DEADFALL ADVENTURES

DEADFALL ADVENTURES

7.5

Quatermain na stope Atlantídy

Recenzia na PC verziu

Hľadači pokladov sú osvedčeným artiklom, ktorý je prísľubom vzrušujúcej zábavy. Charizmatickí dobrodruhovia, na čele s Indiana Jonesom, majú stále svoje čaro, ktoré funguje vo filmoch aj hrách. Aj Deadfall Adventures stavia na osvedčenom type hrdinu, ktorý prekonáva všemožné nástrahy a balamutí slečinky s pekným zadkom. Výsledok nie je stopercentný, ale dobrodružstvo určite nie je márne. 


Farm 51 sa netrápili vymýšľaním originálneho hrdinu a za kľúčovú postavu si zvolili rovno Quatermaina. Nie je to však preslávený Allan, ktorého na plátne stvárnil Richard Chamberlain, ale jeho nemenej odvážny a trochu ľahkomyseľný potomok James Lee. Zostáva však verný rodinnej tradícii a rukopisu H.R. Haggarda a v kovbojskom klobúku a revolverom za opaskom vyhľadáva vzrušenie pri hľadaní starovekých artefaktov. A kde je Quatermain, musí byť aj pekná žena, ktorá mu komplikuje život. V tomto prípade je to americká agentka Jennifer Goodwin sprevádzajúca Jamesa Leeho počas celého putovania za tajomstvom bájnej Atlantídy. 



Výprava začína krátkou exkurziou v egyptskej pyramíde, potom sa však presúva do mrazivej Arktídy, aby nakoniec vrcholila v tropickej Guatemale. Ako to už býva, poklady pokúšajú aj nebezpečných gangstrov, ktorí sú často v službách vplyvnej mocnosti alebo organizácie. A najobľúbenejšími záporákmi sú nacisti a Rusi, tí si v Deadfall Adventures našli právoplatné miesto popri Araboch a mumifikovaných španielskych dobyvateľoch.

Deadfall Adventures
Deadfall Adventures Lov na poklady začína v horúcom Egypte.
Lov na poklady začína v horúcom Egypte.


Deadfall Adventures Príde aj na zmenu klímy a presun na mrazivý sever.
Príde aj na zmenu klímy a presun na mrazivý sever.


Deadfall Adventures Artefakty aj nepriatelia často čakajú v podzemí.
Artefakty aj nepriatelia často čakajú v podzemí.





 

Na živých protivníkov z mäsa a kostí platí pestrý arzenál zbraní prevažne z obdobia druhej svetovej vojny, ktorý zahrňuje nemecký samopal MP40, ruský Špagin a ďalších bezmála 30 kúskov. Zahrňuje aj ostreľovaciu pušku, s ktorou si užijete headshoty v kaňonoch a vyvýšených polohách. So sebou ale môžete mať vždy len jednu primárnu zbraň, ktorej treba dopĺňať muníciu. Náboje, pušky, guľomety, no aj granáty a dynamit však často nájdete v debničkách a pri telách nebožtíkov. Ak predsa len nie je nič vhodnejšie po ruke, dá sa použiť nôž alebo ešte lepšie dvojica revolverov, ktoré sú permanentne k dispozícii a majú neobmedzenú muníciu. Aj tie sa však dajú dočasne vymeniť za dvojku účinnejších pištolí.

To všetko však nestačí v boji proti múmiám a ďalším nemŕtvym, ktorí sa vyskytujú predovšetkým v podzemných kobkách, ale aj aztéckych chrámoch. Na túto sortu si musíte poriadne posvietiť a to doslova. Quatermain má pri sebe baterku, ktorá po upriamení lúča na cieľ spáli telo hnijúcej obete. Potom ju už pomerne ľahko dorazíte tradičnou streľbou. V niektorých lokalitách pomôže aj slnečné svetlo, ktorému niekedy treba pomôcť, aby preniklo do zatuchnutých chodieb. Napríklad zrkadlami.

Boj je obmedzený na streľbu zbraní so zameriavacím krížom alebo mieridlami, s možnosťou prikrčenia za objektmi. Deadfall Adventures pripomína klasické akcie bez vykláňania spoza prekážok a iných pokročilých prvkov a manévrov. Vzhľadom na to, že nepriatelia nie sú veľmi vynaliezaví, skromné taktické možnosti v boji aj postačia. Vojaci väčšinou nevylezú zo svojich pozícií a vystrkujú hlavy dovtedy, kým ich neskolíte. Rozhodne od nich nečakajte nejaký premyslený postup. Viac vás zabavia múmie, ktoré spravidla útočia nablízko a tak vás logicky naháňajú, aby sa vám dostali na telo. Vaša partnerka, ktorá funguje samostatne a drží sa po vašom boku, síce neraz vstúpi nepriateľom do rany, je však nezraniteľná. Dokonca aj keď jej strelíte priamo do tváre ani nemrkne a pôsobí príliš strojovo. Viac však mrzia lacné súboje s protivníkmi, ktorí nešikovne suplujú úlohu bossov. Nepotrebujete na nich žiadnu výnimočnú taktiku a ich sila spočíva len v prívale prisluhovačov, čo ich ochraňujú. Na druhej strane, zažijete aj pár dynamických prestreliek, napríklad keď sa rútite podzemím v banskom vozíku.


Keby bola hra založená len na akčných sekvenciách, určite by to nestačilo. Lenže druhou rovnocennou zložkou Deadfall Adventures sú hlavolamy. Puzzle dostali rovnaký priestor ako prestrelky a dokonca pri štarte hry osobitne určíte ich náročnosť. Často sú založené na používaní strelných zbraní, čo vysvetľuje, prečo nemajú základné kolty limitovanú muníciu. Vypálené guľky neraz aktivujú nedostupné spínače, ktoré otvoria uzatvorenú chodbu alebo deaktivujú obranný mechanizmus. Takýmto spôsobom sa aj aktivujú pasce, do ktorých je radosť lákať nepriateľov. Horda múmií sa upraží po spustení ohnivého prúdu a sovieti skončia prišpendlíkovaní ako motýle na ostňoch zo steny alebo spod zeme

Skutočné rébusy však vyžadujú viac ako dobre mierený výstrel do spínača. Niekedy je treba využiť lúče svetla a usmerniť ich pohyblivými zrkadlami. Inokedy musíte použiť mechanizmy na otočenie sôch alebo jagavého symbolu, alebo sledovať znaky pod nohami, aby ste nevhupli do priepasti. Budete mať pred sebou aj kruhy s bodkami a čiarkami, kde musíte správne vysvietiť kódované číselné označenie. Nápaditých rébusov je dosť a pre istotu k nim vždy máte aj nápovedu, ktorú predstavujú nákresy z denníka pradeda Quatermaina. Väčšinu bez väčších problémov zvládnete, stačí byť len všímavý. Je však škoda, že sa puzzle v pokročilej fáze recyklujú, takže zriedka ponúknu nejakú odlišnú výzvu.

James Lee sa vie obstojne obracať v boji, dokáže zneškodniť pasce s nastraženými granátmi a celkom dobre mu to myslí, lenže okrem toho sú jeho schopnosti dosť obmedzené. Pri postupe sa neubránite porovnaniu s novým Tomb Raiderom, ktorý je zjavnou inšpiráciou, hoci Deadfall Adventures nevyužíva pohľad tretej, ale prvej osoby. Quatermain si, rovnako ako Lara, rád odskočí do bočných uličiek, kde aj pomocou málo využívaného  kompasu nájde bonusové artefakty. Podobnosť prostredí a riešenie niektorých problémov taktiež pripomína potulky slečny Croft. Lenže práve to sú okamihy, keď si uvedomíte, že hrdina Deadfall Adventures si s nástrahami neporadí ani zďaleka tak štýlovo ako copatá krásavica. A nejde ani tak o Larine zvodné krivky, ale v prvom rade jej možnosti, ktoré Quatermainovi zúfalo chýbajú.



Nedokáže sa vôbec šplhať po stenách a veľmi zriedka vylezie po rebríku. Hopká, ale nedokáže preskočiť ani nízke objekty a musí ich obchádzať, hoci by ste ich v bežnom prípade neraz aj prekročili. Spravidla sa drží striktne pri zemi a nebyť hlavolamu v továrni a pár sklzov po natiahnutom lane, mali by ste dojem, že sa bojí výšok. Vývoj schopností, ktoré sa odomykajú nazbieranými artefaktmi, sa delí na tri smery, cestu života, svetla a bojovníka. Ponúkajú len hŕstku banálnych vylepšení, ktoré upravia život, staminu, rýchlosť nabíjania a účinok zbraní.


Deadfall Adventures
Deadfall Adventures Tak tento let nevyšiel...
Tak tento let nevyšiel...


Deadfall Adventures Quatermain má obmedzené schopnosti a veľa nového sa nenaučí.
Quatermain má obmedzené schopnosti a veľa nového sa nenaučí.


Deadfall Adventures Súboje by si žiadali bossov, ktorí predstavujú skutočnú výzvu.
Súboje by si žiadali bossov, ktorí predstavujú skutočnú výzvu.





Pohodový, hoci nie veľmi originálny príbeh so slabším vyvrcholením, sa ťahá približne desať hodín a môže ho natiahnuť hľadanie nepovinných bonusov a hĺbanie nad hlavolamami. Veľmi pozitívne pôsobí multiplayer s prekvapivo dobrou ponukou. Obsahuje niekoľko módov od klasického deathmatchu a capture the flag, kde sa však namiesto vlajky kradne artefakt, až po lov na poklady, kde si treba nahrabať čo najviac. Pri tom sa zvyšujú levely, odomykajú nové skiny a zbrane, dajú sa vytvoriť povolania s ľubovoľnou výzbrojou. Okrem toho sa štyria hráči môžu spojiť v survival režime, kde spoločne čelia vlnám nemŕtvych. Pozitívom multiplayeru je hojné využívanie pascí v teréne. Protihráčov môžete dostať niekoľkými spôsobmi aj bez priameho zásahu, napríklad strelením do spínača, ktorý im na hlavu spustí kamenný kváder.

Vizuálna príťažlivosť sa Deadfall Adventures nedá uprieť. Lokality voňajú atmosférou filmov Indiana Jones, kde nechýbajú starobylé hrobky a sochy, kopa pascí, krokodíly, vrak lietadla porastený lianami aj dobové vojenské autá. Vyzerá to pekne, až na predelové scény s topornými animáciami postáv. V každom prípade, Unreal Engine 3 ešte dokáže zaujať. Hudba akoby bola požičaná priamo zo strieborného plátna. Po výstreloch si všimnete dym stúpajúci z hlavne revolverov, ak nablízku vybuchne granát, píska vám v ušiach. Ešte by to chcelo viac rozbitných predmetov a deštruktívne prostredie. Hardvérové nároky sú veľmi priaznivé, hru spustíte na vysokých nastaveniach a pohodlne vám postačí dvojjadrový procesor, 4 GB RAM a staršia grafika a hra vám pobeží pri 40 - 60 fps.


Opäť sa potvrdilo, že s dobrodruhmi pátrajúcimi po pokladoch nie je nuda. Môžu mať síce svoje muchy, ale sú na stope lákavých tajomstiev, ktoré je škoda nechať neodkryté. Príbeh Deadfall Adventures zaváňa osvedčenou exotikou a kto by nechcel odhaliť záhadu Atlantídy?James Lee Quatermain pri svojom putovaní nerobí hanbu svojmu predkovi, ale je toho ešte veľa, čo sa môže priučiť od ostrieľanej Lary Croft. Mladého dobrodruha však radi uvidíme v prípadnom pokračovaní, kde by už mohol ukázať niečo viac.


napísal uni 14.11.2013
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
DEADFALL ADVENTURES
+ atmosféra klasických dobrodružných filmov
+ veľké uplatnenie pascí v kampani aj sieťovej hre
+ niektoré vydarené hlavolamy
+ lov nepriateľov snajperkou
+ slušná ponuka multiplayeru
- obmedzené schopnosti Quatermaina
- puzzle sa po čase opakujú
- chýbajú bossovia, ktorí by boli výzvou
- vlažné finále príbehu
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core 2 Duo 2 GHz, 2 GB RAM, 256 MB VGA so Shader Model 3


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox 360

Vývoj: Nordic Games / Comgad / The Farm 51
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 15. november 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk