CREATE

CREATE

6.0

(Ne)dostatočne kreatívny pokus

Recenzia na PC verziu

Kreativita by mala byť súčasťou každej hry a v minulosti to tak väčšinou aj bolo. Komerčná súčasnosť nám už ale často servíruje tituly v skvelej grafike, ale bez nápadov. Create však stavia práve na tvorivých nápadoch a fantázii, hoci inšpirácia v LittleBigPlanet je zrejmá. Otázne je, do akej miery tieto prvky tvorcovia naozaj využili.

Prvý dojem z hry vôbec nepresvedčil o kvalitách ambiciózneho titulu. Zmiešané pocity, asi ako keď kombinujete zmrzlinu s horčicou a tyčinkami. Celá záležitosť pripomínala zmes chutných ingrediencí, ktoré ale niekto bezhlavo nahádzal do jedného kotla. Asi ako keď psíček a mačička z Čapkovej rozprávky piekli tortu. Nad prvotným znechutením však postupne zvíťazil záujem. Zistil som, že aj keď toho tvorcovia dosť pokazili, nejaké tie iskričky tvorivosti tam sú.

O iskrách tvorivosti nie je reč náhodou. V Create sú totiž takto označené body, ktoré hráč získava za plnenie úloh a slúžia na odomykanie nových predmetov, výziev a celých svetov. Vlastne tie svety sú skôr tematickými ostrovčekmi, kde ale vždy čaká desiatka logických zadaní v odlišnom teréne a s pokročilými objektmi.

Create
Create Niekedy je nutné dostať na určené miesto viac predmetov a vhodné precízne plánovať.
Niekedy je nutné dostať na určené miesto viac predmetov a vhodné precízne plánovať.


Create Svety sa dajú rôznym spôsobom vyzdobiť a dokonca doplniť o žijúce zvieratká.
Svety sa dajú rôznym spôsobom vyzdobiť a dokonca doplniť o žijúce zvieratká.


Create Svety sú vlastne odomykateľné tematické ostrovy.
Svety sú vlastne odomykateľné tematické ostrovy.





Create v sebe v podstate spája dve odlišné formy hry, ktoré ale málokto akceptuje v jednom balení. Každý tematický ostrov ponúka zdobenie monotónneho prostredia, čo je primitívna zábavka pre deti. Vyberanie tapiet na steny, sadenie stromčekov, kvietkov, umiestňovanie autíčok, zvieratiek. skriniek, či dekorovanie oblohy má formu editora. Na získanie iskier tvorivosti je v tomto prípade treba maľovať a dekorovať podľa stanovených krokov. Za vyhovujúce prvky pribúdajú body a zoraďujú sa okolo okrúhlej ikony používaného nástroja. Keď sa zaplní celý kruh, pokladá sa aktuálna pasáž za splnenú. Nepochopil som, prečo napríklad niekde dostávam body za biele tulipány, ale za červené nie, alebo prečo na kopci lepšie vyzerá záchodová misa ako strom. Je pravda, že hráč má možnosť vytvoriť bizarný svet a nastrkať tam, čo chce. Iskru tvorivosti ale získa len za použitie konkrétnych určených foriem. To sa rozhodne nedá považovať za podporu kreativity, skôr za istú formu diktatúry.

Logické výzvy v každom svete na seba upozorňujú značkami, ktoré vidieť priamo na makete terénu. Pri maľovaní je vhodné brať do úvahy, že nový vzhľad je viditeľný aj počas plnenia takýchto úloh. Ak je všetko príliš pestrofarebné, situácia na obrazovke môže byť veľmi neprehľadná. Úlohy sú založené na používaní logiky, kde sa uplatnia fyzikálne zákony, gravitácia a mechanika. Zle viditeľné prostredie pri hľadaní riešenia nepomáha. Skok od primitívnych omaľovaniek k miestami náročným logickým úrovniam je zásadný. Hoci niektoré zadania sú jednoduché, iné skutočne dajú zabrať. Už to nie je zábavka pre krpcov, ale skôr pre ich rodičov, ktorí sa neboja premýšľať.

Obvykle je cieľom úloh dostať nejaké vozítko alebo objekt na určené miesto, zvyčajne na druhom konci obrazovky. To je, samozrejme, sťažené rôznymi spôsobmi. Sú tu jamy, ktoré treba preskočiť, alebo preletieť. Treba vytvoriť, pardon vybrať, z menu trámy, usmerniť jazdu, nastaviť teleport, odstrániť z cesty haraburdy. Hráč má striktne vymedzený sortiment a počet predmetov, ktoré môže použiť na vyriešenie problému. Niekedy sú to len dve odlišné veci, ktoré sa na prvý pohľad môžu zdať nepoužiteľné a riešenie len jediné. Inokedy je spektrum bohaté a nájde sa viacero spôsobov, ako uspieť. Prvé výzvy kalkulujú so skokanskými mostíkmi a zábranami. Neskôr je postup náročnejší a používajú sa aj bizarné, či zdanlivo zbytočné predmety, gumová kačička, lepidlo, magnety, balóny, stánok s hot-dogom, hriankovač, rebrík, tryskové rakety a kadečo iné. Situácia môže vyzerať napríklad nasledovne. Na ceste je traktor, ktorý sa musí dostať cez jamu a k portálu na vyvýšenej plošine. Stroj sa zavesí na balón, ktorého let treba umiestniť vrtuľami a dokonca im je nutné nastaviť smer fúkania. Za jamou sa umiestnia ostne, ktoré prepichnú balón a traktor po vlastných vylezie na mostík. Lenže na preskočenie nemá potrebnú rýchlosť a tak zaň treba umiestniť raketu.

Create
Zoznámte sa s Create, ale pozor, uvidíte aj riešenia niekotorých logických úloh.

Pri každej logickej úlohe sa najskôr umiestnia predmety podľa uváženia a potom sa spustia veci do pohybu. Niekedy je možné umiestniť objekty len vo vyhradenom úseku. Pri neúspechu hráč zmení objekty, alebo upraví ich polohu a keď je pripravený, spustí ďalší štart. Takto je to až do chvíle, kým nie je zadanie úspešne splnené. Hráč získa iskry tvorivosti za zavŕšenie úlohy. Za originálny postup, vytváranie reťazových reakcií a vyzbieranie bonusov má šancu dostať ďalšie navyše. Na odomknutie ďalšieho sveta nie je nutné splniť všetky úlohy v predošlom, ale treba nazbierať dostatok iskier tvorivosti.

Okrem toho je v hre ešte možnosť voľného maľovania a ukladania výtvorov online. Hoci sú samotné procesy v hre nenáročné, ovládanie je zbytočne komplikované. Menu, ktoré zahrňuje ako herné procesy, tak aj nastavenie hry, je delené na niekoľko nezmyselných podskupín. Neustále chaotické prepínanie pri maľovaní a plnení úloh je frustrujúce. Zdĺhavému preklikávaniu sa dokonca nevyhol ani proces ukončenia hry. Pri manipulovaní s objektmi je myš používaná krkolomným spôsobom. Predmet sa vyberá a umiestňuje ľavým, ale posúva pravým tlačítkom, prekliknutie ľavým vyrobí duplikát posledného objektu. Na otáčanie už je treba vyvolať extra menu. A k tomu sú ešte klávesové funkcie. No hnus velebnosti. Kam sa preboha vytratila všetka predstavivosť tvorcov pri návrhu užívateľského rozhrania?

Grafika je detská, jednoduchá, pripomína Spore. Navyše s obmedzeným rozlíšením. Každú chvíľu vám tretinu obrazovky zahltí nejaké príšerné menu. Detailom a tieňom sa tvorcovia veľmi nevenovali. Stavili na roztomilosť, ktorá je väčšinou gýčová. Ozvučenie už nemalo veľmi čo pokaziť.

Create
Create Síce málo farebný, ale oveľa prehľadnejší terén.
Síce málo farebný, ale oveľa prehľadnejší terén.


Create Často treba splniť úlohy s veľmi obmedzeným sortimentom predmetov.
Často treba splniť úlohy s veľmi obmedzeným sortimentom predmetov.


Create Menu je dokonale neprehľadné. Preklikávať niekoľko takýchto setov je zbytočné a zdĺhavé.
Menu je dokonale neprehľadné. Preklikávať niekoľko takýchto setov je zbytočné a zdĺhavé.





Create je hra s potenciálom, ktorý tvorcovia nedokázali naplno využiť a pre istotu ho takmer pochovali otrasným užívateľským rozhraním. Navyše toľko vyzdvihovaná podpora kreativity je v istých momentoch skôr obmedzovaná. Kombinácia primitívneho maľovania s náročnejšími logickými pasážami v jednom titule nie je najšťastnejším riešením. Iste, synček by mohol pomaľovať krajinu a ocko v nej zapiecť svoj mozoček, ale táto spolupráca by veľmi rýchlo zunovala. Už preto, že po čase nastupuje stereotyp a celé sa to otrasne ovláda. Aj keď sú v Create aj naozaj zábavné momenty, lepšie urobíte, keď svoje Eurá a české koruny investujete do inej hry. 


napísal uni 22.12.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Create - Creations
| CREATE - CREATIONS
[14.11.2010]
Create
| CREATE
[2.8.2010]
Create - Gameplay
| CREATE - GAMEPLAY
[22.12.2010]
6.0
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
CREATE
+ niektoré zaujímavé logické výzvy
+ množstvo rozmanitých objektov
+ zmeny dizajnu prostredí
- zlé ovládanie, príšerné menu
- slabé grafické spracovanie
- zle riešená kamera
- chaotické, po čase stereotypné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,8 GHz, 1 GB RAM, 128 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360
Wii

Vývoj: EA / EA Czech / EA
Štýl: Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. november 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Recenzia: Create (60) 22.12.2010
| Create 22.12.2010
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19421)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk