LEFT 4 DEAD 2

LEFT 4 DEAD 2

9.0

Iný štát, iné obsadenie, rovnaká nákaza

Recenzia na PC verziu

Presne pred rokom sa rozšírila nákaza na PC a Xbox360 prvý krát. Zombíci sa rátali na milióny, prežili len štyria ľudkovia. Po roku je tu podivná „chrípka“ po druhý krát a jej úder je ešte zdrvujúcejší. More, bigger, better je presne ten klišoidný slogan, ktorý neplatí len na pokračovanie Bčkových filmov, ale na úrodnú pôdu padne aj pri Left4Dead 2.

Iný štát, iné obsadenie, rovnaká nákaza

Tentokrát sa do víru problémov dostali Nick, Rochelle, Coach a Ellis. Nick je macho, lámač ženských sŕdc a gambler. Rochelle zase bývalá asistentka menšieho televízneho kanálu. Pri natáčaní evakuácie z postihnutých oblastí sa celý jej tím zmenil na mokvajúce monštrá. Coach je veľký černoch s veľkým srdcom a pôsobil ako učiteľ telocviku na strednej škole. Ellis je najmladší zo všetkých a pôvodne bol opravárom áut. Nevedel, čo so životom, až kým sa mu neponúkla možnosť zombie zabijaka.

Všetkých dohromady spojilo mesto Savannah, kde sa odohráva 5 kapitol. Mŕtve stredisko, Temný karneval, Močiarová horúčka, Silný dážď a Fara. Aj keď sa to zdá nemožné, autorom sa podarilo v niektorých častiach docieliť ešte väčšieho pocitu beznádeje ako v minulej časti. Odkazy „toto nie je chrípka“, či „neverte vláde, chcú nás odstrániť“ popísané na stenu, prázdne evakuačné strediská rozmlátené šialeným davom, zjavne posledné útočiská občanov v zabarikádovaných domoch, krvavé miesta a telá ako svedkovia posledného odporu polície pri snahe prevziať kontrolu, to všetko je spracované sugestívnym spôsobom tak, že ak by ste sa pri každom zastavili na potrebnú chvíľku, každé by vedelo vyrozprávať svoj vlastný príbeh. Problémom je, že čas je to jediné, čo nemáte. Nakazení vás už vetria.

Left 4 Dead 2
Left 4 Dead 2 Katana porcuje na tenké filety.
Katana porcuje na tenké filety.


Left 4 Dead 2 Nechoď von. Vidím mŕtvych ľudí.
Nechoď von. Vidím mŕtvych ľudí.


Left 4 Dead 2 Cesta von je na dosah.
Cesta von je na dosah.





Má ju motorovú

Správnym rozhodnutím ako vždy a v každom pokračovaní býva nasadenie väčšieho počtu zbraní, nepriateľov a gadgetov. Najprv sa pozrime na arzenál. Okrem populárnych evergreenov ako samopaly M16, AK47, Desert Rifle, 9 mm pištole, Desert Eagle, Magnum a odstreľovačiek pribudol do zbierky lesklý granátomet. Obrovská sila je kompenzovaná dlhým nabíjaním a nepoužiteľnosťou na krátke vzdialenosti. Vzhľadom na rýchly pohyb nakazených a potrebou sypať olovo svetelnou rýchlosťou je dosť často nechávaný bez povšimnutia. Okrem granátometu môžete totiž niesť už len sekundárnu zbraň a to je znevýhodnenie v boji. Ak ho však máte, keď vás prepadne Tank, tak vám budú všetci členovia bozkávať nohy.

Hlavná zbraň večera sa nám ale ešte nepredstavila. V úrovniach sa nachádza sporadicky, no ak ju už dostanete do papŕč, adrenalín v tele sa vám napumpuje na maximum a s maniakálnym úškľabkom na tvári vyrazíte vpred ako býk, keď zazrie červenú farbu. Nejde o nič menšie ako o "hééén-hééén" motorovú pílu. Nevadí že striekance od krvi bránia postupne vášmu výhľadu a dokonca ani to, že pre zníženú viditeľnosť režete do spolubojovníkov. Z amoku počas nasadenia motorovky vytriezviete až vtedy, keď vám dôjde benzín a vy zistíte, že zostatok tímu je úplne niekde inde a nakazení na vás stoja fronty.

Novinky ale nekončia. Ak vás v predošlej časti štvalo, že si to so zobíkmi nemôžete vybaviť ručne stručne, tak trikrát zvolajte aleluja. Kriketová pálka, bejzbalka, panvica na smaženie, mačeta, páčidlo, sekera, katana, tonfa a dokonca elektrická gitara porcujú všetko naokolo a prechádzajú hordou ako krvavý nôž horúcim maslom.

Okrem trubkovej bomby, po ktorej šli zombíci ako po údenom a zápalného molotovu pribudla novinka v podobe ampulky so zvratkami, ktorá priťahuje infikovaných ešte viac ako pipe bomba a zasiahnutého nakazeného berú útokom viac ako dôchodcovia výpredaj drevákov. Do zbraní sa tiež na málo miestach dá nájsť laserové zameriavanie a zápalné strelivo, po ktorom zasiahnutý končí v pekelnej ohnivej agónii.

Left 4 Dead 2

Prečo sa máme rozísť?

Pôvodné módy Left4Dead 2 rozširuje na rovných šesť. Základné tri, teda hra jedného hráča offline, kampaň online a verzus dopĺňajú sviežejšie arénovito zameranejšie kúsky Prežitie a Scavenge. V prežití nejde ani tak o to, či prežijete, ale ako dlho vydržíte. Hordy sa zvyšujú, zdravie znižuje a dosiahnutie zlatej medaily v nedohľadne. Ak sa dostanete len po bronz, tak si môžete povedať, že máte celkom zladený tím. Scavenge zasa najviac pripomína CTF. Úlohou nie je dostať sa na koniec úrovne do safe housu, ale vo viac menej uzatvorenej aréne zbierať kde tu porozhadzované benzínové kanistre a plniť ich obsahom generátor alebo nádrže auta, za čo dostávate body. Druhá strana sa vám v tom samozrejme snaží zabrániť. Posledným módom je Realizmus a je taký hustý, že si ho dovolia hrať a vyhrať len tí najväčší machri. Zabudnite na HUD ukazovatele vašich kolegov alebo použitie defibrilátora po smrti. Mŕtveho zombíka istí len guľka do hlavy, zásahom všade inde ho len nazúrite. Taktiež početnosť hordy sa mi zdal väčší. Tu mi pripadala obtiažnosť už trocha prepísknutá a je jasne, že je len pre skutočných fanatikov L4D.

Zmutovaný vírus v Savannah priniesol aj nové posily do rád špeciálnych nakazených. Starí známi ako Boomer, Hunter, Smoker a Tank samozrejme zostali zachovaní a na pomoc prichádza Spitter, Charger a Jockey. Spiter vie vypľuť na diaľku litre hnisu, ktorý rýchlo odoberá preživším zdravie, Charger so svojím mocným rozbehom a bodíčkom vie paralyzovať kľudne aj celú skupinu a mocným uchopením a trieskaním o zem z jedného z nich vytrasie aj dušu, ak nie je zastavený. Jockey sa podobá na znetvoreného škriatka a ak si osedlá nejakého z preživších, snaží sa ich zatiahnuť do nebezpečenstva ako je rozliaty hnis, oheň, okraj priepasti alebo len ďalej od skupiny, aby infikovaní dokončili dielo skazy v kľude. 

Left 4 Dead 2
Left 4 Dead 2 Únik na aute zo zamoreného obchoďáku.
Únik na aute zo zamoreného obchoďáku.


Left 4 Dead 2 Konieč demonštrácie, rozídite sa!
Konieč demonštrácie, rozídite sa!


Left 4 Dead 2 Pán policajt a túto poznáte?
Pán policajt a túto poznáte?





Napriek tomu, že Left4Dead 2 poháňa obstarožný Source Engine, nie je to na nej vôbec vidno. Priam by som povedal, že to vyzerá dych berúco na to, koľko toho má už za sebou. Opäť sú pridané vyššie rozlíšenia textúr, nejaké tie efekty a nový mocap zombíkov, ktorý je skrátka neuveriteľný. Hre teda v podstate nie je čo vytknúť. Ak by som bol hnidopych, tak Source už má svoje najlepšie roky za sebou a tiež AI Director 2.0, ktorý skriptuje všetky útoky, počasie a ovláda pohyb spoluhráčov, niekedy zaštrajkuje. Takže zombík, aj keď stojaci priamo pred vami, niekedy zareaguje príliš pomaly alebo vôbec. Váš tím v offline hre pošle za vami, až keď ste v nebezpečí, taktiež nevedia nosiť a používať predmety ako benzín do auta, takže je všetka práca na vás. Ale L4D2 je hrou primárne onlinovou, takže bez problémov môžem prižmúriť oči.

Pre milovníkov splatter hororov a prvého dielu jednoznačná kúpa. Ak ste ešte nedotknutí týmto majstrovským dielom a nevadí vám krv, tak kupujte. Ak si chcete urobiť radosť pod stromčekom s najlepšou survival FPS akciou vôbec, tak neváhajte. Ak máte menej ako 18 rokov, tak... choďte kamarátovi, na ktorého rodičia nemajú čas a kúpia mu, čo chce. Hry predsa nikoho nikdy zle neovplyvňovali. Ja podobné krváky hrávam už od detstva a som úplne v poriadku. Aha! Pasúci sa jednorožec! Kde mám tú motorovku? Héééén héééééén!


napísal fendi 8.12.2009
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
9.0
Ohodnotiť
LEFT 4 DEAD 2
+ Adrenalínová jazda
+ Chladné zbrane
+ Nutnosť teamovej práce
+ Nové módy hry
- Menšie chybičky v AI
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: 3GHz CPU, 1GB Ram (Vista 2GB), 128MB GPU
Doporučená konfigurácia: Core 2 Duo, 2GB Ram (Vista 2GB), 128MB GPU


RECENZIE HRÁČOV
Left 4 Dead 2
8.0
LIFE28    6.12.2009
Všetko to začalo vydaním očakávanej FPS, s tematikou zombie, ktorou hlavnou črtou bolo hranie CO-OP....prečítať celé
PC

Vývoj: Valve / EA / Valve
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19530)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk