TROPICO 3

TROPICO 3

8.0

Banánová republika čaká na svojho diktátora

Recenzia na PC verziu

Chceli by ste byť pánom tropického ostrova a robiť si tam, doslova, čo sa vám zachce? V tom prípade zaostrite na hru Tropico 3, ktorá môže váš sen premeniť na skutočnosť. Ale pozor, ani v exotickom raji neprebieha všetko hladko a bez problémov a bude vám ležať pri nohách len vtedy, keď sa postaráte, aby prekvital. Stále máte záujem? V tom prípade ráčte nastúpiť do vašej limuzíny.

Pôvodná hra Tropico privítala prvého „El Presidente“ v roku 2001. O pár rokov neskôr nasledovala dvojka a po dlhšej odmlke sa teraz vraciame na banánový ostrov v tretej časti. Produkt je zameraný na hru pre jednotlivca a ponúka výzvy, ktoré si môžete sami nadefinovať, alebo ich získate po prihlásení online, prípadne si zvolíte náhodne generovaný scenár. Okrem toho je tu sandbox mód, kde si vyberiete ostrov, zvolíte parametre a hráte do omrzenia. Asi najatraktívnejšia je však kampaň, ktorá je vlastne tvorená sériou scenárov s rôznymi úlohami. A hoci sa nové scenáre odomykajú postupne, jednotlivé misie na seba nenadväzujú. To znamená, že po splnení hlavných cieľov na ostrove, vás čaká presun na iný ostrov, kde nepokračujete v načatej práci, ale začínate všetko odznova a predošlé dosiahnuté výsledky nemajú vplyv na nadchádzajúce udalosti. Jedine na výšku skóre. Dokonca si môžete pre každú mapu nadefinovať iného diktátora, ktorý bude hlavou novej banánovej republiky. Je to trochu škoda, pretože ťaženie sa tak stáva neosobným. Na druhej strane, stále začínate s čistým štítom a zmeny vlastností diktátora sú pri rôznych úlohách prospešné.

Tropico 3
Tropico 3 Môj rodný ostrov, ten mám zo všetkého najradšej...
Môj rodný ostrov, ten mám zo všetkého najradšej...


Tropico 3 Potrebujeme podporu občanov a tak im musíme niečo sľúbiť a dať im vzor.
Potrebujeme podporu občanov a tak im musíme niečo sľúbiť a dať im vzor.


Tropico 3 Zakázať alkohol, podplatiť kňazov, alebo si ich pohnevať? To je otázka.
Zakázať alkohol, podplatiť kňazov, alebo si ich pohnevať? To je otázka.





Samozrejme, nemusíte sa stále babrať s vytváraním novej postavy a môžete si vybrať z predvolených typov, ktoré zodpovedajú reálnym osobnostiam ako je napríklad Evita, Fidel Castro či Augusto Pinochet. Alebo si vytvoríte vodcu podľa vlastných predstáv. Vtedy určujete vzhľad, ktorý zahrňuje oblečenie, tvár a jej doplnky, ale hlavne štruktúru osobnosti. Teda črty, vlastnosti a životopis. Na základe vašich volieb získate bonusy, ale aj isté postihy, ktoré vás potom pri hre v niektorých oblastiach zvýhodňujú a v iných naopak. Scestovaný diktátor má napríklad bonus pre turistický ruch, ale ak je príliš na ženy, nepáči sa to náboženskej obci, ani bystrým ženám. Ak ho dosadila CIA, má podporu západu a kapitalistov, ale výrazne klesá miera slobody na ostrove, čo vyvoláva častejšie vzbury. Práve pri vytváraní diktátora je priestor na taktizovanie ešte pred spustením ďalšej misie. Vlastnosti totiž môžete nadefinovať tak, aby ste ľahšie splnili nastávajúce úlohy. Ak je cieľom export určitého množstva nerastov, pomôže vám minulosť banského inžiniera, ak je treba zlepšiť vzťahy so susedmi, staňte sa diplomatom a podobne.

Váš diktátor nie je iba ikonou na ploche, ktorá vám dá pasívne bonusy. Môžete ho priamo ovládať a túlať sa s ním po uliciach mesta. To napríklad povzbudí robotníkov a tak rýchlejšie stavajú. Prejav na balkóne diktátorského paláca zvýši priazeň u občanov a hodí sa hlavne v čase volieb. Veru vážení, to, že ste hlavou štátu ešte neznamená, že je vaša pozícia neotrasiteľná. Vždy v určitých intervaloch sa v krajine konajú voľby. Ak neuspejete, je to popri bankrote, keď privediete krajinu na mizinu, a nesplnení hlavných úloh do stanoveného roku, ďalší spôsob, ako prehrať hru. Ak kašlete na ľudí, nebudú za vás veľmi hlasovať, ale ich názor sa dá usmerniť napríklad spomínanými prejavmi. Tie pred voľbami zahrňujú sľuby, vyzdvihovanie vzorov a apelovanie na potreby občanov. A to všetko sa prejaví aj v praxi. Napríklad pri vyzdvihovaní USA sa zvýši podpora západu a keď sa sľúbi výstavba školy, treba ju postaviť, inak budú domorodci nasrdení. Okrem toho je možné podplácať, nepohodlných a rebelujúcich občanov vyhlásiť za heretikov, či zinscenovať dopravnú nehodu, pri ktorej zahynú. Zastreliť ich len tak na ulici sa neodporúča, pretože potom sa rodina nebožtíka postaví na stranu rebelov a máte na krku ďalší problém.

Náklonnosť občanov si získate aj vhodným použitím ediktov. Sú to zákony a ustanovenia, ktoré určujú politiku a beh celej krajiny. Pred voľbami je ideálne odpustenie daní, ktorá vám prinesie naozaj veľkú obľubu. Ďalej môžete otvorene nasledovať USA alebo ZSSR, ale samozrejme jednu z týchto veľmocí si nakloníte a druhú pohneváte a ani niektoré domáce politické strany nebudú nadšené. Môžete ustanoviť prohibíciu, pozvať pápeža, vyhlásiť amnestiu alebo dokonca povoliť manželstvá homosexuálov. To všetko vám prinesie podporu istej časti populácie, ale aj zrodí odporcov. Poznáte to, každému nevyhoviete.

Tropico 3
"El Presidente" a jeho ostrov zázrakov.

Prechádzky s diktátorom a edikty sú však len vrcholcom ľadovca. Vašou hlavnou úlohou je venovať sa globálnemu rozvoju krajiny a výstavbe. Na počiatku bude treba postaviť dostatok fariem, aby ľudia mali čo jesť a o príbytky, aby mali kde bývať. Pritom aj po výstavbe istý čas trvá, kým sa dostavia prvé plody práce. Určite nezabudnite na centrálnu garáž, ktorej výstavba umožní automatické vyvážanie prebytkov, či už jedla, nerastov, alebo výrobkov do prístavu, odkiaľ sa exportujú do zahraničia. To je mimochodom základný zdroj príjmov v krajine. Okrem toho ale pomerne často dostanete príspevky od USA a ZSSR a to podľa toho, ako dobre s nimi vychádzate a ako prosperujete. Vysoké príjmy plynú z turistiky, takže keď vám začne ekonomika fungovať naplno, postavte hotely, plážové posedy, reštaurácie, stánky so suvenírmi a ďalšie atrakcie, vďaka ktorým vzrastie počet návštevníkov a aj vaše zisky. Netreba zabudnúť na imigrantský úrad, políciu a armádu, ktoré korigujú stavy prisťahovalcov, zabezpečujú poriadok v krajine, prípadne eliminujú rebelov. Nezabudnite na školy, kostoly, divadlá, aby vám vyrástla inteligencia a občania sa kultúrne aj nábožensky vyžili. A potom sú tu ešte banky, továrne, sochy a všetko má svoj praktický význam.

Tým však vaša starostlivosť o krajinu zďaleka nekončí. Musíte byť dobrým ekonómom, ktorý určuje výšku platov v každom odvetví, výšku nájomného v domoch a bytoch a keď treba, za ťažké prachy privedie do krajiny odborníkov vo vybraných povolaniach. Popri tom by ste si mali uliať niečo aj do svojho vrecka, čiže nenápadne uložiť vo švajčiarskej banke. Hlad, nezamestnanosť a zlé finančné ohodnotenie býva najčastejšou príčinou protestných pochodov, ktoré sa ale môžu zmeniť na otvorený konflikt, kde sa veru aj strieľa. To je však krajný prípad. V krízových situáciách vám obvykle poradca ponúkne viacero možností riešenia. Niektoré sú humánnejšie, ale drahšie, iné drastické a efektné, ale často majú nepríjemné dôsledky. Napríklad pri štrajku farmárov im môžete zvýšiť platy a dať jednorazové príspevky, alebo použijete armádu. Môžete ich aj ignorovať, ale v tom prípade na niekoľko mesiacov bude odstavená prevádzka, kým zistia, že nič nedosiahnu a štrajk vzdajú. Vtedy ale budete mať ušlý zisk. Nálady obyvateľstva, potreby a štatistiky, vrátane počtu detí a histórie nájdete v menu každého občana. Môžete si ich pozerať v pokoji pri zapauzovanej hre. Úspechy a splnenie bonusových úloh sa vám zaznamenajú vo forme achievementov.

Čo by sme mohli hre vyčítať, je dosť ťažkopádne umiestňovanie budov v teréne a priam otrasná výstavba ciest. Je fajn, že budovy v hre majú v pomere voči ľuďom a prostrediu reálnu veľkosť, lenže často je problém nájsť im vhodné miesto na ostrove. Výstavbe bránia horniny a rôzne zmeny terénu, no napokon sa im obvykle miestečko nájde. To sa bohužiaľ nedá povedať o cestách, hoci práve u nich je problém s umiestnením zarážajúci. Totiž popri domoch a stavbách je často dosť miesta, kde by sa cesty a cestičky pohodlne vošli. Určite v každej hre, len nie v Tropico 3. Ešteže priame pripojenie k ceste vyžadujú len vybrané budovy, inak by to bola poriadna pakáreň. Ale aj výstavba a spájanie tých málo ciest, ktoré potrebujete, poriadne znepríjemňuje priebeh hry. Vytknúť môžeme aj malý pokrok v porovnaní s prvou časťou Tropico. V podstate by sme trojku mohli označiť ako kozmeticky vylepšený remake. Väčšina hráčov však jednotku v rukách nemala, takže sa môžeme tváriť, že je to OK. A možno skúsení harcovníci návrat ku klasike práve uvítajú.

Tropico 3
Tropico 3 Okrem iného staviate aj bane a to vo vyznačených lokalitách.
Okrem iného staviate aj bane a to vo vyznačených lokalitách.


Tropico 3 Ďalší problém, tentoraz so stratenou expedíciou. Čo s tým?
Ďalší problém, tentoraz so stratenou expedíciou. Čo s tým?


Tropico 3 Neverili by ste, ale aj výstavba takejto cesty je v Tropico 3 značný problém.
Neverili by ste, ale aj výstavba takejto cesty je v Tropico 3 značný problém.





Grafika hry je dobrá. Nie excelentná, ale pekná, hlavne keď vám beží vo veľmi vysokom rozlíšení. Zaujmú aj zmeny počasia a obdobia dňa, kde vidíte zmenu oblohy aj pohyblivé tiene. Výborná je hudba, ktorá vás sprevádza na každom ostrove. Teda ak fandíte latino, pretože repertoár je plný melódií výlučne v tomto štýle. Aká iná hudba by sa však lepšie hodila k tropickému ostrovu? Keď si ju skúsite vypnúť, zjavne to ublíži atmosfére, takže ak vám nelezie na nervy, nechajte ju pustenú a budete sa cítiť naozaj ako v trópoch.

Tropico 3 vám ponúka jedinečnú príležitosť zakúsiť radosti aj starosti vládcu tropického ostrova. Možno po absolvovaní niekoľkých misií s väčším pochopením pozriete na počiny Fidela Castra, či iných diktátorov. Nie je to totiž vždy len med lízať. Hra vyžaduje určitú dávku zručnosti a ekonomického ducha, pretože sa výrazne zaoberá mikromanažmentom, ale aj politikou. Len s výstavbou domčekov si tu rozhodne nevystačíte. Ak teda nie ste vyslovene manažérsky typ, radšej sa poobzerajte po menej náročnom titule, napríklad skúste Anno 1404. Ale ak sa nebojíte zabŕdnuť do sveta finančníctva a politiky, hra sa vám odmení zaujímavým zážitkom, prvotriednymi cigarami a tučným kontom vo Švajčiarsku.

Tropico 3
Tropico 3 Takto sa rodí  El Presidente...
Takto sa rodí El Presidente...


Tropico 3 ...takto mašíruje po uliciach...
...takto mašíruje po uliciach...


Tropico 3 ... a takto ohlupuje ľud z balkóna paláca.
... a takto ohlupuje ľud z balkóna paláca.





napísal uni 30.10.2009
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
Tropico 3 - E3 Teaser
| TROPICO 3 - E3 TEASER
[28.5.2009]
Tropico 3 - GamesCom09
| TROPICO 3 - GAMESCOM09
[20.8.2009]
8.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
TROPICO 3
+ premyslený mikromanažment tropického ostrova
+ možnosť priamo ovládať diktátora
+ politické hry s orientáciou na ZSSR alebo USA
+ kvalitný hudobný podklad v štýle latino
- problémy s umiestnením budov, otrasná výstavba ciest
- scenáre v kampani bez uceleného príbehu
- pomerne vysoké hardvérové nároky
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2,4 GHz, 1 GB RAM, 256 MB VGA so Shader model 3.0
Doporučená konfigurácia: CPU Dual Core 2,4 Ghz, 2 GB RAM, 512 MB VGA


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Kalypso Media / CD Projekt / Haemimont Games
Štýl: stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. september 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19537)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk