MARIO KART WII

MARIO KART WII

7.5

Nová periféria, motorky, kaskadérske kúsky, online multiplayer a nákazlivá hrateľnosť. Stačí to na zlato?

Recenzia na Wii verziu

Kto vie prečo, vystreľujú motokáry v Mario Kart riadené korytnačie panciere a prečo sa ukladajú na trať banánové šupky? Nemohli by to byť aspoň raz riadené rakety a míny? Inštalatér a jeho kamaráti by v kúdoloch dymu explodovali, kolieska na autíčkach by sa rozkotúľali na všetky strany a po obrubníkoch by stekala do kanála krv. Trochu divoká fantázia, no priznajme si, že hra by dostala nevídaný rozmer a minimálne tí, ktorí už majú najazdené kilometre a poznajú každú jednu zákrutu ako vlastnú dlaň, by sa dívali aspoň raz na niečo nové.

Mario Kart Wii takýto pohľad nesprostredkuje a už vôbec sa nedá hovoriť o serióznom racingu (v porovnaní s inými etablovanými značkami). Po dlhé roky si séria buduje renomé zábavky pre viacerých hráčov s chvíľkovým zápalom, neskôr neutíchajúcou rivalitou. Mario Kart Wii bol vydaný pre to množstvo ľudí, ktorí sa vďaka Wii dostali do herného sveta. Dlhoroční fanúšikovia by sa mali vrátiť k svojim obľúbeným dielom na Cube a DS, pretože tie novinky ich zase až tak neposadia na zadok.

Drifting povinnosťou

Zmätok vyvolávajúci výber medzi Automatic a Manual pred každým pretekom sa neviaže na prevodovku, ale na nový systém driftovania. Šmýkanie je jednoduchšie, prístupnejšie, no vyžaduje istú dávku zručnosti, aby ste bez straty rýchlosti prešli celou zákrutou a potom ešte so zostatkovým nitrom z nej rýchlo akcelerovali. Nastavenie Automatic vám takýto komfort neumožní, autíčko driftuje samo a za takúto službu platíte stratou boostu. Pri voľbe manual je všetko vo vašich rukách, motokáru tlačítkom (elegentne si vyskočí) hodíte do šmyku, snažíte sa zostať na trati a potom keď z výfukov vyšľahnú plamene, môžete okamžite akcelerovať. Sila zostatkového boostu z driftu má dve sily v závislosti od zvoleného autíčka.

Prakticky od vydania Mario Kart DS sa vedú diskusie, či je snaking cheatovanie, alebo nie. Snaking - technika, kedy získavate miniboosty šmýkaním sa z jednej strany na druhú - je povolený, ale keďže nový systém nenabíja boost tak rýchlo (ide rádovo o sekundy), tak si to môžete dovoliť iba na širokých tratiach. Dokonca ani najlepší hráči – držitelia svetových rekordov na tratiach - snaking veľmi nepoužívajú.

Mario Kart Wii
Mario Kart Wii Medzi bonusmi nájdete aj takúto parádičku, vlastnú Mii v motokárach.
Medzi bonusmi nájdete aj takúto parádičku, vlastnú Mii v motokárach.


Mario Kart Wii Trate sú so skokmi a viacerými skratkami členitejšie.
Trate sú so skokmi a viacerými skratkami členitejšie.


Mario Kart Wii Jazdné vlastnosti motoriek sa až tak drasticky neodlišujú od motokár.
Jazdné vlastnosti motoriek sa až tak drasticky neodlišujú od motokár.





Kvalita driftovania v Mario Kart Wii závisí od ovládacej schémy. Hra automaticky detekuje pripojené ovládače, no neumožňuje tieto schémy meniť na úrovni rozloženia tlačítok. Na hranie vám postačí jeden Wiimote, u ktorého sa počas hrania nedajú vypnúť pohybové senzory. Riadiť autíčka budete musieť nakláňaním do strán, namiesto vyberania zákrut d-padom. Takýmto spôsobom sa veľmi ťažko kontrolujú drifty a je určená skôr začiatočníkom a najmenším, ktorých poteší dodávaná plastová periféria v tvare volantu.

Wii Wheel je vyrobený z kvalitného plastu a môžete ho aj poriadne zdrapnúť. Podobne ako u Wii Zapper aj s volantíkom po vytriezvení z počiatočného nadšenia už nebudete chcieť točiť vo vzduchu. Pre mladších súrodencov je toto aj bezpečná schránka pre Wiimote a zážitok je umožnený aj keď hra nie je pustená. Jazdia aj bez nej :-). Druhá ovládacia schéma počíta s pripojeným Nunchukom, kedy už driftujete presne podľa plánu. Treťou možnosťou je zapojiť ovládač Wii Classic a posledná poteší majiteľov ovládačov GameCube. Konektivita Mario Kart Wii je úžasná a jednotlivé schémy môžete ľubovoľne kombinovať.

Better Luck Next Time

Mario Kart Wii sa vezie na módnej vlne integrovať spolu s dvojstopými vozidlami jednostopé – motorky. Každá postavička má celkovo 6 vozidiel (3 motokáry a 3 motorky). Pravdu povediac, jazdnými vlastnosťami sa motorky v zásade neodlišujú od autíčok. Majú nižšiu váhu, takže ich je možné ľahšie bodíčkovať, ale rýchlejšie akcelerujú a v zákrutách držia stopu rovnako. Jednotlivé varianty v garážach postavičiek sú stavané na rýchlosť, stabilitu a akceleráciu. Pokiaľ sa však nerozhodnete robiť svetové rekordy, tak nemá cenu špekulovať nad ich výberom pred pretekom.

Stavba kampane sa v hrách Mario Kart po dlhé roky nezmenila. Jednotlivé poháre zložené z niekoľkých tratí sú rozdelené na jednotlivé kubatúry vozidiel. Zmeriate si sily aj v mixovaných pretekoch s motorkami a kým sa dostanete do kráľovskej triedy (150cc), budete 32 tratí poznať tak dokonale, že vás nálada na ďalšie jazdenie možno aj prejde. Mario Kart Wii udržuje rivalitu medzi 12 závodníkmi aj za cenu podvádzania a frustrácie. V pretekoch nerozhoduje vaša zručnosť, ale hlavne šťastie.

Mario Kart Wii

Často totiž dochádza k situáciám (bez ohľadu na vašu aktuálnu pozíciu), kedy si každý šetrí nejaký ten zákerný power-up a plánuje ho na vás použiť spolu s ostatnými. To znamená, že dostanete od chrbta tri riadené strely, potom vám niekto hodí do očí olej, nakoniec dostanete bodíček a ten vás pošle mimo trať. Behom pár okamihov ste na chvoste a stratené sekundy už nemáte šancu dohnať. Dokonca sa mi stalo, že takáto vlna priletela úplne nečakane pred poslednou zákrutou a ja som sa mohol rozlúčiť s prvou pozíciou v turnaji a nasledoval nežiadúci reštart.

Mario Online

Dynamika pretekov sa neustále mení, kto je prvý, môže byť o sekundu posledný a naopak. A môže za to výborne vybalansované dávkovanie power-upov v závislosti od aktuálnej pozície. Medzi novými narazíte na POW blok, čo je zákerosť z chvosta pelotónu. Po aktivovaní všetci súperi pred vami prídu o power-upy a narazia do neviditeľnej steny, ktorá ich na mieste roztočí. Druhým pomocníkom, ako sa dostať do vedenia, je mega hríb, ktorý vás nafúkne do nadživotnej veľkosti a s dočasným zrýchlením môžete kohokoľvek doslova zvalcovať. Poslednou novinkou je Thundercloud. Tento mrak vám dodáva boost, no ak sa ho tesne pred explóziou nezbavíte bodíčkom o súpera, tak získaný náskok výbuchom stratíte.

Zbraňový arzenál pochopiteľne neprišiel o najväčšie klasiky ako zelený a červený korytnačí pancier, banány, falošné bloky, olej, autopilota, dočasnú nesmrteľnosť, či hríbiky na akceleráciu. V jednom preteku je neuveriteľné množstvo premenných, ktoré rozhodujú o víťazovi, navyše sú trate teraz posiate rampami a skokanskými mostíkmi. Po vystrelení môžete vo vzduchu robiť triky (aktivujú sa zatrasením Wiimote) a ak sa vám podarí pristáť na všetky kolesá naraz, získate okamžitý boost a štýlové body, s ktorými sa počíta v záverečnej tabuľke výsledkov. Nejde len o získanie zlata, ale aj o nahrabanie týchto bodov, ak si chcete odomknúť všetky dobroty, ako posadenie Mii postavičky za volant motokár.

Hry zo série Mario Kart boli, sú a vždy budú zábavou pre viacerých hráčov naraz. Tentoraz to však nie je iba multiplayer pre štyroch na jednej obrazovke, ale aj súťaženie online. Dobrou správou je, že online multiplayer pre 12 hráčov sa neobmedzuje iba na základnú ponuku, ale s integrovaním vlastného kanálu do hlavného menu konzoly, sa môžete hrabať v rekordoch, porovnávať si výsledky a sťahovať ghostov, čo považujem za jeden z najpádnejších dôvodov, prečo sa s hrou pripojiť. Prekonávať svetové rekordy nie je len o chcení, ale aj o učení pokročilých techník a spoznávaní tratí.

Mario Kart Wii
Mario Kart Wii Starý dobrý koncept funguje rovnako návykovo aj po rokoch.
Starý dobrý koncept funguje rovnako návykovo aj po rokoch.


Mario Kart Wii Kto chce viťažiť maximum z hry, musí hrať multiplayer.
Kto chce viťažiť maximum z hry, musí hrať multiplayer.


Mario Kart Wii Trate z predchodcov nutne potrebujú poriadny facelift.
Trate z predchodcov nutne potrebujú poriadny facelift.





Finiš!!!

V Mario Kart Wii narazíte na remixované staré klasiky, ale i staronové trate ako Mario Circuit. Napriek snahe o zachovanie pôvodného looku a atmosféry s použitím nízkeho rozlíšenia textúr, mohli páni v Nintende zapracovať na grafickom kabáte. Áno, ide o nostalgiu, ale tá sa dá docieliť aj inak ako prázdnymi lokalitami (trpia nimi hlavne trate z N64 a SNES). Každá z tratí má svoje pravidlá, zradné zákruty a povrch. Kombinovaním týchto troch sa dosiahlo vysoko hrateľného kokteilu, ktorý chutí rovnako dobre aj po rokoch, navyše je unikátny. Meniace sa podmienky na trati ako zmena smeru eskalátorov, fungujúca doprava, banícke vozíky, tučniaky atď., rozhodne vedia zamiešať kartami.

Ak si k tomu prirátate aj tucet prostredí v móde Battle (praskanie balónov, tímové zbieranie mincí), dostávate za cenu bežnej hry hodiny a hodiny zábavy. Len si musíte dávať pozor, aby ste sa tej sladkastej príchute farebnej grafiky neprejedli prirýchlo, Mario Kart Wii je najlepšie podávať pre štyroch hráčov naraz.


napísal spacejunker 19.5.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Mario Kart Wii
| MARIO KART WII
[31.3.2008]
7.5
Ohodnotiť
MARIO KART WII
+ systém driftov
+ online multiplayer
+ sťahovanie ghostov
+ variabilita ovládacích schém
+ motorky
- stále ten istý Mario Kart
- po grafickej stránke žiadna sláva
- nespravodlivosť na tratiach
- o víťazstve rozhoduje šťastie


RECENZIE HRÁČOV
Wii

Vývoj: Nintendo / LOGUS / Nintendo
Štýl: Racing
Dátum vydania: 11. apríl 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19543)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk