TOTAL WAR: ROME II - HANNIBAL AT THE GATES

TOTAL WAR: ROME II - HANNIBAL AT THE GATES

6.5

Ťaženie Hannibalových slonov

Recenzia na PC verziu

Rímska totálna vojna, v stále aktuálnom titule od Creative Assembly, dostala po ťažení s Caesarom ďalší prídavok. Tentoraz je kľúčovou osobnosťou slávny Hannibal, ktorý vedie do boja vojská Kartága doplnené bojovými slonmi. Je to dostatočne veľké lákadlo?

Za 15 € dostanete vstupenku do západného Stredomoria v období druhej púnskej vojny. Odohráva sa na novej mape, ktorá zodpovedá pohnutej situácii v rokoch 218 -202 pred našim letopočtom. Primárnym cieľom je obsadenie devätnástich provincií. Dominantnými veľmocami sú Rím a Kartágo, ale hrať môžete ešte za ďalšie tri frakcie, ktoré sledujú vlastné záujmy.

Vzhľadom na relatívne krátke časové obdobie predstavuje aj tentoraz každé kolo obdobie jedného mesiaca. Každý rok teda uplynie po dvanástich kolách, kedy sa striedajú ročné obdobia, ktoré ovplyvňujú aj ekonomické podmienky provincií. Čakanie na vykonanie ťahu súperov sa zrýchlilo a ani v pokročilej fáze spravidla nezívate dlhé minúty, čo bolo primárnym nedostatkom pôvodnej hry Rome II.

Total War: Rome II - Hannibal at the Gates
Total War: Rome II - Hannibal at the Gates Slony na bojisku zamestnávajú veľa bojovníkov.
Slony na bojisku zamestnávajú veľa bojovníkov.


Total War: Rome II - Hannibal at the Gates Technológie sa zameriavajú hlavne na diplomaciu.
Technológie sa zameriavajú hlavne na diplomaciu.


Total War: Rome II - Hannibal at the Gates O bojové potýčky nie je ani tentoraz núdza.
O bojové potýčky nie je ani tentoraz núdza.





Systém hry sa tvorcovia nepokúsili nijakým zásadným spôsobom vylepšovať. Zachovali sa princípy výstavby a rozvoja miest s novými budovami, vyhláškami a domobranou. Dôležité sú finančné príjmy, ale aj dostatok jedla, bez ktorého upadajú sídla a znižujú sa stavy armád. Vojská sa presúvajú vo forme figúrok s historickými osobnosťami na čele, ako je Hannibal a Scipio. Vybrané mocnosti môžu svojim pozemným veliteľským jednotkám priradiť slony, ktoré pováľajú nepriateľov na bojisku ako kolky.

Svoju úlohu zohrávajú aj agenti, ktorí sa spravidla sústredia na  vraždy, sabotáž a rôzne iné záškodnícke činnosti a kladú nepriateľom polená pod nohy. Pokrok zaručujú vojenské a civilné technológie, ktoré tentoraz kladú dôraz hlavne na diplomaciu a nájdu sa aj vylepšenia pre slony. S nepriateľmi, ktorí číhajú všade naokolo, sa dá lepšie vysporiadať, keď si získate spojencov, k čomu dopomôžu napríklad bonusy pri vyjednávaní s domorodými kmeňmi.

Pri postupe sa objavujú aj sekundárne úlohy, ktoré môžu niečo pridať do pokladnice alebo urýchlia vývoj vybraných technológií.  Tieto ciele však neprekvapujú a sú prirodzeným stupienkom na ceste k absolútnemu víťazstvu. Takže napríklad musíte ovládnuť konkrétne provincie, či už ich zničíte silou, alebo sa stanú vašimi vazalmi.

Na bojisku pribudli nové jednotky, ako napríklad  hopliti zo Syrakúz, nové rímske pomocné zbory a talianski žoldnieri. Neprehliadnuteľné sú už spomínané bojové slony, ktoré vedia poriadne zdecimovať šíky nepriateľa, drasticky znížia morálku protivníkov a neraz ich prinútia k ústupu. Slony však nie sú všemocné a dlhé oštepy dokážu poslať tieto masívne a pomalé zvieratá rýchlo k zemi. Umelá inteligencia v boji je konečne o niečo vyspelejšia. Pri obrane miest a útoku sa správa rozumnejšie a reaguje na zmeny vašej taktiky, hoci si niekedy dáva načas.

Do hry pribudli aj nové historické scenáre, ktoré sa sústreďujú na boj Kartága a Ríma. Oproti scenárom z Caesara pôsobia boje o Kann a Zamu dosť skromne, pretože sa obidva konflikty odohrávajú na holej pláni. Rovný terén, kde súperi stoja proti sebe na vzdialenosť dohodenia kameňom, neposkytuje veľký priestor na pokročilé taktizovanie. Na rozsiahle presuny a obchvaty nie je čas. Prakticky okamžite treba reagovať a bleskovo sa rozhodnúť, kde a kedy nasadiť svoje sily. Aj vďaka tomu nebude dosiahnutie víťazstva jednoduché a boje si zrejme niekoľkokrát zopakujete.

Hannibal at The Gates umožňuje fanúšikom hry vybojovať veľké víťazstvá v koži legendárneho lídra, alebo ho naopak zraziť na kolená. Po prídavku s Caesarom v Galii ale prakticky ničím neprekvapuje. Všetky zaujímavejšie úpravy totiž  tvorcovia uplatnili už tam. V podstate sa zmenili len mená generálov a admirálov, pribudlo pár jednotiek  a vznikla nová mapa.  Nič viac a nič menej. Rozhodne to neznamená, že sa pri ťažení s Hannibalom budete nudiť, ale je to skrátka iba nastavená kaša.

Total War: Rome II - Hannibal at the Gates
Total War: Rome II - Hannibal at the Gates Nepriateľ sa už pri dobýjaní miest správa rozumnejšie.
Nepriateľ sa už pri dobýjaní miest správa rozumnejšie.


Total War: Rome II - Hannibal at the Gates Húževnaté slony sú ideálnou veliteľskou jednotkou.
Húževnaté slony sú ideálnou veliteľskou jednotkou.


Total War: Rome II - Hannibal at the Gates Tri susedove armády sú predzvesťou konfliktu.
Tri susedove armády sú predzvesťou konfliktu.






napísal uni 14.4.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
TOTAL WAR: ROME II - HANNIBAL AT THE GATES
+ víťazstvá v koži Hannibala
+ technológie zamerané na diplomaciu
+ nová kampaň a hŕstka jednotiek
- ničím neprekvapí
- prakticky nič nové neprináša


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Creative Assembly
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk