Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

pridal NoName 23.4.2024 o 21:24
Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)


Tento mesiac odvysielala britská televízna stanica BBC (na iPlayer a BBC 2) nový dokumentárny film o rockovej legende skupiny Nirvana - Kurtovi Cobainovi (+27) na počesť uplynutia 30. rokov od jeho tragického úmrtia. Premiéra bola odvysielaná 13. apríla pod názvom “Kurt Cobain: Moments that shook music“, ktorý režíroval John Osborne a produkoval Touchdown Films.

Cieľom tohto dokumentu bolo vyrozprávať jeho príbeh priamo a presným spôsobom pomocou silných a vzácnych archívnych záberov, ktoré natočili ľudia, ktorí pri ňom boli. Zahŕňa aj dojímavú reakciu elektrikára, ktorý objavil Kurtovo bezvládne telo počas inštalácie bezpečnostného systému v jeho dome v Seattli, ako aj výpovede polície na mieste činu či chaos, zmätok a devastáciu sŕdc jeho fanúšikov pri zistení, že si vzal život. Dokument obsahuje aj magnetofónovú nahrávku Courtney Love (59), ktorá čítala posledný list svojho zosnulého manžela (bola prehraná davu tisícov fanúšikov na vigílii v Seattle), ako aj rozhovor so samotným Kurtom, len niekoľko mesiacov pred spáchaním samovraždy.

Kurt Cobain bol nepochybne hlasom svojej generácie a zanechal po svojej tragickej smrti obrovské prázdno, keď zomrel dňa 5. apríla 1994 na strelné zranenie brokovnicou, ktoré si spôsobil sám, krátko po tom, čo užil veľkú dávku heroínu. Bill Clinton (77), ktorý bol v tom čase prezidentom USA, dokonca diskutoval o tom, či by mal predniesť národný smútočný prejav.

Skupina Nirvana bola uvedená do rockovej siene slávy 10. apríla 2014, len 5 dní po 20. výročí spevákovej smrti. Aké boli ich začiatky a kým bol vlastne samotný Kurt mimo mediálnu masovú hystériu rockového sveta hudby?

Narodil sa 20. februára 1967 servírke Wendy a automechanikovi Donaldovi v Hoquiam neďaleko Aberdeenu, kde prežil spokojné a obyčajné detstvo. No prichádza rok 1975 a jeho rodičia sa rozvádzajú. Toto obdobie malý Kurt prežíva veľmi ťažko. Podľa jeho slov sa už odvtedy nikdy necítil „ako doma“. Nastáva obdobie striedavej starostlivosti a on sa vníma pre oboch rodičov iba ako “cudzinec“. Svoje útočisko v tom čase nenašiel ani v škole. Jediný predmet, ktorý ho bavil, bola výtvarná výchova (mal veľký talent aj v kreslení) a vo zvyšných predmetoch je označovaný slovom „slabý“. Jeho jediným kamarátom počas školských čias bol gay, a preto ho spolužiaci tiež považovali za gaya.

Nie som gay, ale prial by som si ním byť, aby som naštval homofóbov, “ vyjadril sa spevák.

Len dva týždne pred ukončením strednej školy sa Kurt pre konflikty s učiteľmi, ako aj spolužiakmi na štúdium vykašlal. Za toto rozhodnutie, mu matka dala ultimátum, buď začne pracovať alebo sa pobalí. Kurt si teda prechádza obdobím prespávania v nemocničných čakárňach či krabíc pod mostom, kde si skromne sníval sen o vlastnej kapele.

A tak hľadá útechu v hudbe. Nastávajú dlhé hodiny trávené s gitarou v rukách a učením sa hraní skladieb, ako “Back in black“ od AC/DC či “Communication breakdown“ od Led Zeppelin a podobne.

V tej hlasitosti a besnení rockovej hudby vidí únikovú cestu preč zo svojho smutného života. Stáva sa miestom, kde by mohol “zapadnúť“. A tak začína v roku 1985 mladý Kurt skúšať začiatky svojej hudobnej kariéry založením svojej prvej skupiny spoločne s priateľmi Gregom Hokansonom a Dalom Croverom pod názvom “Fecal Matter“. Sotva sa naučil prvé gitarové akordy a už začal písať vlastné piesne. Svoje prvé “domácke“ nahrávky piesní skúšali vytvárať na starý magnetofón v dome svojej tety (pretože nik z nich v tom čase nemal dostatok finančných prostriedkov) a následne niekoľko kaziet rozdal svojim kamarátom. Napriek tomu, že sa v hudobnom svete ešte „neuchytili“, Kurta to rozhodne neodradilo. O rok prichádza do skupiny Krist Novoselic (58). Ich priateľstvo a podobný hudobný vkus vnieslo myšlienku vytvorenia  novej kapely. „Tak sme zohnali nejaké bicie a začali skúšať, “ spomína Krist. Rodí sa teda kapela (zatiaľ bez názvu), ktorá neskôr ovládne svet “grunge“.

Prvou trhlinou počas svojho zrodu, bola nutnosť potreby stáleho (člena) na post bubeníka. Obaja Kurt aj Krist robili v začiatkoch vytrvalé hudobné skúšky bez prestávok. Mysleli to s kariérou hudobníkov veľmi seriózne, a preto do toho vkladali všetku svoju energiu (často skúšali až do takmer úplného vyčerpania). Chýbal im však ešte niekto podobného zmýšľania a zanietenia. Nie je teda prekvapením, že kapela počas celej svojej existencie striedala niekoľko bubeníkov.

V tomto období teda pracujú na profesionálnejšie znejúcich nahrávkach, ktoré skúšajú zasielať rôznym hudobným producentom. Jedným z nich bol aj Johnatan Poneman, ktorý si povedal (po pozretí aj ich menšieho koncertíku v Seattli), že by tým mladým šialencom mal dať šancu a umožnil im vydať hudbu. 19. marca 1988 sa teda prvý raz objavuje na plagáte meno kapely (ktorý vymyslel Kurt) s názvom Nirvana. V roku 1989 nahrala skupina svoj prvý album s názvom “Bleach“, ktorý obsahoval známe skladby ako “About a Girl” a “Blew”.

Po vystriedaní viacero bubeníkov prichádza v roku 1990 do kapely Dave Grohl (55) (hral predtým v skupine “The Scream“), ktorého objavil sám Kurt. Bol presne tým, koho celé tie roky hľadali. Mal vynikajúci rytmus a jeho údery boli tak tvrdé, že musel po každom vystúpení meniť na bubnoch blany Po spoločnom „zohratí sa“ s kapelou, prichádza po prvý raz z Kurtovej gitary song “Smells like teen spirit“. Kapela vyráža na turné do Anglicka a frontman skupiny začína brať heroín, čo spôsobilo nemalé starosti všetkým členom skupiny.

Ich skutočný prelom prichádza s albumom “Nevermind” v roku 1991, ktorý sa stal symbolom alternatívneho rocku. V textoch cítiť, že sa Kurt nachádza v období zamýšľania sa nad zmyslom svojho života a márnosťou ľudských činov. Neskôr sa z tohto albumu predalo 9 miliónov kusov.

Skladby ako “Smells Like Teen Spirit”, “Come as You Are” a “Lithium” sa stali hymnami celého pokolenia generácie 90. rokov. Počet fanúšikov rastie ako aj nezáujem samotného Kurta o stúpajúcu slávu. Odmietal vystupovať vo veľkých koncertných sálach, chcel hrať v kluboch, kde mal istý kontakt s publikom, no s rastúcim záujmom a popularitou sa tomu nevyhol. A tak sa do seba utiahol ešte viac s hlbším prehĺbením duševných problémov. Skladby sa nesú hlavne v témach smrti, strachu, depresií a zhoršujú sa mu tiež bolesti brucha.

Kurt stihol v roku 1992 aj svadbu s Courtney Love (59), ktorá sa konala na pláži Waikiki v Honolulu na Havaji, kde mali osem hostí. Spevák mal na sebe zelené flanelové pyžamo a ona biele šaty z čipky. Spoznali sa v nočnom klube a Kurt ju neskôr popísal slovami:

Bola ako magnet, okolo ktorého sa dejú vzrušujúce veci.

V čase obradu už bola Courtney tehotná s ich jedinou dcérkou Frances Bean Cobain (31). V marci sa preto pár rozhodol „očistiť“ pred narodením dieťatka, a to prihlásením do samostatných nápravných centier drogových závislostí (ale v priebehu niekoľkých dní sa odhlásili a vrátili do “starých koľají“). Údajne začal užívať heroín na zmiernenie chronickej bolesti žalúdka, ktorou trpel celý život. Podľa mnohých zdrojov to bola zasa práve Courtney, ktorá ho dotiahla k heroínu.

Ak sa raz zabijem, budem mať na to dobrý dôvod, a nie kvôli hlúpym problémom so žalúdkom, “ vyhlásil raz samotný Kurt.

V kapele nastáva dusno, pretože Kurtova závislosť na drogách naberá na vážnosti a po veľkom úspechu albumu “Nevermind“ spevák zmenil zmluvu vo svoj prospech, aby výnos zo svojej činnosti viac nebol rovnomerne delený medzi Dave a Krista (čo zobrali ako veľkú podlosť). Zároveň vzniká škandál (kedy im takmer odobrali dcérku) pre článok vo Vanity Fair, kde sa písalo o ich vzťahu plnom drogového flámovania a tiež naznačuje, že Courtney brala heroín aj počas tehotenstva.

V čase, keď sa v auguste narodila ich dcéra Frances Bean, Cobain nakrátko uvažoval o odchode z kapely, aby sa mohol sústrediť na otcovstvo. Ale neurobil to. Aj napriek dobrým úmyslom sa nedokázal vzdať drogových návykov.

"Chcel len zostať v byte a brať heroín, maľovať a hrať na gitare. To je to, čo chcel robiť, " povedala raz Courtney.

Nasledoval album “In Utero” v roku 1993, ktorý zachytáva Cobainov osobný a hudobný vývoj. Zároveň ho všetci v skupine považujú za najvydarenejší. Prvotne mal niesť názov “I hate myself and I want to die“, no Geffen Records to zamietli a premenovali na už spomínaný názov.  Nirvana uzavrela svoju kariéru albumom “MTV Unplugged in New York” v roku 1994 érou nezabudnuteľných koncertov.

Začiatok marca 1994 je vpísaný, ako jeden z mnohých pokusov o samovraždu, kde počas európskeho turné sa mal spevák krátko pred vystúpením v Prahe predávkovať liekmi, ktoré následne zapil šampanským. Televízia CNN dokonca prerušila vysielanie a vyhlásila ho za mŕtveho, čo sa vtedy ale ukázalo, že to pravda nebola. Tento incident ukončil celé turné a Kurt prestáva chodiť aj  na skúšky. Skupina Nirvana sa definitívne rozpadá.

Z poslednej “odvykačky“ ušiel a následne sa schoval do záhradného domčeka pri svojom dome, kde (bohužiaľ) spáchal na vrchole svojej slávy samovraždu. Prichádza 8. apríl 1994 a o 8:40 hodine ráno nachádza mŕtve telo Kurta s prestrelenou hlavou elektrikár ( pomocou vykonanej pitvy tam ležal už údajne 3 dni). Ešte predtým stihol napísať list na rozlúčku adresovaný imaginárnemu kamarátovi z detstva (Boddah) a pár riadkov venoval aj svojej žene a dcérke. V jednej časti listu uvádzal, ako nenávidí ľudí už od svojich 7. rokov a následne v ďalšej, ako ich miluje a je mu ich ľúto (bola to vlastne aj priama ukážka jeho bipolárnej psychickej choroby, ktorou celý svoj život trpel). V poslednom verši odcitoval Neila Younga slovami:

Radšej zhorieť ako pomaly vyhasnúť.

A tak sa stal  ďalším členom neslávne slávneho Klubu 27.

Čo povedala k strate manžela Courtney: „Kedysi som mala pocit, že smútenie za ním je naozaj sebecké, pretože by to v ňom mohlo vyvolávať pocity viny. A najlepšie by bolo teda modliť sa za neho a ukázať mu radosť, aby cítil pozitívne vibrácie.

Čo hovorieval samotný Kurt: „Keď zomriete, stanete sa voľnými a vaša duša bude žiť. Nemám zo smrti strach, veď absolútny mier po nej je moja jediná nádej!

V roku 1995 získal album “Nevermind“ ocenenie za Najlepší album všetkých čias a za Najvplyvnejšie video všetkých čias zasa skladba “Smells like Teen Spirit“.

 

 

Dave Grohl (55), Kurt Cobain a Krist Novoselic (58) (1992)

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

Kurt Cobain (+27) a Courtney Love (59)

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

 

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

S dcérkou Frances Bean Cobain

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

 

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

 

Frances Bean Cobain (31)

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

Radšej budem nenávidený za to, kto som, ako milovaný za to, kto nie som.

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

 

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

Napriek tomu, že sa stal jedným z hlavných predstaviteľov alternatívneho štýlu rocku “grunge“ a fanúšikovia ho milovali po celom svete, on bol vo svojej podstate veľmi plachý, citlivý a často pochyboval o zmysle svojho života.

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

 

Kurt mal nekľudnú a krehkú dušu, ale malý a silný odkaz za svoj krátky život v podobe jeho práce zanechal veľký vplyv vo vývoji hudby a bude navždy okolo nás.

Nový dokument na počesť legendy Kurta Cobaina (+27)

 

Zdroje: Biography.com, Ew.com, Tmz.com, Latimes.com, Deviantart.com, Youtube.com







Môžete sa prihlásiť cez naše konto, alebo Facebook. Získate ikonku, vlastné meno, súkromné správy, a aj možnosť odpovedania na príspevky.
Meno:
ODOSLAŤ
:)
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
network
Pikosky.sk 2024 redakcia@pikosky.sk