DARKSPORE

DARKSPORE

7.5

Temné spóry útočia

Recenzia na PC verziu

Temné spóry zasiahli PC a nákaza sa neúprosne šíri. Odhodláte sa na záchranu vesmíru alebo necháte svet napospas zhubnej DNA a agresívnym mutantom? Každý dobrovoľník je vítaný, ale je jasné, že niektorí zutekajú. Darkspore totiž nesadne každému.

Darkspore nemá takmer nič spoločné s hrou Spore. Je to priamočiara akčná RPG, ktorá sa orientuje výlučne na bojovú zložku s vývojom hrdinov. Ak vám to nevonia, nemáte dôvod hrať Darkspore ani čítať túto recenziu ďalej. Zvyšok sa možno rád nechá chytiť na udicu, Darkspore totiž napriek svojej jednoduchosti vôbec nie je zlou hrou, ak sa chcete odreagovať, najlepšie v spoločnosti iných hráčov. Ba dokonca je dosť chytľavá až návyková.

Príbeh Darkspore nie je vôbec podstatný, nijakým spôsobom totiž neovplyvňuje postup v hre, nenájdete tu žiadne pamätné postavy alebo špecifické momenty. Exponenciálna DNA unikla z laboratória a spôsobila mutácie, ktoré zamorili vesmír. Vy precitáte z hyperspánku a musíte využiť arzenál živých zbraní a bojovať o osud galaxie. Podrobnosti približujú štýlové, ale občas nudné predelové scény, ktorým sotva budete venovať väčšiu pozornosť.

Darkspore
Darkspore Niekedy sa hráč dostane do pasce, z ktorej mu pomôžu len spolubojovníci.
Niekedy sa hráč dostane do pasce, z ktorej mu pomôžu len spolubojovníci.


Darkspore Stovka hrdinov a množstvo vylepšení motivuje hráčov, aby napredovali.
Stovka hrdinov a množstvo vylepšení motivuje hráčov, aby napredovali.


Darkspore Na bojisku je množstvo veľmi rôznorodých protivníkov.
Na bojisku je množstvo veľmi rôznorodých protivníkov.





 

Darspore obsahuje tri bohaté sety misií. Začína sa kolekciou máp na najľahšej úrovni, potom sa sprístupnia aj ostatné. Cieľ každej je úplne rovnaký, prebojovať sa cez hordy mutantov a zlikvidovať bossa v zašitej časti mapy. Nie sú stanovené žiadne hlavné a už vôbec nie vedľajšie úlohy. Skrátka nasadíte svoj tím a bojujete, až kým sa neobjaví výzva na návrat do lode, pretože je oblasť vyčistená. Sila hry spočíva v tom, že dokáže túto fádnu osnovu viacerými spôsobmi oživiť a neustále dodáva hráčom motiváciu, aby pokračovali.

Dizajn máp je na vysokej úrovni a hráči vstupujú do rôznorodých, výborne spracovaných prostredí. Oproti beta testu, kde ste narazili aj na niekoľko takmer identických máp za sebou, sa častejšie obmieňajú. Atmosféra je hustá, takže by sa dala krájať. Pralesy s bujnou vegetáciou a exotickým porastom striedajú skalnaté a lávové územia, ľadové pláne s nápormi vetra, futuristické základne a roztrieštené ostrovy prepojené plošinami, štýlovými mostmi a teleportmi. Na odpor sa stavajú rozliční nepriatelia, ktorí majú svoje silné stránky a slabiny, sú to biologickí, ale aj mechanickí protivníci a na každého platí iná taktika. Voči niektorým útokom sú odolní, iným rýchlo podľahnú. Neraz sa dokážu samostatne liečiť alebo ich regenerujú iné jednotky. Používajú energetické štíty a treba ich obísť zboku alebo zozadu, aby sa im dalo dostať na telo. Iné jednotky doslova krájajú hrdinov na kúsky laserovými lúčmi alebo vypaľujú teleportačné strely, ktoré odsunú útočníka do úzadia. Niekedy útočia jednotlivo inokedy v dave, napadnú v uzatvorených priestoroch alebo explodujú pri kontakte s cieľom. V teréne sú aj jedovaté rastliny, generátory a ďalšie objekty, ktoré zamoria jedom, zmrazia alebo vybuchujú. Môžu ublížiť, ale dajú sa aj využiť proti nepriateľom, keď sa zneškodnia v ich blízkosti.

Z obetí a oltárov vypadávajú DNA zložky, ktoré sú platidlom v hre a jednorazové liečivé a energetické tablety, čo okamžite regenerujú hrdinov. Okrem toho narazíte na užitočné predmety a časti tiel na vylepšenia mimo bojiska. Priamo v teréne zvýšia efekt hrdinov objavené katalyzátory. Sú to guľovité telieska a v každej misii sa ich dá do inventára uložiť niekoľko. Zvyšujú výkonnosť a parametre hrdinov a keď ich je viac z jednej sady, účinok je ešte výraznejší.

Darkspore
Non-stop akcia najlepšie chutí v kooperácii.

 

Hrdinovia sú vlastne tiež zmutované kreatúry, ale pod kontrolou hráča. V každej misii sa používajú tri, ktoré si hráč vopred začlení do družstva a počas boja si ich ľubovoľne prepína. V boji má okrem štandardného útoku každý hrdina tri individuálne schopnosti. Vyžadujú energiu na použitie a jedná sa o špeciálne útoky a podporu. Kreatúra vyvolá ohnivú vlnu, zasiahne nepriateľa navádzanými výbojmi, ktoré ju navyše doliečia, v rýchlom slede za sebou zasiahne niekoľko cieľov na rôznych miestach či vypáli sériu rakiet. Okrem toho sú však tri ďalšie špeciality, ktoré sú spoločné pre celý tím. Tento set zlučuje po jednej schopnosti od každého z trojice a používa ho každá práve aktívna kreatúra. Takže ak je napríklad v družstve strážca, každá hráčova potvorka dokáže vyvolať pomocnú príšerku. Vďaka prítomnosti liečiteľa môže aj raketový robot či gigantický pavúk regenerovať život a podobne.

Postupne sa odomkne až stovka rôznych hrdinov, líšia sa zložením, druhom útoku, vzhľadom a schopnosťami. Sú to biologickí, nekro, kvantoví, plazmoví a kyber zabijaci. Ideálne je využiť kombináciu troch diametrálne odlišných jedincov z rozdielnych kategórií. Už preto, že protivníci v teréne s rovnakou štruktúrou ako hráčova kreatúra, spôsobujú vyššie poškodenie. Honba za hrdinami udržuje pozornosť hráčov, ktorí bažia po stále nových prírastkoch a vylepšeniach. A tie sú servírované v rozumných intervaloch. Vždy sa sprístupňujú po tri prírastky po každých troch genetických úrovniach. Na zaradenie do tímu ich však treba prikúpiť za prístupové body. Kreatúram je potom možné pridávať a meniť jednotlivé časti tela a doplnky, v závislosti od druhu. Môžu to byť tesáky, pazúry, zbrane, oči, chodidlá a ďalšie kúsky, ktoré nielen zmenia vzhľad subjektu, ale aj výrazne zvýšia efekt kreatúry. Čím kvalitnejšie doplnky, tým viac bonusov a vyššia úroveň mutovaného hrdinu. Napokon hráči môžu zmeniť aj zafarbenie svojich zverencov. Úpravy tela a koloritu sú vlastne to jediné, čo má Darkspore spoločné s hrou Spore.

Doplnky pre hrdinov sa získavajú z bojiska, ale aj z obchodu, kde je platidlom DNA. Tam sa aj predávajú prebytky a kupujú globálne vylepšenia, ktoré rozširujú všeobecné možnosti hrdinov , ale aj samotného hráča. Po investovaní je možné zostaviť viac tímov, zvýšiť kapacitu katalyzátorov a dokonca aj odomknúť PvP režim hry. Potom si hráči môžu vzájomne merať sily v arénach, kde nastupujú s tromi kreatúrami, v režime jeden na jedného alebo vo dvojiciach. Chutnejšia je však kooperácia v misiách, ktorá je prístupná už od začiatku.

Darkspore
Darkspore Súbojov s bossmi je požehnane.
Súbojov s bossmi je požehnane.


Darkspore Planéty majú odlišných obyvateľov aj terén.
Planéty majú odlišných obyvateľov aj terén.


Darkspore Editácia hrdinov je jediné, čo má Darkspore spoločné so Spore.
Editácia hrdinov je jediné, čo má Darkspore spoločné so Spore.





 

Každá misia sa dá prejsť sólovo alebo v spolupráci s inými hráčmi. Zatiaľčo v single hrozí rýchla nuda, kooperácia s dobrými spoluhráčmi je skvelá. Počet účastníkov ovplyvní obtiažnosť misie, ale znamená aj viac získaných skúseností a rýchlejšie napredovanie. Hráči sa dopĺňajú v boji, pričom každý používa vlastnú trojkombináciu postáv a môžu taktizovať. Napríklad jeden útočí nablízko, ďalší strieľa z úzadia a tretí využíva liečiteľa. Pri zbieraní liečivých a energetických ampuliek sa regenerujú hrdinovia každého hráča. Ak niekomu zahynú všetky kreatúry, ešte nič nie je stratené. Príležitostne sa dá v teréne nájsť oživovací balíček, ktorý vráti jedného hrdinu do hry.

Po víťazstve môže tím okamžite pokračovať ďalšou misiou alebo sa hráči zhromaždia po úpravách v editore. Ak hráči neprerušene absolvujú viacero misií za sebou, zvýši sa kvalita predmetov, ktoré sa získavajú po úspešnom zavŕšení. Avšak ak misia nie je splnená, stratia sa všetky výdobytky z načatej šnúry misií. Hráčov je možné priamo pozvať alebo využiť automatické hľadanie. To však nie je vždy ideálne. Misie sú totiž zoradené v číslami označených kolekciách. Ak v lobby nie sú záujemcovia, ktorí chcú plniť tú istú misiu, hráč je priradený k niektorej predchádzajúcej v rovnakej kolekcii. Nie je to vždy ideálne, lebo niekedy treba viackrát prechádza tie isté mapy a hráčov pokrok to spomalí. Samotné pripojenie v multiplayeri je však bezproblémové.

Darkspore sa dá charakterizovať jednou vetou. Nenáročná akčná RPG na odreagovanie, ktorá však má skvelú atmosféru, silnú motiváciu vo forme nových hrdinov a vylepšení a kvalitný kooperačný multiplayer. Vrelo odporúčam všetkým tímovým hráčom.

Darkspore
Darkspore Prostredia hrajú rozmanitými farbami.
Prostredia hrajú rozmanitými farbami.


Darkspore Na bojisku je často poriadna mela.
Na bojisku je často poriadna mela.


Darkspore Odmeny na konci misie závisia od výkonu aj úspešného hodu.
Odmeny na konci misie závisia od výkonu aj úspešného hodu.





napísal uni 11.5.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
DARKSPORE
+ kvalitný dizajn úrovní
+ výborná zábava v kooperácii
+ vývoj, schopnosti, sortiment a kombinovanie hrdinov
- rovnaký priebeh misií
- nedomyslené automatické hľadanie spoluhráčov
- menej zábavný singleplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2 GHz, 2 GB RAM, 256 MB VGA, internet


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: EA / EA Czech / Maxis
Štýl: Akcia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 1. apríl 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (1)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk