Ultimate Spider-Man

Spider-Man alias Peter Parker. Na svete je určite len málo ľudí ktorí by túto úspešnú pôvodne komiksovú postavičku nepoznali. Za posledné roky sa o tomto pavúčom superhrdinovi natočili tri filmy, nehovoriac o najrôznejšich kreslených seriálov. A samozrejme aby sa peniažky ešte viac sypali, vzniklo v podaní Activision-u aj niekoľko hier. Či už išlo o Spider-Mana na staré dobré PSX alebo o filmovú

PC
pridal Griever 23.1.2008 o 22:07 pod používateľské recenzie

7.5


Spider-Man alias Peter Parker. Na svete je určite len málo ľudí ktorí by túto úspešnú pôvodne komiksovú postavičku nepoznali. Za posledné roky sa o tomto pavúčom superhrdinovi natočili tri filmy, nehovoriac o najrôznejšich kreslených seriálov. A samozrejme aby sa peniažky ešte viac sypali, vzniklo v podaní Activision-u aj niekoľko hier. Či už išlo o Spider-Mana na staré dobré PSX alebo o filmovú verziu, nešlo o nič prevratné, pretože komiksové postavičky majú svoje čaro práve preto, že sú komiksové. A pri týchto tituloch sa na komiks akosi zabudlo. Tento nápad sa však snaží obnoviť diel s podtitulkom Ultimate. Či sa mu to podarilo sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Príbeh v tejto časti zohráva (ku podivu) pomerne dôležitú úlohu. Spidey sa dostáva do styku s podivnou látkou, ktorá sa namiesto liečenia rakoviny spojí s jej nositeľom a začne ho ovládať. Spider-Man sa po zistení tohoto faktu oblečka radšej rýchlo zbaví, čo sa ale netýka Eddieho Brocka z ktorého sa za krátko stane váš úhlavný nepriateľ-Venom, ktorý sa tu po prvý krát objavuje ako hrateľná postava. Venom je teda vítaným spestrením, a len pridáva hre na rozmanitosti. Bez neho by USM určite nebol tam kde je. Spider-Man je tu ale hlavná postava, takže je každému jasné že s ním strávite najviac času. Rozhodne to ale není čas stratený, pretože kriminálnici (a s nimi aj zábava) čakajú za každým rohom. Spidey už konečne nevyzerá ako Superman, práve naopak. Pôsobí ako malý, štíhly chlapec s veľkou hlavou , čo mu len pridáva na reálnosti.

Mimo aj počas misií sa pohybujete po New Yorku, ktorý je pomerne veľký, a verte mi že strávite nejakú tu hodinku a pol kým ho celý preskúmate. Nájdete tu všetko čo by ste očakávali od toho reálneho:mrakodrapy, Times Square, Brooklynský most, a aj sochu slobody (ku ktorej som sa nijak raz nevedel dostať).
Pohyb po meste je vďaka Spideyho pavučinám veľmi svižný a rýchly, a musím povedať že aj veľmi zábavný. Aby ste sa však mohli takto pohybovať, musíte byť v blízkosti nejakej vyššej budovy, stromu alebo mosta. Skrátka niečoho o čo sa dá zachytiť-čiže koniec strielania pavučín „po obláčikoch“. Ak sú v okolí samé nízke domy, budete sa musieť uspokojiť s preskakovaním, alebo využiť ďalšiu zaujímavú vlastnosť „zipovanie“ ktoré v hre (a hlavne pretekoch) budete často používať. Ide v podstate o to že vystrelíte dve pavučiny pred seba, a pritiahnete sa s nimi na najbližšiu budovu. Okrem toho sa Spidey vie celkom slušne biť, a vytvárať efektné a plynulé kombá. A vy pritom nemusíte skoro nič robiť, iba búšiť do dvoch tlačítok, stláčať šípky do strán a občas vyskočiť. Kombá môžete okrem toho kombinovať s pavučinami, a takto môžete grázlov napríklad povešať na pouličné osvetlenie, alebo s nimi pozametať dlážku. Váš superhrdina bol obdarovaný ešte jednou veľmi užitočnou vlastnosťou, a tou je „pavúči alarm“. Kedykoľvek sa objaví čo i len náznak nebezpečenstva, Spideymu sa „rozbliká“ okolo hlavy, a ak máte aspoň aké také reflexy, tak sa vám pri správnom načasovaní určite podarí uskočiť.

Voľný pohyb po meste trochu zaváňa štýlom á la GTA. Túto podobnosť možno spôsobuje aj pekný trojrozmerný radar, na ktorom sa objavujú farebné bodky v rôznych výškach, ktoré charakterizujú jednotlivé nepovinné úlohy, a postup v hre. Narozdiel od GTA však máte na výber vždy iba jednu misiu, čím sa jemne zmenšuje linearita hry. Čo však nijak neprekáža, pretože voľnosti si užijete viac než dosť.
Náplne misií sú častokrát jednotvárne, mne osobne to však vôbec nevadilo. Síce sa čoraz častejšie budete naháňať za zločincami, čoraz častejšie zachraňovať nevinných ľudí ktorí sa čistou náhodou ocitli pod horiacim autom, a zabíjať hordy vojakov s Venomom, väčší problém vidím v ich nevyváženej obtiažnosti. Napríklad v jednej chvíli budete ako Venom požierať nevinné dieťa s balónom, a vzápätí budete dostávať do držky od Wolverina. Tým chcem povedať že niektoré časti hry sú až príliš jednoduché, zatiaľ čo pri ostatných sa poriadne zapotíte. Napríklad taká naháňačka s Electrom vám dá poriadne zabrať.

Skoro polovicu všetkych misii však budú tvoriť bossovia. Pri týchto bossoch ale nebudete len bezhlavo mlátiť do klávesnice prípadne gamepadu. Na (skoro) všetkých bude treba použiť nejakú fintu. Hra vás k nej ale väčšinou sama dovedie.
Ako som už vyššie spomenul, budete mať k dispozícii kopu nepovinných úloh, ktoré sú roztrúsené po celom meste. Nájdete medzi nimi náhodne vygenerované situácie v ktorých sa môžete zahrať na hrdinu, a pochytať zločincov práve vykrádajúcich banku, zachrániť ľudí visiacich zo strechy, odviesť zranených do nemocnice, alebo zneškodniť cestných pirátov. Ďalej tzv. „combat tours“ pri ktorých sa vám vypíše popis miestneho gangu ktorý musíte zneškodniť. Na radare sa vám zobrazí zelená bodka, vy sa k nej dostavíte, a pobijete skupinku výtržníkov. Takto to bude ďalej pokračovať, a ich počet a vybavenie(najskôr len nože, nakoniec guľomety a plameňomety) bude rapídne stúpať. Jednotlivé gangy sa od seba líšia vo výzore, a hlavne vybavení. Nájdete tu napríklad pankáčov s nožmi, alebo „šikmákov“ v čínskej štvrti.
No a posledné nepovinné misie sú preteky. Tých existujú 3 obtiažnosti. Po dokončení všetkých v jednej obtiažnosti si môžte zmerať svoje sily „ohnivákom“ Johhnym Stormom z Fantastic 4, čo taktiež nie je prechádzka ružovou záhradou. Všetky menované sú síce nepovinné, ale aby vás hra pustila do ďalšej misie, určitý počet ich prejsť musíte. Za tie ostatné dostávate bonusy v podobe rýchlejšieho „hojdania“ sa na sieti, alebo zvýšenia kapacity zdravia. Keď už je reč o bonusoch, po celej oblasti sú roztrúsené stovky „tokenov“ za ktoré si odomykáte rôzne artworky, titulky komiksov, a po dokončení hry aj nové kostýmy.

Ako ste si už mohli domyslieť, hra vás po niekoľkých misiách so Spideym nechá odpočinúť, a prepne vás do úlohy fialového superzloducha Venoma. V týchto misiách obvykle devastujete všetko živé aj neživé so svojími naťahovacími chápadlami. Táto veľká hora svalov ničí prakticky všetko čo mu stojí v ceste. Hádže autá, láme ľuďom chrbtice, a skáče na míľe ďaleko. Všetká táto paráda má ale aj svoje mínus. Venomovi postupom času ubúda zdravie, a ak sa nebude pravidelne kŕmiť ľuďmi, zachvílu padne. Je to ale zloduch v plnej paráde, a vy sa s ním môžete poriadne „vyřádit“ .
Okrem Venoma nájdete v USM aj kopu ďalších známych postavičiek, ako napríklad Rhino, Green Goblin, Mary Jane Watson, alebo aj Nicka Furyho.

Teraz ale prídem ku zásadnému problému hry, a tou je neskrotná kamera a trochu „iné“ ovládanie. Kamera si vo väčšine prípadov robí čo sa jej zachce, a k tomu v ten najnevhodnejší okamih. Čo sa týka ovládania, na klávesnici je to hrozné, strašné, príšerné, a neviem čo ešte. Pavúk si na sieti robí čo chce, vkuse padá atď... Na gamepade to ide vcelku normálne, no aj tak si na to budete musieť zvyknúť. Ďalšou vecou čo sa mi nepáčila je, že hra vás na samom začiatku hodí do súboja s Venomom, a bude trvať hodnú chvíľu kým sa spamätáte čo sa vlastne deje.
Al nepriateľov je riešená ako vo väčšine hier. Nepriatelia nerobia nič iné, iba sa rútia priamym smerom na vás, cestou sa zasekávajú v stenách, poštových schránkach,...Skrátene povedané nepriatelia sú absolútne debilní.

Zvukové efekty aj hudba sú zvládnuté perfektne. Zvuky pavučín, bolestné výkriky nepriateľov padajúcich k zemi, alebo aj niektoré hlášky typu „Môžem sa umyť, ale už nikdy nebudem čistý.“(výrok Spider-Mana po spadnutí do mestskej stoky :) určite stoja za pochvalu. Dabing je zdá sa profesionálny, a veľmi dobre sa počúva. Taktiež hudba za ničím nezaostáva, a dokonale dotvára atmosféru. Snaď by sa len mohla hrať častejšie...

Grafická stránka je taktiež veľmi dobre spravená. V cut-scénach vyzerá hra úplne ako jeden veľký pohyblivý komiks. Postavy preskakujú z jednotlivých okienok, objavujú sa nápisy typu AAAAAH! alebo BUMMM! a všetko čo do komiksov patrí. Tvorcom nešlo ani tak o dokonalé efekty, ale skôr o dobrú komiksovú atmosféru, ktorá sa im podarila na výbornú.

Aby som to zhrnul, tak USM je komiksová hra ako má byť. Konverzia na PC sa síce nepodarila až tak úspešne ako mala, a má zopár chybičiek. Teda ak máte čo dočinenia s konzolovou verziou, pripočítajte si k hodnoteniu ešte 10%. Či už ste fanúšik Marvelových komiksov a Spider-Mana alebo nie, mali by ste tejto hre venovať aspoň trochu pozornosti. Ak prežijete zopár neduhov PC verzie a mate chuť trochu prečistiť mesto od zloduchov, tak určite neváhajte a zahrajte si jednu z tých najpodarenejších herných adaptácií Spideyho.

Plusy
+ Venom
+ zaujímavé komiksové spracovanie
+ zvuky & hudba

Mínusy
- kamera
- vyššia obtiažnosť
- ovládanie (ak nemáte gamepad)

Hardwarové požiadavky
Minimum: CPU 1.2 GHz, 256 MB RAM, VGA 32MB, 3.5 GB HDD
Optimum: CPU 2 GHz, 512 MB RAM, VGA 64MB, 3.5 GB HDD

napísal Griever 23.1.2008



Páči sa mi!

7.5
ULTIMATE SPIDER-MAN

PC
PS2
Xbox
Gamecube
DS

Vývoj: Activision / Beenox
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20061)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk