Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Realt-time stratégiíe síce nerastú ako huby po daždi, ale nájdu sa. Chceli by ste veliť Hunom, britskej armáde, Eldarom, križiakom alebo Zergom?

pridal roberto 6.8.2016 o 13:21 pod hry
Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

HRY > NOVINKY >

Žáner real-time stratégií po prelome tisícročí stratil väčšinu svojej moci veď hry zo sérií ako Warcraft, Command & Conquer či Age of Empires boli pre PC hráčov takmer povinnosťou. Momentálne síce RTS ustúpili do úzadia, ale celkom nezmizli a aj ak si zrekapitulujeme iba zaujímavé kúsky vydané od začiatku roka 2014, vystačí to na slušný zoznam. Ktoré z nižšie uvedených ste vynechali a ktoré by ste do neho naopak pridali?

Total War: Attila (781,195 predaných kusov podľa Steam Spy)

Zaradenie celej série Total War medzi real-time stratégie nie úplne správne, ale nezaradiť ju by nebolo o nič správnejšie. Hry od Creative Assembly sú hybridom s ťahovou kampaňou, správou impéria a takmer všetkým ostatným, ale majú vynikajúce real-time boje tak masívnych armád, ako železo lapajúce dych pod stolom dokáže zvládnuť. Attila nepriamo nadväzuje na Rome II a ukazuje nám politickú mapu Európy a blízkeho obdobia v menej známom období dejín, keď sa starovek pomaly blížil k pádu a nomádske hordy hnali barbarov naprieč územiami pozostatkov kedysi mocnej rímskej ríše. Mechaniky kampane môžu byť pre nováčika španielskou dedinou, ale odmenou za trpezlivosť sú veľkolepé masívne boje s mnohými typmi ťažkej i ľahkej pechoty, strelcov, jazdcov i vojnových strojov.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Total War: Warhammer (838,590)

Oznámenie Total War: Warhammer bol poriadny šok a podľa niektorých až trestuhodná zrada milovníkov historickej série Total War. Na druhej strane barikády sú všetci túžiaci po vpustení čerstvého vánku do už trochu zatuchnutej série a hlavne nadšenci fantasy sveta Warhammer. Manažment strategickej časti zostal veľmi podobný Attilovi, ale boje sú oveľa pestrejšie, stretávajú sa v nich trpaslíci, orkovia, nemŕtvi i chrabrí rytieri a ešte sú okorenené mágiou. Predaje Warhammeru už teraz predbehli staršieho Attilu a časom môže šliapať na päty aj Rome 2. Mnohí hráči iste čakajú, kým dobehnú všetky DLC a príde definitívna edícia.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Planetary Anihilation (1,160,802)

Bola reč o masívnych bojoch? Tak to musí prísť na rad Planetary Anihilation, pretože práve ona má masívne boje ako najväčšiu prednosť. Keď bola oznámená hra umožňujúca sledovať výrobu jednotlivých kusov sci-fi bojových vozidiel a po odzoomovaní celé hviezdne sústavy, mnohí neodolali a Planetary Anihilation dosiahlo veľmi slušné predaje. Na druhej strane, veľká časť hráčov túto hru odinštalovala s pocitom sklamania. Začať hneď v prvej minúte manažovať veľkú armádu, ktorá je potom už iba väčšia a väčšia, nakoniec nemusí byť až tak zábavné a s hrou zostali predovšetkým hráči radi testujúci svoj strategický skill. Ak si chcete hru kúpiť, určite siahnite po standalone datadisku Titans, lepšom snáď po všetkých stránkach.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Banished (1,538,839)

Ako mohlo dielo s podpisom jedného človeka predať 1,5 milióna kusov? Iste pomohla aj cena, ktorá je oproti AAA hre iba tretinová, ale hlavne prišla s tým, na čo mnohí tak čakali. Budovateľskú stratégiu zo stredoveku, bez fantasy prvkov, bez armád a bez všetkého zbytočného balastu autor doplnil iba o nádych survival. Keď osadníci obsadia kus divočiny, tak to v prvých rokoch je hlavne boj o prežitie. Potravín, dreva, nástrojov, materiálov, tovaru na obchodovanie a nakoniec ani potomstva nikdy nie je viac než dosť. Budovateľské stratégie sú oddeleným žánrom a viac ich nájdete v ich vlastnom zozname.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Wargame: Red Dragon (479,394)

Séria Wargame nie je veľmi známa, takže ste možno práve tento strategický kúsok prehliadli. Základ Red Dragon bol položený už v European Escalation, neskôr doplnený o vzdušné jednotky a v tretej hre sa už objavilo aj námorníctvo. Ak prvé dve hry vynecháte a vrhnete sa rovno na najnovšiu, takmer o nič neprídete. Konflikt sa odohráva v Ázii a presunie vás do alternatívnej histórie, v ktorej studená vojna prestala byť studenou a na bojiskách začalo byť naopak poriadne horúco. Vojenské jednotky sú rozvážne presúvané po strategickej mape až pokým sa nestretnú nepriateľské sily a bitka potom prebehne real-time.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Homeworld: Deserts of Khark (113,219)

Nie je to “ten Homeworld“, na ktorý sa roky čaká, ale pozemný prequel si svojich priaznivcov našiel. Let 3D vesmírom bol aspoň trošku nahradený dôležitosťou využívania vyvýšených pozícií pre streľbu a miesta za hrebeňmi kopcov k uniknutiu spod nepriateľskej paľby. Singleplayer ponúka veľké dobrodružstvo veľkej továrne / lietadlovej lode na kolesách, multiplayer potýčky dvoch znepriatelených frakcií a jedno i druhé preverí vašu zdatnosť v makro i mikromanažmente.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Dungeons 2 (125,082)

Pri prvom pohľade je Dungeons 2 jedným z nasledovníkov legendárneho Dungeon Keepera, ale autori doň zapracovali boje s... pozemšťanmi? Jednoducho s obyvateľmi žijúcimi na povrchu. V porovnaní so skutočne vojenskými RTS sú boje zjednodušené a ponúkajú len o málo viac než nevyhnutné minimum, ale v kombinácii s budovaním a manažmentom vlastného dungeonu vznikla zaujímavá kombinácia.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Offworld Trading Company (134,851)

Obchodná stratégia vyhnaná za hranicu pôsobenia pozemskej gravitácie? Tak to musí byť OTC. Tu sa nehrá na nejaké budovanie a prítomné nie sú ani armády. Bojuje sa na voľnom trhu, kde lasery a energetické štíty nahrádza dopyt a ponuka. Bez špinavých trikov to v kapitalizme nejde a k víťazstvu je potrebné získať aspoň na chvíľu dominantné postavenie na trhu s niektorou zo žiadaných surovín, vypredať svoje sklady za najlepšie ceny a protivníka nemilosrdne kúpiť do svojho impéria.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Stronghold Crusader 2 (292,730)

Stronghold Crusader sa sem dostal tak trochu neférovým trikom, s malými zmenami a vylepšeniami vyšiel ako Stronghold Crusader 2. Chuť na old school hrateľnosť vás ale môže rovnako dobre zaviesť k Microsoft RTS Collection a rôznym HD remakeom starých klasík.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Grey Goo (243,535)

Jeden z novších pokusov naviazať na staré dunovky a dať im nový kabát. Grey Goo zaujalo tromi naozaj odlišnými frakciami a teraz už v definitívnej edícii nájdete aj štvrtú. Autori si neodpustili pár chýb, trochu pokrivkáva umelá inteligencia, trochu to asi chceli nahradiť náročnými úlohami v kampani, inak jej ale možno máločo vyčítať. K ešte väčšej popularite by asi potrebovala prísť s nejakou väčšou inováciou.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Act of Aggression (107,811)

Aj AoA prišlo s rozdielnymi frakciami a slušnou ponukou unikátnych jednotiek a ani netajilo, že by chcelo vziať na palubu milovníkov série Command & Conquer a aspoň čiastočne sa to podarilo, hoci kampaň musela ustáť paľbu kritiky. The Reboot Edition zareagovala na pripomienky hráčov, ale aj tak oslovila asi iba nedobrovoľných C&C abstinentov.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Ashes of the Singularity (75,363)

Je trochu zarážajúce, že hra, ktorá si získala veľa pozornosti pod nickom “prvá RTS s podporou DX12“, nepredala viac. Obrovské bojiská, masívne armády, pekné grafické efekty super-zbraní... Možno narazila na rovnaký problém ako Planetary Anihilation, pretože manažment neustálej masovej produkcie jednotiek je veľmi zábavný, ale iba pre časť RTS-károv, iným chýba viac taktických možností.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Battlefleet Gothic: Armada (170,614)

OK, z vyjadrení autorov pred vydaním sme si kampaň predstavovali trošku inak, ale aj tak ide o výnimočnú real-time stratégiu využívajúcu časť univerza Warhammer 40,000 a stolovú predlohu. Štyri frakcie sa stretávajú na vesmírnych bojiskách a ako každá z nich žije podľa odlišnej filozofie, tak sa líši aj ich technika. Eldari majú rýchle a málo odolné lode, Chaos zákerné taktiky, Impérium sa drží poučiek napísaných námorníkmi a Orkovia privaria na svoje neohrabané kopy šrotu čokoľvek a občas to naozaj funguje! Okrem kampane s príbehom a multiplayeru je tu aj možnosť prijať miesto admirála malej málopočetnej flotily a postupne ju rozširovať o väčšie lode s výzbrojou podľa vášho výberu a čím ďalej lepšou posádkou.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

Hearts of Iron IV / Stellaris (bez údajov)

Grand stratégie od Paradoxu hrajú vlastnú ligu a čas v nich zriedka plynie realisticky, ale aj tak by nebolo fér nezmieniť, že Paradox ide vyznávačom menej klasických RTS/TBS stratégií naproti a ako nové Hearts of Iron, tak Stellaris sa nesnažia byť simulátormi práce s tabuľkami, pritom si zachovávajú zaujímavé výzvy, ako napríklad vyhrať 2. svetovú vojnu v čele Československa, alebo ovládnuť galaxiu ako oligarcha vládnuci nomádskemu xenofilnému národu pacifistov.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

StarCraft II: Legacy of The Void (bez údajov)

Blizzard na konci minulého roka zakončil sequel svojej legendy z roku 1998. Skúsení tím vie, ako sa robia prestrihové scény, kvalitná kampaň, zaujímavé frakcie, chytľavá hrateľnosť a vôbec prvotriedna strategická hra. Ak nemáte niečo všeobecne proti sci-fi stratégiám, iste ste už aspoň jednu časť trilógie aj tak hrali.

Ktorú realtime stratégiu sa oplatí zahrať?

"Najlepší spôsob ako niekoho spoznať je bojovať s ním."
komandér Jeffrey Sinclair





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk