Call of Duty 4: Modern Warfare

PC
pridal KamikazeNB 24.5.2009 o 14:37 pod používateľské recenzie

9.3


Naposledy si užite slnečné lúče, rozlúčte sa s kamarátmi, pripravte si zásoby na pár dní, zatemnite miestnosť, nachystajte 5.1 a pripravte sa na epický zážitok. Možno sa vám zdá že preháňam, ale 4té pokračovanie hernej série Call of duty sa vydarilo, ako sa len vydariť mohlo a je mi cťou priniesť vám o nej správy hneď z prvej línie.

Autori hry sa rozhodli upustiť od 2. svetovej vojny a dej sa odohráva v súčastnosti. Hra sa točí okolo americkej vojny proti terorizmu. Tu musím ako užívateľský a neplatený recenzent zdôrazniť propagandu tejto zbytočnej vojny. Hoci to znie trochu divne z úst človeka, ktorí vychvaľuje túto hru, ale vojna je zlá! Možno je občas nevyhnutná, ale ak sú pohnútky IBA peniaze, obsadenie cudzej krajiny a tvárenie sa ako spasiteľ tak je to čisté šialenstvo a je na zaplakanie že to EU a celý svet rešpektuje. Chvalabohu že Slovensko nemá ropu, lebo by sme boli všetci označený za teroristov, vyvraždili by vám „omylom“ pri nejakom nálete celú rodinu, po ulici by pochodovali vojaci a počuli by ste ako sa majú Slováci teraz dobre a ako zvrhli starý a krutý režim. (Nie som hipisák a ani podobný feťák)

Po úvodnom turtociáli sa podieľate na útoku so špeciálnymi jednotkami na loď s bombou. Tu si prvý krát uvedomíte potencionál hry a musím povedať, že pri úteku som takmer ani nedýchal. Hra sa nedá ani náhodou označiť za stereotypntú. Samozrejmosťou sú veľkolepé boje. Pri nich ste nasadený ako úplne obyčajný radový vojak, žiaden rambo kosiaci nepriateľov po desiatkách, od ktorého záleží výsledok boja (záleží od obtiažnosti :) ) Mnohokrát sa mi stalo že ma dokonca prešiel vlastný tank keď som mu zavadzal v ceste. Náplň misií a cieľov na dobytie je pestrá, hra je veľmi dynamická, svižná a obsahuje množstvo minihier.
Mimo veľkých bojov sú tu ešte sniperské misie v Černobyle ktoré by som označil za priam geniálne s úžasnou atmosférou. Tu si fajnšmekri naozaj zgustnú. Ešte je tu samozrejme jedna „tanková“ záležitosť, kde ovládate nejaký druh bojového vozidla. Tentokrát je to veľké vojenské lietadlo ozbrojené od chvosta až po nos. Tu som sa vybláznil a vyšantil ako už dávno nie.
Samotný príbeh až taký okúzľujúci nie je. Dej sa točí okolo teroristov so jadrovou bombou a bohatým zlým ujom v pozadí...

Hratelnosť sa nielenže od minulých dielov zachovala, ale dokonca sa zlepšíla. V interfacy veľké zmeny nie sú, samozrejme až nato, že nemáte výstroj a la 1939, ale najnovšie zbrane a vychitávky ako nočné videnie, míny, dymovnice, flashbangy atď... Čo sa týka arzenálu, tak tu je veľmi bohatý výber, podstatne lepší ako za druhej svetovej, kde ste mali dokopy 3 samopaly a 3 pušky. Poviem to zjednodušene. Je tu všetko z CSka, až na minimi. Človeka poteší pohľad do kolominátoru a nielen na holé mieridlá. Obnova healtov je riešená rovnako ako v CoD2. Čiže nemáte žiaden healthbar ale keď dostanete istý počet zásahov, alebo jeden presný, tak vám zčervená obrazovka a vy to musíte chvíľu „rozdýchavať“. Reálnosť tu ale veľmi nečakajte. Nieje to žiadna hardcore hra, kde keď padnete zlomíte si nohu a podobné záležitosti.
Všetky postavy sú prísne naskriptované, ale musím povedať, že mi to pri hraní nejako nevadilo a po pravde, som si to ani nevšimol. Čo sa týka AI, tak som bol spokojný. Celkom pekne spolupracovali a nepriatelia vedeli občas aj nepríjemne prekvapiť. Dokonca sa autorom ako tak podarilo obísť chybičku krásy z miluných dielov. A to: Na bojisku mohlo byť X vašich bojovníkov, Y nepriateľov a Z enemy guľometov. Všetci pekne bojovali, padali, ale akonáhle ste sa tam objavili vy, tak ste videli ako Y a Z sa obracajú, mieria na vás a okamžite spúšťajú paľbu. To ma vždy kvalitne vytáčalo. Aj teraz si síce enemy radšej zastrieľa do hráča ako do bóta, ale je to podstatne lepšie.

Grafika. Ako by som to povedal. Je úžasná, správne blurovaná, farebná a keby bola možnosť, tak by som s ňou chcel mať dieťa. Samozrejme že existúju aj hry s lepšou grafikou (crysis...), ale táto záležitosť mi fachala aj na mojom železe, čiže klobúk dole.. Nemám bohvieakú zostavu a bál som sa že sa budem pozerať na low fps kockatú obrazovku, ale moje obavy sa nenaplnili. Užil som si s ňou svoje a narozdiel od tej slečny zo soboty, tejto zavolám na druhý deň späť. Jednu z mála vecí čo musím grafike vytknúť sú textúrky na bótoch. Občas som mal pocit ako keby boli zle nasvietené. Ale je dosť možné že to bola iba lokálna chyba u mňa. Mimo to som prakticky žiadne problémy nemal a aj pri väčších bojoch sa zachovávali pekné FPS. Ešte jedna vychytávka. Nesmierne sa mi páčilo keď vystrelil tank, tak bolo vidieť sexi horúci vzduch stúpajúci od hlavne. No prosto vrrrrrrrrr

Pre zvuk platí prakticky detto čo pre grafiku. Kvalitné, realistické a hlavne burácajúce. Inými slovami, na čo sme si už dávno zvykli. S 5.1 prosto prežijete doma veľmi pekné chvíle. Hudby je tu ale ako šafránu. Pri boji ju začujete málokedy a púšťa sa prakticky iba v miestach, kde treba podtrhnúť atmosféru a priviesť ju do nových výšin.

Čo povedať na záver? Zopakujem to čo som skonštatoval na začiatku. 4Té pokračovanie sa vydarilo, ako sa len vydariť mohlo. Obstaraním tejto hry si nekupujete len strieľačku, ale vlastnú súkromnú vojnu v takom podaní, ako by to nedokázali ani trháky typu Zachráňte vojaka Ryana atď. Hrateľnosť je dobrá a grafika ešte lepšia. Nebyť len tej škaredej propagácie vojny...
(Multiplayer nie je spomenutý preto, lebo som ho nemal čas a kde hrať)


Plusy
+ Hrateľnosť
+ Grafika, zvuk
+ Strhujúci pocit bojového poľa

Mínusy
- Príbeh ako celok pôsobil dosť nezaujímavo
- Propaganda

napísal KamikazeNB 24.5.2009



Páči sa mi!

9.3
CALL OF DUTY 4: MODERN WARFARE

PC
PS3
Xbox 360
Switch 2

Vývoj: Activision / Infinity Ward
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 9.11. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 0]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20263)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk