Ktoré hry ovládli médiá v minulom roku?

Prehľad počtu článkov nám ukazujú nadvládu jednej hry v roku 2016.

pridal Michal Dudič 18.2.2017 o 12:59 pod hry
Ktoré hry ovládli médiá v minulom roku?

HRY > NOVINKY >

Pozornosť svetových herných médií opäť meral portál Gamasutra a napriek štatistickým limitom priniesol triezvy pohľad na to, o čom sa v uplynulom roku písalo najviac. Zatiaľ čo víťazi merania prekvapia málokoho, v šedi nadpriemeru zvádzali PR manažéri krutý boj o každý klik.

Ktoré hry ovládli médiá v minulom roku?

Jednoznačne navrch mal v roku 2016 Overwatch, bezpochyby aj vďaka neustávajúcej podpore Blizzardu v podobe updatov a komunitných eventov. Nedá sa však opomenúť ani oddaná fanúšikovská základňa a nezáleží, či práve brúsi vidly, lebo je Tracer údajne vyobrazená sexisticky, alebo strúha ceruzky a zahlcuje internet fan artom. Jednoducho povedané, okolo Overwatch je neutíchajúca vrava, ktorej koniec je v nedohľadne. Blizzard totiž nedávno oznámil, že Overwatch pokoril hranicu 25 miliónov hráčov. Pre ilustráciu dodáme, že kedysi senzačný World of Warcraft mal vo svojich najlepších dňoch “iba” 12 miliónov aktívnych hráčov.

Výrazným detailom je, že s výnimkou Tom Clancy’s The Divison a No Man’s Sky je Overwatch jedinou hrou v Top 15, ktorá nepatrí k rozbehnutej a už dobre známej hernej sérii. Tento fakt potvrdzuje úspech Blizzardu s ich novým titulom, určite však teší aj manažérov z Ubisoftu. O umiestnení jediného indie titulu od Hello Games je však možné polemizovať. Nie je totiž vylúčené, že negatívne články o No Man’s Sky počtom prekonali tie pozitívne.

Spomínate si ešte na Pokémon Go? Ten sa po značnom schodíku umiestnil na druhej pozícii, nejde ale nevyzdvihnúť, v akom krátkom intervale sa mu to podarilo. Fenomenálna popularita počas minulého leta stačila skromnej appke od Niantic na druhé miesto v celkovom poradí. Za sebou nechali hry od najväčších vydavateľov a Pokémon Go je tak živým (?) dôkazom, že masívna mediálna pozornosť nie je nevyhnutne spätá s rokmi plánovania a miliónmi marketingových dolárov.

Za zmienku tiež stojí mediálne víťazstvo Battlefield 1 nad Call of Duty: Infinite Warfare v súboji dvoch vlajkových lodí FPS. Battlefieldu s veľkou pravdepodobnosťou pomohla razantná zmena reálií, zatiaľ čo Call of Duty zaznamenalo v médiách medziročný pokles o 12%. V prípade Call of Duty sa dá argumentovať opačným efektom – ohratosťou futuristických kampaní. So slabším minuloročným výsledkom Call of Duty súhlasia aj správy, že tohtoročný titul, tentoraz opäť od Sledgehammer Games (Call of Duty: Advanced Warfare), sa vráti do minulosti.

Zaujímavosťami v rebríčku sú Final Fantasy XV, Doom, Dark Souls 3 a Hitman. Tieto štyri hry reprezentujú odklon od konvenčných hier a mechanizmov, ktorými prekypujú najmasovejšie série od EA, Activision, či Ubisoftu. Tento výsledok môže predznamenávať zvýšený záujem o hry, ktoré boli ešte donedávna určené pre hráča s veľmi špecifickým vkusom, a ktorých komerčný úspech bol skôr výnimkou.

Ktoré hry ovládli médiá v minulom roku?

V súboji hardvérových platforiem o mediálny priestor zvíťazilo Sony s Playstation 4. V ich závese je so zdravými číslami Xbox One od Microsoftu. Obe firmy si medziročne polepšili, PS4 o 14% a Xbox One o 18%. Absolútnym prepadom trojicu uzatvára Wii U a s napätím budeme očakávať, ako sa Nintendu podarí zamiešať karty so Switch. Hodné povšimnutia sú aj čísla pre VR headset Facebooku, Oculus Rift, a to najmä preto, že sa ani zďaleka nejedná o masovú záležitosť.

Playstation 4 v roku 2016 pomohli novinky Playstation VR a Playstation 4 Pro a k stabilnému tempu v priebehu roka prispeli aj výrazné mediálne výstupy počas E3, Gamescomu, TGS a Playstation Experience. E3 pomohlo aj Xboxu, celkovo horší výkon oproti Sony však možno pripísať nedostatku inovácií a slabšej práci s komunitou. Očakávame, že tento nedostatok napraví v tomto roku s Projektom Scorpio. Tiež nie je vylúčené, že si Microsoft požičia koncept BlizzConu a Playstation Experience a zorganizuje event, na ktorom bude jedinou témou práve Xbox.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk