NAJLEPŠIE HRY ROKA 2023

NAJLEPŠIE HRY ROKA 2023

TOP 20 hier roka 2023 podľa Sectoru

Rok 2023 nám skončil a je načase zhrnúť si najvýraznejšie hry za uplynulých 12 mesiacov. Znovu sme pripravili celkový rebríček redaktorov Sectoru, kde každý zahlasoval a podľa počtu hlasov sme zoradili 20 najlepších titulov roka. Tie ako zvyčajne mixujú ako veľké, tak menšie hry.

Do rebríčka sa tesne nedostali hry, ako Pikmin 4, Lords of the Fallen, Hi-Fi Rush, Metroid Prime Remastered, Super Mario Bros. Wonder alebo The Last of Us Part I. Dostalo sa tam nasledujúcich 20 titulov, ktoré otvára Armored Core.

 

20

Armored Core VI: Fires of Rubicon - PC, Xbox One, Xbox Series XS, PS4, PS5 -  recenzia

Fanúšikov mechov a špeciálne Armored core tento rok prekvapila šiesta časť tejto série, ktorá síce neoplývala inováciami, ale ponúkla brutálnu akciu, dobrú zábavnú hrateľnosť a hlboké modifikácie vášho mecha.

Armored Core

 

 

19

Resident Evil 4 (2023) - PC, Xbox Series XS, PS4, PS5 -  recenzia

Do rebríčka to dotiahol  aj remake Resident Evil 4, ktorý síce nedosiahol kvality a hodnotenia pôvodnej hry, keďže niektoré veci sa mohli prepracovať a niektoré chýbali, ale znovu nás vtiahol do jedinečnej atmosféry s dobre spracovanými vylepšeniami hrateľnosti a aj vizuálu.

Resident Evil 4

 

 

18

Forza Motorsport (2023) - PC, Xbox Series XS -  recenzia

Tento rok prišla aj nová Forza, ktorá sa teraz v Motorsport časti vrátila späť na okruhy. Na nich ponúkla kvalitné preteky, aj keď už nie v takom vizuále, v akom sme zvyknutí pri Forza Horizon sérii.  Za to sa sústredila na simulačné prvky, multiplayer a dynamiku jazdy.

Forza Motorsport

 

 

17

Star Wars Jedi: Survivor - PC, Xbox Series XS,  PS5 -  recenzia

Pokračovanie príbehu Cala Kestisa naplnilo očakávania a Respawn znovu dokázal spraviť kvalitnú Star Wars hru. Tentoraz rozsiahlejšiu, otvorenejšiu s dobre spracovaným príbehom a aj kvalitnými bojmi. Aj keď hru neobišli technické problémy.

Star Wars Jedi Survivor

 

 

16

Hogwarts Legacy - PC, Xbox Series XS,  PS5, PS4, Xbox One, Switch -  recenzia

Tento rok zabodovala nová hra z Harry Potter univerza - Hogwarts Legacy, ktorá nás vtiahla do Rokfortu sto rokov pre filmami a ponúkla zážitok z návštevy tejto jedinečnej školy. Nechýbala možnosť plného preskúmania školy a ani otvorený svet  okolo nej. Príbeh mierne zaostával, ale zvyšok to vyvážil.

Hogwarts Legacy

 

 

 

15

System Shock Remake - PC  -  recenzia

Do rebríčka sa u nás dostal aj remake klasiky System Shock, ktorý uplynulý rok vrátil späť atmosféru sci-fi predchodcu Bioshocku. Priniesol parádnu hrateľnosť, masívny príbeh a aj časti klasickej hrateľnosti, ktoré vás priam nabáda objavovať tento svet.

system shock remake

 

 

14

Amnesia: The Bunker - PC, Xbox One, Xbox Series XS, PS4 -  recenzia

Nová Amnesia sa pokúša priniesť fanúšikom to, čo ich bavilo v predošlých častiach, ale aj pridať niečo atypické. V zavalenom bunkri v časoch prvej svetovej vojny to veľmi dobre funguje. Temnota na vojakov čaká ako na bojisku, tak aj v útrobách bunkra.

Amnesia The Bunker

 

 

13

Wo Long: Fallen Dynasty - PC, Xbox One, Xbox Series XS, PS4, PS5 -  recenzia

Ak máte radi soulsovky a aj čínsku tematiku Romance of Three Kingdoms, tak Wo Long vám tento rok určite ulahodil. Ponúkol temný svet, rozmanité monštrá a dobrý bojový systém. To celé v pekne prepracovanom svete, aj keď príbeh bol zbytočne prekomplikovaný množstvom postáv.

Wo Long

 

 

12

Final Fantasy XVI - PS5 -  recenzia

Tento rok nám prišlo doteraz najzápadnejšie Final Fantasy. Bolo viac akčné s odlišnými prvkami hrateľnosti a možno každému nesadol nový štýl bojov, ale znovu hra priniesla pôsobivý príbeh, dobrých bossov a aj pekný vizuál. Možno QTE prvky si mohli autori odpustiť.

Final Fantasy XVI

 

 

11

Dead Space (remake) - PC, PS5, Xbox Series XS  -  recenzia

Ďalší remake, ktorý sa umiestnil v druhej polovici rebríčka je Dead Space, ktorý sa minulý rok vrátil vo veľmi dobrom prepracovaní a znovu nás zaviedol do jedinečného vesmírneho hororu. Aby nám znovu ukázal ohrozenie zo stranu Nekromorfov a teraz aj s novinkami a vylepšeniami.

Dead Space

 

 

10

Last Train Home  - PC -  recenzia

Prvú desiatku rebríčka nám otvorila česká hra Last Train Home, ktorá sledovala cestu československých legionárov po vojne späť domov. Vtiahla ich do rozmanitých bojov a ponúkla kombináciu stratégie a aj  manažmentu vlaku. Zároveň ponúkla ako český, tak aj slovenský dabing. 

Last Train Home

 

 

9

Starfield - PC, Xbox Series XS -  recenzia

Deviate miesto dosiahol Starfield, ktorý po rokoch priniesla Bethesda a presunula svoj RPG systém hrateľnosti do vesmíru. Pridala stovky planét, frakcie a tajomstvo vesmíru, ktoré musíte odhaliť. Popritom ako budete prechádzať vesmírom, si budete upgradovať alebo stavať vlastnú loď a budovať outposty.

Starfield

 

 

8

Diablo IV - PC, Xbox One, Xbox Series XS, PS4, PS5 -  recenzia

Diablo sa tento rok vrátil, aby nás opäť vtiahol do boja proti povstávajúcej temnote. Znovu vrátil klasickú Diablo hrateľnosť, rozšíril možnosti a pridal hlbšie online prepojenia.  Zároveň ponúkol rozsiahly svet a dobrý progres celou hrou.

Diablo IV

 

 

7

Lies of P - PC, Xbox One, Xbox Series XS, PS4, PS5 -  recenzia

Príbeh Pinocchia bol tentoraz znovu vyrozprávaný, ale v úplne odlišnom štýle. Lies of P nás vtiahlo do temného viktoriánskeho sveta plného rozzúrených bábok, hrozivej pandémie a vraždiacich šialencov na každom rohu. Všetko toto sme v hre prežili z pohľadu chlapca, ktorý túži byť skutočným, ale jeho klamstvá mu v tom nepomáhajú.

Lies of P

 

 

6

Atomic Heart -  PC, Xbox One, Xbox Series XS, PS4, PS5 -  recenzia

Vysoko sa umiestnil aj Atomic Heart, ktorý priniesol pôsobivý prepracovaný svet podobný Bioshocku, ale presunul ho do alternatívneho Sovietskeho zväzu a naviac pridal smrtiacich robotov. Vy sa to v hre snažíte zastaviť. 

Atomic Heart

 

 

5

Mortal Kombat 1 - PC, Xbox Series XS, PS5, Switch  -  recenzia

Značka Mortal Kombat si nakoniec nedala takú pauzu, akú by sme čakali. To ale nevadí, keďže Mortal Kombat 1 nakoniec skončil ako jedna z najlepších častí série vôbec. Priniesol pekný príbeh s nečakaným zvratom, vylepšené boje, dotiahnutejší vizuál a aj nový Kameo systém.

Mortal Kombat 1

 

 

4

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - Switch -  recenzia

Pred Nintendom bola zdanlivo nesplniteľná úloha - pokúsiť sa prekonať jednu z najlepšie hodnotených hier všetkých čias. Uplynulý rok sme videli, že sa mu veľmi dobre podarilo naplniť očakávania, ako aj priniesť novinky do hrateľnosti, a to špeciálne v stavbe vozidiel. Aj keď zdalo sa, akoby hra bola stavaná už na nový Switch 2, ktorý nestihol vyjsť a framerate bolo miestami zlé.

Zelda

 

 

3

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty - PC, Xbox Series XS, PS5 -  recenzia

Tretie miesto obsadila expanzia pre Cyberpunk 2077. Phantom Liberty ponúkla nový, veľmi pôsobivý príbeh, nové prvky do hrateľnosti a aj novú lokalitu mesta. Pridala novú postavu veľmi dobre stvárnenú Idrisom Elbom, ktorému teraz len sekundoval Keanu Reeves. Expanzia prakticky uzavrela samotnú hru a CD Projekt sa už pustil do prác na pokračovaní.

Cyberpunk Phantom Liberty

 

 

2

Baldur's Gate 3 - PC, Xbox Series XS, PS5 -  recenzia

Prekvapením tohto roka bol úspech Baldur's Gate 3, v ktorom autori po váhavom Early Access veľmi dobre dotiahli hrateľnosť, možnosti sveta a priniesli jedinečnú ťahovú RPG. Ak máte radi ťahovky, ale aj ak ich nemáte radi, oplatí sa vyskúšať.

 

 

1

Alan Wake 2 - PC, Xbox Series XS, PS5 -  recenzia

Prvé miesto u nás obsadil Alan Wake 2, ktorý jedinečne spojil rozprávanie príbehu, hrateľnosti a aj vizuálnu stránku. To sú veci, ktoré Remedy veľmi dobre idú a aj keď nerobia hry pre každého, v tom čo robia, sú veľmi dobrí.  Dvojka je síce iná a menej akčná ako jednotka, ale to vynahrádza v nových prvkoch pridaných do hrateľnosti.

Alan Wake 2

 

 

 

Môžeme si to prerozdeliť aj do kategórií, v ktorých to vyzerá nasledovne:

Najlepšie first party / exkluzívne tituly:

PC - Last Train Home
Microsoft hra - Starfield
Sony hra -  Marvel's Spider-Man 2
Nintendo hra - The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Mobilná hra - Harry Potter: Magic Awakened
VR hra -  Assassin's Creed Nexus

 Kategórie:

Grafika -  Alan Wake 2
DLC / Expanzia -  Cyberpunk: Phantom Liberty
Hra pre splitscreen / coop -  Baldurs Gate 3
Indie hra -  Dave the Diver
Remake - Dead Space
Remaster - Metroid Prime Remastered
Soundtrack - Alan Wake 2

Žánre hier:

FPS - Metroid Prime Remastered
Akčná adventúra - Alan Wake 2
Stratégia - Against The Storm
Skákačka - Planet of Lana
RPG - Baldur's Gate 3
Akčná RPG - Cyberpunk: Phantom Liberty
Racing - Forza Motorsport
Adventúra - Sherlock Holmes Awakened
Multiplayer - The Finals
MMO - The Elder Scrolls Online: Necrom
Bojovka - Mortal Kombat 1
Manažmentovka - Last Train Home
Šport - Footbal manager 2023
Simulátor - F1 23 
Slovenská hra - Cardbob


A čo najhoršie veci?

Najväčšie sklamanie - Call of Duty: Modern Warfare 3
Najhorší trend - vydávanie neoptimalizovaných hier a prepúšťanie

Ak si myslíte, že by ste vybrali lepšie, už sme spustili hlasovanie, v ktorom môžete vyjadriť svoj názor.


napísal saver 12.1.2024
Páči sa mi! (+7)
NAJLEPŠIE HRY ROKA 2023


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20041)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk