VIETCONG FIST ALPHA

VIETCONG FIST ALPHA

8.0

Recenzia na PC verziu

Vietnam 1967, dovolenková sezóna je v plnom prúde a do exotických lokácií Vietnamu si prichádzajú vychutnať dovolenku tisíce američanov. Džungľa, hmyz, neutíchajúce dažde, blato, napalm, nášľapné míny no jednoducho nádhera... A ešte detail, vy cestujete tiež.

 

- Tak si to užijte a moc se neožerte tím jejich rejžovým svinstvem.

 

Vietcong: Fist Alpha je addon, na u nás celkom úspešný akčný titul od Pterodonu, Vietcong. Hra vás znovu zavedie do vietnamskej vojny, tentoraz sa však presuniete pred udalosti pred prvou hrou. Zhostíte sa v časti teamu z pôvodnej hry a pôjdete budovať vašu budúcu základňu Nui Pek. Samozrejme stavba základne uprostred džungle nie je žiadna sranda a okrem dotieravého hmyzu vás budú neustále otravovať aj jednotky Vietcongu a severo-vietnamskej armády. Vašou úlohou bude ubrániť sa a prežiť.

 

Ak neviete hra je klasická 3D FPS akcia kde ako veliteľ jednotky bojujete vo vojne, dostávate príkazy, úlohy do misie, vyberáte si zbrane a využívate svojich ľudí podľa ich schopností, medika na liečenie, ženistu na dopĺňanie munície, stopára na hľadanie cesty, radistu na komunikovanie so základňou. Okrem toho autori zabudovali do hry aj niekoľko inovatívnych vecí, ako automatické sklápanie zbrane pri stenách, reálne plazenie sa, spomaľovanie chôdze vojaka podľa typu zbrane ktorú nesie, nechýba ani manuálne zbieranie vecí, možnosti nesenia obmedzeného počtu zbraní, ovládanie vozidla atď.

 

Vietcong Fist Alpha
Vietcong Fist Alpha
Vietcong Fist Alpha

 

Tentokrát sa v hre zhostíte postavy Warrena Douglasa, člena teamu, ktorého ste ako Hawkins v prvom diely hry nahradili. Teda sa budete musieť zmieriť s tým, že akokoľvek dobre budete hrať, Warren na konci hry zomrie. Ostatok teamu je poväčšine rovnaký stretnete drshého guľomtečíka Holstera, medika Crockera, radistu Deforda, a ženistu Bronsona. Stopár a vaša miestna spojka však bude Nguyen, ktorý však rovnako ako Warren počas hry pri útoku nepriateľov zomrie a nahradí ho nováčik Le Duy Nhut, ktorý vás vodil v pôvodnej hre. Už zo zoznamu umrtí vidíte, že hra bude trochu krvavejšia a tvrdšia ako pôvodná hra, na druhú stranu pribudnú večierky s gitarou pri ohníčku :)

 

- Musím se zase jednou pochválit ! To se mi povedlo ! Vy ani nevíte co vě mně máte !

 

Séria singleplayerových misií sa bude odohrávať väčšinou okolo základne, kde budete kontaktovať dedinčanov v okolí, vyslobodíte katapultovaného pilota, budete útočiť na chrám, pomotáte sa aj po podzemných chodbách, budete obraňovať svoju základňu pred granátometným útokom a hlavne sa zúčastníte obrovskej operácie Fist Alpha, útoku na základňu severovietnamskej armády pri hraniciach Kambodže.  V misiách nie sú žiadne extrémne novinky, trochu inovatívne, ale dosť nezaujímavé je prepletanie sa mínovým polom pomedzi míny, kde musíte však ísť stále len za zadkom Bronsona, ktorý vás nimi prevedie. Inak je všetko podobné predošlej hre, pár misií kde si zastrieľate z helikoptéry, pár frontálnych útokov, užijete si aj ukladanie náloží, ostreľovanie nepriateľov z obranných pozícii a nakoniec poteší rozsiahla operácia Fist Alpha, kde sa zapojí aj trochu stealthu a budete musieť zničiť rádio skôr, ako nepriatelia odvysielajú informáciu, že sú pod útokom. Z hľadiska nápaditosti sa mi pôvodná hra zdala oveľa lepšia, toto je už iba také malé doplnenie príbehu, čo sa asi dialo pred pôvodnou hrou, nič viac.

 

Podobne ako v pôvodnej hre aj tu narazíte na pár zákysov kde nebudete vedieť kudy-kam. Jedným z prvých budú samozrejme známe podzemné chodby, tie tu našťastie nie sú také rozsiahle, ale vzhľadom nato, že vaša misia znie: "preskúmať ich" môžete tam pekne zakysnúť, keďže neviete ako ich vlastne máte skúmať. Ďalší už vlastne viac taktický problém bude pri stealth misii kde musíte všetkých ničiť tak, aby nestihli vystreliť a teda nevyvolali poplach na základni. Je ich celkom dosť a kvalitne sa zapotíte.

 

Vietcong Fist Alpha
Vietcong Fist Alpha
Vietcong Fist Alpha

 
Z grafického hľadiska sú misie trochu detailnejšie a aj trocha rozsiahlejšie ako v pôvodnom Vietcongu.  Vidieť, že sa autori snažili vyťažiť z enginu, čo najviac, síce grafikou sa to na novinky ako Call of Duty, alebo Far Cry (hlavne prepracovaním džungle) nechytá, ale užijete si celkom peknú vojnovú atmosféru. Myslím že si Pterodon rozbehol zaujímavú vojnovú sériu, ak by v tomto štýle pokračovali aj v ďalšom projekte, možno sa už dostanú na kvalitu Medal of Honoru a Call of Duty. Teda atmosférou a prestrihovými scénami by na nich mali, keby ešte engine a textúry vylepšili, mohlo by to byť pekné. V každom prípade už budúci rok očakávame ich novú, zatiaľ neohlásenú hru. Nakoniec rýchlosť grafiky je rovnaká ako v prvej časti a keďže väčšina z vás odminula už upgradovala počítač nemala by rýchlosť robiť žiadne problémy. Minimum je tak 800mhz a Geforce 2mx.

 

Čo sa týka zvukov znovu si užijete kvalitnú gitarovú hudbičku a samozrejme v českej verzií dobrý dabing od známych českých hercov a pravdepodobne aj vietnamských šmelinárov :), ktorých si pozvali na dabovanie vietnamčíkov. V každom prípade zvuková stránka je znovu plná nadávok a drsného humoru, ktorý hru príjemne spestruje.

 

- Cos to ďelal, kámo? Vysekal ses teda parádně, úplnej kaskadér. Mněl bys vybírat do klobouku.

 

Celkovo taký slušný addon, ak sa vám páčil pôvodný Vietcong určite si ho zožeňte. Po single playerovej stránke je síce kratší bez nejakých extra noviniek, ale aspoň na chvíľu zabaví. Dĺžka singlu je tak na 5-6 hodín čistého hrania. Ak však hrávate multiplayerový vietcong určite vás poteší 8 nových máp a samozrejme nové zbrane v hre, ktoré vám ešte rozšíria vaše bojové možnosti.

 

Vietcong Fist Alpha
Vietcong Fist Alpha
Vietcong Fist Alpha


napísal saver 17.2.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
VIETCONG FIST ALPHA
+ hrateľnosť
+ atmosféra
- slabšia grafika
- trochu krátke


RECENZIE HRÁČOV
Vietcong Fist Alpha
7.4
MIRINO122    21.2.2008
Dej hry zachytáva boj medzi USA a Vietcongs ktorý začal v roku 1967. Bohužial tento datadisk by sa d...prečítať celé
Vietcong Fist Alpha
PC

Vývoj: Illusion / Pterodon
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk