DRUG DEALER SIMULATOR

DRUG DEALER SIMULATOR

7.0

Chceš trávu, éčko alebo herák?

Recenzia na PC verziu

Táto téma sa vlastne núkala odjakživa a niektoré hry do nej trochu aj zabŕdli, ale plnohodnotný zážitok v koži dílera drog tu máme až teraz. Možno sa iným vývojárom zdalo nevhodné zamerať sa na takúto špinavú činnosť, pretože by to niekto mohol brať ako propagáciu narkománie. No ľudí odjakživa lákajú zakázané a nebezpečné veci a vždy je lepšie, keď temnému vábeniu neodolajú vo videohre, ako keby podľahli v skutočnom živote. Takže sa aspoň na chvíľu zbavte puritánstva a zavolajte Eddiemu.

Kto je Eddie? Člen drogového kartelu, ktorý vás zásobuje „matrošom". A vy ho potom distribuujte ďalej. Kto ste vy?  Obyvateľ malej špinavej štvrti, kde žijú predovšetkým ľudia z nižších vrstiev. Nemajú veľkú perspektívu, bývajú v domoch, ktoré pripomínajú časy totality a steny sprejujú vulgárnymi nápismi. Najväčším rozptýlením sú pre nich drogy. A vy im ich dodáte.

Eddie vám na začiatku zabezpečí pár balíčkov marihuany a amfetamínu. Nie pekne z rúčky do rúčky, ale zásielku si vyzdvihnete na dohodnutom mieste. Môže to byť smetný kôš alebo skrýš v múre, hlavne aby to nebolo príliš nápadné. Prvých klientov máte hneď pri dome, v ktorom bývate, ale objednávky prijímate cez počítač. Tam sa vždy nalogujete, prečítate si správy potenciálnych zákazníkov a potvrdíte im, že prinesiete, čo požadujú. Potom vyjdete na ulicu a optimálne pomocou mapy so značkami vyhľadáte klientov, odovzdáte im drogy a okamžite zinkasujete peniaze. Hotovo, prvý obchod je za vami, máte skromný zisk a môžete aj vyplatiť Eddieho.

Drug Dealer Simulator
Drug Dealer Simulator Takto sa to začína. Dáte si?
Takto sa to začína. Dáte si?


Drug Dealer Simulator A takto to pokračuje. So zákazníkmi veľmi nedebatujete, ide sa rovno k veci.
A takto to pokračuje. So zákazníkmi veľmi nedebatujete, ide sa rovno k veci.


Drug Dealer Simulator Tovar objednávate u Eddieho cez laptop.
Tovar objednávate u Eddieho cez laptop.





Takto to bude fungovať aj ďalej.  Cez počítač skontaktujete svojho priekupníka a objednáte si u neho nový tovar v rámci svojich aktuálnych finančných možností. Vyhľadáte zásielku, rozpredáte, odovzdáte podiel kartelu.  Postupne bohatnete, rozširuje sa vaša klientela aj sortiment drog a možnosti. Nie je to však len o čítaní mailov a pobehovaní od jednej osoby k druhej. Jednotlivé procesy sú trochu zložitejšie a navyše treba počítať aj s rizikami.

Drogy treba v prvom rade rozdeliť na menšie dávky, čo  urobíte doma na svojom pracovnom stole. Máte tam pomôcky a fľaštičky s rôznym objemom, do ktorých nasypete toľko, koľko potrebujete. Následne prášok rozložíte do malých vrecúšok s požadovaným  množstvom - spočiatku sú optimálne várky s váhou 1 a 2 gramy, neskôr  pokojne aj väčšie balenia. Drogy môžete aj kombinovať s cukrom, sódou bikarbónou a ďalšími prísadami, z ktorých vytvárate v miskách, mixéroch a ďalších prístrojoch svoje vlastné recepty. Klientom musíte dávať pri osobnom stretnutí presné porcie, inak obchod neprebehne, takže tieto procesy nesmiete podceňovať.
  
Je dobré spraviť si väčšie zásoby, aby ste mohli čo najskôr doručiť zásielky. Kým totiž obdržíte nový tovar od kartelu, chvíľu to trvá, aj keď  ten čas nie je zas až taký dlhý. No zákazníci na základe rýchlosti dodania drog (a cien, ktoré si stanovujete) vyjadrujú svoju spokojnosť s vašimi službami a prejavujú patričný rešpekt. Ten však neurčuje len to, aký je záujem klientely, ale je potrebný aj na odomykanie nových oblastí, v ktorých môžete pôsobiť. Nových zákazníkov si pritom viete získať aj oslovením vhodných ľudí na ulici a darčekom v podobe prvej dávky zadarmo. Neskôr ťažíte aj z toho, že sa niektorí stanú závislými.

Novú oblasť, čo je väčšinou susedná ulica alebo štvrť, odomknete vždy cez počítač po splnení základných podmienok. Prvou je stanovená úroveň rešpektu v predošlej oblasti a druhou váš level. Rešpekt aj skúsenosti získavate primárne za splnenie úloh - najmä doručenie zásielok  klientom, No aj za objavenie tajnej cesty do prísne stráženej oblasti a príležitostných ďalších zadaní. Ale dosiahnete to aj sprejovaním svojich značiek v okolí, čomu predchádza nákup sprejov.  Vyššie levely vám pomôžu odomknúť aj nové drogy a navyše prinášajú skúsenostné body. Sedem talentov zvýši vašu staminu, čiže rýchlejšie beháte, umožní nenápadnejšie sa pohybovať, takže sa zníži riziko vášho odhalenia. Ďalej sa vám rozšíri počet vreciek na prenášanie vecí alebo si môžete stanoviť vyššie ceny drog bez toho, aby zákazníci reptali.  Pre človeka vášho typu samé užitočné vylepšenia.

Tovar doručujete pekne po vlastných a je škoda, že autá sú v hre len na okrasu a nemôžete žiadne použiť. Celá štvrť však nie je  veľmi rozľahlá, takže sú presuny aj tak dosť rýchle. Teda ak všetko klape, ako má. No v uliciach sa pohybujú policajti - cez deň sporadicky, v nočných hodinách frekventovanejšie. Ideálne je, keď sa im vždy vyhnete, ale ak už vás chytia, je lepšie, keď pri sebe nemáte žiadne drogy. A rýchly pohyb vzbudzuje väčšiu pozornosť.

Keď už vás „fízli" nachytajú a máte u seba gandžu alebo tvrdé drogy, najlepšie je bežať ako o život. Môžete pritom preliezať ploty, aby ste sa striasli prenasledovateľov a aj zahodiť batoh s nebezpečným obsahom. Na chvíľu sa síce stanete vyhláseným utečencom, ale ak to ustojíte, zakrátko sa situácia upokojí. Keď triumfujú  policajti, končí to pre vás elektrickým šokom, zabavením tovaru a peňazí, no vrátite sa späť na ulicu. Môže to však nabúrať vaše plány a priviesť vás do finančnej tiesne. Preto je vhodné často ukladať hru a podľa potreby si ju nahrať, čo je možné kedykoľvek pri dverách vášho bytu alebo pobočky.

Drug Dealer Simulator
Drug Dealer Simulator Dávkovanie a mixovanie drog je zábavné a využijete pritom aj matematiku. Len to ovládanie mohlo byť praktickejšie.
Dávkovanie a mixovanie drog je zábavné a využijete pritom aj matematiku. Len to ovládanie mohlo byť praktickejšie.


Drug Dealer Simulator Policajné hliadky vás často kontrolujú. Ak nemáte pri sebe drogy a nepobehujete v noci, je to v pohode.
Policajné hliadky vás často kontrolujú. Ak nemáte pri sebe drogy a nepobehujete v noci, je to v pohode.


Drug Dealer Simulator Vo svojej štvrti sa pohodlne orientujete pomocou mapy.
Vo svojej štvrti sa pohodlne orientujete pomocou mapy.





Neskôr si však môžete situáciu zjednodušiť, peniaze vyberať, ale aj ukladať a požičať si cez bankomaty. Alebo ich utrácate a prenajímate si nové budovy s výhodami, do ktorých si môžete nakúpiť nábytok  s bonusmi (napríklad rýchlejšie plynutie času pri čakaní) a zriadiť tam ďalšie svoje pobočky. A už nemusíte všetko robiť osobne. Vyššia reputácia a úroveň vám umožní najať si vlastných dílerov, ktorí za vás predávajú drogy. Tí vám však neplatia okamžite, ale až dodatočne, keď roznesú balíčky, ktoré im doručíte podľa objednávok.

Základ hrateľnosti je naozaj dobý a zaujímavý. A možno keby sa takéhoto projektu chopil Rockstar, spravil by parádne interaktívne mesto v štýle GTA. Ale hru pripravili poľskí indie vývojári s nízkym rozpočtom a to sa prejavilo aj na celkovej kvalite. Grafika je zastaraná, nikoho neuchváti, ale ak nie ste priveľmi nároční, dokážete ju akceptovať. Hudobný podklad je však štýlový a dynamický, zvykov pomenej, ale aspoň trochu napomáhajú budovať atmosféru. Viac prekáža poloprázdne okolie, ktoré pôsobí to dosť pusto a sterilne. Pohybuje sa tam len hŕstka bezduchých jednotlivcov a policajné hliadky. A vidíte tam autá, ktoré stoja a nikdy nejazdia. 

To, že ani vy nemôžete ovládať žiadny dopravný prostriedok, sme už spomenuli a naozaj je to veľká škoda. Tam by sa totiž dalo pekne vyblázniť s kúpou a možno aj úpravami auta, ktoré by sa dalo využiť na prepravu a skladovanie tovaru. A také naháňačky na vozidlách s policajtmi by mohli byť parádne. Alebo aj podplácanie. Zabudnite, to  skutočne nie je v silách  malých nezávislých vývojárov. No sľubované a na stránke Steamu chvíľu aj prezentované boli párty so ženami, nákup zbraní, bitky a ďalšie prvky, ktoré v hre dodnes nie sú. A to už sa dá vyhodnotiť ako klamlivá reklama, ktorá nahnevala aj mnohých užívateľov. Napriek tomu sú hodnotenia hráčov  väčšinou pozitívne, i keď údajne boli príspevky tých, čo najviac protestovali, zakázané a odstránené.

Drug Dealer Simulator
Drug Dealer Simulator  Nové pobočky prinášajú bonusy aj útočiská.
Nové pobočky prinášajú bonusy aj útočiská.


Drug Dealer Simulator Získavate skúsenosti, levely a body na zvyšovanie atribútov, ktoré vám pomôžu pri kšeftovaní.
Získavate skúsenosti, levely a body na zvyšovanie atribútov, ktoré vám pomôžu pri kšeftovaní.


Drug Dealer Simulator Pribúdajú klienti, regióny, sortiment drog a zvyšuje sa rešpekt.
Pribúdajú klienti, regióny, sortiment drog a zvyšuje sa rešpekt.




Drug Dealer Simulator teda z rôznych príčin nie je celkom taký, aký mohol byť. Je do istej miery zavádzajúci ako drogy, ktoré ponúka vo virtuálnom mestečku. Každopádne prináša nevšedný zážitok, ktorý si môžete dopriať legálne a bez toho, aby ste skončili s putami na rukách. Takže vám odporúčame predávať drogy, ale len v hre, ktorá je nápaditá, hoci nesplnila všetky očakávania a je toho dosť, čo sa jej dá vytknúť. V realite sa podobným aktivitám a závislostiam vyhnite, lebo je to svinstvo a môžete si pokaziť celý život. V Drug Dealer Simulator však hrozí iba to, že vás tento titul dostatočne neuspokojí. Ale šanca, že vás aspoň čiastočne zaujme, je pomerne vysoká.


napísal uni 12.5.2020
Páči sa mi! (+3)
7.0
Vo svete
5.8
Ohodnotiť
DRUG DEALER SIMULATOR
+ intenzívny zážitok v koži drogového dílera
+ rozrastajúce sa dílerské možnosti
+ dávkovanie a mixovanie drog
- chýbajúce súčasti a nesplnené sľuby vývojárov
- poloprázdne okolie s minimálnou interakciou
- ťažkopádne ovládanie pri výrobe a porciovaní
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU i5-2500 3,30 GHz, 8 GB RAM, GeForce 780 GTX, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Playway / Byterunners Game Studio
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20044)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk