GUN

Štúdio Neversoft, známe sériou Tony Hawk´s Pro Skater, určite mnohých šokovalo oznámením, že pracujú na akčnej hre z prostredia Divokého Západu. Hier s touto tématikou nie je veľa a tých dobrých je veľmi málo.

PC
pridal BablAqUA 19.7.2007 o 16:45 pod používateľské recenzie

7.6


Štúdio Neversoft, známe sériou Tony Hawk´s Pro Skater, určite mnohých šokovalo oznámením, že pracujú na akčnej hre z prostredia Divokého Západu. Hier s touto tématikou nie je veľa a tých dobrých je veľmi málo.

Colton White je typický hlavný hrdina Westernu. Kolty nosí „proklatě nízko“ a na tvári má vždy typický, drsný výraz. Spolu so svojim otcom Nedom Whiteom je na poľovačke. Táto časť hry slúži ako tutorial a zoznámi vás s ovládaním hry. Zastrieľate si na vtáky, jelene, vlkov ktorí na vás občas zaútočia a nakoniec aj na Grizleyho. Po tomto úvode Spolu nastupujete na parník, kde Ned má niečo na práci. Colton zbadá ako Ned otvára sejf ale predtým než by zbadal čo v ňom je tak Ned zatvára dvere. Colton medzitým stretáva nepríjemného farára ktorý neskôr privolá svojich kumpánov a chce zabiť každého na lodi. Ide mu o to čo je v sejfe? Tu začína aj skutočná akcia. Loď napadajú nekončiace zástupy banditov ktorý vám idú po krku. O príbehu už len toľko že je naozaj skvelý. Zakladá si na tom istom ako typické westerny. Hlavný hrdina schopný postaviť sa presile a prahnúci po pomste, chamtivý hlavný záporák, poklad, Apačovia atď. Milovníci brutality si tiež prídu na svoje. Vývojári sa nebáli a hru spravili naozaj brutálnou. Pokiaľ sa vám zadarí headshot tak nepriateľovi odletí kúsok z hlavy alebo celá hlava :). A v animačkách je to ešte „horšie“. Podrezanie krku, odrezanie prsov, ťahanie zubov a podobné veci sú tu zobrazene bez servítky.

Hru hráte väčšinou v third-person pohľade. Ale je tu aj možnosť prepnúť sa do tzv. „quickdraw“ módu a kamera sa prepne do first-person a so svojím verným koltom strieľate v bullet time. Pri quickdrawe je aj možnosť automatického zameriavania, vďaka ktorému môžete za pár sekúnd vyzabíjať celý saloon. Quickdraw je však časovo omedzený. Pokiaľ ste v tradičnom third-person pohľade, tak môžete používať rozličné zbrane. Klasický kolt, postupom hry získate dva kolty, rôzne pušky od klasickej poľovníckej až po pušku s muškou a naozajstnú lahôdku, luk. Neskôr si na luk budete môcť dokonca pripojiť dynamit a narobiť tak oveľa viac škody. A pokiaľ máte nepriateľa blízko seba tak ho môžete zabiť nožom. Postupne potom získate tomahawk a meč Kavalérie. Občas zasadnete aj za delo alebo kanón a ničíte ním veľke objekty na ktoré vám vaše zbrane nestačia(lode, budovy, zátarasy). A raz za čas zasadnete aj ku guľometu a to už len kosíte všetko živé. Akcia je dynamická a hlavne zábavná.

GUNu sa hovorí aj „westernové GTA“ a z časti je to aj pravda. Po každú misiu si chodíte ku ľuďom. A nie sú to len príbehové misie. V GUNe je aj mnoho vedľajších misií. Môžete robiť rančerské misie, čiže hnať dobytok a podobne, misie pre Pony Expres, za určitý čas máte niečo niekam doručiť a samozrejme sa z vás môže stať aj lovec odmien. Stačí prísť k plagátu kde sa dozviete o hľadanom zločincovi. Zistíte jeho polohu a potom stačí si za ním zájsť, nakŕmiť ho olovom, prípadne aj jeho gang a získate odmenu. Niekedy je ale lepšie zločinca len zajať a dostanete vyššiu odmenu. Samozrejme Colton ako pravý zálesák si môže aj zapoľovať. Avšak narážame tu na jeden zo záporov hry. Všetky misie, či už príbehové alebo vedľajšie, sú veľmi ľahké aj na vyššej obtiažnosti A „vďaka“ tomu prejdete príbehovú líniu GUN aj za slabých šesť hodín. A vedľajšie misie vám tiež nezaberú mnoho času. Ale ak milujete poker, tak si ho tu môžete užiť do sýtosti.

Keďže hra poskytuje voľnosť a mapa je príliš rozľahlá na chodenie pešo tak nám vývojári pripravili skutočnú lahôdku a to jazdu na koni. Jazda na koni je prepracovaná do detailov. Môžete si osedlať každého koňa na ktorého narazíte, dokonca aj divokého (hm :-/) a jazdiť s ním po krajine. S koňom môžete klusať, cválať a šprintovať, ale ak to so šprintovaním preženiete tak svojho koňa uštvete k smrti. Z koňa môžete strieľať rovnako ako keď stojíte na zemi. Po tom, čo sa prvý krát preženiete cez krajinu na koňovi, už nikdy sa nebudete chcieť vrátiť za volant hocijakého dobrého auta.

Zo začiatku sa vám bude zdať krajina rozľahlá a pri misiách aj plná života, ale neskôr zistíte že sa v tej krajine absolútne nič nedeje. Pokiaľ cestujete pustinou, nikto vás nenapadá. Ani indiáni ani banditi. Železnica síce postavená je ale vlak na nej neuvidíte. Jediné čo v krajine uvidíte sú zvieratá. Ale aspoň pri misiách je tomu inak. Vtedy tieto veci uvidíte ale to nie je ono. GUNu chýba život. Pokiaľ ste v jednom z dvoch miest ktoré sa v hre nachádzajú tak môžete začať strieľať do všetkého čo sa pohne a za chvíľu pôjdu po vás pištoľníci ktorí vás budú chcieť zastaviť. To je síce pekné ale keď ich všetkých zabijete tak sa obyvateľstvo vráti do pôvodného stavu a vy ako keby ste tam nikdy neboli. A to je len jeden z mnohých skvelých nápadov ktoré nie sú dotiahnuté do konca.

Určite by mnohí uvítali možnosť stať sa zločincom na plný úväzok a mať svoj plagát WANTED na každom rohu. Lovci odmien by vám nedali vydýchnuť. Alebo stať sa v hre šerifom a dávať pozor na svoje mesto. Alebo si založiť vlastný ranč. Alebo sa pridať k Indiánom a prepadať s nimi dostavníky(na ktoré v hre bohužiaľ nenarazíte). Alebo....a tak by som mohol pokračovať veľmi dlho. Skrátka GUN sa pred GTA môže, čo sa možností v hre týka, schovať. Čo je dosť škoda lebo GUN mal na to byť oveľa lepšou hrou.

Grafika je pekná a nenáročná na hardware. Aj keď pokiaľ nemáte 1 GB Ram tak si to na plné detaily nespustíte, ale stačí trochu znížiť nároky a bude vám stačiť aj slabší počítač. Postavy a zvieratá sú vymodelované pekne ale občas zbadáte ako sa len posúvajú po zemi a to aj keď sú hneď vedľa vás. Efekty ako výbuchy a pod. sú spracované výborne. Hudba je atmosférická. Aj slepý by vedel že hrá hru z westernového prostredia :). Hudba si zaslúži absolutórium.

Aj napriek mnohým záporom je GUN dobrá hra. Čo sa týka možností v hre...možno nás GTA:SA nenávratne rozmaznalo :). Ale GUN ponúka skvelý príbeh zabalený do originálneho prostredia a navyše so svižnou, zábavnou akciou. A to je dosť dôvodov na to, aby sme zabudli na zápory hry a pustili sa do nej.

Klady a zápory
+Divoký západ
+Príbeh
+Dynamická akcia
+Jazda na koni

-Pustá krajina
-Málo možností
-Krátka hracia doba

napísal BablAqUA 19.7.2007



Páči sa mi!

7.6
GUN

PS2
PC
PSP
Xbox
Xbox 360
Gamecube

Vývoj: Activision / Neversoft Entertainment
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11. 2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk