

Samotné uvítanie a prvé kroky v hre sú spracované formou telocvične a treba povedať, že oproti minulému roku sa aj tu pohli veci vpred. Po výbere obľúbeného tímu sa hra bez okamžite presunie do tréningovej telocvične daného družstva. V Chicagu vládne všade červená farba, v Bostone ekologická zeleň. Na výber dostanete jedného hráča z družstva, ale pod košmi v telocvični nájdete rozcvičujúcich sa spoluhráčov a prizerajúcich trénerov. Môžete skúšať dribling, fintičky, smeče, streľbu, to ale nie je všetko. Stačí prísť na malý pokec za trénerom a ten vás formou úloh prevedie základnými i pokročilejšími zákutiami basketbalu. Budete sa učiť strieľať, hrať jeden na jedného, nacvičíte si rýchle protiútoky 2 na 1, ale naopak aj obranu v týchto situáciách, zistíte, ako sa najlepšie postaviť pri útočných/obranných doskokoch atď. Jednoducho akési miniquesty -  dať x bodov za istý času, urobiť y stealov, nadeliť z blokov, pričom náročnosť sa zvyšuje a možnosti ani zďaleka nekončia pri takýchto jednoduchých úlohách. Tí, ktorí si myslia, že basketbal je o smečovaní a strieľaní trojok, prejdú veľkou športovou obrodou.

NBA Live 09
NBA Live 09 Vylepšenie systému clony prináša neodškriepiteľné výhody.
Vylepšenie systému clony prináša neodškriepiteľné výhody.


NBA Live 09 Jeden na jedného.
Jeden na jedného.


NBA Live 09 Tréningová telocvičňa.
Tréningová telocvičňa.





Tréningová telocvičňa hrá pomerne podstatnú úlohu aj v režime Dynastia, kde za plnenie úloh dostávate určitý druh odmeny. Ako taká si zachováva svoje charakteristiky z predchádzajúcich dielov. Znova sa musíte pokúsiť nielen doviesť svoje družstvo k zisku ligovej trofeje, ale aj zabezpečiť množstvo doplnkových činností typu trénovanie, liečenie hráčov, skautovanie talentov a podobne s jedným cieľom – vybudovať skutočne úspešnú dynastiu jedného športového klubu. Dynastia ponúka aj automatizovaný režim, kedy sa o bokovky stará AI a vy sa môžete sústrediť výhradne na zápasy.

Pamätáte si ešte na farebné zvýrazňovanie hot/cold zón pre každého hráča z NBA Live 08? V jednoduchosti šlo o zobrazovanie miest, odkiaľ v reále hráč strieľa najradšej a teda má väčšiu šancu z daného „spotu“ trafiť. Farebný systém ostal zachovaný, navyše sa na neho nabalila ďalšia mohutná nadstavba zohľadňujúca chovanie reálnych predlôh hráčov v lige. Hovoríme o tzv. dynamickej DNA. Štatistiky a správanie každého hráča sú updatované podľa reálnych výsledkov dosahovaných v začatom ročníku NBA. Začne sa jednotka draftu Derrick Rose prezentovať v lige stovkami nájazdov pod kôš? To isté bude robiť jeho virtuálne alter ego v hre. Preorientuje sa Shaq po rokoch na strieľanie trojek a naučí sa konečne hádzať šestky? Bum, stačí jeden online DNA update a rovnaké nepravdepodobné zázraky začne robiť aj center Phoenixu v hre. DNA eviduje tony štatistických údajov až do hĺbky, z ktorej strany háč preferuje útočiť, alebo či už tri zápasy po sebe má 0 percentnú úspešnosť pri streľbe z poľa.

Záležitosti naokolo sme vyriešili, konečne sa dostávame na palubovku. Prechod je to pomerne pomalý, neustále aktívna telocvičňa prístupná aj počas loadingov si vyžiadala daň predĺženú dobu nahrávania čohokoľvek, či už zápasu alebo menu alebo zmieňovanej telocvične. Nejedná sa o extrém, ale ak hráte viac zápasov po sebe, obrazovka loading sa čoskoro stane vašim nepriateľom. Tak, a teraz sme už naozaj na palubovke. Obecenstvo nedočkavo povzbudzuje, roztlieskavačky predvádzajú svoje tanečky, maskot pumpuje z divákov ďalšie dávky energie. Predzápasová šou stojí za to. A po rozskoku to prichádza. Konečne sa hrá basket!

NBA Live 09
Všetky novinky zhrnuté pekne v jednom videu.


Rozohrávači rozohrávajú, krídla robia svoju prácu, centre dominujú pod košom. Gameplay nesie podobné črty ako minulý rok, ale niekoľko zmien sa predsa len nájde. Za prvé, nájazdy na kôš. Konečne po X ročníkoch NBA Live mám pocit, že crossovery, zadovky a fake pohyby skutočne fungujú. Môže za to mierne prepracovaný pohybový repertóar namapovaný na pravú analógovú páčku a tiež funckia Quickstrike Ankle Breaker. Znalici vedia, čo Ankle Breaker znamená, ostatným vysvetlím, že ide o sériu fintičiek, ktoré obrancu úplne dezorientujú a vám sa otvorí voľná cesta priamo ku košu (ideálne je, keď sa nešťastník zamotá až tak, že sa mu podlomia kolená a spadne na zem :-)). Rýchli a agilní hráči sa takýmto spôsobom ľahko dostanú ku košu, donáška či explozívny smeč sú potom už iba čerešničkou na torte. Ale ani zabijácky crossover nie je všemocná zbraň. Upravený systém obrany sľubuje oveľa vyrovnanejšie partie 1 na 1 a hlavne, ak sa stretnú rovnaké typy hráčov (rozohrávač vs. rozohrávač, krídlo vs. krídlo), nie je vôbec zaručené, že sa akokoľvek dobrou fintičkou cez obrancu dostanete.

Ankle Breaker dáva vyniknúť vtedy, ak si osvojíte trochu pokročilejšie princípy basketbalu. Zavolám si ako rozohrávač clonu a použijem ju. Za ideálnych podmienok môj pôvodný brániaci hráč zbehol s mojou clonou a ja sa tak ocitám voči hráčovi, ktorý je oveľa pomalší. Fajn, zmením stratégiu na Isolation, teda všetci moji spoluhráči sa mi budú snažiť poskytnúť maximum voľného miesta na manévrovanie. A tu pricháza na rad Ankle Breaker. Pivota spravím naznačeným pohybom doprava, zadovkou si prehodím loptu na opačnú stranu, zamrznutý protihráč nemá najmenšiu šancu a ja sa sám rutím na kôš. Krása.
Pri opise akcie som spomenul dve podstatné veci, clonu a zmenu stratégie. Obe sú v Live 09 spravené na jednotku. Na privolanie clony slúži samostatné tlačidlo, pričom sa dá určiť, kedy sa má cloniaci hráč rozbehnúť ku košu. Veľké plus. Stratégie sa menia (Signature Playcalling) ďalším samostatným tlačidlom, pričom okrem štandardných Isolation, Triangle Offense a podobne sú k dispozícii vždy také ponuky, ktoré korešpondujú s DNA daného hráča a dokonca hra upozorní vyznačeným bodom na palubovke, ako dokonale tento nacvičený signál odohrať. Druhé veľké plus. Rozumné používanie oboch noviniek prináša jedno obrovské spoločné pozitívum – na vami predvádzanom basketbale to je jednoducho vidieť a nejedná sa len o novinky „do počtu“.

Z basketbalu ako takého mám výborný pocit, aj keď ešte o trochu viac by to chcelo posilniť obranu. Ak sa však naučíte používať všetky defenzívne možnosti (aj v obrane sa dá meniť stratégia, plánovať zdvojovanie, či „blízkosť“ bránenia), vyvarujete sa zbytočných pokusov o vypichnutie lopty, ktoré často končia odpískaním faulu a budete veriť AI, ktorá má tendencie zachytávať nepodarené prihrávky súpera, budete spokojní. Útočnej fáze sa hádam ani nedá čo vytknúť a priznám sa, že navyše sa na tento basketbal veľmi dobre pozerá. Jednoznačne najkrajšie akcie v mojej virtuálnej basketbalovej kariére vznikli práve v tomto ročníku NBA Live. Niekoľko nádherných prienikov po clone s elegantnou prihrávkou na zbiehajúce krídlo, ktoré sa osamotené a zabudnuté za súperovou obrannou líniou rútilo na kôš a poslednému pokusu o zablokovanie sa vyhlo elegantným stiahnutím lopty popod kôš si odo mňa odnieslo dokonca sadu obdivných výkrikov. Extrémne podarené kúsky je dokonca možné v pridanom editore replayov „postrihať“ a výsledný klip uploadnúť na internet!

NBA Live 09
NBA Live 09 Vyvolávanie útočných signálov je hračka.
Vyvolávanie útočných signálov je hračka.


NBA Live 09 DNA štatistiky jednotlivca.
DNA štatistiky jednotlivca.


NBA Live 09 KIDD sa predstaví samozrejme už v novom drese.
KIDD sa predstaví samozrejme už v novom drese.






Okrem stále nedotiahnutej obrany sa musím posťažovať na neuveriteľne presnú mušku počítačovej AI, ktorá má obdivuhodne vysokú úspešnosť pri streľbe z poľa a to aj z vlastnej polovičky (zúfalé odhody na konci štvrtín). Nový spôsob hádzania šestiek, zastavenie ukazovateľa v správny čas, je lepší ako šaškovanie s analógovou páčkou, ale na starý zameriavací kríž to stále nemá. Neštandardne sa posťažujem aj na ukazovateľ skóre, ktorý je maličký a navyše sa pod ním v rýchlom slede menia rôzne zaujímavé štatistické údaje, ktoré sa však kvôli viacerým faktorom (malé, nevýrazné písmo, príliš rýchla zmena textu) často úplne prehliadajú.

Virtuálne spracovanie Tonyho Parkera na úvodnej obrazovke Live 09 priam vyráža dych a aj keď sa v hre až takéto detaily nevyskytujú, rozhodne sa jedná o veľmi dobre vyzerajúci basketbal. Na grafike som si všimol iba pár vylepšení, rozhodne veľkou obmenou prešli animácie. Nehovorím len o doplnkových (utieranie rúk, tenisiek a podobne), ale hlavne o rôznych pádoch a akrobatických kúskoch, odskokoch, a gest typických pre jednotlivých hráčov. Taktiež publikum vo veľkej miere ožilo, ak v poslednej štvrtine prehrávate, ale dobrou hrou sa vám podarí dostať na dostrel k súperovi, atmosféra na štadióne zohľadní vašu snahu a búrlivá podpora obecenstva nikdy nie je na zahodenie.

Vráťme sa ešte na záver k ponúkaným herným režimom. Zdĺhavá dynastia nie je pre každého, takže obyčajný zápas, predpripravený zápasový scénár alebo vyšantenie sa v smečiarskej súťaži nemôžu chýbať. Online po novom podporuje hru 5 vs. 5 živých hráčov a vynovenú Online ligu vo verzii 2.0. Vlastenecké cítenie môžete dokázať v medzinárodnom FIBA turnaji, avšak iba v prípade, že máte iné ako slovenské občianstvo, lebo našu krajinu by ste v zozname hľadali márne. Štandardom vo všetkých EA športových hrách tohto roka je režim Be a Pro, kedy dostanete pod kontrolu jedného vybraného hráča a hra samotná vás naviguje, kde s ním máte stáť v útoku a naopak, ako brániť – tak, ako to daný hráč musí robiť v skutočnosti. Na konci zápasu je potom vaše snaženie ohodnotené zoznamom plusov a mínusov.

NBA Live 09 je podareným pokračovaním, prináša niekoľko veľmi zaujímavých noviniek a úprav, ktoré sa relatívne významnou mierou podpisujú pod výborný celkový dojem. Vyzerá to tak, že tento rok to EA so digitálnymi športmi naozaj vyšlo. A to je len dobre.

napísal je2ry 29.10.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
NBA Live 09
| NBA LIVE 09
[26.6.2008]
NBA Live 09
| NBA LIVE 09
[19.6.2008]
8.5
Ohodnotiť
NBA LIVE 09
+ clony a Signature Playcalling
+ tréningová akadémia
+ výborne sa na to pozerá
+ výborne sa to hrá
+ loadingy
+ chcelo by to ešte viac posilniť obranu
+ pár ďalších drobností


RECENZIE HRÁČOV
PS3
PS2
Xbox 360
Wii

Vývoj: EA / EA Czech / EA Sports
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20133)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk