MYST 3 EXILE

MYST 3 EXILE

8.5

Recenzia na PC verziu

Snáď každý z Vás sa raz zžil so svojou literárnou postavou tak, že prežíval každý jej pohyb, utrpenie, radosť a v neposlednom rade aj smrť. Predstavte si, že sa začítate do knihy a ocitáte sa na neznámom ostrove a Vy prežívate príbeh písaný niekým iným. Ste v tom svete uväznený a nemôžete sa z neho dostať von. Pokiaľ nepochopíte podstatu a princíp sveta, máte šance na prežitie mizivé. Vitajte vo svete MYST-u.
Keď sa objavila na trhu prvá časť Myst-u, bol každý ohúrený úžasnou grafikou a rozsiahlosťou. Myst bola jedna z prvých hier, ktorá vyšla na CDROM-e. Bola to renderovaná adventúra, v ktorej ste sa pohybovali po predpočítaných cestách, riešili ste nespočet puzzlov a logických hádaniek. O trochu neskôr v roku 2000 sa pokúsila firma Cyan, ktorá ma na svedomí prvý aj druhý diel, o znovuzrodenie Myst-u. A to prevedením renderovanej grafiky do 3D prostredia.

Myst 3 Exile
Myst 3 Exile
Myst 3 Exile

Atrus, spisovateľ s nezvyčajnou vlastnosťou dávať svojim svetom život, sa objavuje aj v treťom diele nazvanom EXILE. Atrus vás pozval, aby vám mohol ukázať svoj najnovší svet Reeleshan. Ten svet má pomôcť preživším ľuďom, ktorý prežili pád D`ni. Pracoval na ňom celý rok, spolupracoval s miestnymi luďmi na náboženstve, zvykoch, kultúre a prírode. Nakoniec, ten svet písal aj pre seba a svoju rodinu. Atrus ešte netuší, že aj niekto iný má záujem o tento svet a tak sa znenazdania vynorí chlapík Saavedro. Ešte pred tým než zmizne s knihou v náručí, mu vypadne spojovacia kniha do sveta, do ktorého má namierené aj on. A tak vám neostáva nič iné, len knihu otvoriť a dotknúť sa strany. Janin nádherný ostrov, plný mystických hádaniek a jedného človeka, ktorého treba nájsť. Lenže Saavedro strávil v týchto svetoch času viac než dosť, a tak vám niektoré puzzle spestril.
Prvé, čo si na Myste nesporne všimnete je grafika. Jediné, čo sa dá o nej napísať je - Dychberúca. Týmto slovom vás privíta Atrusova manželka a vy sa len v nemom úžase chytáte myši a začínate sa otáčať. Ono sa to hýbe !

Myst 3 Exile
Myst 3 Exile
Myst 3 Exile

Hra sa dá spustiť v dvoch režimoch, prvý je klasické softwarové renderovanie a druhé 3D, kde k výslednému efektu prispieva grafický akcelerátor. Odporúčam tento režim grafiky, aj keď sa v niektorých pasážach pohyb spomalí (vyššie hardwarové požiadavky), ale tie odrazy vo vode, antialiasing, rôzne svetelné efekty (môžete posúdiť podľa obrázkov). Nie sú tie obrázky nejaké malé ? Sú, totiž hra beží len v rozlíšení 640x480. Ani toto malé rozlíšenie nezoberie Mystu nič na kráse. Často som sa pristihol, ako sa len prechádzam po lokáciach nič nerobím a len sa kochám nadhernou grafikou. Pohyb je podobný ako v hrách Atlantis, Dracula. Panoramatické obrázky s možnosťou otáčania sa v nich o 360 stupňov a potom jednoduchým kliknutím sa presúvate ďalej. Ešte sa zastavím u grafiky, to je predsa najväčšia devíza tejto hry, a to pri animáciách. Myslím, že to bol Westwood, ktorý povedal, že pri hraní ich Lands Of Lore II nebudete vedieť, čo je film (FMV animácia) a čo hra. Výsledok bol taký, že sa dalo poznať, čo je hra a čo FMV. Ale čo sa týka Mystu, prechody medzi hrou a FMV sekvenciou  sú prakticky nepostrehnuteľné. V niektorých FMV sekvenciách hrajú aj živý herci, ale po celú dobu sa budete pozerať len na Saavedra, ktorý túži po pomste za zničený život. Stal sa väzňom Atrusovho sveta a akoby to nestačilo, jeho synovia Sirrus a Archenar mu zničili domovský svet. Za to bude niekto pekne trpieť! Ak to nebudú synovia, tak samotný tvorca Atrus. Lenže Saavedro nevie, že zachrániť knihu sa nechystá Atrus, ale vy ! Príbeh, ktorý je kostrou každej adventúry, je síce lineárny, ale plný zvratov a na konci sa trošku zasmejete Saavedrovej hlúposti. Mozaiku príbehu si skladáte z Atrusovho a z útržkov Saavedrovho denníka. Budete mať možnosť navštíviť päť svetov, do ktorých môžete vstupovať ľubovoľne. Všetky sú vlastne ostrovy, záleží len na vás, ktorý si vyberiete. Prvý, v ktorom budete riešiť puzzle je J`anin, je to akýsi portál do ďaľších štyroch. Každý zo svetov bude na vás útočiť iným typom hádaniek. A že nie sú ľahké ! Neraz sa pristihnete, ako si na papier kreslíte rôzne nákresy, alebo počítate pomer. Je to zvláštne, ale Myst vás núti rozmýšlať na každom kroku a pokiaľ nepochopíte, čo od vás chce, nedostanete sa odtiaľ nikdy von. Je to typ hry, ktorá vás vtiahne do útrob a nepustí, kým ju nedohráte. Kým sa tak stane, budete odmenený nadhernými lokáciami a množstvom prepracovaných hádaniek.

Myst 3 Exile
Myst 3 Exile
Myst 3 Exile

Ako som spomínal, jednou z devíz Mystu je grafika a animácia, tou druhou je hudba. Dotvára atmosféru hry a pomáha sa vám dostať hlbšie. Je to zmes akýchsi ezoterických motívov doplnená o exotické vokály, melancholické sláčiky a dokonca sa v menu dá nastaviť, ako často má hrať. Jednoducho hudba je božská ! Ak by sa náhodou objavil soundtrackm budem prvý kto si ho kúpi.
Aj napriek všetkým kvalitám sa nájdu chyby, ktoré mi nedovolia dať vyššie hodnotenie ako 85%. Tou prvou je dosť časté padanie a ocitanie sa vo windowsoch skôr, než stihnete sejvovať. Vyriešil to nedávno vydaný patch, ktorý upgraduje verziu na 1.1. Ďaľšou vecou, ktorú si všimnete neskôr je, že hra beží len v rozlížení 640x480. Aj keď vyzerá úžasne, viete si predstaviť, čo by to bolo, keby mala 1024x768 ? Posledný a najväčší zápor objavíte až keď hru dohráte a poviete si „To bolo všetko ? Nebolo to nejaké krátke ?“ Ale bolo, Myst je totižto strašne krátky ! Myst je jednoducho skvelý, bude sa vám odvďačovať na každom kroku dychberúcou grafikou, úžasnou hudbou, skvelým príbehom a v neposlednou rade ťažkými hádankami a niekoľkými zakončeniami.

Budete sa cítiť ako keby ste čítali jednu z Atrusových kníh, ľahké je podľahnúť čaru, ale ťažšie je dostať sa von.


napísal SpaceJunker 24.5.2001
Páči sa mi!
8.5
Používatelia
6.4
MYST 3 EXILE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (4)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20311)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk