NAJLEPŠIE HRY ROKA 2012

NAJLEPŠIE HRY ROKA 2012

Urobte miesto, prichádzajú najlepší

(Počkáme, kým preskrolujete až k najlepšej hre roka.)

.
.
.

(Teraz je na rade napísať vlastný rebríček do diskusie s úsmevným komentárom.)

Máte?

Až teraz môžeme začať. 

Patrí to už k novoročným rituálom a ako rátanie počtu neodohraných hier je výsledok prekvapivý. Zostavovaniu redakčného rebríčka najlepších hier minulého roka nepredchádzajú hádky, ukazovanie prstom ani spochybňovanie vkusu (Aj keď debaty na tému "Nevieš, čo je dobré, nie sú výnimkou.) Necháme prehovoriť reč čísiel.

Všetko začína osobným výberom. Desať redaktorov Sector.sk malo počas vianočných sviatkov čas na zostavenie vlastnej desiatky najlepších hier. Týmto boli priradené body (od 10 po 1). Čím viac rebríčkov máte, tým väčšia je diverzita. Vôbec po prvýkrát sa takmer do finálnej TOP 10 prebojovala mobilná hra a po prvýkrát sa v jeho strede umiestnila indie hra. 

Herný biznis sa mení a s ním aj zariadenia, na ktorých hráme, a s nimi aj chute, ktoré potrebujeme po toľkých rokoch ukojiť. Z desiatich rebríčkov vznikol zoznam 52 hier, potom sa začali rátať hlasy. 

S každým ďalším prichádzajúcim rebríčkom sa poradie menilo až do definitívnej podoby, akú máte pred sebou. Tesne pod čiarou Top 10 sa ocitli - v tomto poradí - Assassin’s Creed 3, Zaklínač 2: Rozšírená Edícia (Xbox360), Walking Dead, Super Hexagon a Alan Wake (PC). 

Nadišiel čas vyhlásiť najlepšie hry roka minulého podľa Sector.sk. Tu sú:

10. Mass Effect 3 - RECENZIA 

Tretí diel vesmírnej opery si všetci zapamätali kvôli vlne kritiky hráčov nespokojných so záverom, ktorý dohnal autorov, aby zasadli za rysovacie dosky a v bezplatnom DLC rozpovedali, ako to skutočne bolo. Debakel pre BioWare, lekcia pre herný biznis. Osud galaxie bol v rukách Sheparda a jeho partie čeliacej absolútnemu koncu, ktorý vrhal tieň na Zem. Neodvratne pôsobivé.

9. XCOM: Enemy Unknown - RECENZIA

Štyri roky sa ťahal vývoj znovuzrodenia ťahovej klasiky, s ktorou si nevedel dať rady ani sám strategický boh Sid Meier. Firaxis najskôr vytvorili šesť prototypov, aby všetky vyhodili von oknom a začali odznovu. Tŕnistá cesta viedla do úspešného konca a na trhu sa objavila po dlhom čase veľká stratégia s ťahovými súbojmi, pri ktorej ste si opäť hovorili: “Ešte jedna misia a idem spať.” 

8. Halo 4 - RECENZIA

Ako tromfnete štúdio, ktoré stálo u zrodu novej hernej konzoly a do jej DNA je vtkaný názov hry Halo? Necháte dvomi ženami zostaviť 250-členný tím a ten vytvorí najnákladnejšiu hru v histórii Microsoftu. 343 Industries s Halo 4 vystúpili z tieňa Bungie a s jednou z najčistejších FPS, aké sa v poslednej dobe objavili, naštartovali novú trilógiu, v čele ktorej stojí opäť ikonická postava Master Chief.

7. Journey - RECENZIA

Existujú hry, ktoré hráte, pri ktorých sa zabávate a tie, ktoré prežívate. Thatgamecompany netvorí hry, ale zážitky. Journey sa dá interpretovať na sto spôsobov. Dvojhodinová púť k posvätnej hore je tak  emóciami nabitá, že prebúdza spomienky na strasti, ale aj radosti. Unikátny zážitok korunuje fantastickým audiovizuálnym závojom. 

6. Sleeping Dogs - RECENZIA 

Dlho odkladané a takmer zrušené True Crime Hong Kong sa nakoniec vrátilo v podobe Sleeping Dogs pod taktovkou Square Enix. Firma sa financiami postarala o dokončenie hry a urobila dobre, keďže, titul opustil priemernosť True Crime série a posunul sa vyššie, na úroveň najlepšej sandboxovej konkurencie.

5. Legend of Grimrock - RECENZIA

Kedysi hry za vás neukladali pozíciu, nekreslili mapy ani neukazovali, kam máte ísť. Dokonca sa nehrali tak ako ich hráte dnes. Štvorčekový papier a ceruzka patrili do povinnej výbavy kobkárov tráviacich dlhé hodiny v zatuchnutých chodbách z kameňa nad smrtiacimi pascami a každý krok sa dopredu zvažoval. Almost Human z Fínska nás do starých časov katapultovali v novodobej RPG, ktorá len vyzerá moderne. Pod povrchom ide o poctivý, nefalšovaný a nekompromisný dungeon. 

4. Max Payne 3 - RECENZIA 

Videoklipový strih, štekot zbraní a búrka v mysli hlavného hrdinu, ktorému žily rozťahuje alkohol a zmysly tlmia lieky proti bolesti. Rockstar prevzal štafetu po Remedy a inšpirovaní Mužom v Ohni od Tonyho Scotta nabili a odistili neriadenú strelu. Stroskotaného policajta vyslali do Južnej Ameriky, aby si spytoval svedomie a posledný krát urobil sám sebe službu. A pomstil sa.

3. Diablo 3 - RECENZIA 

Trvalo to 12 rokov, za ten čas z mladíkov vyrástli muži, oženili sa a mali vlastné deti. Demografia hráčov sa zmenila, ale srdcia tĺkli stále rovnako. Krátko po vydaní sa strhla naháňačka za trial kódmi a tie sa horlivo prechádzali s každou postavou dokola. Po prvýkrát klesol počet hráčov World of Warcraft pod 10 miliónov. V máji 2012 bola PC scéna paralyzovaná, internetové linky preťažené, v kanceláriách zastal čas a dlho do noci blikali monitory. Aj s chybovou hláškou č. 37. 

2. Far Cry 3 - RECENZIA

Koncom roka sme zažili návrat série Far Cry vo veľkom štýle, ktorým musel byť prekvapený aj samotný Ubisoft, orientovaný skôr na presadenie Assassin's Creed 3. V jeho tieni sa rodil ešte kvalitnejší titul a jedno z veľkých prekvapení roka 2012. Tropický ostrov so šialeným osadenstvom, drogami a zbraňami ponúkol neotrepaný a pôsobivý zážitok.

1. Dishonored - RECENZIA 

Vidieť na vrchole rebríčka pôvodnú, neznámu a novú IP je medzi osvedčenými značkami malé víťazstvo. Obstála v ťažkom boji s blockbustermi, otvorila jesennú sezónu a zaviedla nás do mesta, ktoré je samo o sebe hlavnou postavou. Temnej vízii spoločnosti v rozklade zahalenej do viktoriánskeho steampunkového kabátu je ťažké odolať, najmä keď ide o návrat čistého stealth. 

Platformové ocenenia

PC hra roka
Far Cry 3
 - RECENZIA

Najlepšie hry roka 2012
Mimo svojej kvality má Far Cry v sebe jeden veľký odkaz - dôkladne si preverte cestovku, s ktorou sa vyberiete na dovolenku! Môžete totiž ľahko skončiť ako partia v hre, teraz nemyslíme nadrogovaného hlavného hrdinu so zbraňou v ruke a v posteli miestnej domorodky, ale napríklad ako jeho kamarát - unesený a znásilnený miestnym priekupníkom.

“Far Cry 3 je veľkým prekvapením tohto roka, ktoré prináša kompletnú ponuku a všetko vo vysokej kvalite. Od masívnej kampane, cez zábavný a hlavne príbehom ťahaný co-op, po multiplayer, ktorý ponúka niečo iné ako bežné vojnové hry a obohacuje ho editor máp, vďaka ktorému netreba žiadne platené DLC balíky máp.”

PC india hra roka
Legend of Grimrock
 - RECENZIA

Najlepšie hry roka 2012
Medzi staršími a pamätníkmi sa strieľalo jedno šampanské za druhým. Kobky v podzemí sa s nástupom výpravných RPG zmenili. Návrat krokovacieho dungeonu, ktorý nezneužíva faktu, že je jednookým kráľom, kvitujeme dvojnásobne.

“Legend of Grimrock páchne zatuchlinou starých dobrých časov, ale oblieka moderný kabát. Pre hráča zhýčkaného akčnými a novodobými RPG vydanými za posledných pár rokov je výlet do podzemia z pohľadu vlastných očí neoceniteľnou skúsenosťou. Jeho hodnota je však priamo úmerná veku hráča.”

Xbox 360 hra roka
Halo 4
 - RECENZIA 

Najlepšie hry roka 2012
343 Industries nadviazali po desiatich rokoch na odkaz Bungie a vykopli dvere FPS akcií veľkolepým začiatkom novej trilógie. 

“Po dohraní Halo 4 môžeme povedať len jedno, hra je v správnych rukách. 343 Industries ukázali, ako sa má spraviť skutočné pokračovanie s vylepšeniami po každej stránke. Ukázali kvalitnú vizuálnu stránku, drsnejšie boje, pôsobivejší príbeh, väčšiu ponuku multiplayeru a pridanú sekundárnu kampaň ponúkajúcu niečo úplne nové.”

Xbox Live Arcade hra roka 
Walking Dead
 - RECENZIA 

Najlepšie hry roka 2012
Nie je nič zákernejšie, ako vám predstaviť postavy a potom s prstom na kohútiku rozhodovať o ich živote. Kto zostane a kto si zapamätá, čo ste urobili? A toto Telltale Games s vami robia v pätdielnej adventúre, ktorá si pamätá, čo ste robili. Desivé.

“Pre fanúšikov predlohy či seriálu sa jedná o povinnosť, lebo veľmi dobre rozširuje známe univerzum o nové postavy a ich osudy. Aj ostatným má čo ponúknuť, pričom nemusia preferovať adventúry. Teraz zostáva už len čakať na druhú sezónu...”

PS3 / PlayStation Network hra roka
Journey
 - RECENZIA

Najlepšie hry roka 2012
Minulý rok nevyšla osobnejšia hra ako Journey. Jej hranie pôsobí na každého inak a u každého doznieva inak silnými emóciami, na ktoré počas celej svojej stopáže intenzívne bubnuje. Fantastická jazda. 

“Thatgamecompany netvorí hry, tvorí zážitky. A Journey je doteraz najväčším. Podľa Platóna je umenie darom bohov a umelec ich tlmočníkom. Jenova Chan je tým umelcom a Journey jeho nadpozemským dielom.”

Wii hra roka 
The Last Story - RECENZIA

Najlepšie hry roka 2012
Zatiaľ posledný príbeh Hironobu Sakaguchiho je zároveň aj posledným titulom zastupujúcim platformu, ktorú už o rok nebudeme zaraďovať do rebríčka. Ak vám chýba poriadne JRPG, niet nad čím váhať.

“The Last Story je skrátka ďalší diamant na Wii, ktorý by fanúšikovia nemali minúť. Je iný ako letný hit Xenoblade Chronicles, čo bol mamut na 100 hodín – ale možno je to aj dobre. Intenzívny zážitok, kde nemožno vydýchnuť a pritom dostávať to najlepšie od japonských herných mágov, to si ceníme.”

Wii U hra roka
New Super Mario Bros. U
 - RECENZIA 

Najlepšie hry roka 2012
Nintendo sa poučilo a už žiaden herný systém nebude uvádzať bez Maria. Ten najnovší diel môžu hrať až piati hráči. Nikto nepovedal, že musia spolupracovať pri záchrane Hríbikovstva. Ten, kto má v rukách GamePad môže zvyšku poriadne zakúriť pod nohami. 

“New Super Mario Bros. U je bezkonkurenčné najlepšia launch hra a jedna z najlepších 2D marioviek. Vybavená novinkami, ale stále dôverne známa. Zaberie vám desiatky hodín, kým pozbierate v hre všetko. Nevnucuje vám nové featury Wii U a dokonca vám umožní hrať iba na tablete.” 

3DS hra roka 
Resident Evil: Revelations
 - RECENZIA 

Najlepšie hry roka 2012
Minulý rok Capcom uviedol na trh nie jednu, nie dve, ale rovno tri Resident Evil hry. Ten najlepší z nich zamieril rovno na 3DS. Dodnes budete hľadať márne krajšiu a lepšie ozvučenú hru. Navyše ide o starý dobrý Resident Evil a to sa ráta.

“Máme jeden z najlepších akčno-hororových zážitkov za posledné roky, ktorý umne kombinuje rôzne prvky, necháva spomenúť na základy jednej z najznámejších herných sérií, je perfektne príbehovo aj atmosféricky zvládnutý a pozerá a počúva sa skvelo.”

PlayStation Vita hra roka
Gravity Rush
 - RECENZIA 

Najlepšie hry roka 2012
Takmer zabudnutá ako samotná platforma, ktorá stále nenašla svoj zaručený hit zvyšujúci jej predaj. Fantastická grafika a hudba spojená s lietaním v otvorenom svete má bližšie k snovým sekvenciám ako tradičnej akčnej adventúre, kde originalita víťazí nad familiaritou. 

“No už len základná myšlienka a jej spracovanie do herného mechanizmu vás osloví. Svet, mesto a pravidlá si zamilujete. Misie, postavy a štýl ich plnenia vám nedovolí tú Vitu tak skoro odložiť.”

Mobilná hra roka
Super Hexagon
 - RECENZIA 

Najlepšie hry roka 2012
Raz ju skúsite, už ju nedáte z rúk. Lekcia z geometrie, ktorá s vami zatočí. Obrazne aj doslova. Vysoká obtiažnosť nedaruje žiadnu chybu a točiace sa útvary s trojuholníkom v strede zase preskúšajú, ako je na tom váš žalúdok a či náhodou netrpíte kinetózou. Bomba za pár centov.

“Tam, kde to mnohí skúšajú kopírovaním úspešných modelov, tam Terry Cavanagh vytrel zrak nielen tvorcom na mobiloch, ale aj na konzolách. Zo Super Hexagon sa stáva kult, v ktorom sa už usporiadal aj prvý oficiálny turnaj”

Najlepšia hra, ktorú nikto nehral
SpecOps: The Line 
- RECENZIA

Najlepšie hry roka 2012
Zaručene o nej každý minimálne raz počul. Dubaj. Zasypaný pieskom. Nevydarená evakuácia mesta. SpecOps: The Line na rozdiel od iných strieľačiek neoslavuje heroizmus, rozdupáva ho. Hrdina z krvavých činov pomaly prichádza o zdravý rozum a prebúdza sa v ňom každým výstrelom zviera.  

"Hra tak okolo seba buduje silnú, uveriteľnú a strhujúcu atmosféru, ktorá vo vás zanechá výrazný dojem a práve na tom si aj zakladá. Nie je originálna, no na súčasnom trhu snáď nemá obdoby. Vedľa heroických „eposov“ ako Call of Duty pôsobí až surovo, naturalisticky a hlavne autenticky."


napísal Sector 7.1.2013
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE HRY ROKA 2012


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk