MACHINARIUM

MACHINARIUM

8.5

Mechanická rozprávka

Recenzia na PC verziu

Abstraktné svety sú už po niekoľko rokov druhým domovom malého nezávislého štúdia Amanita Design zo susedných Čiech. Dvojica jednohubiek Samorost si odniesla nejednu cenu, no s Machinarium majú autori vyššie ambície. Ide o plnohodnotnú point'n'click adventúru postavenú na pravidlách starej školy. Padlo majstrom Flashu semiačko na úrodnú pôdu?

Machinarium nie je Samorost, odlišná herná mechanika predurčuje najnovšie dielko Amanitaf Design presne tým, ktorí vyrastali na hrách koncom 80-tych a začiatkom 90-tych rokov alebo nevedia prijať moderné trendy. Hra sa zubami nechtami drží tradícií žánru, ktorý už dávno nepíše herné dejiny. V Machinarium sa odráža nostalgická slabosť pre obdobie, kedy boli adventúry na vrchole. Okopírovaná stavba a náplň tradičných puzzlov z mnohých velikánov pôsobí na viacerých miestach silene, ako napríklad úplne zbytočná hádanka s replikovaním sekvencie zvukov z naladeného rádia v tesnom závere. Zároveň ide o ukážku toho, ako kedysi fungovali herné princípy.

Komunikačné nástroje

Už od začiatku Machinarium vštepuje hráčovi, že nejde o žiadnu zábavnú klikačku s hľadaním hotpostov, ale o poctivú adventúru s fungujúcim inventárom a kombinovaním predmetov v ňom. S hlavným hrdinom – malým robotom – sa zoznámite na netradičnom mieste, na smetisku. To by však nebolo nič netypické, keby nebol rozobratý. Ruka tu, noha tam. A prvý problém je na svete: zostaviť robota a vrátiť sa do veže, ktorá sa týči nad robotím mestom. Ako obvykle, cesta je tŕnistá, plná prekážok a neočakávaným problémov.

Machinarium
Machinarium Nie vždy vidíte, čo potrebujete. Miestnosti budov sú postupne odhaľované.
Nie vždy vidíte, čo potrebujete. Miestnosti budov sú postupne odhaľované.


Machinarium Svet robotov vás potrebuje a zároveň odmení.
Svet robotov vás potrebuje a zároveň odmení.


Machinarium Postavičky vám komiksovou bublinou povedia, čo ich trápi.
Postavičky vám komiksovou bublinou povedia, čo ich trápi.





Po vstupe do mesta cez padací most, hra predkladá komplikovanejšiu sadu úloh a hádaniek ako prestrojenie za policajta. Za stúpajúcou krivkou obtiažnosti možno hľadať otvorenosť lokalít a aj fakt, že hotposty vykukujú iba vo vašej bezprostrednej blízkosti. Neblikajú, neupozorňujú na seba ani sa neobjavujú popisky, ak cez ne prejdete kurzorom. Postavička nechodí k hotpostom, vy k nim musíte prísť sami. Jemne sa tým naťahuje hracia doba, pretože ste prinútení kliknúť na čokoľvek podozrivé a opakovane prechádzať lokality, či vám niečo neuniklo. Logické problémy nemusia byť od počiatku jasne definované, resp. vysvetlené a tak dostáva priestor pixelhunting a učenie sa za behu alebo skúšanie všetkého na všetko.

Amanita Design lišiacky vyriešili komunikačný jazyk hry, čím boli ušetrené prostriedky inak vynaložené na dabing. Roboti sa dorozumievajú bľabotaním tlmočeným formou komiksových animovaných bublín. Dozviete sa, že čierny gang zničil a ukradol nástroje hudobníkov na ulici, mrzák na vozíčku sa vám posťažuje na boľavé kĺby a že by sa mu zišli pokvapkať olejom a pod. Graficky znázornené zadania sú pochopené okamžite, rovnako ako komunikácia postavy s hráčom. Krútením hlavy na znak záporu alebo mykanie pliec nahrádza otravné a miliónkrát vypočuté formulky „To nejde urobiť.“ „Nemôžem to použiť.“

Olej v stroji

Čo sa v hrách nevidí, je zmena výzoru hrdinu, ktorá nemá len pasívny význam. Naťahovaním jeho telíčka dosiahnete na inak nedostupné predmety, naopak jeho zmenšením sa môžete pohybovať v odpadových rúrach. Zmena jeho výšky je ďalší z netradičných spôsobov, ktorý osviežuje hru, podobne ako časté vložky klasických puzzlov. Výborne sa dopĺňajú s klasickým zbieraním, kombinovaním a používaním predmetov a ich častý výskyt mení tempo hry. Okrem v úvode spomínaného otravného zvukového puzzlu ide o výborný mix doplňovačiek, bludísk či presúvania hracích kameňov. Aby toho nebolo málo, autori zakomponovali do čistej adventúry aj odvážne automatové minihry, jedna z nich vám odomkne aj návod, ak by ste sa cítili stratení.

Machinarium

Svet robotov je iný, aký sme doposiaľ videli. Opotrebovaný, no funkčný, chladný, no nie bez emócií. Ručná práca je ručná práca pozadia, ale aj postavy majú jasne čitateľný charakter. Do prostredí bolo napumpovaných neskutočne veľa detailov, drobných animácií a fines oživujúcich opakované prechádzanie obrazoviek ako šmýkanie sa po zábradlí alebo postupné odkrývanie miestností budovy nahľadnutím cez okienko zatvorených dverí. Výbornému výtvarnému štýlu robí garde špičkové ozvučenie a čisté sample zvukov.

Za zvýhodnenú cenu necelých 7 EUR (akcia platí do 25. decembra) je Machinarium poctivý kus práce a jedným z prekvapení tohto roka. Machinarium je avantgarda bojujúca zbraňami starej školy.


napísal spacejunker 18.12.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Machinarium
| MACHINARIUM
[30.8.2008]
8.5
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
MACHINARIUM
+ výtvarná stránka, grafika
+ prekrásna hudba
+ rozprávanie príbehu bez použitia dabingu a cut-scén
- chodenie k hotspotom
- na plnohodnotnú adventúru je hra krátka


RECENZIE HRÁČOV
Machinarium
9.0
????    23.10.2009
Je lepšie rýchle dvojjadro,alebo sa oplatí investovať do štvorjadra? Niet lepšieho PC na hranie ako ...prečítať celé
PC

Vývoj: Amanita Design
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. október 2009
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk