Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Sága rodu Skywalkerovcov sa konečne uzavrela v poslednom filme Rise of the Skywalker a pre tých, čo chcú z tematiky Star Wars viac, tu máme sériu Star Wars hier na PC, Xbox One, PS4 platformy, ktoré sa oplatia zahrať aj dnes.

pridal DeCain 5.1.2020 o 15:38 pod hry
Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

HRY > NOVINKY >

Značka Star Wars má za sebou na poli videohier naozaj pestrú minulosť, zahŕňajúc široké spektrum žánrov od akčných adventúr, cez FPS strieľačky, až po rozsiahle RPG zážitky s prepracovaným príbehom. Ak ste niektorú z nasledujúcich hier nehrali, smelo do toho, pretože na vás čakajú skutočne unikátne zážitky zo skvelého univerza v preďalekej galaxii...

 

 

Star Wars Jedi: Fallen Order - recenzia

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Respawn tento rok po rôznych multiplayerových hrách (Titanfall, Apex Legends) vystúpil zo svojej komfortnej zóny a priniesol rýdzo singleplayerový zážitok zo sveta Star Wars, po ktorom fanúšikom pišťalo srdce už od zrušeného Star Wars 1313. Skvelý žánrový mix inšpirovaný napríklad Mass Effectom, Dark Souls či Uncharted nás previedol príbehom mladého Cala Kestisa, ktorému sa podarilo prežiť Order 66 a dlhé roky sa skrýval pred imperiálnymi špehmi. Samozrejme sa niečo zvrtlo a v jeho koži sa pokúsime obnoviť Rád Jedi a zvrhnúť Impérium.

Hra zaznamenala jednoznačne veľký úspech, u fanúšikov aj kritikov si odniesla slušné hodnotenia. Výborne si viedla aj v predajoch, kde obsadila prvú priečku v digitálnych predajoch hier so Star Wars tematikou a je teda vysoko pravdepodobné, že autori pracujú na pokračovaní Fallen Order, alebo na novej singleplayerovej Star Wars značke.

 

 

Star Wars Battlefront II - recenzia

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Aj keď pri vydaní sprevádzala Star Wars Battlefront II veľká kontroverzia ohľadom mikrotransakcií, lootboxov a podivne nastaveného progresu v multiplayeri, od začiatku mala svoje kvality v dobre spracovanej kampani pre jedného hráča a naozaj dobrej hrateľnosti s veľa možnosťami. V hre sa dalo bojovať na blízko svetelným mečom, lietať po bojisku v štýle nájomného zabijáka Bobba Fetta, naháňať sa vo vesmíre v stíhačkách, či v koži obyčajného stormtroopera kolegom z najstaršej filmovej trilógie zdvíhať biednu štatistiku presnosti - a táto dvojica z Mandaloriana to zjavne potrebuje tiež.

Hra sa teší naďalej výdatnej podpore, pravidelne pribúdajú mapy, skiny pre postavy a naposledy pribudol veľký tematický balík sprevádzajúci posledný film Skywalker ságy. My sme si tento veľký update už krátko zhrnuli a celkovo sa ku hre naozaj po roku od vydania oplatí vrátiť, pretože ponúka široký záber obsahu, od kvalitného singleplayeru, cez kooperačné misie, až po masívny multiplayer. Okrem toho sa v rôznej forme pozrieme do každej filmovej éry.

Toto sú dve najaktuálnejšie hry zo sveta Star Wars, po ktorých - ak ste tak už neurobili - môžete bez váhania siahnuť a máte skutočne zaručený veľmi kvalitný SW zážitok, či už po stránke hrateľnosti, príbehu, či vizuálu. Teraz sa ale pozrieme po starších sériách, ktoré napriek veku, či označeniu non-canon nič nestrácajú zo svojich kvalít a pre fanúšikov univerza by bolo hriechom po nich nesiahnuť.

 

 

Pôvodná séria Battlefront

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Pôvodné hry Star Wars: Battlefront (2004) a Star Wars: Battlefront II (2005) boli primárne multiplayerovky, no obsahovali aj obdobu singleplayerových kampaní, čo boli len multiplayerové mapy, na ktorých bolo treba plniť súbor úloh, ako napríklad zničiť určitý počet nepriateľských jednotiek, alebo obsadiť niekoľko kontrolných bodov. Stále však tieto hry ponúkali pohľad na známe udalosti z filmov z iného uhla pohľadu, či ich rozširovali. Mohli ste takto napríklad v koži Anakina Skywalkera zažiť napadnutie Jedi Temple na planéte Coruscant. Okrem známych postáv a lokalít nechýbali ani známe stroje na zemi, vo vzduchu a aj vo vesmíre.

 

 

Séria The Force Unleashed

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Sila naozaj divoká a ničivá. Takto sme ju mohli používať v dvoch hrách série Force Unleashed, ktoré vyšli v rokoch 2008 (Star Wars: The Force Unleashed) a 2010 (Star Wars: The Force Unleashed II). V hre sme prebrali rolu tajného učňa Darth Vadera s menom Starkiller, ktorý sa mal stať dokonalou zbraňou v rukách Darth Vadera vďaka svojim schopnostiam ovládať Silu s nevídaným ničivým potenciálom. A tak sme metali blesky, hádzali na nepriateľov obrovské kusy sutín a pohadzovali protivníkov okolo seba ako handrových panákov. Chuťovkou bolo používanie dvoch svetelných mečov naraz, s ktorými sa Starkiller presekával nepriateľmi ako horúci nôž maslom. To všetko v arkádovo poňatej rýchlej hrateľnosti, kedy naozaj nebolo času na odpočinok, či priestor pre exploráciu prostredí.

Hra sa stretla so zmiešanou odozvou od hráčov aj kritikov, samotná hrateľnosť bola síce zábavná, aj keď časom upadala do repetívnosti a stereotypu, ale hru sťahovali dole chyby a biedna optimalizácia. Na druhú stranu ponúkali obe hry solídny a temný príbeh a na svoju dobu parádnu grafiku aj fyzikálny model.

 

 

Séria Lego Star Wars

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Lego Star Wars pozostáva z piatich hier, ktoré vyvinuli v Traveller's Tales: Lego Star Wars: The Video Game (2005), Lego Star Wars II: The Original Trilogy (2006), Lego Star Wars: The Complete Saga (2007), Lego Star Wars III: The Clone Wars (2011) a Lego Star Wars: The Force Awakens (2016). Teraz je v príprave šiesta - Lego Star Wars: The Skywalker Saga (2020), ktorá má zhrnúť udalosti všetkých deviatich filmov. Ponúkne otvorený svet, nelineárny postup, kedy si hráči sami budú môcť vybrať, v ktorom období filmového univerza Star Wars začnú hrať, prepracovaný boj so svetelným mečom, desiatky hrateľných postáv a mnoho ďalšieho. To z nej spraví jednoznačne najväčšiu Lego Star Wars hru.

Ponúkajú odľahčenú hrateľnosť prístupnejšiu mladším hráčom, či vlastný pohľad na udalosti v rámci univerza okorenený humorom pre mladšie publikum, ale aj starších hráčov a fanúšikov sveta Star Wars. Sú ideálnym vstupom nielen do herného univerza Star Wars, ale celkovo do sveta videohier pre mladších hráčov, ale aj zábavnou oddychovkou pre starších hráčov a vlastne celú rodinu.

 

 

Séria Jedi Knight

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Prvá FPS séria v univerze Star Wars začala svoju púť v roku 1995 v titule Star Wars: Dark Forces. V roku 1997 prišlo pokračovanie Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II, ktoré prinieslo toľko vytúžený boj so svetelným mečom. Ďalšie dve hry pribudli s prestávkou niekoľko rokov, Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast v roku 2002 a Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy v roku 2003. Séria sa zameriava predovšetkým na Kyle Katarna, bývalého dôstojníka Impéria, ktorý sa stáva rytierom Jedi a spolu s Lukom Skywalkerom sa snažia obnoviť Rád na pôde Jedi Academy.

Séria ponúka naozaj zaujímavý príbeh a v poslednej časti sa z Kyla Katarna stáva vedľajšia postava a hráč preberá úlohu novej postavy s menom Jaden Korr. Tu nastáva jedna z dvoch veľkých zmien v sérii, postave totiž vyberáte pohlavie, rasu aj oblečenie v jednoduchom editore. Druhou veľkou (a vítanou) zmenou bolo, že ste od začiatku hry mali k dispozícii svetelný meč. Ku koncu hry ste si dokonca mohli vybrať, či budete mať meče dva, alebo si skúsite dvojitý meč v štýle Darth Maula.

 

 

Séria Knights of the Old Republic

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Dostávame sa pravdepodobne k tomu najlepšiemu, čo sme mohli na poli videohier v rámci univerza Star Wars zažiť. Dve masívne RPG hry a jedno doteraz fungujúce a prosperujúce MMORPG s príbehom zo Starej Republiky. Ak hľadáte naozaj hlboké a prepracované RPG s veľa rozhovormi, kvalitným a temným príbehom, detailnou customizáciou postáv a ich schopností, či ikonickými záporákmi, treba naozaj siahnuť minimálne po singleplayerových hrách Star Wars: Knights of the Old Republic (2003) a Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords (2004). Za prvou stoja majstri RPG remesla Bioware, druhú priniesol nemenej ikonický Obsidian Entertainment. Ak vám bude málo, môžete si zahrať stále kvalitné MMORPG Star Wars: The Old Republic, ktoré funguje od roku 2011 a dočkalo sa siedmych expanzií.

Príbehovo ide séria ďaľeko do minulosti, začínajúc 4000 rokov pred udalosťami z filmov. Darth Malak, žiak Sithského Lorda Darth Revana odštartuje veľkú vojnu proti Starej Republike s cieľom vybudovať Sithské Impérium pod svojou nadvládou. To vyústi do série udalostí, ktoré nás ako hráča prevedú mnohými kútami galaxie, kde stretneme nespočet postáv. Neustále pribúdajú nové príbehy zo Starej Republiky práve prostredníctvom pokračujúceho rozširovania Star Wars: The Old Republic. 

 

 

Série X Wing a Rogue Squadron

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Ak hľadáte pomalšiu hrateľnosť a ste fanúšikom leteckých simulátorov, je tu stará séria X-Wing (počínajúc rokom 1993), ktorá hráčov previedla ikonickými leteckými bitkami prvej trilógie. Postupne sa pozrieme na udalosti z filmov z pohľadu pilotov Rebelov aj Impéria a v poslednom dieli z roku 1999 X-Wing Alliance sa dokonca prevtelíme do kože Landa Calrissiana na palube Millenium Falcona pri boji s novou Death Star nad mesiacom Endor.

Na GOGu a Steame stále viete nájsť Rogue Squadron 3D. Podobne ako X-Wing sa orientujú hry tejto série na letecké boje z najstaršej trilógie, ale tentokrát v rýchlom arkádovom poňatí. Obe série majú dnes kultový status, no ak by ste si chceli zalietať v niečom trochu modernejšom, je tu Star Wars: Starfighter. Hru stále nájdete na PC, bohužiaľ dvojka vyšla len pre konzoly.

 

 

... a omnoho viac

Aké Star Wars hry sa oplatí zahrať?

Z ostatných projektov sa oplatí spomenúť napríklad Star Wars Episode I: Racer, ktoré vyšlo pri príležitosti príchodu filmu Episode I: Phantom Menace. V tejto hre sme si mohli zajazdiť v pretekoch klzákov a to nie len na Tatooine, ale aj na mnohých iných planétach. Celkovo je Star Wars hier priamo podľa filmov obrovské množstvo, pričom posledná vyšla v roku 2005 s Epizódou III, no dovtedy sme sa vžili do kože Obi-Wana, Luka, Anakina a ďalších filmových postáv. Rovnako vzniklo niekoľko hier aj podľa animovaného seriálu The Clone Wars.

Ak máte chuť na real-time stratégiu, aj tu má Star Wars svoj zárez. Najskôr tu bol slabučký Force Commander, potom už lepší Star Wars: Galactic Battlegrounds, no najlepšou Star Wars stratégiou je jednoznačne Star Wars: Empire at War. Hre sa doteraz darí aj vďaka modderskej komunite, ktorá nedávno priniesla vlastný remaster.

No a ak by ste chceli niečo úplne iné, zo Star Wars sveta prišla aj dvojica shoot 'em up hier v podobe Star Wars: Rebel Assault. Na oboch častiach sa už podpísal zub času, no za zmienku určite stoja. Obe nájdete na Steame aj GOGu. Klasické akčné hry zas zastupuje kvalitné Republic Commando, kde preberiete vedenie jednotky klonov.

Chýbajú vám v zozname nejaké hry z univerza, ktoré sa aj po rokoch oplatí zahrať a nespomenuli sme ich? Napíšte nám o nich v diskusii. Nech nás Sila sprevádza a prinesie aj v budúcnosti kvalitné hry z univerza Star Wars.





Páči sa mi! (+9)

Zaradené pod: star wars, história






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (10)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19938)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk