TOTAL WAR: SHOGUN 2 - FALL OF THE SAMURAI

TOTAL WAR: SHOGUN 2 - FALL OF THE SAMURAI

8.5

Modernizácia verzus tradície samurajov

Recenzia na PC verziu

Nič nie je večné, všetko je dočasné. Nová doba do Japonska prináša moderné výdobytky, ktoré si však žiadajú zánik udatných bojovníkov. Čas gurážnych samurajov sa pomaly napĺňa, ale napriek tomu stále bojujú. Ešte raz pozdvihnú svoje katany, aby s hrdosťou bránili domovinu a dedičstvo svojich otcov. Posledné veľké ťaženie začína.

V pôvodnej hre Shogun 2 si Japonsko konečne našlo svojho šogúna, ktorý zjednotil rozdrobenú krajinu. Po 200 rokoch izolácie a relatívneho pokoja však opäť prepukli spory, ktoré spôsobil príchod západných mocností. Privandrovalci z Ameriky, Anglicka a Francúzska zmenili pokojnú rieku na divoký prúd, ktorý so sebou strháva všetko v okolí. Časť Japonska zostáva na strane Šogunátu, ktorý je za udržanie tradícií a starého spôsobu života. Ale cisár vidí svoju príležitosť chopiť sa moci, víta nové zbrane a technológie, ktoré mu pomôžu zlomiť moc samurajov. Schyľuje sa k boju, ktorý raz a navždy zmení budúcnosť japonských ostrovov.

Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai Prvý boj, ale zďaleka nie posledný.
Prvý boj, ale zďaleka nie posledný.


Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai Na vašej strane budú aj agenti zo západu.
Na vašej strane budú aj agenti zo západu.


Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai Kavaléria s puškami patrí k vyspelejším novodobým jednotkám.
Kavaléria s puškami patrí k vyspelejším novodobým jednotkám.





Ťaženie stand-alone rozšírenia Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai sa opäť odohráva na makete Japonska, ktorého štruktúra zodpovedá pokročilému obdobiu. V krátkej, dlhej alebo dominantnej kampani musíte aj tentoraz vybojovať určitý počet provincií. Víťazstvo je navyše podmienené celkovým počtom provincií lojálnych šogúnovi alebo cisárovi. V praxi to znamená, že popri vlastných záujmoch musíte podporiť aj klany, ktoré stoja na rovnakej strane.

Vaša voľba pri štarte môže padnúť na ľubovoľný zo šiestich klanov, tri stoja na strane Šogunátu, tri bojujú za impérium. Každý má určité bonusy a veľké ambície. Hoci do vojny nastupujete na predurčenej strane, počas progresu môžete zmeniť svoj postoj a stať sa prívržencom opozície. Tento krok však treba dobre zvážiť, pretože radikálne zmení vašu situáciu a hlavne postoj ostatných klanov. Niekedy to však môže byť prospešné. Napríklad keď bojujete na strane impéria, ale situácia sa vyvíja v prospech Šogunátu, ktorému sú verní susedia v okolí. Kvôli vašej oddanosti cisárovi voči vám prechovávajú nenávisť a môžete každú chvíľu čakať útok z viacerých strán. Keď však prevrátite kabát, stanú sa priateľskými. Pomocou diplomacie sa zakrátko z obávaných protivníkov môžu stať najlepší spojenci. Samozrejme zmena má aj negatívne dôsledky. Bývalí priatelia vás začnú odcudzovať, prerušia obchodné styky a skôr, či neskôr dôjde aj ku skríženiu mečov.

Modernizácia so sebou prináša nové budovy, jednotky a technológie. Uvítajú ich hlavne prívrženci impéria, ale jednotky s puškami a delá vhodne doplnia aj oddiely samurajov. Lenže musíte počítať s nepokojmi vo vašich mestách, kde sa ľud neraz bráni proti vynútenému pokroku. Je skvelé používať parníky s efektnými delami, gatlingové veže, kavalériu s karabínami a revolvermi, či výhody železnice. Ale daňou za inovácie sú časté rebélie a potulné skupiny, ktoré vám rabujú farmy a prístavy v okolí sídla.

Modernizované Japonsko na bojovom poli.

Farmy a prístavy sú aj obľúbeným cieľom nepriateľských klanov. Poškodením týchto objektov znížia vaše príjmy a navyše zabránia vyrábať plavidlá, pretože v poškodenej lodenici nič neprodukujete. K takýmto nájazdom neraz využívajú lode, ktoré sú nie len účinnejšie ako predtým, ale majú širšie využitie. Určite si vyskúšajte námorné bitky, kde už na hladine nenájdete nemotorné bárky, ale výkonné a po zuby ozbrojené parníky a dokonca primitívne torpédové lode. Zaujímavé sú boje v prístave, kde útočiace lode čelia strelám pobrežných veží, ktoré môžete rovnako, ako plavidlá, priamo ovládať a zameriavať ciele. Pri pozemných bojoch zas využijete podporné bombardovanie vašimi loďami. Zvlášť účinné je pri zameraní opevnení , keď obliehate nepriateľa. Lode teraz dokážu útočiť na nepriateľské budovy a mašírujúce armády aj priamo na mape kampane. Či už oslabujete pochodujúce vojsko, ktoré mieri k vášmu hradu, alebo si vylepšíte šance, keď súpera najskôr decimujete kanonádou a potom pristúpte k bitke jednotiek priamo na bojisku.

Pozemné boje opäť umožňujú zgrupovanie a ľubovoľné umiestnenie jednotiek v teréne. Tradičné jednotky s mečmi a bodnými zbraňami sú stále prítomné, ale veľmi často sa ozývajú výstrely z pušiek a salvy z diel. Prvé jednotky z puškami síce spôsobia slušné poškodenie, ale veľmi pomaly nabíjajú, takže ak ich nekryjete, samuraji ich dokážu rýchlo rozsekať na kúsky. Výkonnejší strelci majú väčší dostrel aj rýchlejšie strieľajú, sú variabilnejší a pohotovo reagujú. Oblaky dymu z rozpálených hlavní skvele dotvárajú už aj tak výbornú atmosféru na bojisku. Stále sa môžete spoľahnúť na obranné vežičky v opevnení a naopak obávať toho, že protivníci vyšplhajú po hradbách. Ak obrancovia s puškami nezredukujú stavy útočníkov a nepotopia ich morálku, kým sa agresori priblížia, v kontaktnom boji ťahajú strelci za kratší koniec. Veľa spraví aj spomínané ostreľovanie loďami pri pobreží.

Moderné prvky, pokročilé budovy a jednotky prináša výskum v dvoch vývojových kategóriách, štátnej politike a vojenských technológiách. Prvý set prináša najmä úžitkové novinky, ktoré napomáhajú hospodárstvu a obchodu, druhý vylepšuje armádu a jej schopnosti. Sprístupňujú sa vyspelejšie metódy zabíjania, jednotky, ale aj taktické povely, napríklad pokľaknutie pri streľbe, ktoré zlepší manipuláciu s puškami. Lepšie technológie môžete vyvíjať až po získaní tých predošlých a dosiahnutí stanoveného technologického levelu. Kým teda začnete modernizáciu na vyššom stupni, musíte vyvinúť viac inovácií na nižších úrovniach. Žiadna novinka však nie je zbytočná.

Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai Moderné lode sú účinnejšie a majú široké využitie.
Moderné lode sú účinnejšie a majú široké využitie.


Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai Vývoj technológií znamená pokrok, ale aj  odpor  zástancov tradícií.
Vývoj technológií znamená pokrok, ale aj odpor zástancov tradícií.


Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai Dohoda s Američanmi. Áno, či nie?
Dohoda s Američanmi. Áno, či nie?





Postup ovplyvňujú aj ročné obdobia, najhoršie je ocitnúť sa na súperovom území v zime, kedy jednotky hladujú. Svoju úlohu zohrávajú aj agenti. Popri osvedčenej gejši sa na strane impéria objaví propagátor a špión Ishin Shishi, ktorého protikladom je shinshengumi, špinavú prácu vykoná maskovaný ninja shinobi. Oplatí sa využívať aj agentov zo západu, ktorí môžu vyzvať na súboj iných agentov. Okrem toho trénujú vaše jednotky, keď ich priradíte k armáde a v meste zas znižujú náklady na verbovanie nováčikov.

Fall of The Samurai dopĺňa režim zdokonalenej kampane setom historických misií. Na mori aj na súši musíte zvíťaziť v neľahkých situáciách, ktoré odzrkadľujú konflikty impéria a Šogunátu v 19. storočí. A sú aj voliteľné scenáre, kde nájdete tucet nových máp a na výber je rozšírený počet klanov. Modernému obdobiu prispôsobíte aj avatara v multiplayeri s korešpondujúcou dobyvačnou mapou. V hre môžete vyskúšať niekoľko avatarov. S novými jednotkami vyrukujete aj v ťažení proti inému hráčovi alebo pri kooperácii.

Shogun 2 zlákal hráčov do Japonska v tej najlepšej forme a datadisk Fall of The Samurai presunul krajinu vychádzajúceho slnka do modernejšej epochy. Majitelia dvojky by mali zvážiť, či s kúpou nepočkajú na zvýhodnenú akciovú cenu, ale inak je voľba jednoznačná. Samostatne funkčná expanzia má bohatý obsah a budete sa pri nej cítiť ako Tom Cruise vo filme Posledný samuraj. Ibaže v hre nie je o víťazovi rozhodnuté a záleží len od vás, či dopustíte pád samurajov, alebo mu zabránite.

Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai
Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai Prvé jednotky s puškami sú dosť nemotorné a pomaly nabíjajú.
Prvé jednotky s puškami sú dosť nemotorné a pomaly nabíjajú.


Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai V boji sa stále uplatnia aj katany a bodné zbrane.
V boji sa stále uplatnia aj katany a bodné zbrane.


Total War: Shogun 2 - Fall of The Samurai Prepadnutie v lese, kde je zvýhodnená pechota.
Prepadnutie v lese, kde je zvýhodnená pechota.





napísal uni 16.3.2012
Páči sa mi!
8.5
Vo svete
8.7
Ohodnotiť
TOTAL WAR: SHOGUN 2 - FALL OF THE SAMURAI
+ nové technológie, klany, jednotky, agenti
+ pokročilé možnosti lodí
+ funguje samostatne, bez pôvodnej hry
+ atmosféra
- relatívne vysoká cena pre majiteľov Shogun 2
- vyžaduje veľa miesta na disku (26GB)
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2 GHz, 2GB RAM, 256 MB VGA, 32GB miesta na HDD

Zaradené pod: Total war, shogun, Japonsko, RTS


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: SEGA / Comgad / Creative Assembly
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. marec 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19618)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk