GOLIATH

GOLIATH

8.0

Akčná RPG so survival prvkami

Recenzia na PC verziu

Akčná RPG so survival prvkami, to znie ako celkom dobrý nápad. Ruskí vývojári z Whalebox Studia sa pokúsili spojiť dva obľúbené žánre a s patričnou dávkou kreativity vytvorili pozoruhodnú, a pritom nedocenenú hru. Keď sa prenesiete cez trochu ťažkopádny úvod a zahodíte predsudky, možno aj vy zistíte, že sa jedná o zaujímavý titul, pri ktorom sa oplatí stráviť celé hodiny. A nebude ich málo.

V hre budete stroskotancom v podivnom svete plnom nebezpečných monštier a nechcete nič iné, len nájsť svojho kamoša, s ktorým komunikujete cez vysielačku a potom odtiaľ vypadnúť. Lenže to nie je vôbec jednoduché, pretože návrat domov je oveľa komplikovanejší, ako sa zdá. Nestačí len zabíjať kreatúry, ktoré sa potulujú všade naokolo, ale musíte aj nadviazať kontakty s domorodcami, ktorí majú rôzne podoby aj zvyky, inak budete v koncoch.

Stretnete sa s rasou potkaních ľudí, lišiakmi, ale aj robotmi a ďalšími obyvateľmi a každý od vás niečo chce, inak vás nechá v štichu. A tak si ich musíte nakloniť na svoju stranu, budovať reputáciu s jednotlivými kmeňmi a plniť nespočetné úlohy. Tie sú pomerne rozmanité, aj keď prevládajú tradičné zadania, ktoré vyžadujú, aby ste zlikvidovali nejaké potvory alebo čosi pozbierali. Ale budete aj vyjednávať, učiť sa jazyk trolov, hľadať stratené alebo uväznené osoby, aktivovať sondy a pomáhať pri pokusoch.

Goliath
Goliath Váš prvý, vlastnoručne vyrobený bojový stroj, je drevený. Ale účinný.
Váš prvý, vlastnoručne vyrobený bojový stroj, je drevený. Ale účinný.


Goliath Stretnete sa s rôznymi frakciami, s ktorými sa musíte nejako dohodnúť.
Stretnete sa s rôznymi frakciami, s ktorými sa musíte nejako dohodnúť.


Goliath Vaši Goliáši majú rôzne špeciálne schopnosti a útoky.
Vaši Goliáši majú rôzne špeciálne schopnosti a útoky.





V neposlednom rade budete aj zbierať rôzne suroviny, vyrábať predmety a predovšetkým drevených, kamenných, železných a kryštálových Goliášov. To sú chodiace bojové stroje, do ktorých sa môže nasúkať hlavný hrdina Gromov. Inak by neprežil nástrahy, čo ho čakajú na početných ostrovoch, medzi ktorými sa premiestňuje teleportom aj so svojou rozrastajúcou sa základňou. Malý človiečik, ktorého osud je vo vašich rukách, ale nie je ani bez strojov úplne bezmocný. Má pištoľ, s ktorou dokáže zlikvidovať pár menej nebezpečných kreatúr a neviditeľnosť, vďaka ktorej sa vie nenápadne pohybovať. To ale často nestačí, preto musí stínať stromy, zbierať drevo, huby a rastliny, dolovať kameň, rudu a kryštály, prehľadávať všetky možné objekty, od truhlíc až po vraky strojov a tiež telá zabitých kreatúr.  Z toho všetkého sa dajú zhotovovať všemožné veci.
 
Jedinou úplne bezpečnou zónou v každom sektore je základňa ohraničená kruhom, kde si na Gromova nikto netrúfne. Tam si môžete postaviť a vylepšovať zariadenie na výrobu Goliášov, teleport, dielňu na vytváranie zbraní, laboratórium a prípadne aj garáž. Na zhotovovanie výzbroje, podporných odvarov, olejov, liečiva, opravárenských sád, mín a ďalších vecí potrebujete kombinácie rôznych surovín, ktoré niekedy treba ešte spracovať. Napríklad pri ohnisku spálite drevo, aby ste získali uhlie a to dáte dokopy s rudou pri výrobe železných či bronzových tehličiek. Tie potom použijete na pokročilejšie výrobky, najmä na Goliášov. Nedostatkové veci treba hľadať na rôznych miestach, ale dajú sa aj kúpiť u obchodníkov.

Váš tábor sa postupne rozrastá a pribúdajú tam aj NPC postavy, ktoré sa k vám pridali z vďaky za pomoc a poskytujú užitočné služby. Najskôr to bude domorodec Drogkh, ktorý má nejaké veci na predaj a navyše ponúka beštiár, v ktorom si naštudujete informácie o rôznych bytostiach a kreatúrach a hlavne vidíte, aké suroviny získate z ich pozostatkov. U inej postavy môžete kupovať mapy pokladov či zbrane a užitočná je opravárka Goliášov.

Po ostrovoch s rôznym povrchom, od lesnatej krajiny, cez púšť, zasnežené hory až po bažiny, kde nájdete zaujímavé osídlenia, vrátane westernového mestečka a modernej robotickej základne, sa najčastejšie pohybujete v kokpite svojho Goliáša. Výborné na tom je, že si ho pri postupe môžete kedykoľvek vymeniť za niektorého z ďalších dvoch, ktorých ste si nastavili v základni. To je užitočné najmä v boji, kde uplatníte rôzne vlastnosti a parametre svojich bojových strojov. 

Každý Goliáš má tri špeciálne schopnosti, ktoré ale vyžadujú určitý level postavy. Drevený stroj je rýchly, ale málo vydrží, pri nepriaznivých podmienkach a hlavne na púšti sa môže prehriať a zhorieť. Ale jeho špecialitky oceníte. Keď sa roztočí, vytvorí hurikán a efektne masakruje skupinku nepriateľov v dosahu, môže ich aj obhadzovať kameňmi a treťou schopnosťou vďaka silám prírody na niekoľko sekúnd ochromí. Ďalší Goliáši majú ochranný štít, používajú ničivý skok, šokové výboje, vystreľujú rakety. Každý z nich má pritom určité silné stránky aj slabiny. Napríklad ten kovový veľa znesie, ale vo vode je spomalený, zatiaľ čo drevený sa práve vo vlhku a v noci regeneruje. 

Vlastnosti a proporcie Goliášov sa dajú vylepšovať experimentmi. Sú to vlastne miniúlohy (zabiť niekoľko určených kreatúr, otestovať stroj v špecifických podmienkach atď.), ktorých plnením odomknete pokročilé časti (hlava, telo, ruky, nohy) a zdokonalíte celkovú konštrukciu. Goliášom môžete vložiť do jednej ruky zbraň nablízko a do druhej na diaľku a každý má nejaký spôsob obrany - štít, kotrmelec, bleskový presun na krátku vzdialenosť. Zbrane zvyšujú efekt v boji, ale súčasne sa opotrebúvajú.  Za zmienku stojí aj režim overdrive, ktorý môžete aktivovať pri nabitom ukazovateli energie a vtedy sa dočasne zvýši rýchlosť a útok bojového stroja.

Goliath
Goliath Zbieranie surovín je dôležité a pri prechádzaní krajinou vás vždy niekto túži zabiť.
Zbieranie surovín je dôležité a pri prechádzaní krajinou vás vždy niekto túži zabiť.


Goliath V hre nechýbajú podzemné bludiská a bossovia.
V hre nechýbajú podzemné bludiská a bossovia.


Goliath Nové bezplatné DLC prinieslo do hry hlavne arény s rôznymi výzvami a nové úpravy Goliášov.
Nové bezplatné DLC prinieslo do hry hlavne arény s rôznymi výzvami a nové úpravy Goliášov.





Zničenie Goliáša nie je žiadnou tragédiou. Prepnete si ďalšieho alebo sa pokúsite zutekať späť na základňu, kde môžete vyrobiť nových Goliášov (aj niekoľko rovnakých) alebo opraviť tých poškodených. Horšie je, ak umrie Gromov. Síce sa automaticky oživí na základni, prípadne pri checkpointe v podzemnom bludisku, ale prídete o nejaké veci a skúsenosti. Na mieste úmrtia zostane náhrobný kameň a tam by ste sa mali vrátiť po zvyšné predmety, ktoré sa vysypali z inventára.

Nepriatelia sa líšia podľa prostredia a sú naozaj rozmanití. Často vám do cesty vkročia dotieravé obrie pavúky, ktoré sa rodia neustále, kým nezničíte ich hniezdo. Treba si dávať pozor aj na býka, praveké jaštery, rôzne druhy golemov, vtáky dodo, mechanické škorpióny a dinosaury. A budete stáť aj zoči-voči obrovským bossom, ktorých treba trpezlivo otĺkať alebo niekedy sa dajú spacifikovať prostredníctvom ich prisluhovačov. Niektoré druhy kreatúr sa vzájomne neznášajú, čo môžete využiť, keď ich nalákate, aby sa pobili medzi sebou. Inak sa ale nepriatelia občas správajú dosť hlúpo, postávajú, začudovane pozerajú, potom zaútočia a prenasledujú vás. Vtedy sa ich už ale len tak ľahko nezbavíte.

Grafika hry je pekná, nie však až taká prepracovaná, aby hra musela mať hardvérové problémy. Práve zlá optimalizácia je najslabším článkom hry a narazíte aj na nejaké bugy, no tvorcovia už mnohé zaplátali. Kreslený svet je ale vizuálne príťažlivý, plný rozmanitých objektov a pomáhajú mu aj zmeny prostredí, kde niekedy výrazne prevláda jedna farba, denný a nočný cyklus. Všetko si môžete pekne priblížiť alebo otáčať kameru a pri orientácii výdatne pomáha aj mapka a minimapa so značkami, zreteľnými smerovými šípkami a navigačnými čiarami, ktoré ale občas zavádzajú - hlavne keď sa máte dostať na vyvýšené miesta.

Goliath
Goliath Na vašej rozrastajúcej sa základni vám nič nehrozí, pribúdajú tam spriatelené NPC postavy a Goliáši.
Na vašej rozrastajúcej sa základni vám nič nehrozí, pribúdajú tam spriatelené NPC postavy a Goliáši.


Goliath Štyri základné druhy bojových strojov môžu mať niekoľko modifikácií.
Štyri základné druhy bojových strojov môžu mať niekoľko modifikácií.


Goliath V teréne si môžete postaviť malý provizórny tábor s ohniskom. Nie je však bezpečný, hlavne keď Gromov nie je v kokpite Goliáša.
V teréne si môžete postaviť malý provizórny tábor s ohniskom. Nie je však bezpečný, hlavne keď Gromov nie je v kokpite Goliáša.




Ozvučenie je skôr priemerné. Prítomnosť hudby si počas hrania ani veľmi neuvedomíte, hoci v menu je rockový podklad celkom príjemný. Bežné zvuky sú v poriadku, ale chýba dabing aspoň vybraných postáv. Na druhej strane vás ale čaká množstvo dialógov, niekedy aj s voľbami, ktoré čiastočne ovplyvnia priebeh udalostí a sú spestrené humorom. Tutoriál by mohol byť trochu viac prehľadný, ale postupne pochopíte pravidlá a všetko sa pekne rozbehne. Na ovládanie môžete použiť gamepad, ale možno vám viac sadne klávesnica s myškou.

Goliath je, aj napriek veľkosti svojich bojových strojov, dosť nenápadný a podceňovaný titul. Je pravda, že pri premiére mal určité technické problémy a nejaké kazy tam ešte stále nájdete, ale to je, bohužiaľ, v súčasnosti bežný problém nielen nezávislých, ale aj AAA titulov. Samotná hrateľnosť je však výborná, po trochu ťažkopádnom úvode si vás hra získa svojím originálnym konceptom a bohatými možnosťami, ktoré ponúka. Záver možno nenadchne, ale už je tu prvé bezplatné DLC, kde môžete získať epické zbrane a nové formy a úpravy Goliášov v arénach s rôznymi výzvami. Spojenie akčnej RPG so survival prvkami veľmi dobre funguje a kombinovanie aj vylepšovanie bojových strojov je nepochybne jedným z plusov hry. Za trochu trpezlivosti a zhovievavosti sa vám napokon odmení skvelým zážitkom.


napísal uni 23.6.2016
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
6.3
Ohodnotiť
GOLIATH
+ výborná kombinácia akčnej RPG a survival prvkov
+ výstavba, kombinovanie a vylepšovanie Goliášov
+ rozmanité lokality s odlišnými podmienkami a ich fauna a flóra
- nie práve najlepšia optimalizácia
- trochu ťažkopádny úvod
- slabá AI a príležitostné chyby
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core 2 Duo, 4 GB RAM, 1 GB VGA, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Viva Media / Whalebox Studio
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk