SPARTAN: TOTAL WARRIOR

SPARTAN: TOTAL WARRIOR

8.5

Kto sa to opovažuje vyzvať na férovku God of War, najlepšiu akciu všetkých čias? Čože, ďalší sparťanský bojovník?

Recenzia na PS2 verziu

I Spartan riekol: „Počuj starec, tvoja legenda stála za prd, bolo v nej málo smrti!“ Kratos natiahol reťaz a preťal tri krky minotaurom, „Spartan, ty sedlač, ako sa opovažuješ kritizovať prácu syna božieho, či som nemetal bleskami správne?“ Spartan žmurkol a zomrela stovka vojakov na bojovom poli. „Pche, blesky sú hodné akurát tak sukní, to si mal vidieť ako som nechal skamenieť desiatky Rimanov!“ Kratos si prekrížil ruky na prsiach a na čepeli meča bohyne Artemis sa nechtiac napichlo deväť harpyí. „Hmm, Medúza, mal som ju česť ako prvý skoliť, tak zmlkni!“ Spartan zapálil výbušnú bombu a odpálil piliere, ktoré podopierali celé poschodie a nedopatrením boli rozmačkaní v sutinách obyvatelia Ríma. „Ale, ale môj štít má vyšší lesk ako tvoja plešina!“ Traja kyklopovia sa usmiali od ucha k uchu. „Už toho mám dosť, ja ho mám väčší a tvrdší!“, „Nie, môj meč má dlhšiu čepeľ!“

A tak započala nová éra súboja dvoch legiend o miesto v kronikách. Dve legendy o sláve Sparty, oslave božstva a bojovníkoch oddaných tak svojmu presvedčeniu, že neváhajú skántriť stovky nepriateľom mávnutím nabrúsenej zbrane. Kronikári zo Sony už zachytili životný príbeh Kratosa v jedinečnej akcii God of War. Teraz je na Sege, aby rozpovedali svoju veľkolepú verziu bojovníka, ktorý povstal z ľudu a postavil sa nepriateľom utláčajúcich jeho domov vo vlastnej legende nesúcej meno Spartan: Total Warrior.

Najprv si treba ujasniť jednu vec, ktorá mátala hráčov a nedala im spať. Spartan: Total Warrior nie je ďalším dielom obľúbenej strategickej série! Creative Assembly dupli poriadne na plyn, stihli so sebou zobrať veľkolepé strety vojsk a hráča hádžu do prvej línie bojujúcich bataliónov, ktoré ste v sérii Total War ovládali v koži veliteľa. Komandovanie a tuhé uvažovanie nad použiteľnou taktikou je v prípade Spartana nahradené poctivým kontaktným bojom a ručnou prácou. Vy tie kolosálne bitky budete prežívať na vlastnej koži. V koži bojovníka, ktorému bola prisľúbená pomoc od boha vojny Arésa, aby porazil Rimanov a zbavil ich túžby dobiť Spartu.

Spartan: Total Warrior

Rimania zoznámte sa s kopijou Achilla!
Spartan: Total Warrior

Sparťan v plnej paráde, z obyčajného muža sa stáva počas hry legenda
Spartan: Total Warrior

Okrem Rimanov budete mydliť aj mytologické kreatúry, kostlivci pochopiteľne nechýbajú

Legenda Spartan: Total Warrior začína útokom Rimanov na mesto Sparta, ktoré budete pochopiteľne brániť zubami nechtami. Bránenie hradieb, boje na cimburí a pomáhanie kráľovi Leonidasovi je ale tak plytké, že vás môže odradiť od ďalšieho hrania. Nerobte to a prehltnite úvodnú úroveň. Odmenou vám bude dobrodružstvo, ktoré síce nedosahuje epickosti God of War, ale má svoje páky, ktorými si udrží vašu pozornosť až do samého konca. Príbeh tiahnuci sa 14 obrovskými úrovňami nevychádza z historicky doložených udalostí ani sa neopiera o fakty v knihách. Namiesto toho strety armád mieša s gréckym panteónom nehladiac na narušovanie časovej postupnosti. Netreba sa pozastavovať nad pokusmi Rimanov s okultizmom a technológiou pripomínajúc nacistickú túžbu nájsť ultimátnu zbraň, ani nad stavaním Trójskeho koňa, ani nad samotným útokom Rimanov na Spartu, ktorý je nezmyslom, pretože medzi národmi je rozdiel 300 rokov. Príbeh je dobre poskladanou historickou alternatívou a čo je najlepšie aj výborne hrateľnou.

Základom sú obrovské, masívne bitky, v ktorých bojujete so stovkami nepriateľov. Spartan: Total Warrior je jeden veľký masaker. Každým ďalším bojom narastá brutalita, kaďa začína pretekať krvou a vy túžite po ďalších obetiach. Intenzita krvavého kúpeľa graduje a protivníci zomierajú v desiatkach jedným dobre miereným úderom. Áres sa teší uvoľnenej agresii a vás hreje pri srdci dobrý pocit odvedenej práce pri pohľade na pole posiate porazenými Rimanmi. Aby ste si vedeli lepšie predstaviť veľkoleposť bojov, len uvediem, že počas úrovne nie je nič neobvyklé, ak sa vám podarí zabiť takmer tisícku nepriateľov. Rimania na vás a vašich spojencov útočia z každej pozície. Vyvýšené miesta okupujú lukostrelci, proti vám si beží celý batalión vojakov a z boku vykračuje vašim smerom skupina elitných zabijakov s dvomi mečmi v rukách. Atmosféra bojov je výborná a dokáže vás úplne pohltiť.

Neustále prúdiaci protivníci a stúpajúci počet mŕtvol pod nohami Spartana prináša jeden drobný nedostatok a tým je neprehľadnosť situácie. Pri tej mase (na obrazovke je neraz stovka postáv) je ťažké udržať pohľad na hrdinovi hlavne na televízoroch s malou uhlopriečkou. Boj sa ľahko môže zmeniť na chaotické kosenie a aj búšenie do už mŕtvych vojakov kvôli splývaniu modelov postáv. Tu môže pomôcť priblíženie perspektívy až na úroveň bojového poľa, ale tým stratíte prehľad okolo hrdinu. Vrava sa sprehľadní strategickým kosením skupiniek, rozbíjaním formácií a odlákavaním vojakov smerom k spojencom a ďalším hrdinom, ktorí vás v boji podporujú.

Spartan: Total Warrior

S priblížením kamery sú síce boje efektné, ale málo prehľadné
Spartan: Total Warrior

Hra vás nenachá počas bojov ani na sekundu vydýchnuť
Spartan: Total Warrior

Chceš ochutnať môj meč cez ústa alebo cez iný otvor?

Súbojový systém je sparťanský. Útok je rozdelený na skupinový a so zameraním iba na jedného protivníka. Sú tu špeciálne dva údery, ktoré možno aktivovať po naplnení teplomeru zabitím dostatočného množstva nepriateľov. Obranu zabezpečuje blok, kopy, odhadzovanie vojakov štítom a defenzívne kotúle, s ktorými sa môžete ľahko dostať za chrbát pomalšieho nepriateľa a zasadiť smrteľný úder. Ovládanie sa dostane veľmi rýchlo do krvi aj vďaka jednoduchým kombináciám na vyvolanie komb. Postupným prechádzaním úrovní získavate skúsenostné body a po porazení bossov aj ich zbrane. RPG prvky sú viac menej symbolické, môžete zvýšiť hodnotu zdravia, útoku alebo sily kúziel úzko spojených so získanými zbraňami. Každá ponúka dve verzie jedného kúzla. S celoplošným (radiálnym) efektom alebo sústredením sily iba na jedného nepriateľa. So štítom Medúzy tak môžete nechať skamenieť celé bojové pole, alebo koncentrovať kúzlo do jediného úderu, v ktorom zasiahnutý exploduje.

Zbrane sa neodlišujú iba v kúzlach, ale aj v miere poškodenia. Taktika boja sa pritom mení s držaním obojručnej (pomalej) zbrane alebo dvoch rýchlych mečov. Na každý typ nepriateľa je účinnejšia iná zbraň. Je ich vhodné počas boja meniť a tu prichádza ďalší nedostatok. Zbrane nemožno vymeniť za behu, musíte vždy zastať až potom požadovanú čepeľ vybrať. Ak vám nie je po chuti kontaktný boj, môžete sa mu dočasne vyhnúť strieľaním z luku či horiacimi šípmi odpaľovať rafinovane umiestnené výbušniny. Na bojovom poli máte voľnú ruku pri plnení hlavných i bočných úloh. Stavba úloh nepodkopáva dynamiku bojov, budete počas nich brániť väzňov, eskortovať dôležitú osobu, či vyhadzovať do povetria zásobníky s vodou.

Bočné úlohy sa oplatí plniť, nielenže si v zapadnutých kútoch máp pokojne doplníte pri oltároch život a magickú energiu (oltáre sa nachádzajú aj na bojiskách), ale v truhlách nájdete skryté bonusy v podobe skíc a objektov do vyzývavých arén. V šiestich arénach máte možnosť nadefinovať si vlastnú armádu, pridať si na veľkú plochu podporné zbrane (horiace šípy, výbušniny, oltáre) a pustiť sa do mydlenia nepriateľských armád. Jednotlivé prostredia majú špecifickú atmosféru, Rím sa kúpe v slnečných lúčoch, v diaľke sa rozmazávajú budovy a dlaždice na námestí sa zaplňujú mŕtvolami, neľútostná divočina barbarov je zahalená do zvíreného prachu a špiny a taká hala Pretoriánov ponúka prekrásne odlesky na mramorovej podlahe.

Spartan: Total Warrior

Dobývanie pevnosti je jednou z najlepších úrovní
Spartan: Total Warrior

Bojovníci, prídete domov so štítom alebo na štíte!
Spartan: Total Warrior

Talos nemá rád katapult, Spartan nenávidí Talosa a preto obsluhuje katapult

Rozmanitosť prostredí nie je cudzia ani hlavnej kampani. Bitky sa odohrávajú v divočine, na širokých pláňach, v katakombách alebo v majestátnom Koloseu, kde je radosť bojovať o svoj život. Kvalita grafiky nedosahuje špičky ľadovca a má to svoj dôvod – desiatky nepriateľov na obrazovke. Jednoduché modely sa plynule hýbu, bojujú a zomierajú v agónii. V tej bojovej vrave máte plnú kontrolu nad kamerou (rotácia, priblíženie) a je tu priestor aj na špeciálne efekty, ako odlesky na podlahách, štíte, svetelnú show v podaní kúziel, rozmazávanie obrazu či spomalenie času. Atmosféru veľkolepých bitiek už len dotvára zvuková kulisa so zmesou výkrikov, autentickým rinčaním zbraní a dunivou hudbou.

Spartan: Total Warrior by sa mohol nazvať sprostou kópiou God of War. Nie je to však pravda, oba tituly sa vyvíjali nezávisle a oba ponúkajú svoju verziu legendy o sparťanskom bojovníkovi. Nech je tu už akokoľvek podobnosť, čarom surového masakra Spartan sú práve veľkolepé boje. Intenzívnu akciu dopĺňajú jednoduché RPG prvky a intuitívny bojový systém, ktorý postráda komplikovanejšie kombá. Spartan: Total Warrior je momentálne najmasovejšou vyvražďovačkou. Pokiaľ túžite po krvi niet inej voľby.

PS2 verzia Spartan: Total Warrior sa bude v susedných Čechách predávať v lokalizovanej verzii za 1699,- Kč! Ide o vôbec prvý konzolový titul, ktorý bude vybavený českými titulkami!

Spartan: Total Warrior

Mŕtvoly nemiznú, ale zostávajú na zemi


Spartan: Total Warrior

Rozcvička s gladiátormi, neskôr to bude horšie


Spartan: Total Warrior

Je na čase upratať v Koloseu



napísal spacejunker 7.10.2005
Páči sa mi!
8.5
Ohodnotiť
SPARTAN: TOTAL WARRIOR
+ množstvo vojakov na bojovom poli
+ plynulá grafika
+ atmosféra
+ bojové arény
+ brutalita
- nízky počet bonusov
- strata orientácie v bojovej vrave
- splývanie rovnakých modelov postáv
- chýbajú komplikovanejšie kombá
- plytký príbeh


RECENZIE HRÁČOV
PS2
Xbox
Gamecube

Vývoj: SEGA / KONTIKI / Creative Assembly
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  október 2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19539)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk