WINGS OF PREY PLATINUM EDITION

WINGS OF PREY PLATINUM EDITION

8.5

Korisť už cíti strach

Recenzia na PC verziu

O ťažení armád smrti sa už napísalo veľa kníh, natočilo bezpočet filmov, naprogramovalo gigabajty hier. Jedna z nich v minulosti nielen že zažiarila, ale vytvorila úplne nový rebríček kvality pre simulátory z tohoto obdobia, ktorý je dodnes pre všetkých ukazovateľom ako majú letecké hrdinstvá vyzerať. Zatiaľ čo si táto hra žije naďalej svojím vlastným životom, na jej základoch vznikla arkádová vetva pre tých viac akcie chtivých. Wings of Prey od svojej materskej základne mnohé prevzala, niečo pridala, niečo ubrala, mnohé upravila či dokonca vylepšila.

Ako základ prevzala obdobie druhej svetovej vojny, v ktorom sa kotol smrti odohráva. Prostredia, mapy, konflikty od Berlína, Anglicka, cez Sicíliu, až po Stalingrad sme tu už videli v pôvodnej verzii. Preletíte sa ponad strechy domov rozsiahlych miest či dedín adrenalínovou rýchlosťou, ošľaháte farbu z krídel z tíčiacich sa stromov pokrývajúc zdanlivo nekonečné pláne, uvidíte krásne polia zvýraznené západom slnka či východom letiek bombardérov spoza oblakov. Technické spracovanie a prostredie je rozhodne na vysokej úrovni, bohaté, bez hluchých miest, čakajúce len na guľky, aby rozohnali zdanlivú samotu a pritom vďaka vynikajúcej optimalizácii mechanikov nevyžaduje silný stroj. Domy, mestá, cesty, polia, to všetko je nadizajnované tak, ako by ste to od daných lokalít v danom čase čakali, jediné čo tak trochu chýba, je pohyb na zemi. Neuvidíte žiadne pozemné ani námorné ťaženia, varenie ocele, len sem tam výstrel z nejakého dela niekam len tak pre efekt, čo je trochu škoda. 

Wings of Prey Platinum Edition
Wings of Prey Platinum Edition Nevrť sa toľko, nebude to bolieť
Nevrť sa toľko, nebude to bolieť


Wings of Prey Platinum Edition Trochu ma znervózňuje tá diera v krídle.
Trochu ma znervózňuje tá diera v krídle.


Wings of Prey Platinum Edition Pošta pre Teba.
Pošta pre Teba.





V tomto duchu sú navrhnuté aj všetky misie, trochu staticky, akoby všetko čakalo iba na vás, na to čo urobíte a kde sa objavíte, akoby sa všetko točilo len okolo vás. Našťastie to nie je príliš zjavné a tak si užijete inak výbornú atmosféru bojov, hlavne tých vo vzduchu. Na formácie bombardérov odrážajúce dotieravé stíhačky je úžasný pohľad, teda pokiaľ vám jeden z nich nezačne paľbou robiť diery do poťahov na lietadle. Príliš veľa zásahov a letíte dolu alebo si zapíšete zostrel a stane sa z vás namiesto smutnej štatistiky letecké eso, je to na vás. Každé lietadlo, čo dopadne na zem, spôsobí požiar, každá bomba postaví stĺp dymu siahajúci na oblohu, zasiahnuté stroje zanechávajú za sebou olejom nasiaknutú dymovú čiaru. Atmosféra pekla je k dokonalosti dokreslená už len stopovými projektilmi vo vzduchu.

Tie síce už neoplývajú takou dokonalou realistickou balistikou ako pôvodný titul, rozhodne dá zabrať a na najvyšších nastaveniach bez cviku netrafíte nič. Bomby zase zhodíte veľmi presne aj bez rozsiahleho tréningu a podobne aj neriadené rakety dokážete už po pár pokusoch poslať s presnosťou riadených striel do pancierov nepriateľov, pretože rakety letia prakticky rovno bez balistiky. Na druhú stranu, model poškodenia si zanechal ďaleko viac spoločných znakov s pôvodným simulátorom. Ak si zvolíte ťažšiu obtiažnosť dokáže vás zabiť aj jedna jediná presne mierená guľka na pilota, ale môže sa vám aj stať, že vyplytváte celý zásobník na nepriateľské lietadlo a to vám bude stále aj keď poškodené unikať. Je to vďaka zónam poškodenia, určujúce čo sa kedy a za akých podmienok pokazí. Zasiahnutý motor je fakt problém, zatiaľ čo nejaká ta diera v krídle až tak nevadí, ale poškodené ovládanie tiež nemusí znamenať, že stroj nevrátite mechanikom. 

Wings of Prey Platinum Edition

Ovládanie si rozhodne užijete, jedno do ktorej kategórie patríte, dá sa nastaviť tak, aby boli spokojní všetci, aj keď samozrejme simuláciu ani zďaleka nečakajte. Zlatý stred vám nedovolí robiť sci-fi manévre, ale ani vás nebude nútiť poznať všetky aerodynamické zákony, vlastnosti lietadiel,ani ovládať princípy zložitých manévrov. Nadobudnutú rýchlosť strácate pomerne skoro, takže so svojou energiou musíte narábať uvážlivo a rozhodovať sa v akej výške sa do akých manévrov pustiť a ak niečo preženiete, okúsite trpkú príchuť pádu či vývrtky. Zároveň sa nemusíte báť a z väčšiny problémov sa veľmi ľahko dostanete. Ak si navolíte, môžete sa dokonca starať aj o nastavenie motora, o jeho chladenie či dokonca nastavovať náklon listov vrtule. Jednoducho arkádových letcov tu nebude stíhať frustrácia z bezmocnosti a simulátorových nadšencov nebude uspávať nuda z prílišnej jednoduchosti.

Nuda sa rozhodne nezavesí na váš chvost ani v päťdesiatke misií (a v ďalších desiatich v rozšírení Wings of Luftwaffe), ktoré okrem nápaditosti oplývajú aj celkom slušnou dávkou rôznorodosti. Užijete si všetky možné kombinácie útočných i obranných úloh na všetky možné ciele za pravdepodobných i menej pravdepodobných podmienok. Okrem už spomínanej statickosti na vás v nich sem tam zaútočí pocit narýchlo zbúchaných udalostí a to hlavne v samostatných misiách, v kampani počas dvadsiatky misií sa tento nepriateľ rozhodne stiahne z dohľadu, aj keď sem tam nejaký ten nálet skúsi. Nepodarí sa mu to aj vďaka veľkej miere rôznorodosti techniky nielen priamo na boji, ale aj priamo vo vašom hangári (plus ďalšie dve lietadlá vo WoL). Máte chuť na rýchle prudké otočky, stíhačky z rôznych krajov sveta čakajú len na váš povel. Máte chuť na niečo tuhšie, niečo, čo dokáže vyvolať paniku u pozemných jednotkách už len svojou siluetou na obzore? Nie je problém, úderné lietajúce tanky s bohatou výzbrojou už zaťahujú svoj podvozok odlepujúc sa od vzletovej plochy. Alebo dokonca máte chuť naložiť do brucha mamuta tony bômb a vyskúšať si, aké je to odolávať hustej pozemnej protileteckej paľbe v útrobách bombardéra, či odrážať útoky dotieravých stíhačiek ako nejaký nakazený hmyz, máte to mať.

Wings of Prey Platinum Edition
Wings of Prey Platinum Edition Z loďky za chvlíľu ponorka.
Z loďky za chvlíľu ponorka.


Wings of Prey Platinum Edition Párty začína.
Párty začína.


Wings of Prey Platinum Edition Nie je vás trošku priveľa?
Nie je vás trošku priveľa?





Môžete si byť istí, že vedia ako na to. Výcvik počítačom ovládaných pilotov patrí k tej lepšej polovici, aj keď bez školáckych chýb sa nezaobíde. Neraz sa vám pritrafí pohľad na zrážku dvoch aj troch lietadiel spôsobenú pri tlačenici počas naháňačky za iným lietadlom, čo zamrzí, pretože väčšinou takto stratíte dosť veľkú časť svojej letky. Nedá sa to ovplyvniť ani rozkazmi, ktoré im môžete zadávať. Sú totiž pomerne strohé, len základné povely, ktoré síce vykonávajú s nasadením vlastného života, ale spoliehať sa budete musieť hlavne na seba. Jedine, že by ste zavolali kamarátov a zalovili si jeden na druhého cez internet alebo spoločne na korisť v kooperačnom režime (vďaka datadisku Wings of Luftwaffe v počte až štyroch hráčov).

Núdza o nováčikov určite nebude. Služba či už v spojeneckých letkách alebo v službách Tretej ríše rozhodne patrí k tým najväčším dobrodružstvám v tejto kategórii leteckých akcií. Nádherné spracovanie vám neraz vnukne pocit akoby ste sa pozerali na dokumentárne filmy, úžasné zvukové efekty umocnia efekt autentičnosti a rozsiahle bojové operácia vlejú spálený kerozín do krvy. Armáda pre vás pripravila skvelý mix akcie i simulácie, nikoho nefrustruje zložitosťou ani neunudí prílišnou jednoduchosťou. Či ste už srdcom letecké eso loviace v oblakoch so smrtiacou precíznosťou alebo akcie chtivý hráč vyvolávajúci výbuchy v reťazových reakciách, určite si prídete na svoje. Neváhajte ani sekundu, korisť už čaká. 

Wings of Prey Platinum Edition
Wings of Prey Platinum Edition Lietajúci tank, Nemcami prezývaný Čierna smrť.
Lietajúci tank, Nemcami prezývaný Čierna smrť.


Wings of Prey Platinum Edition Reflektory hľadajúc vašu siluetu v čiernej tme.
Reflektory hľadajúc vašu siluetu v čiernej tme.


Wings of Prey Platinum Edition Ten vľavo si už hľadá miesto na pristátie.
Ten vľavo si už hľadá miesto na pristátie.





napísal Andrei 27.5.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
WINGS OF PREY PLATINUM EDITION
+ atmosféra
+ množstvo lietadiel a lokácií
+ coop pre 4 hráčov (Wings of Luftwaffe)
+ vyváženosť medzi arkádou a simulátorom
- málo aktivity na zemi
- chýba podrobný editor misií
- umelá inteligencia (hlavne spolubojovníkov)
- statické misie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3,2 GHz, 1 GB RAM, VGA GF7600
Doporučená konfigurácia: CPU Core2Duo 2,4 GHz, 2 GB RAM, VGA GF250

Zaradené pod: ati


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: yuPlay / CENEGA / Gaijin Entertainment
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7. apríl 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18385)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk