VIVA PINATA

VIVA PINATA

7.5

Papierové zvieratká plné sladkých dobrôt sa z konzolovej záhrady presúvajú aj na platformu PC. Ako dopadla konverzia?

Recenzia na PC verziu

Viva Piňata nie je pre hernú komunitu žiadnou neznámou, visí však nad ňou otáznik v súvislosti s počítačovou verziou. Na Xbox360 rodinný titul zaznamenal slušný úspech, lenže konverzie konzolových hier na PC nedopadnú vždy najlepšie. Dá sa na tejto roztomilej hre vôbec niečo pokaziť? Hm, alebo možno vylepšiť?

Hry, kde sa staráte o zvieratá, alebo zveľaďujete určitú komunitu, sú na PC odjakživa, takže samotný námet titulu Viva Piňata, zušľachťovanie záhradky a chov rôznych živočíchov, nie je vôbec prekvapujúci. Otázne je, ako kvalitne a hlavne do akej miery zábavné je spracovanie námetu.

Hráč vstupuje do pestrofarebného sveta rastlín, ale aj zvierat, zvaných piňaty. Sú to všetko odnože  známych druhov, ktoré tak, ako väčšina objektov v hre, výrazne zaujmú svojim koloritom. Každá piňata má roztomilý vzhľad a priam hýri farbami a pestrofarebnými vzormi. Zvieratká pripomínajú plyšové bábiky, sú strakaté a vzorované, ako veľkonočné vajíčka. Tento efekt sa však naplno prejaví až potom, keď sa stanú platnými obyvateľmi vašej záhradky. Dovtedy sú len čiernobiele a môžete ich iba túžobne pozorovať.

Viva Pinata
Viva Pinata Leafos vám vysvetlí, ako to tu chodí.
Leafos vám vysvetlí, ako to tu chodí.


Viva Pinata Piňaty potrebujú zaujímavé prostredie a opateru.
Piňaty potrebujú zaujímavé prostredie a opateru.


Viva Pinata Menu obsahuje sekcie s NPC postavami, encyklopédiu, náradie a ďalšie súčasti.
Menu obsahuje sekcie s NPC postavami, encyklopédiu, náradie a ďalšie súčasti.





Na to, aby ste prilákali a získali určitý druh piňaty, musíte vášmu kandidátovi zabezpečiť určité podmienky. Rady, ako na to, vám poskytne nezbedná copaňa Leafos a bude vás nimi kŕmiť pekne dlho, až kým nepochopíte všetky princípy hry a neosvojíte si všetko potrebné. Na začiatku vám daruje lopatu a ukáže skromný pozemok, kde vybudujete vaše zvieracie kráľovstvo. Lopatou odstránite odpad a vyrovnáte pôdu, neskôr ju použijete aj na hĺbenie jám a ďalšie pomocné práce. Zasejete trávu a vaša kariéra chovateľa sa môže začať. Toľko totiž stačí červíkom, aby sa prisťahovali na váš dvor.

Nasleduje výstavba príbytku pre nových obyvateľov, ktoré vám teraz, aj v budúcnosti zabezpečí robotník z blízkej osady. To už červy slintajú blahom a sú pripravené na romantiku a množenie. Prejaví sa to ružovými srdiečkami nad ich telom. Bohužiaľ u ďalších druhov to také jednoduché nie je a musíte splniť neraz aj niekoľko požiadaviek, aby boli ochotné robiť techtle-mechtle, a síce nakŕmiť ich vyberanou potravou (napríklad aj inými piňatami), vytvoriť v okolí jazierko a podobne. O každej piňate, jej charakteristike, požiadavkách, a absolvovaných bitkách je záznam, ktorý si kedykoľvek vyvoláte. Súčasne pri označení vidíte aj mieru spokojnosti zvieratka.

Keď dáte zaľúbené živočíchy do kopy a po absolvovaní milostnej minihry, kde v malom bludisku  zbierate čokoládové mince a musíte čo najrýchlejšie dopraviť samčeka k samičke, môžete očakávať bejby. Vyliahne sa z letecky doručeného vajíčka a zakrátko sa stáva plnohodnotným obyvateľom, ktorý môžete ďalej množiť. Rozmnožovanie je dôležité, pretože predaj prebytočných kusov je kľúčovým spôsobom zárobku. A čokoládových mincí budete potrebovať neúrekom.

Viva Pinata
Významnú úlohu v hre predstavuje množenie piňát a prebieha takto...

V osade je totiž niekoľko „týpkov“, ktorí vám ponúkajú rôzne služby a tovar, ale za všetko si nechajú zaplatiť. Okrem robotníka, ktorý stavia príbytky, je tu predavačka rastlín, polotovarov a doplnkov pre vašich zverencov, ktorá súčasne od vás odkupuje prebytky. Piňaty vyzerajú ešte zábavnejšie, keď im kúpite napríklad klobúk, či plynovú masku. Záškodníkov ochotne odpraví lovec. Choré zvieratká, ktoré zožerú zlú potravu alebo utŕžia rany v bitke s inou piňatou, vám zas za mastný peniaz vylieči zverolekár. Určité druhy zvierat kúpite v chovprodukte. Okrem toho sa zoznámite s niekoľkými ďalšími NPC postavami, ktoré vám nejako vypomôžu, no občas aj škodia. Všetci dedinčania vyzerajú prinajmenšom bláznivo (dizajnér bol asi poriadne zhúlený), ale sympaticky.

V ďalších procesoch sa sústredíte na výchovu a opateru nových druhov piňát, ale aj sadenie kvetov a stromov, ktorých rast urýchlite polievacou krhlou a hnojivami, predávate, kupujete, množíte, až kým  vás to neprestane baviť. Spestrením je zasielanie debničiek s odkazmi a zvieratkami iným hráčom cez  Live systém, ktorý si ani v prípade PC verzie Microsoft neodpustil, podobne ako konzolové menu, a užívateľské rozhranie, ktoré je v tomto prípade skôr mínusom.

Hra sa síce celkom pohodlne ovláda myšou a niekoľkými klávesami, ale všade cítite ducha Xboxu. Kto hráva tycoony na PC, vie, že všetky procesy sa dali vyriešiť aj oveľa jednoduchšie, niekoľkými jednoduchými úkonmi myšou. Zdĺhavé prechody z jedného menu do druhého, sprevádzané krátkymi, ale zbytočnými loadingmi v šialených farbách, ako aj ťažkopádne nákupy, kde sa aj pri kúpe drobnosti naklikáte ako blázon, majú zlý vplyv na dynamiku a zábavnosť hry. Priam otupujú. Vyčítať môžeme aj neľahké označovanie piňát. Keď sú na zemi, je to v pohode, ale ak poletujú alebo sú kdesi zalezené, je to dosť problém. S tým súvisí aj ďalšie mínus a síce priveľmi obmedzený priestor záhrady, ktorý sa síce do istej miery prispôsobí, ale aj tak je tam všetko priveľmi nahustené a preto neprehľadné. Najmä v pokročilej fáze hry. Problematická je hlavne výstavba nových obydlí, ktoré zaberajú značný priestor. A keď k tomu pridáte monotónne a pomaly plynúci čas, hoci aj s nočným cyklom, postupne upadnete do akejsi letargie.

Viva Pinata
Viva Pinata Kým sa piňaty nestanú stálymi obyvateľmi vašej záhrady, sú čiernobiele.
Kým sa piňaty nestanú stálymi obyvateľmi vašej záhrady, sú čiernobiele.


Viva Pinata Ľúbostné minihry sú dosť primitívne.
Ľúbostné minihry sú dosť primitívne.


Viva Pinata O každej piňate máte záznam s údajmi a požiadavkami.
O každej piňate máte záznam s údajmi a požiadavkami.





Grafika hry je pekná, ale nie zvlášť prepracovaná. Opäť má typický konzolový ráz a na PC si priam žiada ostrejšie kontúry a lepšie spracované a detailnejšie prostredie. Postavičky piňát vás však rozhodne očaria, tým nie je čo vyčítať. Čo sa týka ozvučenia, veľa spraví skvelá atmosferická hudba. No, keď si ju vypnete, okrem príležitostných rozhovorov s dedinčanmi, budete počuť iba bzučanie, vrčanie a iné pazvuky piňát. Obzvlášť znervózňujúce je ohkanie chorého zvieraťa, ktoré vás, aj keby ste nechceli, prinúti zavolať lekára, alebo lovca, aby ste tie zvuky, pripomínajúce pozvracaného alkoholika, už nemuseli počúvať.

Viva Piňata na PC si zachováva dobré prvky z verzie pre Xbox360, ale ponecháva si aj jej zápory, hlavne zbytočne komplikované ovládanie (tu ešte viditeľnejšie) a nudné minihry. Navyše tu narazíte aj na iné typicky konzolové súčasti, ako je užívateľské rozhranie a sčasti aj vlažnú a neprispôsobivú grafiku. Tvorcovia mali rešpektovať do značnej miery odlišný štandard ovládania na PC a nemiešať sem cudzie prímesy. Napokon, pre záujemcov by vždy zostala možnosť použiť aj riadny konzolový ovládač. Hra sa nepochybne nestratí ani vo verzii pre PC, ale nie je až natoľko jedinečná, ako jej originál.

Viva Pinata
Viva Pinata Choré a ranené zvieratká lieči drahý doktor.
Choré a ranené zvieratká lieči drahý doktor.


Viva Pinata U obchodníkov kúpite napríklad aj plynovú masku...
U obchodníkov kúpite napríklad aj plynovú masku...


Viva Pinata Piňaty môžete sledovať aj v ich príbytkoch.
Piňaty môžete sledovať aj v ich príbytkoch.





napísal uni 4.12.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Viva Pinata Webisode #1
7.5
Ohodnotiť
VIVA PINATA
+ roztomilé postavičky piňát
+ premyslený manažment
+ pestrý sortiment rôznych predmetov a doplnkov
+ príjemná hudba
- priveľa konzolových prvkov
- zbytočne komplikované ovládanie (hlavne pre deti)
- problematické označovanie piňát
- priveľmi obmedzený priestor záhrady
- slabé ozvučenie (okrem hudby)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1,8 GHz, 1 GB RAM, VGA GF 5900/ ATI 9600


RECENZIE HRÁČOV
Viva Pinata
7.7
RIVIERA KIDD    22.3.2009
Hra uzrela svetlo sveta už v roku 2006 ale ja som si ju na svojom xboxe 360 zobral na paškál až ter...prečítať celé
Viva Pinata
8.4
K@5T@N    3.1.2007
Viva Pińata je pojem naprosto nový v herním světě a také poměrně, pro většinu hráčů, minimálně určit...prečítať celé
Xbox 360

Vývoj: Microsoft / Microsoft / Rare
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk