KNIGHTS OF HONOR

KNIGHTS OF HONOR

7.8

Stredovek sa vracia, tentoraz v inovatívnej stratégii Knights of Honor. Môže sa však porovnávať s aktuálnou konkurenciou?

Recenzia na PC verziu

A máme tu ďalšiu real-time stratégiu! Veru, priaznivci taktických a strategických hier si v tomto období naozaj majú z čoho vyberať. A takmer všetko, čo sa im dostáva do ruky, sa môže pochváliť kvalitným spracovaním a slušnou dávkou zábavy. Knights of Honor patrí do rodiny historických titulov, ktoré mapujú nepokojné obdobie stredovekej Európy. A ako sami autori tvrdia, je to dokonalá simulácia spravovania impéria a dobíjania hradov.

"Rytieri cti“ určite nepatria medzi tuctové stratégie, kde vyrobíte hordy jednotiek a početnou prevahou prevalcujete súpera. Nový produkt je skôr záležitosťou pre labužníkov, ktorí sa zameriavajú nielen na boj, ale aj na ekonomickú zložku a diplomaciu. Hra výrazne pripomína tituly zo série Total War, ale celá sa odohráva v reálnom čase. Ale to neznamená, že sa snaží kopírovať úspešné trháky. Knights of Honor sa snaží inovovať strategický vojnový žáner a mnoho obsiahnutých prvkov  je skutočne originálnych a v inej stratégii ich neobjavíte.

 

V úvode si zvolíte historické obdobie a šľachtický rod, ktorý povediete za slávou a bohatstvom a urobíte z neho skutočnú veľmoc. Teda, ak budete dostatočne zdatní, aby ste prežili a zotrvali v búrlivom stredoveku. Na čele stojí vládca a jeho žena. Spoločne môžu mať niekoľko synov a dcér, ktorí prevezmú vládu v prípade úmrtia rodičov. Dobrý základ je predpokladom budúceho úspechu. V prvých fázach hry sa preto zamerajte  predovšetkým na hospodársky rozvoj a výstavbu.

Knights of Honor
Knights of Honor
Knights of Honor

 

V ponuke je niekoľko desiatok rôznorodých budov a obydlí. Okrem objektov podporujúcich rozvoj armády sa určite oplatí stavať úžitkové budovy, vďaka ktorým prosperuje krajina. Ale treba pri tom brať do úvahy aj požiadavky a blaho obyvateľov. Napríklad postaviť sídlo vyberača dlaní je skvelý nápad, ako zvýšiť finančný príjem. Na druhej strane, bežní ľudia z toho nebudú nadšení. A, ak sa vďaka ďalším nepopulárnym počinom zvýši nespokojnosť občanov, môže vypuknúť rebélia. Predísť nežiadúcemu stavu sa dá znížením daní a výstavbou účelových budov, ktoré zabezpečia dostatok jedla alebo inak prispejú k spokojnosti pracujúcich. Určite sa oplatí budovať aj chrámy, aby ste vyhoveli veriacim a treba dbať aj na vzdelanie, ktoré sa vám zúročí v podobe zručných rytierov. Ale o tom až o chvíľu. Výstavba vyžaduje finančné prostriedky, dostatok pracovných síl a naozaj veľa času. Proces sa dá urýchliť, ale náklady vtedy predstavujú neprimerane vysokú sumu. Takže väčšinou musíte trpezlivo čakať, prípadne sa venujete iným činnostiam. Keďže v počiatkoch okrem výstavby a obchodu, nemáte veľmi čo na práci, môže táto skutočnosť mnohých hráčov odradiť.

 

Keď sa postaráte o prosperitu krajiny a blaho národa, môžete začať myslieť na expanziu. Svet je rozdelený na niekoľko desiatok sekcií a územných celkov. Tie sú spravované inými vládcami, kráľmi, cisármi či emirmi. Dokonalý prehľad o politike, vzťahoch alebo vierovyznaní sa dozviete z prehľadnej mapy. Ak chcete rozšíriť svoje panstvo, zvyčajne sa nevyhnete krvavým vojnám. Armádu naverbujete v hlavnom sídle a jej zloženie závisí od vystavaných budov a lokality. Každé územie má k dispozícii špeciálnu jednotku, typickú pre danú oblasť. Napr. v Škótsku nechýbajú horali, ozbrojení obojručným mečom. Vojsko najímajú  rytieri, ktorým ste udelili titul maršál. Pod ich velením môžete presúvať armádu a zaútočiť na nepriateľské pozície. Armáda na pochode potrebuje dostatok jedla a pri dlhej púti aj odpočinok. Unavení vojaci majú v boji nízku morálku a ľahšie podľahnú alebo zutekajú. Takže radšej obetujte trochu času a doprajte im odpočinok v stanovom tábore.

 

Knights of Honor
Knights of Honor
Knights of Honor


Hlavné boje sa odohrávajú pri sídlach vládcov a správcov provincií. No po ceste môžete vypaľovať farmy a civilné obydlia, čím zastrašíte domácich obrancov. Obliehanie alebo obranu miest a pevností môžete zveriť do rúk maršálov a zvoliť automatický priebeh boja. V prípade, že sa osobne zúčastníte potýčky, ovládate všetky priradené jednotky. Vojaci sú zoradení v početných celkoch. Môžete ich preskupovať do viacerých formácií. Niektoré sú vhodné pri obrane, iné zas ideálne pri útoku. Priebeh boja je podobný ako v Total War, ale nie natoľko prepracovaný a s obmedzenými taktickými možnosťami. Vo víťaznom ťažení váš maršál získava nové skúsenosti a zvyšuje sa jeho úroveň. Prideľujete mu rôzne bonusy a privilégiá. Vďaka tomu sa on a jeho armáda stávajú veľmi silným protivníkom. V prípade porážky je rytier niekedy uväznený a za slušné výkupné ho rýchlo dostanete naspäť. Úprimne povedané, boje nie sú tak celkom podľa mojich predstáv. Sú príliš priamočiare a  chýba tu priestor na taktizovanie
.


Najímaní rytieri nemusia byť len vojvodcovia, ktorí stoja na čele armády. Rytier-obchodník sa uplatní v biznise a zvýši príjem pokladnice. Klerik tvorí knihy, ktoré slúžia na vzdelávanie šľachty a zvyšujú úroveň rytierov. Vďaka statkárovi, bude v krajine hojnosť jedla. Špión, ktorý sa  votrie do priazne protivníka, vyvoláva v nepriateľských provinciách vzbury a destabilizuje nepriateľské armády. Všetky uvedené funkcie a pozície môžu zastávať aj  potomkovia vládnuceho rodu. Nie každé územie sa musí vydobyť v boji. Diplomacia poskytuje široké pole možností, ako si spriateliť alebo podrobiť iných vládcov. Môžete žiadať územie pod hrozbou násilia alebo vyženiť, keď člen vášho rodu požiada o ruku dedičku trónu. Slabšie kráľovstvá sa ochotne stávajú vazalom silných veľmocí alebo platia požadované dane. Spriatelené krajiny bez problémov poskytnú vojenskú a finančnú pomoc v núdzi. Dokonca, na požiadanie zaútočia na nežiadúceho protivníka.

 

Každé vážne rozhodnutie má vplyv na postavenie vášho impéria vo svete. Vyvolanie vojny bez závažných dôvodov, porušenie kráľovského sľubu, nestabilita v krajine, to všetko znižuje rating a priaznivé hodnotenie veľmoci. Naopak úspechy pri dobíjaní, priateľská pomoc a dobré diplomatické vzťahy sú prínosom. Na základe  toho sa potom odvíjajú aj vzťahy a jednania s inými mocnosťami a v neposlednom rade vaša celková prosperita.

 

Knights of Honor
Knights of Honor
Knights of Honor

 

Hra je spracovaná v príjemnej a detailnej, ibaže v súčasnosti už nepraktickej 2D grafike. Predovšetkým boje nevyzerajú v statickom prevedení až tak pôsobivo a pristal by im slušivý 3D kabát. Na druhej strane, nepotrebujete nadupanú zostavu, aby šlo všetko ako po masle. Postačí vám 700Mhz procesor, 128 MB Ram a bežná grafická karta.

 

Knights of Honor je celkom vydarená vecička, ktorá má šancu osloviť širšiu skupinu hráčov. Ale je zrejmé, že nebude po chuti každému. Nad zastaralou grafikou sa dá prižmúriť oko, no vďaka nezáživnému a zdĺhavému rozvoju provincií, prestane byť hra pre mnohých atraktívna. Zjednodušené boje budú možno pre niekoho prínosom, ale pre vojnových stratégov trochu fádne. V každom prípade je nepopierateľné, že autori sa pokúšajú o inovácie a do značnej miery sa im to darí. Hra má však ešte stále isté rezervy. Možno v budúcnosti vytvoria programátori z Black Sea Studios pokračovanie Knights of Honor 2 a to sa zaradí medzi nesmrteľné legendy. 


napísal uni 28.10.2004
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.8
Ohodnotiť
KNIGHTS OF HONOR
+ mnoho inovácií
+ prepracovaný ekonomický systém
+ široké diplomatické možnosti
+ atmosféra
- trochu zastaralá grafika
- zdĺhavý rozvoj provincií
- drobné nedostatky počas hry


RECENZIE HRÁČOV
Knights of Honor
9.4
AGENT1    23.4.2007
Knights of Honor, stratégia, ktorú som hrával nonstop od rána...prečítať celé
Knights of Honor
9.6
CRUSH    13.4.2007
Knights of Honor je veľmi zaujímavá realtime stratégia, ktorá sa zameriava na obdobie kedy sa Európa...prečítať celé
PC

Vývoj: Sunflowers / Black sea studios
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20054)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk