PITFALL: THE LOST EXPEDITION

PITFALL: THE LOST EXPEDITION

8.0

Remake klasiky Pitfall z 8-bitov už prišlo aj na PC a pozrime ako dopadlo.

Recenzia na PC verziu

Ak práve prežívate herné obdobie, keď sa vám prejedli akčné tituly alebo stratégie, možno vás poteší sympatická "hopsačka“ Pitfall: the Lost Expedition. Jedná sa o pomerne nenáročnú záležitosť, ktorá má ambíciu osloviť nielen mladučkú generáciu hráčov. Ak vám bol sympatický trojrozmerný Rayman, pravdepodobne si vás získa aj "Stratená Expedícia“. Takže prejdime k veci.

 

      Po havárii lietadla sa niekoľkočlenná expedícia stratí v bujnom pralese. Hráč prevezme rolu mladého dobrodruha Harryho. Úlohou otužilého tmavovlasého hrdinu je vyhľadať a zachrániť stratených pasažierov lietadla a v neposlednom rade získať nejaké cenné relikvie. Toto poslanie nie je jednoduché. Aj keď je Harry nebojácny a šikovný, čaká ho veľa nástrah. Kým môže pomýšľať na návrat domov, musí pátrať v nebezpečnej džungli a prekutať mnoho tajuplných jaskýň. Dokonca sa dostane aj na zamrznuté pláne, kde mu situáciu skomplikuje sneh a ľad. Neraz musí vynaložiť veľa úsilia, aby prekonal ťažké prekážky a nástrahy. Skákanie po skalných vyvýšeninách nad priepasťou alebo z jednej rozhúpanej liany na druhú je len skromný začiatok. Opice, ktoré hádžu kokosové orechy, nepriateľskí domorodci a podlé krokodíly ešte viac znepríjemňujú situáciu. Aby toho nebolo málo, rozpory vládnu aj medzi  členmi expedície. Takže chudák Harry sa poriadne zapotí, kým dá všetko do poriadku a potrestá tých, čo si to zaslúžia.

 

Pitfall: the Lost Expedition
Pitfall: the Lost Expedition
Pitfall: the Lost Expedition

 

Svoje miesto tu majú aj logické problémy a hádanky, ktoré sa občas vyskytnú. Ale nie sú príliš zložité, skôr slúžia na spestrenie, podobne ako neskôr dostupné doplnkové hry. V prvej z minihier napríklad musíte v časovom limite zlikvidovať hlodavce, ktoré vykukujú v niekoľkých okienkach. Maličkosť, ale poteší.  Harry je schopný nie len skákať, skrčiť sa alebo šplhať. Keď treba, nakope nepriateľov do zadku alebo ich po špičkách obíde, aby sa nezobudili. Ani plávanie vo vode a pod vodou nie je problém, teda, ak nie je ľadová a nie je  v nej priveľa elektrických úhorov.

 

Len nesmierna obratnosť a odvaha by však hlavnému hrdinovi nestačili. Na zdolanie niektorých prekážok a nebezpečenstiev je treba získať dôležité predmety. Buď ich niekde objavíte alebo získate za odmenu. Najčastejšie, keď pomôžete stratenému členovi výpravy. Potom už nie je problém pomocou praku likvidovať vzdialených nepriateľov alebo aktivovať nedostupné spínače. Vďaka ohnivej fakli nespadnete v tme do jamy, odplašíte netopiere a zapálite pušný prach. Kyslíková maska umožní prejsť okolo rastlín s jedovatými výparmi atď. Veľmi užitočné sú nádoby na liečivú vodu aj keď dosť často nájdete životodárne studničky, často je vaša existencia ohrozená. Našťastie vďaka nádobkám, môžete hojivú vodu nosiť so sebou a v krízovej situácii okamžite použiť.

 

Počas dlhej púte občas narazíte na spiaceho šamana. Keď mu dáte jeden dobre mierený úder do zubov, preberie sa a poskytne zaujímavú ponuku. Svojmu hrdinovi môžete zabezpečiť isté výhody, ktoré mu pomôžu ľahšie napredovať. Od každého šamana môžete získať jedno z užitočných vylepšení. Zvýšite počet životov, alebo nádob na liečivú vodu. K dispozícii sú aj  účinné kombá, ktoré pomôžu v boji a pri zdolávaní nástrah. Ale nič nie je zadarmo. Za každé vylepšenie treba zaplatiť. V tomto prípade sú výmennou hodnotou tzv. IDOLY. Sú to cenné sošky, ktoré často krvopotne, získate na svojej ceste. Cena sa líši podľa požadovanej inovácie, prípadne počtu nákupov. Napríklad za extra život zaplatíte dva idoly, za ďalšie zvýšenie počtu životov už zaplatíte štyri idoly. Kombo stojí až desať, preto treba výber dôkladne zvážiť.

 

Pitfall: the Lost Expedition
Pitfall: the Lost Expedition
Pitfall: the Lost Expedition

 

Myslím, že nezaškodí upresniť, ako to  je a čo sa deje pri úmrtí hrdinu. Na počiatku hry má Harry päť životov. Ale nemusíte sa báť, nie je to definitívny počet do konca hry. Obvykle je to počet, ktorý vám musí vystačiť na zdolanie jednej úrovne. Tá býva obmedzená na jeden, alebo niekoľko pomerne krátkych úsekov. Keď neuspejete a nepokročíte do ďalšej lokality, vrátite sa len na začiatok úrovne. Ak na niečo zabudnete, alebo zatiaľ nemôžete splniť, nemusíte mať obavy. Zvyčajne sa môžete vrátiť a opätovne prechádzať z jednej úrovne do druhej. Ale pozor, počet životov pri vstupe do inej úrovne súčasne určuje počet úvodných životov pri reštartovaní. To znamená, že ak vstúpite do lokality s názvom "Osada domorodcov“ s dvomi životmi z piatich, po porážke ju opakujete s tým istým počtom (Ak sa nedoliečite).

 

Trochu problematické môže byť pre niektorých hráčov ovládanie. Hra je obmedzená iba na klávesnicu, prípadne gamepad a ak sa vám to nepáči, môžete sa hoci rozkrájať. Škoda, že aspoň nasmerovanie kamery nie je realizované pomocou myši. Myslím, že by to mnohým vyhovovalo. Spomenul som kameru a tak musím dodať, že mi celkom vyhovovala možnosť samostatne ju nastavovať podľa potreby. Až na prípady, kde bolo treba rýchlo skákať po otáčajúcich sa výstupkoch. Určite poznáte prípady, kde šialená autokamera  totálne znechutila hru. Ako príklad takéhoto omylu uvediem známy titul Legacy of Kain: Defiance. Našťastie to nie je prípad hry Pitfall, ktorá problém s kamerou slušne zvládla.

 

Grafika je naozaj roztomilá. Lahodí oku a hodí sa na stvárnenie ľahkovážneho a miestami vtipného príbehu. Vďaka už spomínanej kamere, kvalitnému návrhu lokácií a grafike, je hra prehľadná a pôsobí vyváženým dojmom. Krajinky a zrúcaniny vyzerajú krásne a keď treba aj hrozivo. Krokodíly sú nebezpečné, blondínka z expedície rozkošná a utáraný jaguár roztomilý. A pritom vám postačí CPU 800 Mhz, 256 MB RAM a priemerná 3D karta.

Pitfall: the Lost Expedition
Pitfall: the Lost Expedition
Pitfall: the Lost Expedition

 

Musím sa priznať, hoci zbožňujem stratégie, RPG a nepohrdnem akčnou hrou, Pitfall: the  Lost Expedition bola pre mňa príjemnou zmenou. Žánrovo nenáročná, aj keď občas nervy žerúca hra, ma naplno zaujala a strávil som pri nej mnoho času. Myslím, že tento titul dokáže zaujať menších, ale aj starších a ostrieľaných hráčov. Hra má vtipný dej, príjemnú grafiku a zaujímavé nápady. Hodí sa na trávenie nudných večerov a určite aj pod vianočný stromček.


napísal uni 13.12.2004
Páči sa mi!
8.0
Používatelia
7.3
PITFALL: THE LOST EXPEDITION
+ roztomilá grafika
+ zaujímavé nápady a doplnky
+ postup vyžadujúci šikovnosť a trochu logiky
- nutný návrat do niektorých predošlých úrovní
- občas dosť náročné prekážky
- hovoriaci jaguár mal niekedy príliš veľa rečí


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (0)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20305)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk