MACE GRIFFIN BOUNTY HUNTER

MACE GRIFFIN BOUNTY HUNTER

8.3

Recenzia na PC verziu

Mace Griffin Bounty Hunter, hra už dávnejšie vydaná na X-box a PS2, nám konečne prichádza aj na PC. Na konzolách celkom zaujala, a to hlavne hlavne dobrým príbehom a rôznorodosťou levelov. Poďme sa pozrieť ako nám vyzerá PC verzia, či to je len slabá konzolová konverzia, alebo poriadny nárez.

Mace Griffin Bounty Hunter
Mace Griffin Bounty Hunter
Mace Griffin Bounty Hunter

V príbehu sa  dostanete 800 rokov do budúcnosti, kedy ľudstvo preskúmalo okolité systémy a našlo dve spojenecké, inteligentné rasy Jaldariov a Valleakanov. Medzi ľuďmi a novými rasami začali vznikať obchodné aktivity, uzatvárajú sa zmluvy, a spolu budujú gigantické korporácie zameriavajúce sa na ťaženie a objavovanie ďalších hviezdnych systémov. Takto objavili aj Vagner system, reťazovitú sústavu vhodnú na kolonizáciu.  Ani sa nečakalo, že by kolonizácia prebehla v kľude. Začal chaos, boje o nové územia, ťažobné oblasti a aj o prežitie.  Vznikali pirátske skupiny, a všetko nelegálne čo bolo v obývaných systémoch potlačené už pred stovkami rokov. Neexistovali tam pravidlá a každý si robil čo chcel. Preto bola vytvorená jednotka Rangerov, elitná poriadková jednotka, ktorá má v systéme udržať poriadok. K nej ste patrili aj vy Mace Griffin.  
Neznáme sily sa však dali do pohybu a začínali pripravovať svoje temné plány. Jednotka Rangerov im stála v ceste a tak musela byť odstránená. Konšpiráciou, ohováraním a falošnými obvineniami bola degradovaná a rozpustená. A vy ste boli jednou z obetí tohto komplotu. Boli ste odsúdený za neuposlúchnutie rozkazu z následkom straty jednotky. Celkovo to pre vás robí 10 rokov väzenia. Vedeli ste že to bola pasca, ale nič ste nemohli robiť.
Po návrate zisťujete ako sa všetko zmenilo, Rangeri zmizli a na poriadok v systéme sa starajú Bounty Hunteri, nájomní bojovníci, bývalí vojaci, policajti a kriminálnici, za peniaze vykonávajúci úlohy pre korporácie. Je jedno kto sú, hlavne že vedia zaobchádzať so zbraňou. Keďže nemáte na výber pridávate sa k nim aj vy. Získate takto nielen peniaze, ale dostanete sa aj k tajným informáciám a možnosti preskúmať celý Vagner systém čo vám pomôže vyriešiť otázky, ktoré vás trápili celých 10 rokov vo väzení. Teraz vás už nič nezastaví !

Mace Griffin Bounty Hunter
Mace Griffin Bounty Hunter
Mace Griffin Bounty Hunter

Hra vás takto vtrhne do svojho sveta v ktorom na vás čaká 11 rozľahlých misií, umiestnených poväčšine na vesmírnych lodiach, staniciach a asteroidoch. Okrem pozemných bojov si však aj zalietate a zastrieľate vo vesmíre. Týmto sa hra stáva slušnou kombináciou záležitostí ako Red Faction 1 a Freelancer, zameranou na čistú akciu. Nečakajte však nič konzolovo arkádové, ale nič prehnane taktické. Je to taká zlatá stredná cesta, ktorá spája oddychové strieľanie s dobrým príbehom a rozmanitými  prostrediami. Dostávate sa cez rôzne ťažobné kolónie, výskumné centrá v asteroidoch a navštívite aj hotelovú vesmírnu loď (ala Piaty Element). Všetky levely na seba plynulo nadväzujú, takže budete musieť s raketou presne nalietavať do hangárov, vystupovať z nej a buď hneď bojovať, alebo ak ste na priateľskej základni pôjdete vyhľadať určitú osobu. Základne samozrejme plne žijú, jazdia tu taxíky, majú tu bary, nákladiská, prechádzajú sa tu obyvatelia, stráže, mechanici a samozrejme aj množstvo vyvrheľov o ktorých sa nezriedka budete musieť postarať. Často sa stane, že sa dostanete do rozbehnutej bitky kde musíte dávať pozor, aby ste nestrieľali svojich, alebo civilov a zamerali sa iba na nepriateľov. 

V hre sa vám pekne striedajú vesmírne misie, s pozemným bojom a aj s automatickými oddychovými scénami kde ste napríklad na bežiacom banskom vozíku a odrážate útoky nepriateľov zo všetkých strán, rovnako sa dostanete aj do taxíka, alebo do lanovky. Najadrenalínovejšie však budú časové misie, ktorých je dostatok a kde musíte za určitý čas buď vypadnúť z rozpadávajúceho sa asteroidu, odraziť útok nepriateľov a zachrániť niekoho, alebo zničiť torpéda skôr ako dopadnú na základňu. Pripúšťam, že tieto misie sú trochu náročnejšie, ale po niekoľkých pokusoch ich hravo zdoláte a s dobrým pocitom pôjdete bojovať ďalej. Mace však nemá možnosť ukladania pozície. Sú tu len checkpointy v ktorých sa hra sama nahráva. Takže ak neprídete živý do ďalšieho checkpointu, budete danú scénu opakovať pokým ju nezvládnete. Je to síce konzolový prežitok, ale našťastie jediný ktorý som našiel, a aspoň hru trochu oživuje a nie je to samé Quicksave a Quickload.

Mace Griffin Bounty Hunter
Mace Griffin Bounty Hunter
Mace Griffin Bounty Hunter

Na útoky vám hra poskytne peknú sériu zbraní od základného elektrického obušku, revolverovú futuristickú pištoľ, cez rotačný minigun s granátometom, klasickú sniperku, shotgun, niekoľko typov granátov, raketomet  až po rôzne mimozemské pulzné zbrane. Najviac si užijete rotačák a sniperku, to bude vaša silová dvojka. Budete si však musieť strážiť náboje, tých nikdy nebude po okolí veľmi veľa a míňajú sa rýchlo. Môžete ich nájsť po mŕtvych nepriateľoch, alebo v drevených krabiciach. Okrem toho sú tu samozrejme aj lekárničky. Tie budú však pre vás až druhoradé, vašou primárnou ochranou je automaticky dobíjateľný štít, ktorý znesie niekoľko striel od nepriateľa a ak hneď po zásahu zaleziete a chvíľu počkáte kým sa dobije, môžete sa znovu vrátiť do boja v pôvodnom stave. Jeho status spolu s nábojmi a prístupnými zbraňami máte zobrazený na kryte vašej prilby. Takže indikátory nebudú pevne prichytené na obrazovke, ale budú sa mierne hýbať podľa toho ako sa budete otáčať a pohybovať. Pôsobí to pekne a dynamicky.

Komplexy základní sú dosť rozsiahle, väčšinou ak vás čaká nejaké väčšie bludisko, pribudne vám na prilbu indikátor, ktorý ukazuje cieľ k ďalšiemu splneniu misie. Z interaktívnych vecí čakajte aj nutnosť stláčania rôznych gombíkov na otvorenie dverí, budú tu aj počítače na pozeranie si bezpečnostných kamier, alebo na ovládanie diaľkovo riadených guľometov. Z interaktivity budete doprevádzať rôznych ľudí, ktorí vám budú otvárať dvere, vy ich budete musieť ochraňovať a pred nepriateľmi a čistiť im cestu.

   

Grafika v hre je kvalitná a relatívne rýchla teda ak máte next gen. kartu, hra totiž podporuje pixel a vertex shadre, ktoré jej dodávajú veľmi kvalitný vzhľad. Hipolygónové postavy a objekty  dojem z kvality prostredia ešte umocňujú. Rovnako poteší aj veľmi kvalitná vodná hladina. Škoda však, že sa autori nepohrali aj s ostatnými efektmi, kde sa mi zdali dosť slabé výbuchy a aj efekty hyperskokov vo vesmíre. Dá sa to však prehliadnuť a sústrediť sa na iné zaujímavejšie veci. Napríklad postavy sú kvalitne rozanimované, nepriatelia robia rôzne kotúle, výpady spoza rohov a často sa stáva, že v smrteľných kŕčoch ešte strieľajú kade-tade okolo seba, pokým nedopadne ich bezduché telo na zem. Čo sa týka rýchlosti veľmi dobre mi to išlo na ATI9600 a XP 3200 v rozlíšení 1024x768. Minimum na hru je P3 1Ghz a 32Mb grafická karta, tam by vám to mohlo v 800x600 ešte ako tak fungovať.

AI nepriateľov je taká priemerná, vedia že majú po vás strieľať, vedia sa uhýbať, skrývať. Zo začiatku sú to len slabé jednotky útočiace priamo na vás, no postupne pribúda sniperov a raketometčíkov skrývajúcich sa na rôznych vyvýšených miestach.  Typov nepriateľov je niekoľko od malých ozbrojených androidov, cez vyschnutých Jaldairov, mohutných Valleakanov, ozbrojené ľudské jednotky, až po obrovské automatické roboty, delá pripevnené na stropoch. Typov nepriateľov nie je veľa, ale majú rôzne zbrane a niekedy aj viac, takže si nikdy nemôžete byť istý s čím na vás daný typ vojaka zaútočí. Nakoniec vo vesmírne zase budete čeliť veľkému množstvu rôznych typov  lodí s inou úrovňou zbraní a pancieru. Ani tu nie sú AI piloti dokonalí a väčšinou vám nechávajú dosť priestoru na ich zničenie.

Čo sa týka zvukovej stránky hry je trochu rozporuplná. Zatiaľ čo hudba bola geniálna a orchestrálky v pozadí dodávali hre na atmosfére, zvuky to celé trochu kazili. Teda hlavne niektoré sa mi zdali dosť odfláknuté, napríklad otváranie a zatváranie dverí, alebo prelety rakiet okolo vás. Rovnako aj hlasové nadabovanie mohlo byť trochu živšie.

   

Celkovo hra ponúka slušnú zábavu s kvalitným príbehom a nápaditými levelmi. Škoda tých slabších efektov a absencie multiplayeru, mohlo to byť ešte lepšie.  No uvidíme ako dopadne v porovnaní s Chrome, hra skoro s rovnakým príbehom len viac taktická a s rozsiahlejšími možnosťami. Prípadne ak chcete ešte viac arkádovitú hru doporučujem Halo, z ktorého Mace prebral pár zaujímavých veci, ale single playerovo je podľa mňa určite lepší. Halo vám prinesie len neustále strieľanie bez nejakých interaktívnych prvkov. Na druhej strane má multiplayer, ktorý vás pri hre udrží dlhšie. Mace Griffina prejdete raz a to je všetko.

Plusy:
- kvalitný design levelov
- rozmanité prostredia
- vesmírne boje
- dobrá hrateľnosť a zábava
- hudba

Mínusy:
- žiadny multiplayer
- efekty výbuchov


napísal saver 1.10.2003
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.3
Ohodnotiť
MACE GRIFFIN BOUNTY HUNTER


RECENZIE HRÁČOV
Mace Griffin Bounty Hunter

+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Monitor-strata signalu (9)
Zdravim, vcera som kupil novy monitor (MSI MAG 341...
|Stalker shadow of chernobyl - ... (0)
Čaute, dostal som chuť si prejsť znova trilógiu St...
|Driver updater (4)
Ako najlepšie aktualizovať ovládače vo Windowse ? ...
|Fc24 pc - nejde spustiť, antic... (2)
Dobrý deň, zakúpil som FC 24 na PC, hru mi nejde s...
|Wargame - european assault (3)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20897)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk