PURSUIT FORCE

PURSUIT FORCE

6.5

Medzi ostatnými titulmi vystrčil Pursuit Force rožky s ambíciami stať sa na poli arkádových racingov kráľom.

Recenzia na PSP verziu

Handheld PSP zúfalo potrebuje svoje vlastné tituly, s ktorými by sa tento handheld lepšie identifikoval. Momentálne v ponuke narazíte na zaujímavé a vysoko hrateľné kúsky, ibaže väčšina z nich vychádza zo zabehnutých sérií. Vydavatelia zatiaľ nepochopili, že hráči nie sú ochotní dať na drevo niekoľko stovák za mierne upravené „nové“ pokračovanie úspešnej série a tak sa objavuje čoraz viac portov zo stolových konzol.

Nízky počet originálnych titulov zaručil, že medzi ostatnými vystrčil rožky Pursuit Force, hra, ktorá mala ambície stať sa na poli arkádových racingov kráľom. V Amerike je už označovaná za killer titul (vychádza tam vo februári), my však vieme, že od tohto prívlastku má poriadne ďaleko. Aj nám bolo čudné, prečo Sony vydáva svoj titul v predstihu práve v Európe. Teraz je to už jasné, sme pokusní králici a amíci dostanú vyladenú verziu!

Od prvého kontaktu s Pursuit Force a hrateľnej preview verzie sa názor dramaticky zmenil. Keď sa vsádzalo na oblasť, ktorá môže túto hru stiahnuť v hodnotení, nik netušil, že to bude prehnane vysoká obtiažnosť. Hovorilo sa o nezvládnutom ovládaní peších misií, či opakujúcej sa náplni úloh. Posledné dva menované nedostatky nemožno pri frustrácii považovať za nedostatky, pretože pri hraní dúfate, že vysoká obtiažnosť je len malým žartom. Môžeme zodpovedne prehlásiť, že nie je.

Pursuit Force stavia na dnes už niekoľko krát prevarenom deji – policajti vs. gauneri. Existuje mesto, kde si teritórium delí päť gangov. Nepokoje a násilnosti narástli do takých rozmerov, že vláda sa po dlhom zimnom spánku prebudí a dá príkaz na založenie špeciálnej jednotky, ktorá týchto lumpov musí dostať za mreže. A tak sa zrodila jednotka Pursuit Force. Členom tohto zásahového komanda koluje v žilách benzín, vedia narábať so všetkými zbraňami a vozidlám rozumejú viac ako ktorýkoľvek autorizovaný servis. No a jedným z nich budete aj vy.

Pursuit Force

Stačí jedna chybička a misiu si zopakujete.
Pursuit Force

Schválne, v ktorej hre ste toto videli?
Pursuit Force

Pri preskakovaní z auta na auto možno aj strieľať.

To, čo okamžite oceníte, budú adrenalínové naháňačky a štveranie sa po všetkom, čo sa dá riadiť. Predstavte si, že prenasledujete protivníka unikajúceho v aute. Môžete ho zamerať a začať doň dávkovať olovo. Auta sa s malým kalibrom rýchlo nezbavíte a tak prichádza na radu manéver. Kľučkujete pomedzi hustú premávku a pomaly sa približujete. Keď ste už na dosah, jednoducho preskočíte za jazdy na protivníkovu kapotu. Vytiahnete zbraň a ľahúčko odstránite spolujazdca. Vodič sa nedá, zúfalo tasí brokovnicu, strieľa, ale vy sa rýchlym pohybom schováte pri predný blatník. Nakoniec vyskočíte späť, vykopnete ho von z auta a preberiete riadenie, ako keby sa nič nestalo.

Túto modelovú situáciu možno aplikovať pri naháňačke na rýchlych člnoch, motorkách, nákladiakoch, alebo si zaskáčete aj na vrtuľník. Iba vyššie spomínaným spôsobom sa efektne zbavíte protivníka, navyše sa dostanete aj k novým zbraniam na jedno použitie (tzn. s jedným zásobníkom). Základnú pištoľ vymeníte za brokovnicu, samopal alebo improvizovanú klincovačku.

Priemerná misia však nekončí zbesilou naháňačkou na vozidlách. Väčšinou pokračuje na nohách alebo po krátkom intermezze vás posadí za palubný kanón vrtuľníka. Pešie misie nepatria k najhorším, mohli však byť oveľa pestrejšie. Automatické zameriavanie spraví za vás kopec práce a keď vám hrozí smrť, jednoducho sa schováte a život sa sám po chvíli doplní. Regenerácia života funguje dokonca aj za volantom, ak sa stíhate uhýbať guľkám.

Zmena dopravných prostriedkov a striedanie peších misií s tými za volantom zabezpečuje rozmanitosť a maskuje jednotvárnosť. Prakticky vždy budete naháňať lumpov a likvidovať ich. Nájde sa aj obrana obyvateľov, ktorých otravujú odsúdenci, ďalej je tu zastavenie konvoja prevážajúceho nebezpečný odpad, obrana civilistu, po krku ktorého ide mafia, či zabránenie automobilovému gangu, aby prekročil štátnu hranicu.

Každú úspešnú misiu hodnotí ufrflaný šéf a to podľa počtu vypálených nábojov medzi ľudí a nepriateľov, koľko civilných áut ste rozbili, koľkých ste zatkli, koľkých zabili atď. Nech sa však už budete snažiť akokoľvek, na najvyššiu známku (grade A) na začiatku nemôžete ani myslieť. Budete vôbec radi, že ste stihli krkolomný časový limit a s odtretými ušami zlikvidovali posledného nepriateľa.

Pursuit Force

Škody na civiloch vás stoja drahocenné body.
Pursuit Force

Uniformovaný gang Killer 66 je ťažkým orieškom.
Pursuit Force

Hrdina vie skákať zo všetkého, čo má kolesá.

To, čo budete preklínať pri Pursuit Force, je absencia checkpointov, kvôli ktorým si zopakujete aj desať (a viac) krát jednu úroveň len preto, že v druhej časti misie nestihnete dobehnúť poslednú dvojicu nepriateľov a zlikvidovať ich. V Pursuit Force je všetko presne načasované. Ak niečo nespravíte presne ako chce hra, môžete jednoducho reštartovať misiu. A to prosím pekne, aj keď sa vám darí! Hra ako keby mala presne vymedzené hranice. Keď nepreskočí a nepostrieľa hráč pri tejto zákrute posádku lode, tak ho nenechám vyhrať.

Stačilo, keby autori pridali medzi časti misií checkpointy a ušetrili by hráčom kopec nervov. Opakovanie je matka múdrosti a misie sa po vzore týchto slov budete musieť učiť naspamäť. Solídna frustrácia nekončí iba pri úlohách, ale zanadávate si aj na absenciu jazdného modelu áut. Je absolútne jedno na čom sa prevážate, vozidlá nedokážu poriadne vyberať zákruty a riadia sa rovnako. Samozrejme, Pursuit Force je arkáda, ale prečo potom nemožno rezať zákruty poriadnym kontrolovaným šmykom?

S jazdným modelom si užijete okrem kampane aj v módoch Time Trial a Race, kde si postupným prechádzaním misií (v závislosti od výsledného hodnotenia) odomykáte autá a trate. Ani tieto režimy vás nebudú šetriť a bezchybná AI vám ukáže, aké to je jazdiť na chvoste. Pursuit Force ako jedna z mála hier pre PSP nemá multiplayer, čo možno považovať pri takomto type hry za opovážlivosť!

Nekompromisné časové limity a absenciu checkpointov sa snaží Pursuit Force maskovať solídnym technickým spracovaním. Nepatrí síce medzi špičku, hanbu hre rozhodne nerobí. Autori však mohli viacej zapracovať na prechodoch textúr a rozmanitejších zvukoch áut (znejú ako keby ich poháňal zotrvačník). Pursuit Force patrí medzi hry, ktoré budete ihneď milovať, alebo nenávidieť. Ambiciózny koncept zráža na kolená vysoká obtiažnosť a pokiaľ nepatríte medzi trpezlivých hráčov, táto hra nie je pre vás, nech vyzerá akokoľvek lákavo.

 

 


napísal spacejunker 27.12.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.5
Ohodnotiť
PURSUIT FORCE
+ zaujímavý nápad
+ množstvo odomykateľných tratí a áut
- frustrujúca obtiažnosť
- nevyužitý potenciál
- občasný pokles framerate
- absencia multiplayeru


RECENZIE HRÁČOV
PSP

Vývoj: SCEE / SONY Slovakia / Bigbig Studios
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk