PRO CYCLING MANAGER SEASON 2011

PRO CYCLING MANAGER SEASON 2011

6.5

Nový ročník, nové zmeny

Recenzia na PC verziu

Obľuba cestnej cyklistiky pomaly, no isto rastie aj u nás. A to nie len tej rekreačnej, ale aj profesionálnej na vrcholovej úrovni. Určite treba nemalú mieru tohto rastu popularity pripísať aj našim súrodeneckým dvojiciam – bratom Saganovcom a Velitsovcom, ktorí v tomto športe robia našej malej krajine na podujatiach najzvučnejších mien dobrú povesť. Koniec koncov je ľahké byť fanúšikom pri veľkých úspechoch.

Samozrejme, sa takto nedeje len u nás a cyklistika sa môže tešiť veľkej pozornosti všade vo svete. A tomu zodpovedá aj priestor, ktorý sa tomuto športu začína venovať. Od roku 2001 sa vrcholovej cyklistike venuje aj séria hier Pro Cycling Manager z produkcie francúzskych Cyanide. V roku 2005 sa pozmenil názov a hra je každým ročníkom spätá s Mekkou cestnej cyklistiky – svetoznámou Tour de France. Oplatí sa hráčom podľahnúť menšinovému žánru a nechať sa zlákať na cesty početných víťazstiev a prehier?

Ako to už v tomto type hier býva, tak aj tentoraz preberiete úlohu športového riaditeľa jedného z aktuálnych tímov patriacich pod licenciu UCI Pro Tour spravovanú Medzinárodnou cyklistickou úniou. Aj keď asi oficiálna licencia špičky v tomto športe mnohým z vás nič nehovorí, tak rozhodne poteší. O to viac, že našinec si môže v tíme manažovať aj slovenské želiezka v ohni. Pod vašou taktovkou sa poskytnú tímy ako v offline, tak aj online režime. Offline režim obsahuje kľúčový režim celej kariéry, okrem neho však ešte aj možnosti vyskúšať jednotlivé tour, etapy a podobné režimy, ktoré nemajú veľkú váhu a poslúžia vám viac menej iba na skúšanie a trénovanie. Možnosti dráhovej cyklistiky už však zaujmú viac, nakoľko obsahujú všetky šprintové (šprint, keirin) aj vytrvalostné disciplíny a tým pádom tento režim hráčom ponúkne aj adekvátnu a zaujímavú náplň. 

Pro Cycling Manager Season 2011
Pro Cycling Manager Season 2011 Významnú rolu hrá správne vybavenie.
Významnú rolu hrá správne vybavenie.


Pro Cycling Manager Season 2011 Nabitý kalendár vás prinúti prehodnotiť priority v pretekoch.
Nabitý kalendár vás prinúti prehodnotiť priority v pretekoch.


Pro Cycling Manager Season 2011 Tímová stratégia je kľúčom k úspechu.
Tímová stratégia je kľúčom k úspechu.





Je to práve kariéra, ktorá hráčovi poskytne najširšie možnosti a prevetrá jeho schopnosti riadiť cyklistický tím. Pre začiatok vás čaká výber jedného z 18 aktuálnych tímov pod Pro licenciou, ktorého prípadné úspechy či neúspechy si beriete na svoje ramená. Okrem už vyššie spomenutej Tour de France vás ale čakajú aj ostatné preteky z ďalších troch kategórií ProTour. Z B kategórie sú to teda známe talianske Giro a Vuelta v Španielsku, z Céčka napríklad pretek Paris-Nice a mnohé iné z D kategórie aj jednorazové preteky. Nemusíte sa teda báť, že by ste počas svojej manažérskej kariéry nemali čo robiť. V niektorých fázach sezóny dokonca budete okliešťovať a dobre zvažovať súpisky na jednotlivé preteky, nakoľko sa vám budú prekrývať aj tri naraz, pričom o pár dní sa k nim pridá ďalší. Mená na súpiskách teda vyžadujú poctivé premyslenie. Môžete napríklad jeden menej významný pretek buď úplne vynechať alebo prerozdeliť sily tak, aby ste všade niečo získali, inak hrozí hneď niekoľko neúspechov súčasne, čo môže výrazne ohroziť finančnú situáciu tímu.

Nebudete sa však zaoberať len skladbou súpisiek, netreba zabúdať ani na kempy. Tie si treba taktiež dobre naplánovať, nakoľko príprava na ďalší špecifický pretek, alebo relax po predchádzajúcom vás pripravia nielen o peniaze, ale na istú dobu aj o jazdcov. Ich ignorovanie sa nevypláca. Jednoducho povedané, treba hľadať vždy tu zlatú strednú cestu, aby boli neúspechy čo najmenšie (a môžete veriť tomu, že pri 25 jazdcoch v tíme príde aj na tie). Významným faktorom výrazne ovplyvňujúcim vaše výsledky je aj výstroj. Investície do nej taktiež nie sú najmenšie, môžete zabudnúť na to, že hneď v úvode budete mať prístup k tomu najlepšiemu vo všetkých kategóriách. Voľba výstroje je rovnako dôležitá ako jej kúpa a tak na rovinaté, horské etapy či časovky skladáte vždy iný bicykel. Prípadne v rámci etáp zložených z rôznych typov ciest je taktiež najlepšou voľbou zlatý stred.

Samotné preteky môžete absolvovať troma spôsobmi. Tým prvým je rýchla simulácia. Základné nastavenia pred pretekom a výsledok sú všetko, čo vás v tomto prípade môže zaujímať. Detailná simulácia už hráčom poskytne o niečo viac. Nastavenia sú detailnejšie, hlavne čo sa pokynov a taktiky týka, významnejšiu rolu teda v tomto prípade zohráva tímová stratégia. Môžete síce zamiešať kartami, aj tak sa ale nezbavíte pocitu, že východzie nastavenia sú tie najlepšie a väčšina ďalších pokusov končí skôr neúspechom. Najširšie možnosti (aj priamo zasahovať do diania na trati) poskytuje 3D simulácia. Tá je časovo aj hardvérovo najnáročnejšia a o priebehu preteku neinformujú už len textové správy, ale animácia. Je nutné podotknúť, že veľmi vydarená, no k tomu viac neskôr. Svojim pretekárom môžete zadávať podrobné úlohy aj počas samotného preteku, avšak vyžaduje to viac pozornosti. Či už sa jedná o krátky šprint, bránenie pozície, útok na pozíciu, snaha o vedenie pelotónu alebo akákoľvek iná akcia, všetko vyžaduje energiu a tú si v tomto prípade musíte dôkladne strážiť. Rovnako je na tom aj situácia týkajúca sa vody.

Pro Cycling Manager Season 2011

Scouting, národné šampionáty, sledovanie ostatných tímov, sponzorovanie a mnohé iné činnosti patriace k dennému chlebíku športových riaditeľov nájdete aj v Pro Cycling Manager 2011. Len to má jeden dosť závažný problém, týmto činnostiam totiž chýba výraznejšia hĺbka, akú v manažérskych hrách ponúka snáď len séria Football Manager. Necítite dopad svojho konania, aký by ste chceli. Uspokojivú hĺbku teda ponúka len samotné manažovanie okolo pretekov a činnosti pomedzi ne vás len ťažko môžu dostatočne naplniť. Rovnako aj tradičné štatistiky by si zaslúžili oveľa viac priestoru a väčšiu podrobnosť.

Tento typ hier má tú výhodu, že nevyžadujú obzvlášť silné stroje na uspokojivý chod vďaka nenáročnému spracovaniu. A keď už aj v spracovaní vynikajú, tak disponujú širokou škálou nastavení. Inak tomu nie je ani teraz. S hrou môžete zostať len v čisto textovej rovine alebo pri detailnej 3D simulácii sa môžete kochať (na pomery titulu) veľmi slušne spracovaným prostredím a najmä modelmi jazdcov a bicyklov. Stále tu však možno badať grafické chyby, hlavne kolízie objektov, jazdcov a podobne, no celkový dojem je kladný, zvlášť pri požiadavkách. Zvuková stránka je už na tom slabšie a neponúka nič, čo by stálo obzvlášť za zmienku. Snáď len komentár. Pár hudobných slučiek, ktoré sa však snáď donekonečna opakujú, vás hneď omrzí.

Pro Cycling Manager 2011 má svoje nesporné kvality, ktoré tkvejú hlavne v spracovaní samotných pretekov, príprave a práce s jazdcami a taktikou pred a počas nich. Jedinou škodou je, že zvyšok činností postráda väčšiu hĺbku a tým pádom aj uveriteľnosť. Fanúšikovia tohto typu hier sa chcú prehrabávať štatistikami, v ktorých úsekoch ktorý jazdec dosahuje akú výkonnosť a taktiež aj chcú cítiť dopad svojho konania, keď sa o jazdcovi pred médiami vyjadria negatívne. Práve v takýchto a podobných veciach hre chýba spomínaná hĺbka. Inak prekvapuje kvalitným technickým spracovaním, prevedením tratí a kvalitnou geometriou. Chybičky v AI pomaly vylaďujú vychádzajúce patche a ostatné drobné chyby sa časom snáď taktiež odstránia.

Pro Cycling Manager Season 2011
Pro Cycling Manager Season 2011 Technické spracovanie milo prekvapí.
Technické spracovanie milo prekvapí.


Pro Cycling Manager Season 2011 Počas pretekov je ťažšie zorientovať sa.
Počas pretekov je ťažšie zorientovať sa.


Pro Cycling Manager Season 2011 Dôležité preteky vyžadujú silné zostavy.
Dôležité preteky vyžadujú silné zostavy.






napísal matus_ace 1.7.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
PRO CYCLING MANAGER SEASON 2011
+ licencia
+ plný kalendár, manažovanie jazdcov
+ dráhová cyklistika
+ grafika, nároky
- absentujúca hĺbka
- bezvýznamné režimy
- technické chyby
- základné nastavenia tímu sú tie najlepšie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,2 GHz, 1 GB RAM, GeForce6600/Radeon X700, 6 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Focus Home Interactive / Hypermax / Cyanide Studio
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. jún 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk