Tomb Raider 3 : Adventures Of Lara Croft

..Aneb ako z toho istého receptu spraviť oveľa chutnejší pokrm. Po kultovej jednotke a ešte úspešnejšej dvojke bolo jasné že príde ďalšie pokračovanie. Ak nie aj viac. Tvorcovia to nemali vôbec ľahké, kedže na prípravu každej časti mali doposiaľ len niečo okolo roku, vytvoriť príbeh, ktorý posunie sériu vpred a zároveň udržať minimálne rovnakú príchuť by sa mohlo zdať takmer nemožné. Po prícho

PC
pridal smoldo56 13.4.2010 o 13:13 pod používateľské recenzie

8.5


Všade dobre, ja chcem domov !!




Tam kde jednotka vynikala hlavne prostredím (chrámov, Egyptu, Atlantídy), dvojka akčním pojatím (prestrelky v opere) trojka prináša nový ešte akčnejší nádych. Prostredie už netvoria len fádne chrámy a polouzavreté priestranstvá. Lara tentoraz navštívi lokácie ako Indickú džungľu plnej vražedného zverstva, ktorá okrem kvalitnej atmosféry ponúkne aj nejaké to chrámové dobrodružstvo. Novinkou je tiež fakt, že po prejdení základných levelov (v Indii) si môže Lara vybrať, ktorú lokáciu navštívi ďalšiu ako nasledujúcu. Máme tu Nevadu, v ktorej sa infiltruje do väzenského systému len aby sa dostala do prísne tajnej Arei 51, kde okrem vládnych projektov a leteckých stíhačiek sa nachádzajú aj nejaké tie galaktické tajomstvá :). Po úspešnom Venice (Benátky, z TR 2) si prídu na svoje tí, čo majú radi mestské prostredie. V TR III navštívite London, kde si Lara zaskáče po strechách metropole. Lokácia obsahuje aj levely ako podzemné metro (azda najhororovejší level v celej sérii TR), staré múzeum, podzemie a iné zaujímavé oblasti. Pre tých exotickejších poteší prostredie Južného pobrežia, niekde uprostred Pacifiku. Malý ostrov, plný kanibalov a prehistorických tvorov čakajúcich sa svoju dennú dávku potravy a jedna žena so samopalom v ruke a túžbou dostať sa čo najďalej. Komu by sa takáto myšlienka nepáčila. Nazáver sa Lara vyberie do ľadovej Antarktídy, kde si zastrieľa na zmutovaných poloľudí - polotuleňov ako aj inú háveť pochádzajúcu z mesta dávno stratenej civilizácie.


 


Snežný skúter ?! Nudáá..čo takto kajak, štvorkolka, alebo banský vozík. Presne tak. Bude sranda alebo nie ??




Okrem toho, že prostredie je oveľa netombraiderovskejšie (oveľa menej chrámov ako minule) a viac filmovejšie, ponúka aj viac akčnejších pasáží z vozidlami. Máme tu štvorkolku s ktorou bude Lara preskakovať džungľové priepasti (mimochodom nachádza sa aj v Nevade), kajak, s ktorým preplaví najdlhšiu rieku v hre, podvodné zariadenie na rýchly presun, či dokonca banský vozík, ktorý svojou tažkopádnou ovladateľnosťou budete skôr preklínať. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať že to bude nesmierna sranda. Spočiatku možno, neskôr však zistíte, že to už tvorcovia trochu s tým množstvom vozidiel preháňajú a začnú vám byť menej vzácne. A hlavne pri konci ich budete preklínať, že vôbec sa pokúšali o niečo tak akčné ako jazda na banskom vozidku po dieravej trati. Nieje nič depresívnejšie, ako úder do hlavy, vykoľajenie a následný pád do jamy smrti.. 




Je to ako predstaviť si oba predchádzajúce diely na druhú. Viac akcie, viac rébusov, viac nepriateľov a hlavne lepší príbeh. Aj napriek tomu niečo chýba..




Ihneď po vydaní TR III : AOLC sa rozpútali fanúšikovské vojny. Jedným sa nepáčil fakt, že hra upustila od chrámov a snaží sa byť akčnejšia, niekedy "nasilu" (masochystické strieľanie po raptoroch, alebo prekliatych ľuďoch v metre, prostredia Area 51 atd..) druhým zasa to, že oproti predchádzajúcim dielom, nedisponuje hra ničím "prevratným". Skrátka je to starý dobrý TR len oveľa v akčnejšom kabáte.  


Na jednej strane musím dať za pravdu druhej skupine. Hra je aspoň po grafickej stránke taká istá ako predchádzajúci dieľ. Lara vyzerá takmer navlas rovnako, dokonca aj grafika ako keby neprešla najmenšou zmenou. Treba však brať do úvahy, že hru treba brať takú akou je a nie ju až tak moc porovnávať s predchádzajúcimi dielmi. Ak by som ju mal brať ako celok, je na oveľa vyššej úrovni ako obidva predchádzajúce diely dokopy.


 


Takto nejako si predstavujem zvuky džungľe či horovú atmosféru uzavretého metra. McCree sa postaral znovu o parádny soundtrack, ktorý nielenže nezaostáva za staršími bratmi, ale dokonca ich predbieha o niekoľko stoviek metrov.




Kto by to bol povedal ? Že z ústrednej zvučky TR I sa stane jedna z najlepších herných hudobných tém všetkých čias. Vtedy asi nikto. A tak po úspechu jednotky bolo jasné, že McCree dostane šancu sa realizovať aj na ďalšom pokračovaní. Nepohorel, ba podľa niektorých vytvoril oveľa dokonalejšie zvuky. Teraz sa vrátil znovu a odviedol si svoju prácu ešte lepšie. Všetky melódie a zvuky v hre dokonale súladia s atmosférou a prostredím (napr strašidelná skladba Spooky Jungle, keď sa na vás vynorí tiger, strašidelná melódia v metre..). Už základná melódia (menu) je dokonalá. Každý jeden tón ma svoje správne miesto v hre a každý správny TRfil ihneď po dohraní si soundtrack aj zaobstará.


 


S novými zbraňami prichádzajú aj nové pohyby.




Larina arzenál sa skladá s niekoľkých nových kúskov(bazoka, granátomet..) pričom klasické berety samozrejme Lare ostávajú. Okrem nich však bude môcť odskúšať oveľa účinnejšie kalibre, ktoré využije nielen pri hone na T-Rexa ale aj v záverečných hardcore leveloch.


Už sme si pomaly zvykli že v každom diely sa Lara naučí nejaké nové pohyby. Tu tomu nebude inak. Problém je však v tom tie nové pohyby odhaliť resp. v manuáli nejsú napísané a tak ostáva len na vás sa pustit do stláčania kláves. Mne sa zatiaľ podarilo len dvojsalto od steny a prepínanie podvodných pák. V hre je však oveľa viac trikov, len treba trochu viac trpezlivosti pri ich odhalovaní.


 


To najhlavnejšie je na oveľa väčšej úrovni ako minule.




Napriek vyššie uvedením nedostatkom v hre ostáva najdôležitejší aspekt minulých častí - hrateľnosť. TR III sa hrá rovnako príjemne ak nie lepšie ako predchádzajúce časti. Fanúšikov poteší rovnaké ovládanie a nováčikov zasa ich úroveň zložitosti. Systém hry ostáva taký istý. Lara chodí po oblastiach a nachádza nové zbrane, náboje a lekárničky, ktoré sa jej postupne ukladajú v jej batohu čakajúc na použitie. Tentoraz je však hrateľnosť lepšia aj z toho dôvodu, že sa lepšie hrá v zaujímavejšom prostredí ako tomu bolo minule.


 


Klady :




- Starý dobrý TR s atmosférou, Larou a so všetkým čo s tým súvisí.


- Pre niekoho akčnejšie pojatie.


- Dĺžka a cena hry.


- Celkovo ucelenejší a kvalitnejší zážitok.


 


Zápory :




- Pre niekoho menej tombraiderovské s viac akčným pojatím.


- Málo inováci a rovnaká grafika.


 


Verdikt :




Najslávnejšia archeologička a miss vnady sa znovu vracia, aby tentoraz vypátrala pradávne artefakty mimozemského pôvodu. Tie nielenže dávajú svojím nositeľom božské schopnosti ale privádzajú ich k myšlienke moci a ničeniu sveta. Jeden z takýchto ľudí, profesor Willard však tiež túži po moci a preto si nájde niekoho aby mu postupne všetky artefakty pozbieral - samotnú Laru. Tá však vtedy ešte netuší čo s nimi má Willard v skutočnosti zaľubom. To isté čo platilo v minulých dieloch platí aj tu umocnené na druhú. Hra si nič nedokazuje, neponúka nič extra nové, ale zato dokonalo vyľaďuje všetko to čo v minulosti priviedlo značke TR takú slávu a doťahuje to do dokonalosti.


napísal smoldo56 13.4.2010



Páči sa mi!

8.5
TOMB RAIDER 3 : ADVENTURES OF LARA CROFT

PC

Vývoj: Eidos / Core Design
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 91]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk