PRO EVOLUTION SOCCER 2014

PRO EVOLUTION SOCCER 2014

7.0

PES, ktorý iba breše a nehryzie?

Recenzia na PC verziu

FIFA od EA a Pro Evolution Soccer od Konami sú série zaručujúce nielen úspech u početnej hernej obce, ale zároveň aj až nezmyselnú nevraživosť medzi fanúšikmi oboch táborov. Subjektívne má posledné roky na vrch práve mainstreamová FIFA. Dokázala sa otriasť z debaklu, ktorý jej uštedril japonský hafan pred rokmi svojou futbalovosťou, krásnym a precíznym simulátorom kopania do toho guľatého čuda. FIFA však vyzerá stále futbalovejšie, snaží sa ponúknuť nielen krásne akcie predvádzané začiatočníkmi, ale aj poctivú dávku taktiky, realistické správanie lopty i hráčov, jednoducho futbal hoci nie príťažlivý pre oko, tak jednoznačne čo najviac “ako naozaj”. 

Konami so svojim čiernym koňom jednoducho zaspali na vavrínoch. Tých zopár licencií, ktoré sa im podarilo získať (a nie je ich málo, no napríklad anglickú ligu tu nenájdete, jedine tak Manchester United, ostatné kluby sú skomoleninou mesta, z ktorého pochádzajú, ale aspoň súpisky zodpovedajú realite), nie je to však ono. Nech sa na to pozeráte z akéhokoľvek uhlu, dôležitá je predvedená hra na trávniku, licencie dokážu spraviť s výsledným zážitkom mnoho. Na druhú stranu si pokojne môžete vybrať Real a ukázať Messimu s Neymarom, nech si idú pinkať o stenu kdesi na sídlisko. Len nie v každej lige.

Séria Pro Evo stagnovala a tohtoročný update mal byť prelomovým hneď z niekoľkých dôvodov. Nový engine bol jedným z lákadiel, konečný dojem z neho je skôr rozporuplný. Pro Evolution Soccer 2014 vychádza na dosluhujúcu generáciu konzolových systémov, predvádza pomerne krásne divadielko, animácie jednotlivých pohybov sú úžasné a bez preháňania zrejme najlepšie, čo môžete vidieť. Všetko na seba krásne nadväzuje, oči vás neštípu z trhaných a anatomicky nemožných pohybov. A Ronaldo sa po strelenom góle vie škeriť do kamery, jeho víťazné pózy kopírujú skutočnosť.

Pro Evolution Soccer 2014
Pro Evolution Soccer 2014 Nástupy mužstva si pozriete párkrát, no všetky prestrihy budete neskôr odklikávať a čakať pri dlhom nahrávaní.
Nástupy mužstva si pozriete párkrát, no všetky prestrihy budete neskôr odklikávať a čakať pri dlhom nahrávaní.


Pro Evolution Soccer 2014 Výška a váha hráča zohráva dôležitú úlohu pri bránení: tak ako v skutočnosti.
Výška a váha hráča zohráva dôležitú úlohu pri bránení: tak ako v skutočnosti.


Pro Evolution Soccer 2014 Toto nie je čistý zákrok. AI príliš nefauluje a ak sa objaví v rukách rozhodcu karta, v drvivej väčšine bude patriť vášmu hráčovi.
Toto nie je čistý zákrok. AI príliš nefauluje a ak sa objaví v rukách rozhodcu karta, v drvivej väčšine bude patriť vášmu hráčovi.





Na druhú stranu je tu pokles frameratu, často aj počas zápasu, čo vám neraz skomplikuje situáciu. Ak sa tak stane pri jedinečnej možnosti, ktorá vám môže zaručiť vyrovnanie stavu alebo zisk potrebných bodov, nasrdí to. Slušne napísané. Jednotlivé loadingy taktiež presahujú únosnú hranicu. Celkový dojem z precíznych animácií pohybov je razom v čudu a práve na tom hra stavia. PES bol vždy realistickejší futbal - a tým pádom náročnejší na zvládnutie, ovládanie nebolo z najjednoduchších, avšak góly nepadali z naklonovaných pozícií.

Toho sa drží aj PES 2014, no chýb znevažujúcich každé vylepšenie je žiaľ viac, než by bolo vhodné. Animácie pohybov sú dokonalé, to áno, ale zároveň prekvapí, že hráči po prebratí prihrávky často zastavia, aby mohli loptu spracovať. Vytvoriť tak plynulejšiu akciu sa dá len smerom dopredu pri nakopnutí lopty do behu. Taktiež zamrzí oneskorené reagovanie na ovládanie. Istotne je plusom, že hráči neprihrávajú a nestrieľajú o niekoľko stotín sekundy po vašom príkaze. Lenže ak nereagujú ani po sekunde, nie je to najlepšia vizitka pre hru, pretože hráč spraví pri šprinte hneď niekoľko krokov, než odcentruje loptu do vápna. V akcii to môže byť pekných pár metrov, a teda rozdiel medzi úspešným únikom po krídle, prihrávkou na hlavu nabiehajúceho hráča s následným gólom a srabáckym zanesením lopty za postrannú čiaru bez akéhokoľvek efektu. 

Rovnako je každá zmena pohybu ťažkopádnejšia, náročnejšia na načasovanie, pretože musí dobehnúť animácia aktivovaného pohybu. Vyzerá to nádherne, no hrá sa to niekedy veľmi zle. Naopak fyzikálny model lopty sa dostal na novú úroveň a konečne aj v Konami pochopili, že ide o samostatný objekt, ktorý nie je neustále prilepený na kopačkách hráča, ale reaguje na všetko možné. Mnoho gólov padne po skrumáži v šestnástke a oplatí sa často strieľať, pretože to tam padnúť môže hocikedy: či už po teči alebo brankár pustí lacný gól. Ochranovia svätyne niekedy svojimi výkonmi doslova čarujú, no niekedy pustia chobotinu, takže trochu jemnejšie vybalansovanie by sa hodilo. Ale veď o brankárskych kiksoch vedia Slováci svoje, všakže. Vaše strely naopak často lietajú tesne vedľa brány. Chytíte sa za hlavu, no po x-tý krát už budete hromžiť, že to snáď robia naschvál. Systém streľby by potreboval doladiť, pretože umiestnenie strely nie je riešené najšťastnejšie, nepôsobí prirodzene, akoby nebolo pod vašim palcom.

Pozitívne je odlíšenie jednotlivých hráčov, pričom každý z nich vyniká vo vybraných situáciách. Navyše všetci futbalisti na rozdiel od skutočnosti nechodili na kurzy herectva a neváľajú sa po trávniku ako je bežným zvykom. Pri obrannej činnosti dochádza často ku fyzickým kontaktom, pričom túto činnosť môžete aktívne ovplyvňovať. Bránenie nie je jednoduché na ovládnutie, no v spojení s precíznym fyzikálnym modelom lopty si ho užijete do sýta. Zo začiatku je každý pohyb ťažkopádny a náročný, no počiatočné skúmanie ovládacích prvkov (prvé dva stupne obtiažnosti) dokážete neskôr využívať. Nie vždy sa dá však hráč ubrániť a umelá inteligencia vašich spoluhráčov nie je vždy dôrazná a spôsobuje veľké diery v obrane.

Znovu sa dostávame ku kritike, pretože tak ako sa vám podarí niekoľko podarených akcií, naučíte sa dribling (pravým analógom prenášate váhu tela na jednotlivé strany), krásne akcie, podaria sa vám góly pätičkou či otupenie útočných aktivít súpera tvrdou, no čistou obranou, vypláva na povrch nová špina. Umelá inteligencia si zaslúži výprask, čo zabolí hlavne pri vašich spoluhráčoch. Pri bežnej hre je automatické prepínanie načasované príliš hlúpo a nie vždy funguje zdvojovanie (môžete si však zavolať spoluhráča k sebe a súpera zatlačiť, no nie vždy to funguje a niekedy pobehujú ostatní ako ovečky na lúke) alebo pozičná hra. Šprint funguje nesystematicky a nechce sa veriť, že takého Ronalda dobehne Piqué a nechá si čisto vypichnúť loptu. Vaši spoluhráči si nabiehajú niekedy rozumne, častejšie sa však motajú na miestach, kde by sa nemali, zamotávajú sa do svojich akcií, ktoré sú už vopred odsúdené na neúspech (hlavne v móde Become a Legend, kde hráte len za vami vytvoreného futbalistu).

Pokračovať by sa dalo technickým spracovaním. Grafiku sme už pochválili, zvuky sú perfektné, dav priaznivcov skutočne ožíva pri vašich podarených kúskoch a možno skutočne aj funguje reklamovaný “srdciarsky efekt”. Ak napríklad zachránite stratenú loptu, zneškodníte gólovú akciu súpera alebo čokoľvek, čo by mohlo nakopnúť váš tím, ozve sa štadión, nakopne to aj ostatných a ide vám karta - no všetko to môže byť len zdanie - a pri všetkej úprimnosti, to možno tak aj bude a hra sa jednoducho prelieva z jednej strany na druhú, ako to už bežne býva zvykom. Otupení fantastickou hrou sa však po polčase ocitnete znovu v menu, ktoré svojou vizuálnou zaostalosťou a diskomfortom otravuje až príliš a zaslúži si nielen žltú, ale posledné varovanie. 

Pro Evolution Soccer 2014
Pro Evolution Soccer 2014 Akrobatické parádičky robia hráči sami od seba, nemusíte stláčať krkolomné kombinácie.
Akrobatické parádičky robia hráči sami od seba, nemusíte stláčať krkolomné kombinácie.


Pro Evolution Soccer 2014 Známych hráčov spoznáte na ihrisku okamžite, no nepozerajte sa im do tváre: prejavované emócie často naháňajú strach.
Známych hráčov spoznáte na ihrisku okamžite, no nepozerajte sa im do tváre: prejavované emócie často naháňajú strach.


Pro Evolution Soccer 2014 Manchester United je vybraným anglickým klubom, ktorý sa v lige môže pyšniť svojim skutočným názvom.
Manchester United je vybraným anglickým klubom, ktorý sa v lige môže pyšniť svojim skutočným názvom.





A ďalej: množstvo líg a pohárov, oficiálnych súťaží vs. licencie a slabé prezentovanie Become a Legend módu, ktorý je jednoducho sterilný a nezábavný. Nové možnosti navrhovania taktiky vs. kostrabaté ovládanie v otrasných menu. Animácie pohybov a fyzikálny model lopty vs. ovládanie hráčov s oneskorenými reakciami. Niekedy je hranie nového Pro Eva príliš ťažkopádne a nemotorné, avšak nie z dôvodu celkovej náročnosti, ale snahe priniesť do hry viac vzrušenia a priblíženie sa svojmu konkurentovi, FIFE.

Pro Evolution Soccer 2014 ťahá za kratší koniec povrazu než konkurenčná FIFA, avšak neznamená to, že by bolo hranie nezábavné. Možno už nie je tak hardcore futbalovým simulátorom a chce sa otvoriť aj nováčikom, čo sa dokonca aj darí, no prišla s chybami, na ktoré budete čas od času nadávať. Ak si totiž budete chcieť zahrať futbal s niekym, kto k vám príde na návštevu, bude možno vhodnejšia FIFA pre jej prístupnosť, no Pro Evo je slušnou dvojkou a alternatívou. Stále však len dvojkou.


napísal kordi 16.10.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
PRO EVOLUTION SOCCER 2014
+ animácie pohybov
+ fyzikálny model lopty
+ odlišné vlastnosti hráčov
+ diváci v hľadisku
- neodladené ovládanie
- AI
- menu
- licencie


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Konami / Kontiki / Konami
Štýl: Šport
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. september 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk