HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU

HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU

7.0

Harry, Ron a Herminona sa nám vracajú a čaká na nich nové dobrodružstvo.

Recenzia na PC verziu

Séria Harry Potter už má na konte 5 kníh a práve vychádza tretie herné a tretie filmové pokračovanie.  Celkovo má byť kníh 7 a tak sa môžeme tešiť ešte minimálne na 4 ďaľšie hry podľa tejto predlohy. Ak samozrejme nespravia niekoľko ďalších častí svetového pohára v metlobale. Poďme sa však pozrieť, ako dopadlo jeho tretie pokračovanie. Je lepšie ako jeho predchodcovia? Alebo sa snaží len komerčne priživiť na vychádzajúcom filme?

Harry, Ron a Herminona sa nám vracajú a tentoraz na nich čaká nové, ešte strašnejšie dobrodružstvo. Z najprísnejšie stráženého väzenia Azkaban ušiel nebezpečný väzeň Sirius Black a nehľadá nikoho iného ako Harryho Pottera. Vy ho musíte zastaviť a ukryť jeho tajomstvo.

Všetci viete, že Harry Potter je mladý čarodejník navštevujúci najlepšiu školu kúziel v Rokforte. Práve začína tretí ešte náročnejší ročník ako predchádzajúce. Harry má však kúzla v krvi a určite ho zvládne bez problémov. Autori sa tentoraz rozhodli rozdeliť dobrodružstvo medzi všetky tri hlavné postavy. Takže Harry si už bude môcť oddýchnuť a hru miestami preberú Ron alebo Herminona. Tí budú ovládať svoje vlastné špeciálne kúzla a pomocou nich budú môcť prechádzať na miesta, kam sa iná postava nedostane. Zatiaľčo Harry sa bude v tejto časti špecializovať na ľadové kúzla a kúzlo proti Dementorom, Hermiona dostane kúzla na oživovanie a ovládanie skamenených zvierat a Ron bude vládnuť kúzlom na priťahovanie predmetov. Väčšinou budú postavy chodiť všade spolu a budú si  navzájom pomáhať a používať spoločné kúzla, ktoré im pomôžu prekonať aj tie najťažšie prekážky a zničia najväčších nepriateľov.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Hra sa mierne drží pôvodného príbehu, no podobne ako v predošlých častiach, základ celej hry znovu tvorí škola, po ktorej sa budete voľne pohybovať, zbierať karty, otvárať tajné miestnosti a samozrejme zúčastňovať sa na hodinách čarovania. Tentoraz však v škole absentujú súťaže medzi fakultami, nenájdete tu ani metlobal, učenie sa nových kúziel a kúzelnícke duely sú tiež preč. Rovnako nám odpadlo aj lietanie na metle. Toto sa snažia autori nahradiť  novými kúzlami a sériou minihier, kde budete ničiť škriatkov, lietajúce knihy alebo si zalietate na lietajúcom koni. Pomedzi to je poprepletaná príbehová časť, v ktorej budete musieť s Harrym čeliť nebezpečným Dementorom, strážcom z Azkabanu, hľadať Siriusa Blacka a odkrývať jeho tajomstvá.  Musím však povedať, že celé je to značne krátke, jednoducho to autori až priveľmi orezali, skrátili  a celé to preorientovali hlavne na zbieranie fazuliek. Nie sú tu ani žiadne zaujímavé arkádové hry na šikovnosť,  množstvo deja je vynechaného a ani rozmanitosť a možnosti postáv nie sú vhodne využité. Dĺžka hry sa pohybuje tak od 6-7 hodín, podľa toho, čo všetko prechádzate a či sa vám chce hľadať všetky fazuľky, karty a tajné chodby. Na rozdiel od minulých hier, väčšinu vecí už musíte urobiť a prejdenie hry a ukončenie ročníka je oveľa náročnejšie. Hlavne budete musieť stále znovu opakovať hodiny kúzlenia a snažiť sa nájsť všetky ukryté zlaté štíty (v minulých hrách sa hľadali hviezdy). Budete musieť nasporiť dostatok fazuliek, melónov a lektvarov a kúpiť si za ne všetky heslá na obrazy a nakoniec prejsť aj všetky minihry. Jediné, čo nemusíte, je zohnať všetky kúzelnícke karty a odhaliť všetky tajné miestnosti.  Trochu priveľa podmienok vhodných hlavne pre skalných fanúšikov Harry Pottera. Pre tých, čo si chceli len vychutnať pôvodný príbeh knihy, bude hra miernym sklamaním.

Ovládanie je jednoduché a rovnaké ako v predošlých častiach. Teda pozeráte sa na postavy z tretej osoby a celé ovládanie je založené len na myši a šípkach. Ľavým tlačidlom kúzlite a pravým skáčete. To je všetko. Jednoduchosť určite poteší menších hráčov. Lietanie je trochu náročnejšie a budete si ho musieť trochu nacvičiť, aby ste prešli všetky prekážkové dráhy s Hippogriffom a pootvárali všetky prekážky s malým drakom ovládaným Hermionou. Na klávesnici si ešte klávesou ESC môžete nechať zobraziť menu s vašimi splnenými úlohami, mapami, nájdenými kartami, počtami fazuliek atď.

Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Obtiažnosť je rovnako ľahká ako ovládanie. Len málo vecí v hre vás totižto môže zabiť a aj ak vás niečo zabije,  nezačínate na začiatku levelu, ale len z posledného miesta, kde ste pred zabitím stáli. Dosť jednoduché a znovu viac ústretové voči mladším hráčom. Mimochodom, možností vášho úmrtia je dosť málo, zabijete sa, iba ak skočíte niekam do prázdna, alebo sa necháte zabiť niektorým z nepriateľov.

Grafika je tentokrát značne vylepšená od minulých dielov. Postavy majú viac detailov, sú lepšie rozanimované a aj samotné prostredia sú značne prepracovanejšie. Čakajte lepšie svetelné efekty a tiene. Engine je stále Unreal a teda čakajte rýchlosť aj na pomalších počítačoch. Minimum je okolo CPU 700Mhz a 128MB RAM, plus nejaká lepšia grafická karta, aspoň Geforce 2MX.  Zvuky sú v hre ako zvyčajne kvalitné a to od hlasov, cez rôzne temné zvuky až po hudbu.

Celkovo pekná hra, určená hlavne pre mladších  hráčov a fanúšikov Harryho, ktorých určite chytí a budú ju hrať, až kým nepozbierajú úplne všetko, čo sa dá. Škoda však tej dĺžky, vypusteného metlobalu, učenia sa kúziel a aj súťaženia medzi fakultami. S nimi mohla byť hra rozmanitejšia. Autori sa zamerali čisto na tri hlavné postavy a snahu dosiahnuť čo najlepšie výsledky v treťom ročníku. Celé je to viac skákačkové ako predošlé hry zo série. Najlepšia bola prvá časť, tam bolo pekne spracované učenie sa kúziel a aj metlobal bol kvalitný, v dvojke už učenie sa kúziel bolo na konzolový štýl a zjednodušený bol aj metlobal, no na druhú stranu boli pridané duely. V trojke už tieto veci chýbajú, ale aj tak by si toto pokračovanie fanúšikovia nemali nechať ujsť. Mimochodom, u nás EA hru preložilo a dostať ju kúpiť v češtine (preto ten český názov. 

Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Harry Potter a vězeň z Azkabanu

napísal saver 7.6.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
HARRY POTTER A VĚZEŇ Z AZKABANU
+ Harry Potter
+ zlepšená grafika
+ tri postavy
- absencia metlobalu, duelov a učenia sa kúziel
- orezaný príbeh


RECENZIE HRÁČOV
Harry Potter a vězeň z Azkabanu
5.9
TIDUS    12.7.2005
A mame ho tu! Chlapca z kúzelnými schopnosťami ktorého cely svet miluje.Potter je malý čarodejník kt...prečítať celé
PC

Vývoj: EA / EA czech / EA
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  máj 2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19836)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk