Batman: Arkham Asylum

Konečne hra hodná najznámejšej postavy DC Comics.

PC
pridal carny15 7.7.2011 o 14:58 pod používateľské recenzie

9.0


Kto by nepoznal superhrdinov. Vždy ochotný pomôcť, vždy bojujúci proti zločinu a kriminalite. Davom milovaný. Teda skoro všetci. Sú aj taký ktorý sa snažia pomôc, no len obyčajný ľudia nevedia ich pomoc odceniť. Jedným z takých hrdinov je aj azda najznámejšia postava z kommiksových kních od DC Comics, Batman.

 

Táto dnes už legendárna postava ožila nespočetne krát na filmovom či hernom plátne. Vo svete filmu zabodoval najmä film Tima Burtona z roku 1989 v ktorm si hlavnú úlohu Batmana strihol herec Michael Keaton. Vo filme sa Batman práve len dostával do povedomia ľudí. Proti nemu sa postavil jeho najúhlavnejší nepriateľ Joker, ktorého bravúrne stvárnil Jack Nicholson. Film je dodnes považovaný za klenot filmového plátna. Taktiež pokračovanie z roku 1992 zožalo úspech kde si Keaton rolu zopakoval a proti nemu sa postavil Danny DeVito ako Penguin. Bohužiaľ po dvoch Burtonových filmoch to už išlo dolu vodou keď sa na filmovú stoličku posadil Joe Shumacher ktorý sa niekoľko krát dosiahnuť kvalít ako prvé dva spomínané filmy, no márne. Warner Bros možné pokračovanie stoplo a spustilo ich až v roku 2005 kedy sa po dlhom čase Batman objavil v naších televíziách, tentokrát pod taktovkou Christophera Nolana. Film sa stal hitom a pokračovanie na seba neostalo dlho čakať a tak sme v roku 2008 dostali ďalšieho Batmana. Tentokrát si to Batman znovu rozdal s Jokerom, ktorého úžasne stvárnil dnes už zosnulý Heath Ledger. Tento film je považovaný za labutiu pieseň Heatha.





Podobne sa Batmanovy darilo aj v hernom biznise. Filmové hry z roku 1989 sa dočkaly niekoľkých portov na DreamCast a iné vtedajšie mašinky. Hry boli kvalitné a zarábali peniaze. No časom sa batmanovské hry stali budgetovými produktmy a ťahali úspešné firmy ako napríklad Ubisoft dole vodou. Batman dostal v roku 2002 trojročnú prestávku jeho čas nadišiel až v roku 2005 kedy sa EA rozhodlo vydať konečne kvalitnú, ikeď filmovú hru Batman Begins. Samozrejme s príchodom druhého filmu sa špekulovalo otom čivznikne aj rovnomená hra. Nie. Pretože príležitosť využilo neznáme londýske vývojárske štúdio Rocksteady, ktoré malo dovtedy na svedomí kvalitnú FPS Urban Chaos. WB zverilo štúdiu práva na Batmana a nechalo im voľnú ruku. A tu je výsledok. Baman: Arkham Asylum.

 

Príbeh začína tesne pred dovezením Jokera do Arkhamu. Zloduch sa vzdal tamer bez boja, preto Batman radšej ponúkne doprovod pri preprave väzňa. Všetko ide ako po malse pokým nedojde k bezpečnostej kontrole a Batman musí Jokera pozorovať len z diaľky. To Joker využije a hneď sa oslobodí z pút a zbaví sa strážnika. Všetko bolo vopred pripravené a Joker sa spolu s jeho spoločníčkou Harley Quinn zmocňuje sanatória. Chystá pre Batmana dokonalú pascu. Vypustí všetkých väzňov zo svojich ciel a nastáva obrovský chaos. Vypustený sú normálny väzni ako aj zloduchovia. Ku príkladu Killer Croc alebo Bayne. Takže o zábavu je postarané.

 

Kvalita príbehu v Arkham Asylum dosahuje filmových hraníc, pretože sa na písaní scenára veľkou časťou podieľal komiksový scenárista Paul Dini, ktorý pozná Batmana lepšie ako svoje ponožky a namixoval nám príbeh plný zrád, prevratov a prekvapení. Príbeh presne podľa nášho gusta. Všetko to dokresľuje dokonalá atmosféra sanatória plného voľne vypustených chovancov.





Herná náplň Batmana je po dlhej dobe plnej jednotvárneho postupu originálna. Ako najlepší svetový detektív musíte pomocou svojej inteligencie a všadeprítomných Batmanových gadgetov riešiť Jokerove pasce a odstraňovať ich. Samozrejme hra není iba o logike. Joker previezol všetkých svojích lumpov z Blackgate väznice práve do Arkhamu. Kedže Joker dostal kontrolu nad sanatóriom, všetci väzni a pacienti sú vypustený. A ich hlavnou úlohou je dostať Batmana.

 

Súbojový systém v Arkham Asylum je skvele spracovaný. Postačia vám len štyri palce.  Jeden na útok, protiútok, útok plášťom a na úhýbací manéver. Všetko spolu dokonale funguje a súboje sú preto ešte väčšou zábavou. Navyše sa dajú útoky pekne poprepájať a môžete vytvoriť dokonalý tanec úderov a chmatov. Autori si dali záležať aj na detailoch. Kedže je Batman kladná postava, svoje obete len uvedie do bezvedomia, nikdy ich nezabije.

 

Ako by ich aj mohol zabiť keď sú také inteligentné. AI v Batmanovy je naozaj na vysokej úrovni, či už sa to týka poskokov alebo hlavných padúchov.  Nepriatelia sa dokážu kryť, pomáhať si, alebo skrývať sa. Navyše majú presnú mušku a kedže Netopier nieje nadčlovek, zdrží len pár rán a už ide k zemi.

 

Samostatný odstavec si zaslúžia Batmanove hi – tech vynálezy a zbrane. A verte že ich dostanete viac než dosť. Od klasických Batarangov cez výbušné gély, háky a mnohé iné. Tieto gadgety sa dajú využiť k likvidácií nepriateľov, za čo dostávate body. Za tie si potom môžete zbrane vylepšovať. Dostanete dvojitý či trojitý Batarang, viac výbušných gélov, trojité háky a veľa ďalších. Upgradovať sa dá taktiež Batman samotný a môžete mu napríklad zvýšiť život alebo sa môže naučiť nové útoky. Gadgety sa dajú perfektne kombinovať a môžete pri odstraňovaní nebezpečných poskokov vytvárať rôzne pasce. Bohužiaľ by niektoré veci potrebovali ešte dotiahnuť k dokonalosti. Toho sa dúfam dočkáme v blížiacom sa pokračovaní.





Čo hneď na Batmanovi vychválite je grafická stránka. Tu Unreal Engine ukazuje svoje najvyššie kvality. Niet divu prečo hra dostala prezývku ako najlepšie vyzerajúca komiksová akcia vôbec. Rocksteady sa vyhralo najmä s detailmi a nikdy nenarazíte na prázdne prostredia. Vyniknú najmä skvele vymodelované postavy a ich nsvietenia v jednotlivých lokalitách. Pri záhradách bude vládnuť červeno zelená farba a v tuneloch zase tmavo – čierna. Jednoducho krása. A to isté sa dá povedať o optimalizácií. Hru bez problémov rozbeháte ako na nových herných delách tak aj na priemerných mašinkách. A k tomu nemusíte veľmi znižovať detaily. Ukážková optimalizácia.

 

Čo ale ešte lepšie navodí atmosféru je hudba. Pri prieskumoch bude hrať pomalá a nenápadná hudba no pri akcií bude burácať orchester a rôzne syntetizátory ktoré robia hru ešte viac akčnou. Kvalitný je najmä dabing kde svoje postavy nadabovaly špičkový herci. Batmana si strihol jeho dlhoročný prepožičiavač hlasu Kevin Conroy a Jokera zase legendárny Jedi Mark ,,Luke Skywalker´´ Hamill.

 

Čo dodať ku koncu. Od Rocksteady sa toho veľa neočakávalo no opak je pravdou a londýnčania sa vyšvihli medzi vývojársku špičku len jediným titulom. Batman: AA je dokonalým mixom adventúry a akciekde treba zapojiť aj mozgové závity. Audiovizuálna stránka a originálny štýl hrania titulu len pomáha. Škoda len určitých nedokonalostí ktoré by sa dali ešte dotiahnuť. Nuž, dúfajme že sa Rocksteady pri Arkham City ukážu v ešte lepšom svetle.

 


napísal carny15 7.7.2011



Páči sa mi!

9.0
BATMAN: ARKHAM ASYLUM

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Eidos / Rocksteady Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 28.8. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk