BLOOD BOWL

BLOOD BOWL

7.5

Warhammer hrá krvavý americký futbal

Recenzia na PC verziu

Šport by mal byť prostriedkom na udržiavanie zdravia a kondície, prípadne nenásilný spôsob porovnávania síl. No hlavne vo vrcholovom športe to ani zďaleka nie je tak a navyše je pošpinený prasacou, či vlastne finančnou chrípkou. Aj Blood Bowl je šport, ale vôbec sa nesnaží pretvarovať a imitovať férovú hru. Práve naopak, násilie a podrazy v podaní fantasy postavičiek Warhammeru, sú základné piliere, na ktorých stavia. Ak sa nebojíte, že vám niekto vybije zuby, oblečte si dres a pripravte sa na prvý tréning.

Blood Bowl je vlastne americký futbal, kde sa na ihriskách osem fantasy rás ľubovoľným spôsobom snaží poraziť svojich súperov. V prvom rade ide o to, získať loptu a dopraviť ju za čiaru na konci súperovej polovice ihriska a skórovať. Či sa vám to podarí vďaka šikovnosti alebo hrubej sile, je nepodstatné. Hoci protivníkov môžete beztrestne knokautovať, nie úplne všetko je povolené. Za kopanie do bezvládneho protihráča môžete vyfasovať aj červenú kartu a tak bude jeden z vašich „športovcov“ vylúčený. Ale lepšie byť vylúčený, ako nebohý a veru v tejto hre príležitostne dochádza aj k tomu. Je nepríjemné, ak takto stratíte skúseného hráča a ešte nepríjemnejšie, ak nie je dostatok náhradníkov, vtedy totiž musíte hrať v oslabení.

Blood Bowl zďaleka nie je len o bezhlavom masakrovaní oponentov po nastúpení do zápasu. Jednak sú aj ďalšie nekalé spôsoby, ako vyhrať a potom, aspoň do istej miery musíte taktizovať a tiež sa venovať manažmentu vášho družstva. Realizovať sa môžete v niekoľkých režimoch. Pre jednotlivca je tu komplexná kampaň, v ktorej zveľaďujete svoj tím a zúčastňuje sa rôznych turnajov, čo sa postupne sprístupňujú a sú čoraz prestížnejšie. Ďalší režim sa orientuje na súťaže podľa vášho výberu. V šampionáte hráte v niekoľkých sezónach, postupujete do vyššej ligy, ale v prípade neúspechu klesáte do nižšej. Pri pohárovej súťaži platí vylučovacia metóda, teda kto prehrá, vypadáva. Grand Slam kombinuje prvky obidvoch spomínaných súťaží. Ak ale nestojíte o šnúru zápasov, pokojne si zvoľte jediný-samostatný, kde sa nemusíte ani zaoberať manažmentom hráčov.

Blood Bowl
Blood Bowl Elfovia sú rýchli, ale v ťahovom režime nedokážu vzdorovať silným rasám.
Elfovia sú rýchli, ale v ťahovom režime nedokážu vzdorovať silným rasám.


Blood Bowl Dobrý výkop vám niekedy prinesie výhody.
Dobrý výkop vám niekedy prinesie výhody.


Blood Bowl Tréning hráča pred zápasom zlepší jeho vlastnosti.
Tréning hráča pred zápasom zlepší jeho vlastnosti.





Slušné možnosti má aj multiplayer. Dá sa hrať po lokálnej sieti, internete a dokonca je tu režim horúceho kresla, kde dvaja užívatelia hrajú na jednom počítači. Pri hraní cez internet si vytvoríte a koordinujete tímy a prihlasujete sa v rámci verejných alebo prestížnych líg. Hrať sa dajú jednotlivé zápasy aj turnaje za podobných podmienok ako singleplayer. Samozrejme ale proti vám stoja živí oponenti. V multiplayeri mi chýbala možnosť rýchleho vyhľadania protihráča. Ak si chcete dať partičku, musíte totiž spravidla osloviť, alebo vyzvať užívateľa zo zoznamu a ten samozrejme môže odmietnuť. Automatické priradenie záujemcov o zápas by proces výrazne zjednodušilo.

Single aj multiplayer sa hrajú v dvoch módoch. V prvom rade je tu klasický mód a ten sa striktne drží pravidiel stolovej hry, z ktorej Blood Bowl vychádza. Hrá sa výlučne ťahovým systémom. Druhý mód je tolerantnejší, pretože dovoľuje upravovať pravidlá a navyše zápasy sa dajú hrať nie len na kolá, ale aj v reálnom čase. Systém hry v reálnom čase sa dosť výrazne líši od ťahového, ale obidva majú svoje výhody a nevýhody.

Pri real time systéme si v úvode okrem polohy hráčov na ihrisku zvolíte aj spôsob správania každej postavy. To znamená, že určíte, či bude defenzívna, neutrálna alebo agresívna. Po spustení zápasu sa potom postavy, ktoré v danej chvíli nekontrolujete, správajú podľa vybraného nastavenia. Defenzívni športovci sa ťahajú dozadu a vyhýbajú konfliktom, agresívni sa hrnú do bitiek a snažia preniknúť hlboko do súperovho poľa. Neutrálni spravidla držia svoje pozície a reagujú podľa okolností, čiže sa vrhnú na protihráča s loptou, alebo vybehnú na pomoc kamarátom, keď je to blízko. Môžete kedykoľvek ovládať ľubovoľných hráčov a určiť, či sa pobijú, prebehnú na vybrané miesto alebo prihrajú. A dokonca aj dať pauzu a v pokoji prepnúť správanie vašich zverencov, ak vám nevyhovuje. Real time systém je rýchly a dynamický, nie len na nízkej obtiažnosti jednoduchý. Spočiatku vám priebeh môže pripadať trochu chaotický, ale keď si zvyknete, ľahko sa zorientujete a nebudete mať problém vyhrať ani na najvyššej obtiažnosti. Bonusy postáv sú menej dôležité, hlavné je vhodne a rýchlo presúvať hráčov tak, aby dokázali uniknúť s loptou a zabránili prieniku nepriateľa na vaše územie.

Blood Bowl
Potkany verzus ľudia v zápase v reálnom čase.

Ťahový režim sa zdá premyslenejší a prepracovaný, ale je to pravda len do istej miery. Zápasy majú limitovaný počet ťahov, v kampani je to po osem v každom polčase. Počas tohoto limitu rozhodne nestihnete získať veľké množstvo bodov, ale každá chyba môže byť osudová a často vás zaradí medzi porazených. V jednotlivých kolách síce teoreticky môžete vykonávať úkon s každým hráčom, v praxi to však nie je pravda. Akonáhle totiž niektorá postava zlyhá pri vykonaní akcie, ktorú požadujete, na ťahu je súper. To znamená, že v danom kole už nemôžete udeliť pokyny ostatným vašim hráčom. Úspešnosť akcie, čo môže byť udretie súpera, prihrávka, prebehnutie popri protihráčoch a dokonca to, či sa pri behu nepotknete, okamžite určuje hod pomyselných kociek. Vplyv na úspech má viacero faktorov, bohužiaľ najviac závisí od zúčastnených rás. Rasy v Blood Bowl sú totiž zúfalo nevyvážené a hoci rozdiely pri zápase v reálnom čase nie sú podstatné, pri ťahovom systéme sú naopak veľmi výrazné.

Pri silných tímoch v ťahovom systéme rýchle, ale menej odolné rasy totálne zlyhávajú. Napríklad keď sa proti mohutným jednotkám Chaosu postavia elfovia, je to čistý masaker. Elf totiž málokedy dokáže udrieť minotaura, ale ten ho naopak zasiahne tvrdo a neraz aj úplne vyradí. Potvrdzuje sa to hlavne v multiplayeri. Moji skaveni (rýchle a krehké potkany) nemali proti silným rasám šancu, hlavne keď druhý užívateľ úmyselne zmrzačil a vyradil polovicu môjho družstva. Navyše o šikovnosti, čo by mala vyvážiť nedostatok sily u menších rás, môžete na ihrisku len snívať. Kým športovci nezískajú vyššie úrovne, ani tí najlepší nedokážu poriadne prihrať spoluhráčovi, čo stojí na dosah ruky a to je samozrejme strata ťahu. Kvôli nevyváženosti rás sa bežne stáva, že silný tím v každom kole vykoná akcie s väčšinou svojich hráčov a vám sa niekedy nepodarí ani jedna jediná. Precízny systém ťahového režimu sa tak úplne rozpadá.

Okrem rasy sú aj iné faktory, od ktorých sa odvíja váš úspech. Príprava prebieha pred každým zápasom a možností, ako nakloniť misku váh na vašu stranu, je veľa. V začiatkom si treba nakúpiť vhodných hráčov. Bohužiaľ sú všetci zelenáči, ale aspoň si môžete vybrať z niekoľkých druhov jednotiek, ktoré prináležia vašej rase. Hodia sa dobrí nadhadzovači, rýchli bežci a u slabších tímov aj jeden kus siláka, ktorý slúži ako opora pri obrane. Ten je ale väčšinou skôr problematický, nehodí sa do útoku a často koná nepredvídateľne. Športovci postupne získavajú vyššie úrovne a dokonca perky, ktorými výrazne zlepšíte ich schopnosti. Vybraný z nich sa dá pred zápasom aj vytrénovať, takže dočasne zlepšíte jeho výkon. Skúseným borcom sa oplatí kúpiť lepšiu helmu, či inú časť výstroja, čo zlepší ich odolnosť.

Blood Bowl
Blood Bowl Tím orkov v plnej paráde.
Tím orkov v plnej paráde.


Blood Bowl Hráči získavajú úrovne, perky a môžete im kúpiť lepšiu výbavu.
Hráči získavajú úrovne, perky a môžete im kúpiť lepšiu výbavu.


Blood Bowl Občas sa na ihrisku objavia aj rozhorčení fanúšikovia.
Občas sa na ihrisku objavia aj rozhorčení fanúšikovia.





Za zvyšok peňazí môžete v niekoľkých menu kúpiť ďalšie užitočné doplnky. V ťahovom režime je veľmi vítaný opakovaný hod (pomyselnou) kockou pri neúspešnej akcii, zraneným pomôže liečenie, vašej popularite a výkonu napomôžu roztlieskavačky, pre niektoré rasy veľmi svojské. Okrem toho môžete na jednotlivé zápasy najať elitných športovcov, ale za nechutne vysoké sumy. Dá sa vybaviť aj úplatok pre rozhodcov, podpora fanúšikov alebo rozvrat v súperovom mužstve, podvádzať sa dá vypitím podporných nápojov. Niektoré súčasti sú pasívne, iné aktivujete podľa potreby. Financie do budúcnosti sľubuje kontrakt so sponzorom, ktorého si vyberiete z ponuky spolu s podmienkami, za akých vás ocení. Čiže napríklad stanovená pozícia v rebríčku alebo úroveň vašej popularity.

Grafika hry nie je oslnivá, ale dá sa akceptovať. Na niekoľkých ihriskách vidíte okrem hráčov aj obecenstvo, roztlieskavačky, kadejaké „opičky“ a zbytočne veľa predelových scén. Atmosféra je dobrá, ale niektoré hracie plochy do istej miery neprehľadné. Pomôže zmena kamery a priblíženie plochy, ak neostanete pri automatických pohľadoch. Ozvučenie je v poriadku, zápasy komentujú dvaja svojskí komentátori, no ich hlášky sa často opakujú a tak môžu neskôr liezť na nervy. Hlavne keď prehrávate.

Blood Bowl je hra s originálnym námetom, obsahom a postavičkami Warhammeru v neférových zápasoch. Nanešťastie nie dobre vyvážená , čo sa prejavuje predovšetkým pri ťahovom systéme a v multiplayeri. Navyše po týždni-dvoch sa priebeh stane stereotypným a mnohí o produkt prestanú javiť záujem. Blood Bowl je zaujímavým spestrením na hernom trhu, kde sa objavuje málo titulov s atypickou náplňou. Lenže kvalita samotnej hry pokrivkáva a zatiaľ ju nezlepšila ani séria opravných záplat.

Blood Bowl
Blood Bowl Roztlieskavačky ľudí a elfov sú sexi.
Roztlieskavačky ľudí a elfov sú sexi.


Blood Bowl Ťahový režim je taktickejší a náročnejší.
Ťahový režim je taktickejší a náročnejší.


Blood Bowl Neúspešná akcia v ťahovom režime okamžite ukončí kolo.
Neúspešná akcia v ťahovom režime okamžite ukončí kolo.





napísal uni 3.8.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.5
Ohodnotiť
BLOOD BOWL
+ taktický ťahový systém vychádzajúci zo stolovej hry
+ nenáročný režim v reálnom čase pre príležitostných hráčov
+ fantasy postavy zo sveta Warhammeru
+ dobre riešený manažment tímov a nákup doplnkov
- nevyvážené rasy (ťahový systém a multiplayer)
- nedoladený ťahový systém
- slabá AI (real-time mód)
- zbytočne veľa predelových scén
- po istom čase stereotypné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 1 GB RAM (2 GB Vista), 256 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC
PSP
Xbox 360
DS

Vývoj: Focus Home Interactive / CD Projekt / Cyanide Studio
Štýl: Šport / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk