GUILD WARS: FACTIONS

GUILD WARS: FACTIONS

9.0

Prvý datadisk úspešného MMORPG prichádza bez nutnosti vlastniť pôvodnú hru a bez platenia poplatkov.

Recenzia na PC verziu

Po veľkom úspechu Guild Wars sa autori (ArenaNet) rozhodli pridať datadisk, ktorý by rozšíril svet o nové lokácie a zaujímavé questy. GW partí medzi tzv. MMORPG a snaží sa tak konkurovať najhranejšiemu online titulu World of Warcraft. Treba však podotknúť, že NCsoft v oblasti MMORPG nie sú žiadni zelenáči a Blizzard zabral jednotku na trhu práve NCsoftu a ich Lineage 2. GW a aj GW Factions sa snažia ísť trocha inou cestou ako WoW a tak vypustili žmýkanie hráčov v mesačných intervaloch a po zakúpení hry už do nej nemusíte investovať ani korunu. Datadisk Factions patrí medzi standalone tituly, čo znamená, že pre jeho hranie nepotrebujete pôvodnú hru, na druhej strane má však vyššiu cenu. Nemusíte sa však báť, že by ste boli o niečo ochudobnení. Až na pár lokácií sa dostanete všade tam, kam aj ostatní hráči z GW.

Takže prečo si kúpiť Factions? Prvou výhodou je už spomínané vypustenie mesačných poplatkov. Pribudli dve nové postavy a hlavne úplne nový svet. Ak ste MMORPG ešte nehrali, tak je práve toto najlepšia voľba. Na začiatku síce hrozí určité tápanie vo svete a nevedomosť herných princípov, ale nie je problém sa pripojiť do nejakej zo slovenských alebo českých gíld, kde sa o vás postarajú a vysvetlia základné veci.

Guild Wars: Factions

Muži v zbroji.
Guild Wars: Factions

Menšia čínska pagoda.
Guild Wars: Factions

O krásne pohľady nie je núdza.

Na výber sú nové postavy Assassin a Ritualist. Vrah je majstrom dýk a vie sa dobre ukryť v tieni a tme. Je expertom v kritických útokoch, ktoré spôsobujú drvivé zranenia a vie linkovať útoky do jednotlivých komb, čo niekedy dáva len malú nádej nepriateľovi, aby zaútočil a vrátil úder. Je veľmi agilný, čo znamená, že aj keď sa nepriateľ spamätá a vráti úder, assassin je už za jeho chrbtom. Na druhej strane musia byť jeho útoky prevedené úplne na telo nepriateľa a môže nosiť len ľahké brnenia. Assassin disponuje vlastnosťami critical strikes, dagger mastery, deadly arts a shadow arts. Jeho hladina zdravia je na nízkej úrovni a ak nepriateľ vráti úder, alebo vraha nedajbože obkľúči viac nepriateľov, je prakticky v koncoch a bez podpory liečiteľa dlho nevydrží. Keďže musí vrah stáť v prvej línii útoku spolu s tankami (bojovníci), aby boli jeho kombá účinné a jeho životnosť je niekedy len pár sekúnd a nie je vhodný pre začínajúcich hráčov.

Druhou postavou je Ritualista a jeho umenie spočíva v mágii. Oči majú zakryté pokrývkami, aby mohli lepšie komunikovať s duchmi, ktorí majú veľkú silu pri obrane Ritualistu a jeho družiny. Podobá sa určitými vlastnosťami na Necromancera a vie ťažiť energiu z mŕtvych pomocou rituálov. Nachádza sa v druhej línii útoku a vo väčšine prípadov účinkuje ako podpora pre družinu. Pomocou kúziel tak zvyšuje trvanie skillov pôsobiacich na nepriateľov, vie pričarovať duchovného spojenca alebo liečiť. Disponuje vlastnosťami ako chanelling magic alebo restoration magic.

Ak preferujete hru ako osamelý vlk, alebo sa len nechcete k nikomu z nejakých príčin pripojiť do partie, môžete samozrejme hrať aj sami. Questy sú ale dosť ťažké a sami by ste to nezvládli. Na pomoc teda prichádzajú Henchmani, čo sú vlastne AI kumpáni do partie. Zo začiatku môžete pribrať troch ľudí. Ak ste bojovník, oplatí sa napríklad zobrať Rangera a Elementalistu (kúzelník), pri slabších charakteroch treba zasa nabrať nejakých tankov. Dosiahnutá experience sa ale delí podľa počtu ľudí v partii, takže treba zvážiť, kedy sa hodia a kedy to skúsite radšej sami. Nevýhodou je, že si s nimi samozrejme nepokecáte ako s niekým živým. Po vystúpení z mesta sa nahrá svet len pre vás a vašu partiu. Žiadneho živáčika až do opätovného návratu do mesta nestretnete. Ak teda máte v partii len AI Henchmanov a vydáte sa bojovať, hra bude len singleplayer online game. Aj keď takýto prístup NCsoftu do určitej miery chápem, som z neho dosť sklamaný.

Guild Wars: Factions

Príprava na útok a...
Guild Wars: Factions

...kiaaj.
Guild Wars: Factions

Hmm, kam teraz?

Ak to porovnám s Lineage 2, kde to žilo všade a vždy, nie len v mestách ako v GWF, tak som s nostalgiou spomínal na zážitky, kedy sme ako partia išli loviť do Giants Cave. Na pol cesty sme stretli odpočívajúcich troch českých bratov, ktorí sa k nám pripojili a spoločne zamenili niektoré predmety. Nim akurát dochádzali shoty a nechcelo sa im ísť naspať do mesta a nám sa zasa hodili nejaké ich suroviny. Alebo sa nikdy nestane vec, kedy pred vami preuteká nováčik so slovami HELP na perách a dvadsiatimi príšerami za chrbtom. Chvíľu zvažujete, či radšej zabiť jeho, aby to mal skorej za sebou, alebo mu pomôžete. Potom ležíte vedľa seba mŕtvi a pri čakaní na ressurection od niekoho okoloidúceho sa dáte do reči a zistíte, že je to brat Poliak a hneď ho beriete k sebe do klanu.

Takéto a podobné veci proste v GW a ani GWF nenájdete. Náhodné stretnutia boli to najlepšie. Keď dochádzala mana a nepriateľ nie a nie ľahnúť, po zavolaní o pomoc sa mohla prirútiť skupina rytierov v naleštenej zbroji a zo šlamastiky vás vytiahnuť. Factions je proste o inom. Ak hráte sami, je to len sterilný svet. So skupinou kamarátov ale hra dostane hneď inú príchuť. A hlavnou črtou sú samozrejme klanové vojny a súboje hráča proti hráčovi. Na výber je aréna, súboje gíld, súboje aliancií alebo turnaj. V turnaji sú kategórie ako King of the Hill, Capture the Relics alebo Annihilation. Tu už sa jedná o naozaj špičkovú tímovú hru, ale vždy sa nájde nejaký nováčik, ktorý to dokáže všetko pochovať. Preto si aj niektoré klany vyberajú koho prijmú a či je schopný, alebo ak ste poleno, tak zostanete sám a hru do týždňa odinštalujete, pretože pre jedného to je nudné.

Čo ma veľmi potešilo je nádherná grafika okolitého prostredia, ale aj postáv samotných. Miesto starých hradov a zrúcanín z pôvodného GW sa autori inšpirovali starou Čínou. Nájdete tu skryté kaplnky s budhistickou tematikou, v mestách niekoľko poschodové pagody, v dedinkách sejúcich domorodcov s malými chyžami pod čerešňovými sadmi, no proste nádhera. Na to, ako to vyzerá, chce hra až smiešne minimálne nároky na HW. Minimum je CPU 1 GHz, 512 MB RAM a VGA 64 MB. Takisto audio nezostáva pozadu a je to to najlepšie, čo dnes môžete v hrách počuť. Orchestrálna hudba s prvkami vokálov a použité tradičné ázijské nástroje. Jemne melódie prechádzajú do bojových reafov. Ak ste videli Posledného samuraja s Tomom Cruisom, tak ste na pol ceste.

Guild Wars: Factions

Škoda, že sa nedá vykradnúť modlitebňa.
Guild Wars: Factions

Všetko predražené.
Guild Wars: Factions

Čerešňová alej.

Ak rozmýšľate o online hraní a nechcete utrácať za mesačné platenie, ak chcete hrať tímovo a účastniť sa veľkých klanových bitiek, ak nechcete hrať hru, kde trvá rok, kým vyexpujete postavičku na vysokú úroveň a ak hľadáte takmer nekončiacu hrateľnosť, potom je Guild Wars: Factions práve pre vás. Očarujúca grafika a hudba vás vtiahnu a už nemusia pustiť. Len toho času na hranie keby bolo viac.


napísal fendi 15.8.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Guild Wars Factions
| GUILD WARS FACTIONS
[17.8.2006]
9.0
Ohodnotiť
GUILD WARS: FACTIONS
+ krásna grafika
+ soundtrack
+ hranie bez poplatkov
+ takmer nekonečná hrateľnosť


- pre niekoho sterilný svet
- pre jedného hráča nuda

Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1 GHz, 512 MB RAM, VGA 64 MB
Doporučená konfigurácia: CPU 2 GHz, 1024 MB RAM, VGA 128 MB


RECENZIE HRÁČOV
Guild Wars: Factions
9.0
SOKYX    24.5.2006
No. A je to tu. Na túto chvíľu čakali všetc hráči pôvodného Guild Wars. Datadisk vyšiel tento marec....prečítať celé
PC

Vývoj: NCsoft / CD Projekt / ArenaNet
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk