Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

„Prečo nemôže každý vidieť prirodzené dobro v deštrukcii a zlo v tvorení?“

pridal roberto 17.7.2016 o 13:53 pod hry
Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

HRY > NOVINKY >

„Prečo nemôže každý vidieť prirodzené dobro v deštrukcii a zlo v tvorení?“ pýtal sa dakedy dávno jeden kráľ. Videohry s jeho filozofiou súhlasia a ponúkajú deštrukciu v strieľačkách, skákačkách, stratégiách, RPGéčkach, hororových adventúrach, ale dnes sa radšej pozrime na skupinu hier umožňujúcich budovať, rozvíjať, zdokonaľovať. Steam a Steamchars nám pomôžu nájsť najpopulárnejšie z hier ponúkajúcich radosť z budovania. Budeme pritom dobrí alebo zlí?

Cities: Skylines5 000 hráčov

(Aj vyše rok po vydaní hrá túto hru súčasne (v ktorúkoľvek hodinu) v priemere päťtisíc hráčov z celého sveta. Kvôli výkyvom spôsobeným letnými zľavami sme radšej použili údaje z mája 2016.)

Paradox Interactive vlani akoby z kúzelného klobúka vytiahol mimoriadne návykový mestský simulátor. Možno v základnej verzii nemal zďaleka všetko, čo by hardcore vyznávači starých dielov SimCity očakávali, ale výmenou za to po ňom môže siahnuť každý, rozdeliť si mesto na rôzne špecializované štvrte, riešiť dopravnú situáciu a zvyšovať úroveň života v meste. Keď spozná všetky mechanizmy a prekoná určitú bariéru, odmenou mu bude zenovo pokojné zveľaďovanie mestečka bez pohrôm či iných nečakaných výziev. Aktualizácie a DLC-čka sa odvtedy postarali o nový obsah i zaplátanie dier, mesto žije v noci aj pod snehovou perinou a moderom sa medze nekladú.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Prison Architect 1 600 hráčov

Ak máte chuť cez letné voľno budovať, Cities: Skylines je prirodzenou voľbou, ale popri mestských simulátoroch sú tu aj veľmi zaujímavé alternatívy. V Prison Architect ste architektom a najvyšším pánom väznice. Je to veľmi podobné ako stavať pevnosť, ibaže naopak. Nikto sa bez dovolenia nesmie dostať von. O tých vo vnútri sa ale treba postarať. Potrebujú jesť, spať, pracovať, mať hobby a dbať o osobnú hygienu rovnako, ako obyvatelia Cities. Títo sú iba o niečo menej poslušnejší. Je na vás, či chcete mať rozľahlú väznicu plnú vreckárov, alebo pár ciel s hrdlorezmi. Čo sme to hovorili o dobre a zle? Áno, väzňovi až tak nevadí že smrdí a že ho nemôže prísť navštíviť rodina, ak na neho mieri pár ťažkoodencov s brokovnicami.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Planetbase400 hráčov

Malá hra pri vydaní nevzbudila veľa pozornosti, ale vďaka letnej 30% zľave je momentálne medzi najpredávanejšími budovateľskými hrami. Do vesmíru sa neletí za účelom nakopania emzáckych zadkov, ale založiť prospešné kolónie. Mesiac plynného obra, zamrznutá planéta a ďalšie dve planéty ponúkajú rôzne výzvy. Ďaleko od zásob kyslíka, vody, potravín a energie to nemôže byť prechádzka ružovou záhradou. Aby toho nebolo málo, občas priletí meteorit alebo sa rozpúta piesočná búrka, takže autori ju nezaradili medzi survival hry úplne bezdôvodne.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Banished 1 400 hráčov

Ha! Kto by si na začiatku roka 2014 pomyslel, že Banished bude hrané aj dva a pol roka po vydaní. Žiadna mágia, žiadni draci ani Elfovia, žiadna armáda. Kto by to chcel hrať? Aj Banished nájdete nielen medzi budovateľskými, ale aj medzi survival hrami. Tentokrát ide o prežitie kdesi v stredoveku. Skupina úbožiakov si na cestu vzala iba toľko hmotných statkov, koľko dokázala odniesť, plus svoje skúsenosti. Po nájdení úrodnej krajiny nikoho musia zasiať, zasadiť, vyzbierať a uloviť a samozrejme začať stavať, ak chcú prežiť najbližšiu zimu starým dobrým spôsobom – s dymiacim komínom nad hlavou. Kontakt so zvyškom sveta sprostredkúva iba obchodník, ktorý sa raz za čas plaví dole riekou. V tomto prostredí ťažko vyparatiť nejakú lotrovinu, snáď iba nechať nedospelého (iba podľa moderných noriem) mladíka nasťahovať sa k starej vdove, nech sa pokúsi zasiať na poli dlho neoranom...

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Stonehearth 270 hráčov

Hra ešte nie je dokončená, dá sa do nej dostať iba cez Steam Early Access. Nemá ani veľa hráčov, ale 85 % tej hŕstky tvoria spokojní zákazníci, čo už stojí za pozornosť. Premisa je veľmi podobná ako v Banished, lenže svet je kockovaný, poskladaný z voxelov, a teda mimoriadne tvárny. Tiež sa tu nájdete trochu nadprirodzena a bude sa aj bojovať.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Tropico 5840 hráčov

Keď sa povie Tropico, správny vyznávač budovateľských hier si predstaví pohodový ostrov, pohodového diktátora a pohodovú výstavbu svetlejších zajtrajškov. Už Topico 4 ponúklo možnosti pridať sa na stranu kapitalistov alebo komunistov, nechať postaviť kostoly a nedozerné plantáže, alebo vysoké hotely a atrakcie pre turistov, zarábať na prenajme víl i stavať sídliská panelákov, v ktorých drahí pracujúci občania bývajú úplne zadarmo, občas nechať odstreliť disidenta. Najväčším prehreškom Tropico 5 je asi jeho podobnosť s Tropico 4, ktoré je zasa upraveným Tropico 3. Ak ste ale nemali tú česť ani s jednou, tak vedzte, že v letnom sparne patrí do PC Tropico, do lavóra bosé nohy a do papuľky kubánska cigara (prípadne nanuk).

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Craft The World360 hráčov

Možno Stredozem by mohla vyzerať ako Craft The World, ale museli by zvíťaziť temné sily. Potom by jedine Trpaslíci boli tak odolní (a tak hlboko zakopaní), aby mohli prežiť a vybudovať si nové siene. Autori si požičali niečo z Terrarie, niečo s Dungeon Keepera, niečo z Dwarf Fortress a vymysleli niečo lákavé hlavne pre obdivovateľov tohto bradatého národa. Ani tu neabsentujú boje, hlavne proti úhlavným nepriateľom Goblinom.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

SimCity 4299 hráčov

SimCity z roku 2013 nájdete iba na Origine, takže Steam odporúča o 10 rokov staršiu hru z roku 2003. Vydanie SimCity bolo malou katastrofou, ale za tie roky sa mnohé napravilo, už nie je nutné ani hranie online, ale štvorka svojho času nezbierala výborné hodnotenia pre nič za nič. Ak ale máte radi mestské simulátory, iste ste už obe hrali.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Anno 2205110 hráčov

Čože? Najnovší diel série Anno už skoro nikto nehráva? Pravdepodobne následok zjednodušenia herných mechaník, kompromisov v prospech hráčov, ktorí stratégie až tak radi nemajú a absencie multiplayeru. Masívny odliv hráčov začal takmer okamžite po vydaní. Možno tak nebude zlé vrátiť sa k futuristickému Anno 2070, stredovekému Anno 1404 alebo koloniálnemu Anno 1701.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Lethis – Path of Progress8 hráčov

Keď sme sa už pristavili pri legendárnych sériách, bolo by nefér nespomenúť Caesara a jeho bratrancov Pharaoha, Zeusa a čínskeho Emperora. Nezávislé štúdio sa pokúsilo stvoriť veľmi podobnú a aspoň rovnako dobrú hru zasadenú do steampunkového prostreda. Lethis si síce nenašla veľa zákazníkov, ale veľká väčšina z nich dostala, čo očakávala. A inovácie to neboli.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Kingdom110 hráčov

Kingdom nehrajte, ak sa chcete pustiť do niečoho veľkého a komplexného. 2D hra, ktorá vyzerá ako browserovka a celý čas v nej ovládate iba vladára sediaceho na koni je ale skvelá, ak sa chcete pustiť do menšieho, ale nie jednoduchého diela. Dobre, že do mesta sa dá dostať iba dvomi cestami, pretože aj príšery v noci útočia iba z dvoch strán.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Valhalla Hills37 hráčov

Hmm... A čo so sériou The Settlers? Ak nebudeme počítať Settlers Online, tak už roky vôbec nič. Valhalla Hills od nezávislého štúdia sa pokúsilo oprášiť zašlú slávu, ale potešila iba najhladnejších priaznivcov série.

Ktorú budovateľskú hru sa oplatí zahrať?

Budovať pre seba a pre svojich verných sa ale dá ešte ďalšími spôsobmi v mnohých iných hrách. Ak opomenieme všetky klasické RTS-ka, musíme zmieniť aspoň War for the Overworld kráčajúce v šľapajach Dungeon Keepera, v post-apokalyptickom svete svoju zrúcaninu zveľaďuje This War of Mine, v rozľahlých 2D svetoch zháňa NPC-éčka Terraria, na cudzej planéte prežíva RimWorld a úplne bez obyvateľov sa zaobíde mega-továreň vo Factorio.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Wargame - european assault (1)
zdravím vás. ked to nainštalujem zo steamu,mám pln...
|Prezeranie fotiek na xbox seri... (5)
Chcem sa opýtať. Mám HDD 4TB s fotkami. Keďže je t...
|Humble bundle (a iné) trade (1)
Kto kupuje rôzne herné bundle tak vie, že nie všet...
|Xbox hľadám hračov (5)
Zdravim od včera som hráč Xboxu prešiel som s ps5 ...
|Stropné reproduktory pre dolby... (6)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20476)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk