STELLARIS

STELLARIS

8.0

Kolonizovanie vesmíru s Paradoxom

Recenzia na PC verziu

Paradox Development Studio nerobí zlé hry a predovšetkým fanúšikovia grand stratégií, ako je Europa Universalis, Crusader Kings a Hearts of Iron, to veľmi dobre vedia. Určite nepochybovali ani o novinke Stellaris, v ktorej nás ostrieľaní vývojári zaviedli do otvoreného vesmíru, kde sa odohráva boj rôznych rás kolonizujúcich planéty. A znovu sa len potvrdilo to, čo sme napísali hneď v prvej vete. Máme tu teda ďalšiu vydarenú stratégiu od Paradoxu.

Základom hry je expandovanie vo vesmíre, spoznávanie nových hviezdnych systémov a rozširovanie svojho impéria prostredníctvom kolonizácie planét. Všetko prebieha v reálnom čase, ktorý ale môžete zrýchliť alebo spomaliť, prípadne dáte pauzu a v pokoji udelíte pokyny. To je vlastne podstata väčšiny 4x stratégií, v ktorých si hráči budujú virtuálne domovy vo hviezdach. Pri  spoznávaní nových svetov a civilizácií aj v tomto prípade tvorcom odpustíte obvyklú absenciu príbehu a zameranie výlučne na manažment a zveľaďovanie svojej veľmoci. Na výber je niekoľko rás s rôznymi bonusmi a špecifickou kultúrou, pričom popri exotickejších druhoch, samozrejme, nechýbajú ani ľudia. Môžete hrať v sólo režime alebo sa spojíte s inými hráčmi v multiplayeri.

Primárnym cieľom je dominancia vo vesmíre. Pri svojom expandovaní má hráč voľnú ruku, ale priebežne sa v denníku objavujú úlohy a špeciálne projekty, ktorým sa je vhodné venovať. Môže to byť napríklad spoznávanie svojich mimozemských susedov,  prieskum planét so špecifickým povrchom alebo vrakov vesmírnych lodí po nedávnej bitke. Patria tam aj zadania z tutoriálu, ktorý priebežne pomáha, ale nie vždy objasní všetko, čo potrebujete.

Stellaris
Stellaris Povrch planét je rozdelený na políčka, na ktorých môžu byť kolonisti alebo roboti.
Povrch planét je rozdelený na políčka, na ktorých môžu byť kolonisti alebo roboti.


Stellaris Výskum je rozdelený do troch oblastí a každá potrebuje jedného aktívneho vedca.
Výskum je rozdelený do troch oblastí a každá potrebuje jedného aktívneho vedca.


Stellaris Pri priblížení niekedy hra ponúka zaujímavé pohľady.
Pri priblížení niekedy hra ponúka zaujímavé pohľady.





Začínate so svojou domovskou planétou v prvom známom hviezdnom systéme. Do tých ďalších by mali najskôr letieť vaše vedecké lode, ktoré ich na váš pokyn zmapujú a preskúmajú. Zobrazia informácie o planétach, zdrojoch surovín a anomáliách, ktoré môžu analyzovať. Potom spravidla nastupuje konštrukčná loď, ktorá stavia obranné systémy, výskumné a ťažobné stanice, ktoré zabezpečia prísun minerálov, ďalej vojenské a vyhliadkové stanice a červie diery. Takýmto spôsobom sa udomácnite v novom prostredí, rozširuje sa vaše teritórium a môžete letieť do vzdialenejších systémov. Keď k tomu pripočítate kolonizačné lode, je vlastne zoznam civilných lodí, ktoré potrebujete, kompletný. Okrem nich ale môžete vyrábať a zostavovať vojenské flotily, ktorých sortiment je podstatne bohatší. Prístup k tým lepším kúskom ale získate postupne najmä vďaka výskumu a zveľaďovaniu kozmodrómov na planétach. Poteší možnosť využiť konštrukčné menu na modifikovanie pôvodných modelov lodí alebo vytváranie svojich vlastných s lepšou výzbrojou a podpornými systémami.
 
Na počiatku je ale starostlivosť o planéty, ktoré postupne kolonizujete a manažujete, aby ste mali dostatok energie, minerálov, urýchlili výskum a celkovo pozdvihli vašu ekonomiku. Základom každej osvojenej planéty je obranný systém a kozmodróm. Dôležitý je povrch planéty, jeho zloženie a počet políčok, na ktorý je rozdelený.  Jednotlivé políčka sa líšia svojou úrodnosťou a surovinami, ktoré pravidelne prinášajú, ale až keď ich osídlia kolonisti. Tí pribúdajú samovoľne, ale keď majú lepšie podmienky, prebieha to rýchlejšie. Niektoré políčka sú však z rôznych príčin neobývateľné a treba ich najskôr vyčistiť a prispôsobiť. Potom sa kolonisti dostanú aj tam. Výnosy na jednotlivých políčkach sa dajú vylepšovať alebo úplne meniť výstavbou nejakej úžitkovej budovy, ktorá sa dá kedykoľvek nahradiť inou. Toto všetko pohodlne zvládnete, väčším problémom je to, že väčšina planét spočiatku nespĺňa podmienky na prežitie a je nutné meniť ich povrch a štruktúru teraformáciou. Ale to je možné až po osvojení patričných technológií.

Správne tušíte, že prichádza na rad výskum. Ten je rozdelený do troch kategórií a spravidla máte na výber tri alebo len o niečo viac technológií, ktoré môžete aktuálne skúmať. Tie ďalšie sa postupne odomknú. Nové výdobytky odomykajú nové zbrane, budovy, moduly, vylepšenia, zvyšujú úložnú kapacitu surovín, vplyv a dosah moci impéria. Okrem iného umožnia aj osídľovanie políčok na planétach robotmi, ktorých síce pohodlne vyprodukujete a nahradia bežných kolonistov, ale nevyrovnajú sa im svojou inteligenciou. Za zmienku stojí aj využívanie technológií pri sledovaní planét s primitívnymi civilizáciami. Môžete zasiahnuť do ich života alebo ich len nenápadne analyzovať z diaľky a získavať tak rôzne bonusy.

Na jednej strane je hospodársky rozvoj a expandovanie a na druhej strane ničenie a plienenie v boji. Môžete si vytvoriť niekoľko flotíl s množstvom lodí rôznych tried a presúvať ich z jedného hviezdneho systému do druhého. Pri stretnutí s nepriateľmi môžete sledovať priebeh boja s efektnými lasermi a výbuchmi a vidíte porovnanie palebnej sily a úbytok HP jednotiek. Po víťazstve zostávajú vraky, ktoré sa dajú preskúmať. Ak hrozí porážka,  môžete vydať pokyn na ústup a zachrániť tak aspoň časť jednotiek. Flotila môže asistovať aj pri bojoch na planétach, kde ale hlavnú úlohu zohrávajú útočné a obranné pozemné vojská. Nie všetko ale musíte riešiť silou. Hra ponúka aj diplomaciu, kde vyjednávate s lídrami iných známych frakcií. Môžete uzatvárať obchodné dohody, vytvárať pakty, aliancie, vymieňať si informácie alebo diktovať požiadavky. K lepším vzťahom prispievajú ambasády.

Či už sa jedná o ekonomiku alebo vojenskú oblasť, všade zohrávajú dôležitú úlohu vedúce osoby, ktoré môžete získať pomocou bodov vplyvu a sú rozdelené do štyroch kategórií. Guvernérov môžete priraďovať jednotlivým planétam a spolu s vyhláškami tak prinášajú kolónii rôzne bonusy. Neskôr môžete vytvoriť aj celé sektory zložené z viacerých planét, ktoré dokáže spravovať jediný guvernér. Takýmto spôsobom sa odbremeníte, pretože zatiaľ čo samostatné planéty spravujete manuálne, sektor sa rozvíja automaticky pod dozorom guvernéra a vám stačí len určiť, na akú oblasť sa zameria - generovanie energetických kreditov, industrializácia atď.

Druhú skupinu vedúcich osôb predstavujú vedci. Potrebujete ich ako posádku do vedeckých lodí, ktoré inak majú obmedzené možnosti. Hlavne sú ale nevyhnutní v oblasti výskumu, pretože inak technologický rozvoj jednoducho nedosiahnete. A potom sú tu admiráli, ktorých postavíte na čelo vesmírnej flotily a generáli, ktorí zas prinášajú bonusy pozemným jednotkám pri obrane planét. Všetky tieto osobnosti získavajú skúsenosti, zvyšuje sa ich úroveň a pribúdajú im črty, hoci nie vždy pozitívne.

Stellaris
Stellaris Guvernéri môžu priniesť bonusy jednotlivým planétam alebo spravujú celé sektory.
Guvernéri môžu priniesť bonusy jednotlivým planétam alebo spravujú celé sektory.


Stellaris Vedecká loď slúži aj ako skaut, ktorý preskúma všetko na trase a zmapuje nové systémy.
Vedecká loď slúži aj ako skaut, ktorý preskúma všetko na trase a zmapuje nové systémy.


Stellaris Vesmírne bitky budete radi sledovať kvôli pekným modelom lodí a rôznym efektom.
Vesmírne bitky budete radi sledovať kvôli pekným modelom lodí a rôznym efektom.





Vedúce osoby však aj starnú a umierajú. Vtedy by ste ich mali nahradiť novými členmi, ktorých si zvolíte a zadovážite, ak máte dostatočnú zásobu vplyvu. Zatiaľ čo niektoré odvetvia fungujú aj bez osobností, hoci tým strácajú bonusy, inde to bez nich nejde. Je to hlavne spomínaný výskum, ktorý sa skrátka zastaví a nepokračuje, kým nedodáte nového vedca. A stáva sa aj to, že zomrie líder frakcie a vo voľbách, ktoré môžete ovplyvniť, ho nahradí niekto iný. Hoci vám straty skúsených osôb spôsobia vrásky, starnutie a úmrtia kvôli vysokému veku prispievajú k väčšiemu realizmu hry a sú preto plusom.

Grafika je pre potreby takejto hry plne dostačujúca. Jednotlivé hviezdne systémy nie sú veľmi veľké (tvorí ich niekoľko planét a objektov), takže si ich musíte častejšie prepínať, avšak na druhej strane máte lepší prehľad. Planéty a efektné letecké bitky si môžete približovať, a ak máte chuť, pohodlne sledovať. Celkový prehľad poskytuje hviezdna mapa s vyznačenými zónami vplyvu a polohami všetkých známych frakcií. Na ovládanie postačí myška, používateľské rozhranie je praktické, hoci na niektoré špecifické prvky si treba zvyknúť. Ozvučenie má štandardne dobrú kvalitu.

Stellaris je vydarená vesmírna stratégia s komplexným, a pritom ani nie veľmi zložitým manažmentom (hlavne na pomery Paradoxu). Hoci niektoré veci možno nepochopíte hneď. V zásade hra nemá žiadne vážnejšie chyby a nedostatky, no v pokročilej fáze môže upadnúť do stereotypu, pretože opakovane vykonávate tie isté rozvláčne úkony a procesy a už vás ničím neprekvapí. V každom prípade by ste tento let do vesmíru nemali ignorovať, pretože má čo ponúknuť a dokáže zaujať.  


napísal uni 20.5.2016
Páči sa mi! (+4)
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
STELLARIS
+ kolonizovanie a manažment planét
+ využitie vedúcich osobností vo všetkých odvetviach
+ zábavné objavovanie hlbín vesmíru
- po čase nastupuje stereotyp
- nie veľmi vyspelá AI
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Athlon II X4 640 3 GHz, 3 GB RAM, GTX 460 1 GB RAM, OS Win 7 x86


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Paradox Interactive / Paradox Development Studio
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9. máj 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk