Český Dark Train je krásnym riskom, v ktorom je veľký potenciál

České štúdio Papersh po rokoch vývoja vydáva svoju netradičnú adventúru Dark Train. Vojtěch Vaňek a Zdeněk Záhora si našli čas, aby nám pri tejto príležitosti zodpovedali pár otázok

pridal matus_ace 30.10.2016 o 8:20 pod hry
Český Dark Train je krásnym riskom, v ktorom je veľký potenciál

HRY > NOVINKY >

S českým štúdiom Paperash ste sa mohli stretnúť už aj u nás. Nielen na stránke, ale stretnúť ste ich mohli osobne pred rokom na Game Days v Žiline. Vtedy netradičnou formou odprezentovali svoju unikátnu adventúru Dark Train a po rokoch vývoja ju teraz konečne prinášajú na Steam. Pri príležitosti vydania hry sme autorom položili niekoľko otázok.

Dark Train je naozaj unikát. Až taký, že sa o hre ťažko buduje predstava. Ako by si ju stručne charakterizoval v pár vetách, aby si hráči vedeli o nej vytvoriť predstavu?

Vojtěch Vaňek: Snažili sme sa Dark Train vytvárať ako hru, ktorá rozpráva príbeh prostredím, obrazom a hernými mechanikami. Je to príbeh svojbytného sveta, ktorý hráč objavuje a vykladá si ho po svojom, zatiaľčo prirodzene rieši hádanky a nové situácie.

Dobre to popísal Chris Priestman z Killscreen: “I found the resolve to commit to learning the game’s subtle lexicon, and it’s worth the effort. It’s rare these days for a game to truly prove perplexing, for it to feel like videogames did to me as a toddler, when their visual cues and cultural references didn’t make any sense, like they were broadcast by an alien frequency that I had somehow tapped into.

Pritom samotný príbeh je spracovaný textom, na skicách a v poznámkach, ale neprišlo nám zaujímavé spracovať ho v hre explicitne. To plánujeme využiť v iných mediách než je digitálna hra.

Český Dark Train je krásnym riskom, v ktorom je veľký potenciál

Okrem konceptu ale zaujme aj vizuálom. Kde ste čerpali inšpiráciu?

VV: Ide skôr o určitú vizuálnu skúsenosť, ktorú ako výtvarníci máme. než by sme priamo hľadali inšpiráciu. Vedeli sme akú atmosféru chceme dosiahnuť a aké sme si na to v priebehu predošlej praxe osvojili prostriedky. V priebehu sme sa snažili, aby výsledok naplnil pôvodnú víziu.

S hrou ste pôvodne chceli ísť na Kickstarter, no nakoniec ste ju dokončili aj bez neho. Čelili ste počas vývoja mnohým ťažkostiam? Nezvažovali ste občas návrat k možnosti Kickstarteru?

Zdeněk Záhora: Vývoj hry sa nevyhol prekážkam a kolíziám, ale myslím si, že to nie je nič neobvyklé. Celý projekt má svoje špecifiká a hlavne veľké nároky na pracovné prostredie, v ktorom vzniká. Od práce v jednom byte až po mnohoročné spolupráce mimo pracovný čas. Niekedy tomu hovorím hard core indie alebo tiež "hlavne, aby mali na chleba".

Príprava na Kickstarter nám zobrala nejaký čas, ale vzhľadom k svojbytnému charakteru Dark Train sme sa rozhodli radšej viac zariskovať s vlastným časom a zdrojmi, než vyčerpať niekoľko mesiacov na Kickstarter. V momente, keď sme sa rozhodli nejsť na Kickstarter, už nebolo cesty späť.

Vidíte vo svete Dark Train potenciál na pokračovanie?

VV: Ak otázka naozaj smeruje na svet a nie na obecnú marketingovú rovinu, tak vo svete potenciál naozaj vidíme. Už teraz pracujeme na ďalšom obsahu, ktorý rozpracuje hĺbku sveta mimo hlavných príbehových línií. Sami zatiaľ ale nemáme uzatvorené, akým spôsobom obsah zužitkujeme.





Páči sa mi!






PC
Slovenské hry

Vývoj: Paperash
Štýl: Logická / Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2015
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19971)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk