FORMULA 1 2010

FORMULA 1 2010

7.0

Veľká cena v podaní Codemasters

Recenzia na Xbox360 verziu

Sedím vo svojom monoposte v boxoch. Už 3,5 roka pripravený odštartovať od poslednej licencovanej virtuálnej sezóny. Napätý, plný očakávania z mnohých briefingov, sledujem čerstvé správy o počasí a dolaďujem posledné nastavenia môjho monopostu. Technik zo stajne Codemasters otáča tabuľou a mne do očí bijú pismená "Zaraď 1. rýchlosť". V zlomku sekundy stojím na jednotke a mysľou nútim všetkých v boxoch, aby odstúpili a nechali ma ísť. Už počujem, ako motor reve a vyslovene prosí o to, aby mohol zavýjať ešte viac. Ide sa na štart!

Moje prvotné hodiny s F1 2010 sa prelínali s eufóriou vydania ďalšieho racingu od tvorcov Grid a Dirt a pocitom z rýchlosti, ktorý tu je spravený na jednotku. Nie, viac ako na jednotku. U mňa v rebríčku prekonal aj ultrarýchle WipEouty. Zážitok z jazdy umocňuje i instantná hrateľnosť, ostatne ako sme už od Codemasters zvyknutí, s možnosťami nastavenia pomocníkov pre úplných začiatočníkov, až po nenormálne ťažké (ale dobré) simulačné nastavenia. Je jedno, či si za ovládač sadne ostrieľaný závodník alebo víkekendový jazdec, so zapnutým automatickým brzdením, trakčnou kontrolou, optimálnou stopou a ďalšími vecami si po pár kolách bude užívať jazdu aj starý fotrík-nehráč.

Už úvodné interview po prvom spustení, kde si originálne nakonfigurujete svojho jazdca a tím, dalo tušiť, že s touto hrou si tvorcovia dali záležať, aby nám priniesli niečo nové, svieže. Aspoň všetko tomu tak napovedalo. Pri hlbšom ponorení však prichádza holá pravda. Ak sa vám menu hry bude zdať povedomé, tak ste jasný prípad DiRT 2 pozitívnych. Jazdný model je taktiež iba prekonfigurovaný z ich hier minulých, čo ale vôbec nie je škodu. Skôr ich treba pochváliť, pretože hrateľnosť je tu na prvom mieste. Fanúšik hneď spozná, že jazdí už mierne prevarenú polievku naloženú v inom, rýchlejšom tanieri, no to vyslovene neznamená, že nie je chutná.

Formula 1 2010
Formula 1 2010 Prvá zákruta po štarte je polka úspechu
Prvá zákruta po štarte je polka úspechu


Formula 1 2010 Ak chcete zažiť rýchlosť, jazdite z kokpitu
Ak chcete zažiť rýchlosť, jazdite z kokpitu


Formula 1 2010 Prejadz po mokrom obrubníku je riziko, ktoré sa väčšinou neoplatí
Prejadz po mokrom obrubníku je riziko, ktoré sa väčšinou neoplatí






Kariéra sa v F1 2010 považuje naozaj za "kariéru jazdca", ktorá trvá niekoľko rokov za volantom monopostu a nie iba 1. sezónu. Ako býva zvykom, zo začiatku nemáte veľa ponúk na výber, a tak beriete, čo príde. Druhé sedadlo u tých nižších tímov. Po prvých dosiahnutých výsledkoch si vás začnú všímať, novinári budú chcieť s vami robiť rozhovory častejšie a keď budete dobrí, naozaj dobrí, tak možno ešte prvý rok podpíšete novú zmluvu u vychýrenejšej stajne. Nevyšla vám prvá sezóna podľa plánov? Nevadí, v druhej máte možnosť znova dokázať, čo je vo vás. Trochu škoda, že v hre nie sú zakomponované upgrady schopností. Keby sme si mohli vyexpiť jazdca počas odjazdených rokov, keby v kariére existoval nejaký kalendár pretekov s naplánovanými Veľkými cenami a históriou tých minulých, alebo nebodaj co-op, nemalo by to ďaleko k dokonalosti.

Na druhej strane, priebeh sezón po technickej stránke nie je bez chýb. Po internete sa šíria správy o bugoch hry rýchlejšie, ako sa spaľuje benzín vo vysokootáčkových motoroch. Nie je to však až také tragické, ako sa na prvý pohľad zdá. Za celú dobu hrania (niekoľko desiatok hodín) sa mne osobne nestalo, aby mi moja X360 verzia zamrzla, spadla. Jedenkrát ma AI technikov nechala počas pretekov stáť 15 sekúnd bez príčiny v boxoch. AI jazdcov na trati je vcelku dobrá, predbiehacie manévre na seba skúšajú, jazdecké chyby robia ojedinele, na modrú vlajku ma ešte nediskvalifikovali a to, či si zbytočne zahrievajú pneumatiky alebo nedosahujú časy ako ich reálne proťajšky, mi na hernom zážiku neuberá. Uznávam, že FFF (Fanatickým Formulovým Fajnšmekrom) možno trochu áno, keď si chcú vychutnať Veľkú cenu čo najreálnejšie, ale lepšie/horšie časy kvôli tomu nedosiahnu.

K umocneniu zážiku autori zapracovali do hry výjazd z boxov a kde si ešte pred samotným štartom môžete preštudovať predpoveď počasia (ale aktuálny stav trate chýba), všeobecné info o trati, vašom monoposte (kde sa nedozviete nič podstatné pre nadchádzajúci pretek, rozmiestnenie jazdcov na štarte ani nič podobné), nastaviť monopost podľa náročnosti trate (čo je bez chýbajúceho náhľadu mapy trate dosť pamäťovo náročné), zvoliť si pneumatiky (obmedzený výber narozdiel od skutočnosti), nadchádzajúcu stratégiu zástavok v boxoch a pod. V konečnom dôsledku to posobí ako vynikajúci nápad, no mierne nedoladený, zlyhávajúci v detailoch, ktoré môžu byť pri snahe autorov updatom napravené.

Formula 1 2010


Audiovizuálny zážitok ponúka F1 2010 nadpriemerný a v rýchlosti samozrejme ešte lepší. Okolie tratí je spracované na jednotku, formule sú autentické a detailné. Motory revú o život a aj podľa zvuku monopostu vzadu krásne poznáte, či ide do útočného manévru a na brzdy neskôr ako vy. Možno by som privítal viac zničitelný model formúl a väčši dopad na jazdné vlastnosti pri poškodení, ale tento nedostatok vynahradzuje dynamická zmena počasia a jazda v daždi. Kvapky vody striekajú na kameru, viditeľnosť klesá, bzrdné dráhy predlžujú, formule sa pri nedbalom plyne z výjazdov točia v hodinách a obrubníky v zákrutách sú zrazu vaši nepriatelia. Jazdu v daždi si vychutnáte, ale až potom, ako ju po pár kolách znenávidíte a naučíte sa jazdiť na vode.

Pretekať na hrane možností s priateľmi a proti ostatku svetov má pri tejto hrateľnosti určité nevysvetliteľné čaro. V multiplayeri nechýbajú ranky v podobe číselného indexu, party lobby pre šiestich hráčov, jednoduché závody na 3 kolá bez opotrebenia pneumatík, klasické kvalifikácie o dosiahnutí najlepšieho času, vytrvalostné preteky s 20 % dĺžkou reálnej Veľkej ceny so zapnutou simuláciou (nič nepoteší viac ako súperov defekt a následný odchod do boxov) alebo celý Grand Prix víkend, čo je spojenie posledných 2 menovaných kategórií. I keď v singleplayeri si užijete 24 monopostov na trati, v multiplayeri je ich iba 12, čo je trochu škoda. Ďalej chýba karta hráčov použitá v Gride, kde ste mohli jedným kliknutím zistiť všetky informácie o danom hráčovi z multiplayerovej histórie alebo aspoň jednoduchý ukazovateľ narastajúceho ranku.

Ešte väčšie prekvapenie prichádza v nemožnosti sledovať prebiehajúce preteky nielen počas čakania v lobby (nakoľko sa ani čakať v lobby nedá), ale aj pri diskvalifikácii či rozbití monopostu. Takým hráčom zostáva iba pozerať sa na priebežnú tabuľku, na ktorej znova chýbajú základné informácie ako najrýchlejšie zajazdené kolá, časové odstupy medzi jazdcami a pod. Najväčším sklamaním bol pre mňa fakt, že ak som sa chcel napojiť na niekoho s konkrétne zadanými požiadavkami, v 98 % prípadoch sa mi to nepodarilo a musel som vyhľadávať preteky iba cez Quick Game. Pravdepodobne to bolo spôsobené faktom, že hráči už boli v preteku a nečakali v lobby, ale to je znova nelogicky zbytočná chyba. Čerešničkou na torte sú na môj vkus príliš časté 10 sekundové penalizácie za nedovolené predbiehanie, keď vyletím z trate a som prakticky bezmocný na niekoľko okamihov. Jednu sa mi podarilo dostať za obyčajné otáčanie na mieste. Predpokladám, že toto bude prvá opravená vec v už prichádzajúcom update.
Formula 1 2010
Formula 1 2010 Škoda, že v multiplayeri neexistuje replay
Škoda, že v multiplayeri neexistuje replay


Formula 1 2010 Nočné trate majú svoju atmosféru
Nočné trate majú svoju atmosféru


Formula 1 2010 Jazda v daždi je pôžitok iných rozmerov
Jazda v daždi je pôžitok iných rozmerov





Novej F1 sa dá čo-to vytknúť a je poznať, že mierne prevarený koncept minulých racingov z dielne Codemasters je šitý rýchlou ihlou. Veľa vecí informačného charakteru v kariére, vymyslených časov, nedotiahnutých detailov a menší krok späť s multiplayer lobby ale ešte nerobí F1 2010 zlú hru. Nákazlivý zážitok z jazdy podčiarknutý rýchlosťou, grafickým spracovaním, simulačne-hravým ovládaním a dynamickým počasím zatrasie v kresle s každým. Škoda tých zbytočných a nedotiahnutých chýb, ktoré uberajú z hodnotenia cenné bodíky. Cenu za rekordne najlepší závod v silnom daždi drží stále predchodca z roku 2007, inak však neváham vyhlásiť tento rok za hrateľnostne najlepšiu formulu vôbec. Ak dokážete zažmúriť oko (po update, ktorý sa už pripravuje, možno ani nebudete už musieť), skontrolujte si kombinézu a naozaj si zapnite helmu, toto bude pekelná jazda!


napísal QuIT 7.10.2010
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
F1 game vs real
| F1 GAME VS REAL
[30.8.2010]
F1 2010 - launch
| F1 2010 - LAUNCH
[22.9.2010]
F1 2010 - Gameplay
| F1 2010 - GAMEPLAY
[16.8.2010]
F1 2010 - DevDiary 3
| F1 2010 - DEVDIARY 3
[15.5.2010]
F1 2010 - Devdiary 5
| F1 2010 - DEVDIARY 5
[2.8.2010]
F1 2010 - Night race
| F1 2010 - NIGHT RACE
[15.9.2010]
F1 2010 - DevDiary
| F1 2010 - DEVDIARY
[17.3.2010]
7.0
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
FORMULA 1 2010
+ pocit z rýchlosti
+ hrateľnosť
+ audiovizuál
+ nepustí dlhé hodiny
- zbytočné chyby
- absencia dôležitých detailov
- chýba splitscreen


RECENZIE HRÁČOV
Formula 1 2010
8.5
LIANABOY    31.3.2011
Po prejdení Dirt 2-ky som sa dlho rozhodoval aký ďalší racing nakŕmiť...prečítať celé
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Codemasters / Conquest / Codemasters
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. september 2010
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk