THE ANACRUSIS

THE ANACRUSIS

Obyčajná kooperačná prestrelka s mimozemšťanmi

Dojmy

Keď sa niekde zjaví slovíčko Valve, poctivý hráč videohier zbystrí pozornosť. Presne to sa stalo pri oznámení titulu The Anacrusis. Je to multiplayerová FPS scenáristu Chet Faliszeka. Ten sa podieľal na slávnej akcii Team Fortress 2 a spravil hernému štúdiu vlastniacemu známu platformu Steam dobré renomé.

Lenže keď niekto robí dvakrát to isté, nemusí to dopadnúť rovnako úspešne  Vo svojom vlastnom americkom hernom štúdiu Stray Bombay vytvoril spolu s ostatnými vývojármi nápaditú tuctovú kooperatívnu akčnú hru z pohľadu prvej osoby. A viete čo? Na rovinu, neviem pre koho je ten titul určený, pretože živí hráči ho pravdepodobne príliš nehrajú, lebo iba sem-tam som narazil na spoluhráča, ktorý by nemal mozog z jednotiek a núl. Zlyhal marketing? Nudná téma alebo je to všetko dohromady a priveľa konkurencie? Poznáme odpoveď. Len mi nie je jasné, prečo to má kladné hodnotenia na Steame. Asi nejaký prelud.


Jasné, je možné, že to bude konkurenciou – len tá priama Back 4 Blood robí všetko zábavnejšie, krajšie a menej sterilne. Kto by si vybral dobrovoľne horší titul, aby ho hral? Zrejme nikto. Tak vidíte. Možno ten koho nebavia nemŕtvi a želá si retro sci-fi s nádychom ako zo starých dobrých sedemdesiatok minulého storočia. Lenže je tam jedno veľké ALE. The Anacrusis nerobí nič a to popisujem zábavne. NIČ. Zapnete hru, ktorej kvázi technicky nič nechýba a čakáte zábavu, lenže tá sa nedostaví.

Zasadenie je generické. Neznámy vesmír, ľudská kozmická loď s osudom Titanicu a štyria, ktorí prežili. Dokonca im autori dali mená: Nessa, Guion, Lance a Liu. Tie navyše spĺňajú moderné štandardy pre korektnosť, takže tam máte černocha, aziatku, ženu a nudného korporatívneho belocha. Mená zabudnete ihneď, tak ako všetko ostatné po vypnutí hry. Jasné, sú tu ešte hordy nepriateľov  mimozemského pôvodu (pochopiteľne). A tých ste súci vraždiť, vraždiť a vraždiť. Musíte spolupracovať, oživovať kamošov, tak ako aj oni vás, a tak nejako sa odporúča chodiť všade spoločne, počkať sa a podobne. Niektoré pasáže otvoríte len spoločnými silami a jednoducho jeden bez druhého dlho neprežije.

Na každej mape si viete aktivovať perky pre zlepšenie vlastností, ale každá postava je rovnaká svojimi schopnosťami a môže si zobrať ktorúkoľvek zbraň. Čiže výber postavy je len ilúzia, bez nejakej špecifikácie. Možno aj toto je dôvod, prečo je hra horšia než tie ostatné. Chýba tu nejaký zapamätateľný moment, niečo čo by robilo hru unikátnou. Povedzme odhliadnuc od grafickej štylistiky a podpisu hlavného dizajnéra.

Nepriatelia sa najčastejšie pýšia množstvom a hrnú sa do vojny s heslom „nas mnogo“. Vo výsledku to nie je nič iné než chaos. A hoci niektoré hry to dokážu zábavne, napríklad nový Doom, alebo Serious Sam, tak v tomto prípade je to jednoducho nuda a stereotyp. Za absenciu kladných atribútov môžeme vďačiť nepodarenému a šedivému pocitu zo streľby. Nové Halo to tiež nerobí bravúrne, ale ak pristúpite na pravidlá, tak je to tam zábavné.

Nemyslím si, že za priemernosť môže slabší rozpočet, ale zrejme snaha zavďačiť sa všetkým. Hra je prístupná, nie je zložitá, každý ihneď pochopí, čo je treba robiť. Zároveň sci-fi zázemie je tu úplne tuctové, banálne aj pre toho, kto videl len jeden diel Votrelcov alebo o tom počul niekde v rádiu. Skrátka a dobre, The Anacrusis nerobí nič výnimočne a na to dopláca.

Keby sa autori snažili vystúpiť z radu a ponúkli aspoň niečo unikátne, na čo sa hra zameria, bolo by to oveľa lepšie a hralo by viac hráčov. Hra je ešte len v predbežnom prístupe, neponúka všetky herné módy a z piatich kapitol ponúka len tri, ale už teraz si vieme urobiť finálny obraz. Ak autori od základu neprekopú hrateľnosť, nebude to lepšie. Niekedy sa to stáva, ale radšej nedúfajte.


Grafický štýl je na jednej stráne krásny a originálny, tváre postáv sú však plastické, nič tu nie je do detailu prepracované, ale spravené ledabolo a tak, aby neurazilo. Rovnako je to s ozvučením. Nuda a šeď – už dlho som nemal pred sebou takýto fádny titul. Katalógovo je všetko v poriadku, všetko sa leskne tak ako má, žiadne chyby nepretŕčajú. Upratané, poctivé. A predsa sa nevyhnem pocitu, že je to slabé. Príbeh je tiež nijaký, jednoducho len kooperatívny boj, ktorý je v iných hrách oveľa zábavnejší.


napísal Possol 27.6.2022
Páči sa mi!
THE ANACRUSIS


The Anacrusis
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Stray Bombay Company
Štýl: Akcia
Early Access od: 13. január 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk