Chcete viac kyberpunku? Skúste Observer: System Redux

Ak ste hrali Cyberpunk 2077 a chcete sa ponoriť hlbšie do kyberpunkového sveta, Observer: System Redux tu na vás čaká.

pridal saver 21.12.2020 o 20:37 pod hry
Chcete viac kyberpunku? Skúste Observer: System Redux

HRY > NOVINKY >

Ak ste hrali Cyberpunk 2077 a chcete sa ponoriť hlbšie do kyberpunkového sveta, Observer: Sysem Redux tu na vás čaká. Hra je vylepšenou verziou pôvodného Observera od Bloober tímu, ktorý vyšiel v roku 2017. Pôvodnú verziu sme recenzovali a vtedy dostala 8/10. Teraz však dostáva ako vizuálny, tak aj obsahový update pre PC a aj pre nové konzoly Xbox Series X, Series S a PS5. Autori to už označujú ako definitívna edícia hry.

Presnejšie hra dostáva raytracing, ktorý je zatiaľ na PC a PS5, na Xbox Series X a S ho ešte pripravujú (tam ešte počkajte s hraním) a hlavne hra pridala nové úlohy. Obsah sa tak rozšíril približne o 20%.

Chcete viac kyberpunku? Skúste Observer: System Redux

V titule sa dostávate do roku 2084, teda pár rokov po Cyberpunku 2077, ale do podobného retro futuristického sveta, kde vidíte rôzne staré technológie 80-tych rokov nasilu vylepšované a priam podomácky implantované do ľudí. CRT obrazovky nechýbajú. Ale zároveň je to celé až temné, drsné a oveľa viac virtuálne a holografické. Nedrží sa to tak pri zemi ako Cyberpunk, ale ide do extrémov. Ukazuje extrém, aký by mohol nastať, ak sa ľudia príliš začnú spoliehať na implantáty a technológie.

Chcete viac kyberpunku? Skúste Observer: System Redux

Do tohto sveta sa dostávate v postave Daniela Lazarského, ktorú nadaboval Rutger Hauer. Ste neurálny detektív, ktorý sa hackuje do myslí iných ľudí pomocou zariadenia nazvaného Dream Eater. Na tom bude aj založená hra, ktorá ide výrazne po detektívnych prvkoch, skúmaní prostredia. Presnejšie bude to prostredie jedného bytového domu, v ktorom ste pre karanténu uzavretý, ale na druhej strane vám to dáva možnosti na pátranie po vrahovi, respektíve zvláštnych udalostiach, ktoré sa v tomto dome udiali. Udiala sa totiž vražda, našli ste človeka bez hlavy a musíte zistiť, čo sa stalo, kto to je.

Čaká vás približne 4-5 hodinová hra, počas ktorej budete prechádzať poschodiami domu, navštevovať byty, rozprávať sa s obyvateľmi, ale hlavne skenovať prostredia, hľadať stopy a dôkazy a vstupovať do myslí ľudí. Tie vám prostredie spravia ešte temnejšie, keďže myseľ ľudí plných čipov nie je práve miesto, na ktoré by ste chceli ísť.

Chcete viac kyberpunku? Skúste Observer: System Redux

Samotná hrateľnosť je tak pomalšia a vhodná pre hráčov, ktorí majú radi adventúry a kyberpunkové prostredie. Nečakajte tam akciu, skôr repetitívnosť prechádzania domom hore dole a presúvať sa od dverí k dverám, hľadanie cesty cez celý dom a rozprávania sa s obyvateľmi. O tom sme už písali v pôvodnej recenzii. Teraz ale prišiel update, ktorý pridal raytracing a zlepšil grafiku.

Až prekvapivo to celé raytracing spolu s novými efektmi oživil a viac posunul smerom bližšie ku kyberpunku, kde neóny žiaria, odrážajú sa. Pridané boli aj ďalšie prvky posúvajúce hru ešte hlbšie do temného sveta budúcnosti. Už to nie je celé presvetlené a zahmlené ako predtým. Je to pekný posun vpred. Zároveň boli vylepšené aj detaily postáv a prostredí. Niektoré nasvietenia sú mierne iné, ale stále to vytvára veľmi dobrý dojem.

Čo sa týka samotného obsahu, pribudli nové prípady, respektíve úlohy, ktoré vám dávajú obyvatelia domu, alebo ktoré sami nachádzate. Tie pridajú nové postavy alebo hrateľnostné prvky, napríklad pribudli terminály v dome, ktoré keď zapnete, bude s vami komunikovať jedna z postáv a vy budete riešiť úlohu pre ňu.  

V hre veľmi záleží, aký systém prechádzania zvolíte, či pôjdete len po hlavnom príbehu, alebo sa budete snažiť objaviť všetko v dome a vyriešiť všetky problémy ľudí prepchatých implantátmi. Niektoré sú zaujímavé, niektoré menej. Väčšinou sú však psycho.

Celkovo Observer: System Redux ešte vylepšil slušnú kyberpunkovú hororovku, posunul ju tak o stupeň vyššie. Ak sa vám páčila v pôvodnej verzii, oplatí sa pozrieť aj po novej verzii, ktorá vizuálne pripomína plnohodnotný remaster. Aj keď, ak ste si ju nepreobjednali za akciovú cenu v septembri, teraz už musíte zaplatiť 30 eur.

Stále však hru neodporúčam každému. Môže to byť chaotické, pomalé. Ak ste však fanúšik adventúrových hororov a kyberpunku zároveň, určite si to užijete. Ponúka svojské poňatie kyberpunku, Rutgera Hauera, hackovanie a psycho výlety do myslí iných ľudí. Nečakajte však nejakú akciu.





Páči sa mi! (+6)

Zaradené pod: Observer, Bloober team






Chcete viac kyberpunku? Skúste Observer: System Redux
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Bloober team / Bloober team
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 10. november 2020
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Stropné reproduktory pre dolby... (1)
Zdravím. Je tu niekto, kto sa vyzná do audio techn...
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (6)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20363)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk