THE SIMS 3

THE SIMS 3

9.0

Kto nechcel byť kozmonautom, nech zdvihne ruku!

Recenzia na PC verziu

Predstavte si zlatú baňu, z ktorej je možné ryžovať prakticky do nekonečna. Ja viem, trošku nereálna predstava, ale pokiaľ v diaľke nevidíte nejaký ten konečný bod, ktorý by celú tu mašinériu ukončil, je možné bez diskusií tvrdiť, že aktuálne zásoby drahocennej komodity, ktorou je ovešaný takmer každý z nás, sú prakticky nevyčerpateľné. Dobre. A teraz si tu baňu, ten zlatý dol, nahraďte niečim iným. Niečím, ako napríklad zrejme nikdy nekončiacou telenovelou The Sims. Tá sa behom jednej dekády rozšírila rýchlejšie než vtáčia chrípka, pričom infikovala aj inak odolných ľudí a jedincov, ktorým za iných okolností niečo podobné nevyhodí ani vrásku na čele. Hlavnou patogénnou látkou pritom nebolo nič iné len imitácia reálneho života, prevedená do sféry virtuálnej reality. Konkrétne, aby sme boli presní, života spoločenského, zahrňujúceho okrem bežných životných potrieb homo sapiens aj patrične bohatú a pestrú várku sociálnej interakcie, ktorá robí zo života ľudí predsa len čosi zaujímavejšie a osobitnejšie, než je tomu u ostatnej, ne-civilizovanej zveri.

Každopádne, práve tá analógia našich problémov, ktorými trpeli vygenerovaní avatari vo svete Sims, dala vzniknúť nesmierne silnému hráčskemu putu s týmto svetom, čoho dôkazom je nielen lavína datadiskov a rozličných fanúšikmi vytvorených prídavkov, ale aj aktuálne prichádzajúce pokračovanie, sľubujúce opäť o čosi realistickejšiu transformáciu problémov bežného človeka do hernej podoby tak, aby si virtuálny život užil skutočne každý hrania chtivý. Ako sa vytýčené ciele podarilo v Sims 3 naplniť, sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

V prvom rade musím ihneď vyzdvihnúť jednu vec – aj napriek tomu že mojou poslednou kvázi simáckou zastávkou boli spóry, veľmi rýchlo som sa v najnovšom pokračovaní Simákov stihol zorientovať. Perfektne navrhnuté rozhranie spolu s ľahko pochopiteľnými položkami menu, to je skrátka už výsada Wrightových titulov a až teraz som naplno pochopil, prečo sú Simíci tak ľahko prístupní toľkému množstvu hráčov aj ne-hráčov. V jednoduchosti a účelnosti je totižto krása a z tohto hľadiska sa vo svete Simov dá orientovať naozaj pohodlne a rýchlo, bez akýchkoľvek zbytočných zdržiavačiek.

The Sims 3
The Sims 3 Poznáte to... už len jeden level a ide sa hajať.
Poznáte to... už len jeden level a ide sa hajať.


The Sims 3 V miestnej knižnici je k nahliadnutiu zopár naozaj vtipných diel.
V miestnej knižnici je k nahliadnutiu zopár naozaj vtipných diel.


The Sims 3 Nočné Sunset Valley... ehm.
Nočné Sunset Valley... ehm.





Prejdime ale k veci. Ako je už u tejto série zvykom, každý život začína jeho stvorením a tak aj v tomto prípade budete v úvode čeliť nutnosti virtuálne si splodiť zverenca so všetkým, čo k tomu patrí. To znamená vykonať genetické hrátky s jeho výzorom, nahodiť ho do rozmanitých handier a dokonca mu vybrať aj päticu povahových vlastností, ktoré z neho v závere vykresajú unikátnu osobnosť, veľmi verne reflektujúc skutočné predlohy – teda nás. V rámci výberu vlastností, medzi ktorými nechýbajú klasiky ako priateľskosť, ambicióznosť či rodinný typ, predovšetkým zaujme prítomnosť širokého spektra negatívnych čŕt. Precitlivenosť, lenivosť, mrzutosť, puntičkárstvo, zlomyseľnosť, strach z rozmanitých vecí, to všetko vo vás síce na prvý pohľad vyvolá sériu rozpačitých reakcií, ale po čase si postupne uvedomíte, že je to práve sada dobrých a zlých vlastností, ktoré z nás, ľudí, robia tak nesmierne diferencované a teda aj zaujímavé entity.

Z toho dôvodu vám preto musím vrelo doporučiť namiešanie vyváženého povahového kokteilu, ktorý v sebe nebude zahŕňať len kladné črty, ale aj črty, ktorými by ste sa mohli pochváliť naozaj len veľmi ťažko. Ide totižto o simuláciu reálneho života a v ňom sa objektívna dokonalosť (taká za ktorú by ju považoval každý človek) skrátka nevyskytuje (veď viete, kto je jediný dokonalý – ten hore). Poslednou vecou, ktorú si pred ostrým hraním budete musieť zvoliť, je akýsi celoživotný sen, resp. cieľ, ktorý sa bude váš simík snažiť dosiahnuť počas svojej krátkej existencie. V základoch ide o akúsi definitívnú úlohu, ktorú si váš sim zvolil ako hlavné poslanie a jeho splnením sa tak ako keby vytvára zdanlivý koniec vašej starostlivosti o virtuálne ja.

Tak. Vygenerovaním svojho zverenca/zverencov nastáva čas, aby ste sa konečne pozreli do virtuálneho Sim-sveta, tu prezentovaného vo forme mestečka Sunset Valley. A že je to parádny svet! Po prvý krát v  sérii Sims ste totižto vrhnutí do konzistentného univerza, v rámci ktorého sa môžete slobodne pohybovať bez toho, aby ste museli čeliť prechodom medzi zónami, loadingom či iným rušivým artefaktom. Môžete sa tak napríklad ihneď vybrať do knižnice, na nákupy, do posilky či na ryby, pričom hra vám ani v jednom prípade nebude brániť v dosiahnutiu zvoleného cieľa. Je jasné, že väčšinu úkonov, resp. záujmov nebudete zvládať tak, ako nejaký profík, ale už len skutočnosť že svet sa stal plne otvoreným a v okamihu dostupným miestom výrazne napomáha k prirodzenejšiemu, realistickejšiemu a nestrojenému feelingu, ktorý z hry budete mať.

Už žiadne klaustrofobické túlanie sa stiesnenými a viditeľne obmedzenými priestormi – na čokoľvek si zmyslíte, ihneď to bude pre vás dostupné. Osobne som sa tak napríklad ešte pred zabývaním vydal do miestneho baru, aby som mojou sadou cassanova-style vlastností zbalil prvú žabu, ktorá mi príde do rany. Samozrejme, môj zámer nevyšiel tak, ako som si predstavoval, ale už behom prvých okamihov som si mohol vytvoriť obraz o vskutku geniálnych psychologických mechanizmoch, ktoré na pozadí jednotlivých simíkov fungovali. Oni sa správajú ako skutoční! Tlačilo sa mi na jazyk pri pohľade na diskutujúcich, smejúcich či hádajúcich sa simov. Vierohodná atmosféra je v prípade takejto špecifickej simulácie nanajvýš dôležitá a preto musím uznať, že niečo podobne realistické sa na hernej scéne do dnešných dní určite neurodilo.

The Sims 3
Paródia na Star Trek vytvorená v Sims 3

Interakcia medzi simíkmi, tzv. proces socializácie, pritom neslúži len na navodenie príslušnej atmosféry, ale má prakticky kľúčový význam pri formovaní osobnosti vášho zverenca. V úvode si síce prostredníctvom vlastností navolíte určitú sadu predispozícií, ale až kontaktom s ostatnými obyvateľmi, resp. kontaktom so svetom samotným dosiahnete to, čomu sa hovorí výchova. Formovanie. Vykresávanie. Usmerňovanie simíka smerom, ktorý pre neho vytýčite. K tomu vám potom samozrejme poslúži obrovské spektrum činností a aktivít, poskytujúcich potrebnú variabilitu na ceste za vytvorením si naozaj vytúženého profilu, takého, aký zodpovedá vašim osobitným požiadavkám. Vykonávanie vybranej množiny aktivít sa potom už klasicky odzrkadľuje na vylepšovaní schopností vašej postavy v danej oblasti a tak sa aj z capa môže časom stať záhradník.

Ak ale náhodou neholdujete praktike učenia sa metódou pokus-omyl a navyše, niektorá zo sfér činností vás vôbec, ale vôbec netankuje ako v reálnom, tak aj virtuálnom živote, kľudne si na pomoc môžete zavolať odborníka či v prípade dobrých vzťahov s okolím kamaráta od vedľa, ktorý vám s daným problémom veľmi rád pomôže. Ono, každý sim sa tu vlastne správa ako autonómna osobnosť nie ako robot, takže vás časom vôbec neprekvapí, že suseda vám príde poorať, či sused navariť, presne v duchu ideálnych susedských vzťahov. Osobne ale odporúčam zlepšovať sa aspoň v dvoch-troch oblastiach, pretože potom budete mať závažný problém sim-ľudí vôbec niečim zaujať.

Okrem osobného a profesného rastu, ktorý mimochodom konečne umožňuje aj istú mieru kontroly počas pracovnej prevádzky (Chcete, aby váš sim robil nadčasy, alebo aby sa pchal šéfovi do anusu? Nie je problém!), samozrejme nechýba ani nutnosť udržiavať základné potreby vášho zverenca v dobrých hodnotách, aby ste docielili jeho spokojnosť a radosť z toho, že si spokojne nažíva ten svoj virtuálny život. Našťastie, tam kde predchodcovia práve touto hernou zložkou zväzovali hráčom ruky, prichádza trojka s predsalen benevolentnejším a liberálnejším systémom, ktorý je síce na chlp rovnaký ako ten minulý, ale s pomalším úbytkom jednotlivých ukazovateľov (spolu s pomalšie plynúcim časom je to dar z nebies), umožňuje hráčom o dosť atraktívnejší manažment času.

Po novom už nebudete musieť drvivú väčšinu voľného času tráviť na WC, v sprche, za sporákom či v posteli, ale získaný čas budete môcť obetovať na široké spektrum či už spoločenských, alebo vzdelávacích aktivít. Ved o to predsa v Sims vždy išlo – o sociálnu interakciu medzi jednotlivými obyvateľmi, ktorá ale až s príchodom trojky nadobúda plnohodnotnejšie a zmysluplnejšie obrysy. V rámci vykonávania každodenných potrieb ale nesmiem zabudnúť na akési daily quests, teda úlohy, ktoré sa vám každý deň v náhodnej podobe objavia a keď ich stihnete splniť v stanovenom čase, hra vás obdarí určitou várkou bodov. Tie potom môžete utratiť za rozličné vylepšenia vášej postavy, ako napríklad schopnosť dokonale kuchtiť, vždy vykúzliť bombovú párty, rýchlo sa premiestňovať teleportovaním či nemať potrebu ísť... ehm... čúrať :-). Tento prvok, ktorý vďaka naozaj užitočným „upgradom“ výrazne obohacuje hernú náplň, preto nemožno hodnotiť inak než pozitívne.

The Sims 3
The Sims 3 Simík v práci si za aktuálny cieľ (vrtochu) zvolil povýšenie. Nie je ani trošku náročný, však?
Simík v práci si za aktuálny cieľ (vrtochu) zvolil povýšenie. Nie je ani trošku náročný, však?


The Sims 3 Samotné mestečko predstavuje ideálny priestor pre bývanie... škoda že ideály su v našej realite dosť pokrútené.
Samotné mestečko predstavuje ideálny priestor pre bývanie... škoda že ideály su v našej realite dosť pokrútené.


The Sims 3 Chladný fat bastard, kleptoman a k tomu lenivý. Skrátka, súci na samovraždu.
Chladný fat bastard, kleptoman a k tomu lenivý. Skrátka, súci na samovraždu.





Ako ste si už teda stihli všimnúť, ani Sims 3 nemá nejaký pevne stanovený cieľ, takže vo výsledku ide opäť o štandardný typ sandboxovej hry, ktorú môžete hrať kľudne aj do aleluja a pritom nikdy neuzriete čaro záverečných titulkov. Uzrieť ale môžete vskutku nadčasovú AI, ktorá aj bez vášho pričinenia vykúzli na obrazovke parádnu hru osudových zvratov a kľučiek, takže pokiaľ vás nebaví komandovanie vášho zverenca, kľudne túto prácu prenechajte umelej inteligencii a zatiaľ sa choďte venovať niečomu inému. Inému ako napríklad architektúre a dizajnu, v rámci ktorých si budete môcť opäť raz vystavať sídlo podľa vašich predstav, pričom po novom dokonca dostanete možnosť aj navrhnúť svoje vlastné štýly a modely, následne zdieľatelné s bohatou komunitou hráčov cez užívateľský príjemné rozhranie EA.

Skrátka, Sims 3 šlapú ako dokonale premazaný stroj, čomu nahráva aj vynikajúce technické spracovanie (pestrofarebný svet Simov je plný detailov, zvukový mix výdatne podporuje výbornú atmosféru, animácie simov sú rovnako impresívné, ako aj zábavné a pod.), ktorému naozaj niet čo vytknúť. A ak by sa predsalen niečo na kritiku našlo, určite by to bol (v porovnaní s predchodcami) relatívne obmedzený repertoár činností a eventov, ktorý ale jasne dáva najavo, že o desiatky datadiskov ani tentokrát nebude núdza.

The Sims 3 sú presne to, čo si fanúšikovia vysnívali – po všetkých stránkach vylepšeným pokračovaním, ktoré poteší nielen tých skalných, ale aj tých hráčov, ktorým bol do dnešných dní tento ojedinelý virtuálny úkaz akosi ukradnutý. Obrovitánska lavína možností ako svojho zverenca smerovať, skvelá – ba priam – polorevolučná AI, vierohodné mechanizmy socializácie a spoločenského života, pestrá ponuka mimopracovných aktivít, zaujímavé vylepšenia v podobe kvázi questov, no skrátka, po obsahovej (ako aj formálnej) stránke ide o maximálne profesionálny kúsok a pokiaľ nie ste na takýto typ hier vyložene hákliví, určite si vo svete tretích Simákov nájdete niečo, čo vás upúta na poriadne dlhú dobu.

The Sims 3
The Sims 3 Noc nenoc, simík musí byť tvor spoločenský - aj za cenu mentálneho kolapsu.
Noc nenoc, simík musí byť tvor spoločenský - aj za cenu mentálneho kolapsu.


The Sims 3 Poklábosiť sa dá aj s ktorokoľvek babiznou, stačí mať skill.
Poklábosiť sa dá aj s ktorokoľvek babiznou, stačí mať skill.


The Sims 3 A jéje.. cenzúra. Akokeby tie údy niekoho zaujímali :-).
A jéje.. cenzúra. Akokeby tie údy niekoho zaujímali :-).





napísal blade 12.6.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Sims 3
| SIMS 3
[16.7.2008]
Sims 3 - Xmas
| SIMS 3 - XMAS
[10.12.2009]
The Sims 3: Baby Candy
| THE SIMS 3: BABY CANDY
[11.12.2008]
Sims 3: Create a sim
| SIMS 3: CREATE A SIM
[19.12.2008]
The Sims 3  Teaser
| THE SIMS 3 TEASER
[23.1.2008]
Sims 3: developer video
Sims 3 - Dragon Valley
| SIMS 3 - DRAGON VALLEY
[10.5.2013]
Sims 3: Choices
| SIMS 3: CHOICES
[4.2.2009]
9.0
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
THE SIMS 3
+ voľne prístupné mesto
+ aspekt povahových vlastností
+ pestrá škála aktivít
+ AI
+ prepracovaný editor všetkého
+ technické spracovanie
+ prístupnosť každému
- viditeľná snaha obmedziť obsah pre zachovanie tej datadiskovej mánie.
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 1 GB RAM, GPU 128 MB
Doporučená konfigurácia: Core 2 Duo, 2 GB RAM, GPU 512 MB

Zaradené pod: sims


RECENZIE HRÁČOV
The Sims 3
7.5
RIPPY    17.3.2011
The Sims je hra ve které ovládáte virtuální život jedince nebo...prečítať celé
The Sims 3
6.0
SECURITY    31.7.2009
Hra sa mi konečne po dlhšej dobe čakania dostala do rúk. Tešil som sa, že si zahrám novú dimenziu Si...prečítať celé
The Sims 3
9.0
SMOLDO56    3.7.2009
Už to nieje len o plnení potrieb.Vytvor seba, nie radšej rodinu a čo takto celé susedstvo. U...prečítať celé
PC

Vývoj: EA / EA Czech / Maxis
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk