BEST OF E3 2004

BEST OF E3 2004

E3 sa nám už skončilo a poďme si pozrieť najžiarivejšie klenoty tohtoročnej výstavy. Z mnohých titulov sme vám tu vybrali tie najlepšie.

Článok

Brány výstaviska Convention Centre v Los Angeles sa definitívne zatvorili v piatok 14.5.2004. Desiaty a zatiaľ najväčší ročník výstavy E3 pritiahol opäť pozornosť vydavateľov, vývojárov a odbornú verejnosť. Počas E3 bolo predvedených viac ako 5000 herných titulov, čo sa odrazilo na množstve zverejňovaných materiálov. Aj po takmer dvoch týždňoch sa ešte objavujú obrázky alebo videá pochádzajúce práve z E3. Každoročne sa po skončení tejto výstavy vyhodnocujú všemožné kategórie a udeľujú ceny. My sme sa rozhodli zostaviť takisto rebríček tých najzaujímavejších titulov, ktoré boli odprezentované na E3. Ocenenia sme rozdelili do 17 kategórií. 12 cien si odniesli najlepšie tituly vo svojom žánri, tri sme udelili najlepším hrám na jednotlivých platformách, vyhodnotili sme aj najlepší hardvér a udelili cenu za celkovo najlepšiu hru E3.

Aby sme zbytočne nezdržovali, tu je poradie:

Celkovo najlepšia hra E3

Splinter Cell 3 (Ubisoft Montreal, PC, PS2, Xbox)

Bubny prosím! Cenu za najlepšiu hru E3 získalo nedávno ohlásené pokračovanie Splinter Cell 3. Správa o prácach na treťom pokračovaní najlepšej stealth akcie na platforme PC bola prekvapujúca, avšak informácia o dátume vydania (koniec roka 2004) nám vyrazila dych. Nasledovník Pandora Tomorrow bude obsahovať niekoľko alternatívnych ciest k cieľu, nové pohyby a hlavnú kampaň si budete môcť zahrať kooperatívne.


Najlepšia hra na PC

Half Life 2 (Valve, PC)

Čakanie na Half Life 2 nepozná konca kraja. Neustále odklady a kradnutie zdrojových kódov je kompenzované nekonečným hypom, množstvom obrázkov a videí. Mnohým hráčom sa tento titul z dlhého čakania znechutil a zavrhli ho. Vytrvalci si pravdepodobne Half Life 2 zahrajú už koncom leta.


Najlepšia hra na N-Gage

Pathway to Glory (Nokia)
Tom Clancys Ghost Recon: Jungle Storm (Gameloft)
Requiem Of Hell (Digital Red)

Kombinácia taktických stratégií Commandos a Jagged Alliance vyniesla Pathway to Glory na prvú priečku najlepšej hry pre N-Gage. Prvenstvo priklincovala kvalitná grafika, rozsiahle prostredia, množstvo použiteľných zbraní a vozidiel. Na druhom mieste sa ocitla jedna z najnádejneších FPS Ghost Recon: Jungle Storm a tretie patrí Diablo like titulu Requiem Of Hell. Do prvej trojky sa nedostali: Ashen (Torus Games), Spiderman 2 (Activision) a Sims Bustin Out (EA).

Najlepšia hra na PS2

Metal Gear Solid 3: Snake Eater (Konami)
Gran Turismo 4 (Polyphony Digital)
God Of War (SCEA)

Metal Gear Solid sa stal fenoménom na platforme PS2. Konverzie oboch dielov na PC sa príliš nepodarili, ale jedná sa o vysoko hrateľné tituly. Tretí diel posunie opäť žáner stealth dopredu. K samotnému nerušenému infiltrovaniu a tichému zabíjaniu pridal dizajnér Hideo Kojima nutnosť zvládnuť kamufláž a prežívanie v divokej prírode bez potravín a výzbroje. Jednoznačný favorit na platforme PS2! Na druhom mieste je pripravovaný realistický racing Gran Turismo 4 a tretiu priečku obsadil titul God Of War.


Najlepší hardware

Sony PSP (Sony)
Nintendo DS (Nintendo)
Phantom (Infinium Labs)

E3 bola plná prekvapení, čo sa hardvéru týka. Predovšetkým boli predstavené nové platformy Sony PSP, Nintendo DS a Infinium Labs odhalili Phantoma. Víťaztvo však právom náleží šikovnej malej krabičke PSP. Širokouhlý displej, diabolský výkon, atraktívne tituly v príprave a univerzálnosť. Sony PSP sa začne predávať už koncom roka v Japonsku a začiatkom budúceho sa dostane aj do Európy a Ameriky. Nintendo so svojou hybridnou konzolou DS s dvoma displejmi a spätnou kompatibilitou s hrami z GameBoya si odniesol druhú priečku. Na treťom mieste sa umiestnil Phantom, dlhé mesiace zahalený tajomstvom. Do prvej trojky sa neprebojovala inovovaná Nokia N-Gage QD.

Najlepšia FPS

Half Life 2 (Valve, PC)
Doom 3 (iD Soft Xbox)
S.T.A.L.K.E.R.:Shadow Of Chernobyl (GSC Game World, PC)

V žánri FPS začalo byť poriadne husto a vybrať trojicu najlepších bola nadľudská úloha. Nakoniec sme udelili cenu za najlepšiu FPS odkladanému, preklínanému a zbožňovanému Half Lifeu 2. Na prvom mieste nemôžu byť tri tituly naraz a tak Doom 3 si odnáša druhé miesto a na treťom sa usídlil STALKER. Do prvej trojky sa neprebojovali Brothers In Arms (PC) Far Cry Instincts (PS2, Xbox), F.E.A.R. (PC), 
Killer 7 (Cube) a Pariah (PC).

Najlepšie RPG

Star Wars Knights Of The Old Republic 2 (PC, Xbox)
Vampire The Masquerade: Bloodlines (Troika Games, PC)
The Witcher (PC, CD Projekt)


Podobne ako pri FPS bolo veľmi ťažké zostaviť z množstva kvalitných pripravovaných titulov výslednú trojku. Prvá priečka patrí nedávno ohlásenému druhému dielu KOTOR 2: Sith Lords, na ktorom pracuje tím Obsidian Entertainment, založený bývalým členom legendárneho štúdia Black Isle Studios. KOTOR 2 sa bude odohrávať päť rokov po udalostiach prvého dielu, kedy hrozí rytierom Jedi totálne vyhľadenie. Druhá priečka patrí Vampire The Masquerade: Bloodlines, titulu ktorý poháňa rovnaká technológia ako Half Life 2 a preto nemôže vyjsť skôr. Na treťom figuruje The Witcher inšpirovaný knihami Andreja Sapkowského o Zaklínačovi, na ktorom pracuje poľský tím CD Projekt Red. O prvú trojku ďalej bojovali: 
Jade Empire (X-box, Bioware), Forgotten Realms: Demon Stone (PS2), Dragon Age, Bards Tale (PC, PS2, Xbox), Dungeon Lords (PC) a Dungeon Siege 2 (PC).

Najlepšia akčná adventúra

Pirates! (Firaxis, PC)
Prince Of Persia II (Ubisoft, PC, PS2, XBox)
Bloodryane 2 (Terminal Reality, PC, PS2, Xbox)

Pôvodne si mal cenu za najlepšiu akčnú adventúru odniesť nový Prince Of Persia 2, ktorý však podľahol v súboji na meče titulu Pirates!. Zvláštna kombinácia žánrov, množstvo mini hier, úspešný pôvodný diel a Sid Meier robia z Pirates! jeden z najočakávanejších titulov. Nový princ z Perzie by sa mal objaviť s temnejším príbehom o smrti, vylepšeným bojovým systémom a prekrásnou princeznou ešte tento rok. Dúfajme, že sa nešije horúcou ihlou. Tretia priečka patrí príťažlovo smrteľnej Bloodrayne a jej druhej óde na smrť. O prvé priečky bojovali: Punisher (PS2, Xbox), Spiderman 2 (PC, N-Gage,Cube, PS2, Xbox) a Harry Potter: Prisoner Of Azkaban (PC, PS2, Xbox).

Najlepšia adventúra

Dreamfall: The Longest Journey (Funcom, PC)
Silent Hill 4: The Room (Konami, PS2)
Fahrenheit (Quantic Dream, PC, PS2, Xbox)

Niekto označil žáner adventúr za mŕtvy. Ak to bol marketingový ťah, nevyšiel. Ak to bola prognóza, tak nevyšla. Adventúry prežívajú, ale nie sú mŕtve. Dôkazom toho je rebríček najlepších adventúr prezentovaných na E3. Dreamfall, nedávno ohlásené a oficiálne potvrdené pokračovanie Longest Journey si odnieslo prvú priečku. Temný survival horor Silent Hill 4: The Room, ktorý by sa mal polepšiť zo stereotypného zbierania kľúčov je na druhom mieste. Tretia priečka patrí trileru na pokračovanie Fahrenheit. Do prvej trojky sa nedostali: Leisure Suit Larry: Manga Cum Laude (PC, PS2, Xbox) a Atlantis Evolution (PC)

Najlepší simulátor

Pacific Fighters (Maddox Games, PC)
Silent Hunter III (Ubisoft, PC)
PT Boats: Knights of the Sea (Akella, PC)

Druhá svetová vojna je mimo kurz. Do žánra FPS sa vkradli udalosti Vietnamu a do simulátorov zase prostredie Pacifiku. Maddox Games tvorcovia vynikajúceho IL-2 Sturmovik pracujú na titule Pacific Fighters, ktorý si odniesol ocenenie najlepší simulátor. Silent Hunter III sa bude odohrávať predovšetkým pod morskou hladinou, kde hráč preberie funkciu kapitána ponorky. Tretia priečka patrí PT Boats, ktorá bude ako jediná simulovať flotilu Mosquito.

Najlepšia managmentová simulácia

Sims 2 (EA, PC)
The Movies (Lionhead Studios, PC)
Rollercoaster Tycoon 3 (Frontier Develompent, PC)

Kto nepozná fenomén Sims, musel byť posledných pár rokov v atómom kryte alebo na obežnej dráhe. Populárna a najpredávanejšia séria sa čoskoro dočká svojho druhého pokračovania Sims 2 a preto mu náleží prvá priečka v tejto kategórii. Tesne za Sims 2 je projekt Movies, simulácia filmového štúdia s možnosťou nakrúcať vlastné filmy. Prvú trojku uzatvára tretie pokračovanie Rollercoaster Tycoon 3 od Chrisa Sawyera. Na prvé priečky nedosiahli: 
URBZ: Sims In the City (PS2, Xbox, Cube), Playboy: The Mansion (PC, PS2, Xbox) a Zoo Tycoon 2 (PC).

Najlepšia stratégia

LOTR: The Battle For Middle-Earth (EA, PC)
Armies Of Exigo (Black Hole Games, PC)
Rome: Total War (Creative Assembly, PC)
 
Filmové spracovanie trilógie Pána Prsteňov sme mohli okúsiť v podobe niekoľkých herných titulov, avšak tie najmasívnejšie boje budú spracované v stratégii LOTR: The Battle For Middle-Earth, ktorú poháňa engine z C&C: Generals. Druhé miesto si odniesla revolučná real-time stratégia Armies Of Exigo, ktorá sa bude odohrávať simultánne na povrchu a pod zemou. Tretie miesto sme udelili pripravonému titulu Rome: Total War, v ktorom povedieme k víťaztvu Rímsku Ríšu. Do prvej trojky sa nedostali:
Empire Earth II (PC), Chaos League (PC), Warhammer 40,000: Dawn of War (PC) a Black&White 2 (PC).

Najlepší športová hra

Athens 2004 (Eurocom Entertainment, PS2)
FIFA Football 2005 (EA Sports, PC, PS2, Xbox, Cube)
NHL 2005 (EA Sports, PC, PS2, Xbox, Cube)

V žánri športových hier vždy vládla spoločnosť EA so svojimi nekonečnými sériami futbalov, basketbalov a hokejov. Prvá priečka však patrí už čoskoro aktuálnej hre Athens 2004, oficiálnemu titulu k letným olympijským hrám Atény 2004. Hneď za ňou nasleduje FIFA 2004 a NHL 2005. Na prvú trojku s dychom nestačili: NBA Live 2005 (PC, PS2, Xbox, Cube) a Tony Hawks Underground 2 (PC, PS2, Xbox, Cube)

Najlepší racing

 Gran Turismo 4 (Polyphony Digital, PS2)
Driv3r (Reflections, PS2, Xbox)
Forza Motorsport (Microsoft, Xbox)

V žánri racing už dlho kraľuje fenomenálna séria Gran Turismo. Jeho štvrté pokračovanie opäť posunie tento žáner bližšie k realite. Skutočné chovanie áut a prepracované deštrukcie ponúkne už 21.júna Driv3r vo verzii pre PS2 a Xbox. Prvú trojku uzatvára odpoveď Microsoftu na Gran Turismo v podobe Forza Motorsport. Tento titul ponúkne nielen realistické autá, fyziku a prostredie, ale jednotlivé autá si budete môcť vylepšovať a tunovať. Tehla na pedály sa zošmykla týmto titulom: Burnout 3 (PS2, Xbox), Need For Speed: Undergorund 2 (PC, PS2, Xbox, Cube), Richard Burns Rally (PC, PS2, Xbox, Cube), Colin Mc Rally 2005 (PS2, Xbox) a Juiced (PC, PS2, Xbox).

Najlepšia stealth/taktická hra

Splinter Cell 3 (Ubisoft Montreal, PC, PS2, Xbox)
Thief: Deadly Shadows (ION Storm Austin, PC, Xbox)
Metal Gear Solid 3: Snake Eater (Konami, PS2)

Ani legendárny zlodej Garret v titule Thief 3: Deadly Shadows nedokázal ukradnúť prvú priečku nedávno ohlásanému titulu Splinter Cell 3. Okrem vylepšenia všetkých faktorov bude možné hrať hlavnú kampaň kooperatívne. Solid Snake sa obliekol do priliehavých červených ženských šiat a preto patrí Metal Gearu 3 tretia priečka. Na tituly s trojkou v názve nestačili: Full Spectrum Warrior (PC, Xbox), Starcraft Ghost (PS2), Metal Gear Acid (PSP), Gorky Zero: Aurora Watching (PC), Cold War (PC)

Najlepšia multiplayer hra 

Battlefield 2 (Digital Illusions, PC)
Halo 2 (Bungie, Xbox)
Star Wars: Battlefront (LucasArts, PC, PS2, Xbox)

Prvá priečka v kategórii multiplayervých hier patrí zaslúžene pripravovanému titulu Battlefield 2. Kombinácia BF1942 a BF: Vietnam, obohatená o množstvo nových prvkov postavená na novom engine, bude určite dobre chutiť. Druhé miesto si odniesol Master Chief s druhým pokračovaním Halo 2, prenasledovaný akciou SW: Battlefront.

Najlepšie MMORPG

EverQuest II (Verant Interactive, PC)
Matrix Online (Monolith Productions, PC)
Star Wars Galaxies: Jump To Lightspeed (LucasArts, PC)

Žánru MMORPG dlhé roky kraľuje EverQuest, ktorý vystrieda pravdepodobne iba jeho druhé pokračovanie EverQuest II. Koncom roka by mala byť zodpovedaná otázka "Čo je to Matrix?" v titule Matrix Online. Tretie miesto si odnáša datadisk Jump To Lightspeed k MMORPG Star Wars Galaxies. 

Ceny sú rozdané, víťazi stoja na piedestáloch a porazení plačú. Druhú šancu už nedostanú. Tohtoročná E3, aj keď bola najväčšia neuspokojila všetkých hráčov. Predovšetkým chýbala prezentácia GTA: San Andreas a Doom 3 pre platformu PC. Ich absenciu môže jedine ospravedlniť blížiaci sa dátum vydania oboch titulov a usilovné dokončovanie prác. E3 je vo svete veľmi uznávaná a rešpektovaná. Je označovaná za výstavu cielenú na široké masy a má najväčšie percento návštevníkov, ktorí si kúpia v priebehu 6 mesiacov niektorý z vystavovaných produktov. Výstave E3 patrí 31 miesto spomedzi všetkých výstav konaných na území USA. Spoločnosťou IAEM (International Association Of Exhibit Managers) bola ocenená cenami: Best Show Daily, Best Overall Web Site a Best Email Promotion Campaign. Viacej sa o E3 dočítate na oficiálnej stránke alebo v našom článku E3 oslavuje 10 rokov. Na záver len pripomenieme, že E3 2005 sa bude konať 18-20.mája 2005 opäť v Los Angeles v Convention Centre.

Z ďalších rebríčkov, ktoré zostavili zahraničné servery vyberáme: GameSpy, Gamespot, 1UP, Game Critic Awards, IGN.



napísal spacejunker 26.5.2004
Páči sa mi!
BEST OF E3 2004


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20018)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk