A.R.E.S.: EXTINCTION AGENDA

A.R.E.S.: EXTINCTION AGENDA

8.0

Stará škola vs stroje

Recenzia na PC verziu

Kto by nemal rád kvalitné arkádovky? Tešia sa obrovskej popularite na online systémoch všetkých súčasných platforiem a popri všetkých tých hektických FPS, rozsiahlych RPG, megalomanských stratégiách a ostatných žánroch si človek rád len tak nezáväzne uťahaný sadne a zahrá si niečo koncepčne jednoduchšie bez príťaží, ako je zložitý príbeh a podobne. Tesne pred spánkom za 20 minút prejde jeden level a pokojne môže pokračovať o týždeň, dva, nič mu neutečie. Podobným prípadom je aj drobný titul A.R.E.S.: Extinction Agenda, ktorý je síce ľahké prehliadnuť, no aj napriek jeho chybám ho odporúčame.

Extinction Agenda je vlastne prvou epizódou pripravovanej série tejto skrolovacej akcie zo starej školy. A prekvapivo má aj nejaký ten príbehový obal. Čo si budeme nahovárať, je naivný. Týka sa smerovania ľudského bytia v nie až tak vzdialenej budúcnosti, kedy neudržateľné tempo života priviedlo ľudí až na stránky známej Červenej knihy. Znečistenie je neudržateľné a čo najskôr s tým treba niečo spraviť. Iskierka nádeje vzplanie, keď jedna anime doktorka objaví spôsob, ako zo všetkého odpadu znovu vyprodukovať organické veci a tak zachrániť ľudskú rasu. Všetko to však prebieha na vzdialenej vesmírnej stanici, kde sa opäť raz stroje ovládnuté tajomným zeleným dymom postavia proti svojim tvorcom a všetko sa zdá byť stratené. Nádejou je však nový prototyp robota A.R.E.S., ktorý účinkom plynu odoláva a tak je vyslaný na záchrannú misiu. Príbeh je podávaný formou statických manga obrázkov s titulkami, čo môže ulahodiť nejednému oku.

A.R.E.S.: Extinction Agenda
A.R.E.S.: Extinction Agenda Manga slideshow vám prerozpráva príbeh.
Manga slideshow vám prerozpráva príbeh.


A.R.E.S.: Extinction Agenda Narazíte aj na robotického aliena.
Narazíte aj na robotického aliena.


A.R.E.S.: Extinction Agenda Shop máte k dispozícii neustále.
Shop máte k dispozícii neustále.





Už na prvý pohľad musí byť zrejmé, že autori sa chceli priblížiť známym menám v tomto žánri. Pamätáte si legendu Turrican, prípadne rodinný poklad Nintenda Metroid? A čo takto Mega Man? Aj napriek tomu, že si v niektorých ohľadoch ide ARES vlastnou cestou, v mnohých veciach vzdáva hold týmto, aj dnes ešte stále populárnym, menám. Pozrite sa na vzhľad hlavného hrdinu. A verte, že takmer rovnako klasicky je na tom aj samotná hrateľnosť. Niektoré mušky sa tu však predsa len dajú nájsť.

ARES je klasickou 2D platformovkou a to pre vás neznamená nič iné, len že sa o život naskáčete a do prichádzajúcich nepriateľov vysypete kvantá pestrofarebných lúčov. A že tých nepriateľov teda bude naozaj dosť. Keby sa vám málilo, môžete sa jednoducho vrátiť a oni sú tam znova! No nie je to super? Vlastne ani nie. Keby sa respawnovali aspoň po zmiznutí ich pozície z obrazovky alebo po prejdení do ďalšej obrazovky, tak by bolo všetko v poriadku. Oni však majú vo zvyku sa znovu objaviť aj po skoku, čo v istých náročnejších momentoch na vyššej obtiažnosti môže pôsobiť otravne a zbytočne frustrujúco.

Poďme však k tomu hlavnému, k hrateľnosti. Okrem hromady akcie a skákania sa síce nedočkáte ničoho iného, no to bohato stačí. Úrovne sú vystavané veľmi dobre, sú pomerne rozsiahle a členité ako horizontálne, tak aj vertikálne. Miesta na „oddych“ sú presne tam, kde by ste ich aj potrebovali a čakali a to isté platí pre akciu so stúpajúcou tendenciou. Ak si však chcete skutočne zahrať, tak musíte jednoznačne zvoliť Hard možnosť hneď v úvode. Až vtedy nastáva tá skutočná výzva počas celej doby hrania, kedy aj skutočne využijete všetky možnosti, ktoré vám gameplay ponúka. A tým myslím schopnosti po naplnení ukazovateľa, striedanie zbraní, využívanie granátov a podobne. Výhrada by bola jedine ku skákaniu, ktoré pôsobí dobre, až kým sa nedostanete k náročnejším pasážam, kde sa prejavuje niečo ako drobné oneskorenie pri nasledovnom skoku. Zo začiatku budete hlavne kvôli tomuto umierať, no pri konci hry si už na to zvyknete.

A.R.E.S.: Extinction Agenda

Špecialitou, ktorá určite stojí za zmienku, sú súboje s bossmi. Tie nie sú len na konci každej úrovne, no je ich viac v rámci každej. Netreba sa pri nich nijak zvlášť zamýšľať nad taktikou, ako ich poraziť, vždy stačí vypáliť do nich všetko, čo máte po ruke. Náročnejšie je to však s vašim pohybom v týchto súbojoch, ktorý si už treba dobre naplánovať. Spestrením je aj možnosť nakupovania vylepšení, powerupov a ďalších vecí z obchodu kedykoľvek počas hry. Nakupovať môžete za zozbierané skrutky a matky vypadnuté z vašich protivníkov rozdelené do troch kategórií. K tomu aj A.R.E.S. v priebehu hry zbiera nové schopnosti a tie sa učíte hneď aj využívať v praxi.

ARES sa predáva za necelých 10 Eur na rôznych digitálnych distribučných kanáloch, čo je možno trochu veľa. Predsalen jedná sa iba o prvú epizódu, ktorá pozostáva len z piatich úrovní a tie vám príliš dlho nevydrža. V konečnom dôsledku teda za celú sériu nakoniec zaplatíte približne rovnakú sumu ako za plnohodnotný mainstreamový titul.

Prezentáciu hry treba pochváliť, podčiarkuje ju príjemný vizuál, ktorý zdôrazňuje oldschool feeling. Farieb napočítate mnoho, dizajn monštier je sympatický (zvlášť u alienovitých robotov), všetko sa to príjemne hýbe a dobre sa na to pozerá. Podobne je na tom aj zvuková stránka, ktorá nezávislej produkcii sadne, neruší a hranie spestrí. Recenzovaná PC verzia podporuje ovládanie kombom klávesnica + myška a rovnako aj xboxovým ovládačom, obe alternatívy fungujú výborne, žiadna nie je oklieštená, čiže aj konzolovú verziu by malo byť pre vaše ruky potešenie hrať (stále je však vo vývoji).

A.R.E.S.: Extinction Agenda je sviežim titulom, ktorý zabaví vo chvíľach, keď na nič iné nemáte chuť, pripomenie vám staršie klasiky a ponúkne aj niečo navyše. Má svoje chybičky, no ak ich prepáčite, tak sa vám hra odvďačí výbornou hrateľnosťou.

A.R.E.S.: Extinction Agenda
A.R.E.S.: Extinction Agenda Prostredia sú navrhnuté veľmi dobre.
Prostredia sú navrhnuté veľmi dobre.


A.R.E.S.: Extinction Agenda Užijete si mnoho súbojov s bossmi.
Užijete si mnoho súbojov s bossmi.


A.R.E.S.: Extinction Agenda Skutočná výzva prichádza až s najvyššou obtiažnosťou.
Skutočná výzva prichádza až s najvyššou obtiažnosťou.






napísal matus_ace 10.2.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
A.R.E.S.: EXTINCTION AGENDA
+ veľmi dobrá hrateľnosť
+ oldschool feeling
+ grafika, zvuk, ovládanie
+ súboje s bossmi, dizajn prostredí
- nepomer ceny a obsahu
- ťarbavé skákanie
- občas divoké respawnovanie nepriateľov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU, 1 GB RAM; GeForce7600/Radeon2400


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: ORiGO Games / Extend Studio
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. január 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20267)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk