FUEL

FUEL

6.0

Niekomu tu dochádza šťava

Recenzia na PC verziu

Fuel sa od začiatku javí ako ambiciózny projekt, ktorý nepostráda nič, čo by mal mať správny racing. No už po niekoľkých závodoch budete vedieť, že tomu nie je úplne tak ako sľubuje reklama.

Niekde tam za dúhou sa nachádza krajina, ktorá sa až nebezpečne ponáša na americký stredozápad. Všetky miesta sú vymyslené, no letmým pohľadom zistíte, že sa jedná o takzvaný americký vidiek. Opustené a zničené vraky áut váľajúce sa kdekoľvek, zničené cesty, poľné skratky s opustenými chatrčami, mosty, ktoré by už urgentne potrebovali opraviť a držia pokope len silou vôle. Ide totiž o preteky v alternatívnej, nie až tak vzdialenej budúcnosti, kde globálne otepľovanie spustošilo takmer celú krajinu.

Ak si spomeniete na PS3 titul MotorStorm, v ktorom ste mali možnosť ovládať motorky, štvorkolky, ATV-čka a autá, tak vo Fuel budete ako doma, len s tým rozdielom, že Fuel ponúka oproti podobným závodným hrám priam neskutočné množstvo všemožných až nemožných vehiklov všetkého druhu. Celé územie je rozdelené na 22 segmentov, do ktorých sa musíte postupne prebojovať získavaním hviezd za víťazstvo v závodoch.

Každý takýto segment má trochu rozdielnu grafiku, aby sa líšil od toho predošlého a nezačal tak príliš skoro nudiť. Step a púštne oblasti sa striedajú s vyšším prevýšením a horami, ktoré sú zasa neskôr nahradené pobrežnými scenériami na pláži a v neskorších fázach sa dostanete do zasnežených vysokých hôr. Jednotlivé scenáre sú ešte celkom dobre dotvorené rôznymi zmenami počasia od ostrého slnka, až po treskúce búrky a tornáda. Počasie má však minimálny, ba priam nulový fyzikálny efekt na ovládané stroje, ktorých sa tu nazbierala celkom pekná kôpka.

FUEL
FUEL Mad Max?
Mad Max?


FUEL Predbiehanie komentujú postavy gestikuláciou.
Predbiehanie komentujú postavy gestikuláciou.


FUEL Blíži sa búrka.
Blíži sa búrka.





Začnete na motorkách doplnených o sajtky, ATV-čka nájdete troj aj štvorkolesové, niekoľko typov športových upravených špeciálov ala Rýchlo a Zbesilo VS Mad Max, nechýbajú buginy a Off Road špeciály a v závese za už tak pestrou plejádou vozového parku budete ovládať monster trucky a super-rýchlostné rakety zostrojené na prekonanie zvukovej bariéry. Každé z vozov má samozrejme svoje vlastnosti reprezentované tabuľkou a je pravidlom, že asfaltovým trhačom to väčšinou nejde v poli na piesku a opačne offroadové úpravy na ceste predbehne aj pomalší špeciál. Dokopy sa jedná takmer o stovku vozidiel, ktoré ale samozrejme nedostanete zadarmo.

Univerzálnym platidlom nie sú peniaze, ale benzín. Túto pohonnú hmotu primárne získavate v špeciálnych výzvach počas kampane zvaných Challenge. Ide v nich o rôzne variácie súťaží cez checkpointy, pretek s vrtuľníkom, na čas alebo závod z bodu A do bodu B. Menovať ich všetky radšej ani nebudem, pretože ich je niečo cez dvadsať a líšia sa od seba len minimálne, čím sa dostávame k meritu problému celej hry.

V každom segmente musíte absolvovať niekoľko závodov a tiež výziev, aby ste mohli podstúpiť do ďalšieho prostredia. Trápením je, že hviezdy potrebné na otvorenie segmentu sa zbierajú strašne pomaly a všetky súťaže sú si tak podobné a navyše ich musíte absolvovať tak veľa, že sa proste nebudete vedieť dokopať s chuťou do nového závodu, pretože stereotyp a nuda postupne začnú víťaziť. Ak aj odomknete nové trate, zistíte, že okrem prostredia sa nič nezmenilo a nepomôžu ani nové motocykle a super naleštené športiaky. V polovici hry nakoniec zistíte, že nato, aby ste odomkli nový segment vám chýba nejako veľa hviezd.

FUEL

Je to spôsobené tromi úrovňami obtiažnosti (amateur, profesional, legendary), ktoré definujú, koľko hviezd za víťazstvo získate, teda od jednej po tri. S počiatočným 50CCM prdítkom ale môžete zabudnúť, že by ste v kategórií Legendary skončili lepšie ako predposlední a tak sa k týmto závodom musíte vrátiť až s lepším strojom, ktorý sa ale sprístupní niekedy až o tri, či štyri segmenty ďalej, čo v konečnom dôsledku znamená opakovanie takmer všetkých predchádzajúcich pretekov na obtiažnosť Legendary znova!

Na túto najvyššiu obtiažnosť navyše AI nechutne podvádza a s rovnakým strojom vás na rovinke ofúkne, že si ani ŠPZ-ku nestihnete prečítať. Jeho zablokovanie tiež nepomôže, pretože zletieť hubou na asfalt sa nedá, maximálne odletí do zvodidiel váš stroj, či zopár plechov, ktoré však majú na ovládanie  nulový efekt a všetka deštrukcia je len pre potešenie oka. Teda nezostáva nič iné, len súpera poraziť technikou v zákrutách a hľadaním najkratšej a najvýhodnejšej trasy v otvorenej krajine, čo vás dosť skoro omrzí, pretože na spoznanie skratiek závodu ho musíte absolvovať aj tri krát. To už je potom zúfalosť a pri ovládaní len troma tlačidlami s potrebou nulovej techniky (plyn, vľavo, vpravo) sa pomaly do hrania začne vkrádať nuda, neskôr frustrácia.

Pri žiadnej závodnej hre by nemal absentovať poriadny nabúchaný soundtrack. Pri hre Fuel sa to autorom však nie veľmi podarilo. Všetky tracky má na starosti pravdepodobne len jedna rock-country (vidlácka) kapela, ktorej motívy sa mi zlievali jeden do druhého a omrzeli ešte skôr ako samotná hra. Okrem toho horšie dopadli samotné zvukové prejavy vozidiel. Motorky podivne hrkocú ako keď odpadne výfuk na aute a vy ho ťaháte po ceste a pukoty z výfukov sú podivné chrastiace loopy nahraté asi trieskaním mikrofónu do celofánovej fólie. Vo videách ale nič také nebadať, žeby sa zasa niekto vyflákol na podporu X-Fi kariet?

FUEL
FUEL Cestná motorka je najrýchlejšia, no v teréne jej to veľmi nejde.
Cestná motorka je najrýchlejšia, no v teréne jej to veľmi nejde.


FUEL American Muscle.
American Muscle.


FUEL Už ho skoro mám.
Už ho skoro mám.





 

Dovolím si prorokovať, že Fuel sa v konkurencií ostatných závodných titulov vytratí ako povestná para nad hrncom aj napriek tomu, že obsahuje obrovské množstvo vozidiel a rôznych pretekov. Nad konkurenciou možno vytŕča koncept otvoreného sveta a celkom sympatická grafika v zničenom prostredí budúcnosti, ktorú by som si vedel predstaviť napríklad pri nejakej Interstate hre alebo aj vojnovom simulátore, no nutnosť opakovať a vracať sa k už tak veľkému množstvu závodov, ktoré sú nudné a čoskoro omrzia, je najväčšie mínus, aké môže racing dostať.

FUEL
FUEL Triky sa robia automaticky. Veľká škoda.
Triky sa robia automaticky. Veľká škoda.


FUEL Závod v tornáde patrí medzi príjemnejšie zážitky.
Závod v tornáde patrí medzi príjemnejšie zážitky.


FUEL Držkopád o 3, 2, 1.
Držkopád o 3, 2, 1.





napísal fendi 22.7.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Fuel - Launch
| FUEL - LAUNCH
[6.6.2009]
Fuel - CGI trailer
| FUEL - CGI TRAILER
[16.1.2009]
FUEL - Vehicles
| FUEL - VEHICLES
[1.4.2009]
Fuel - PC launch trailer
Fuel - weather effects
Fuel - Gameplay trailer
FUEL
| FUEL
[20.2.2009]
Fuel - Race Events
| FUEL - RACE EVENTS
[8.5.2009]
Fuel - gp race
| FUEL - GP RACE
[28.4.2009]
6.0
Ohodnotiť
FUEL
+ otvorený svet
+ množstvo závodov
+ vozový park
- stereotyp
- nutnosť opakovať preteky na vyššej obtiažnosti
- nevyužitý potenciál krajiny
- nevýrazný OST
- nuda
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3 GHz, 1 GB RAM, GPU 256 MB (nVidia GeForce 7800/ATI Radeon X1800)
Doporučená konfigurácia: CPU C2D (2,4 GHz), 1,5 GB RAM, GPU 512 MB (nVidia GeForce 8800/ATI Radeon HD3800)


RECENZIE HRÁČOV
FUEL
8.5
KAIBA    1.8.2009
Možno že mnohý nebudú súhlasiť, že som dal tejto hre 8,5 boda, ale myslím si že hra si takéto hodnot...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Codemasters / CD Projekt / Asobo Studios
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. jún 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19832)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk